title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 13 ianuarie 2000

Schimbari in conducerea Astra Trinity - Virtual Arad News (c)2000

De luni, 10 ianuarie 2000, S.C. ASTRA-TRINITY SA ARAD are un nou manager. De la aceasta data Theis Rice detine functia de vicepresedinte si manager general al operatiilor europene ale firmei TRINITY. Numirea noului manager a survenit dupa ce inaintea anului nou George H. Soriano, fost director financiar la ASTRA-TRINITY, si-a dat demisia. Aseara, la Arad era asteptat Tim Wallace, actionar majoritar al firmei americane TRINITY, care urmeaza sa viziteze cele patru societati romanesti la care a cumparat pachetul majoritar de actiuni: ASTRA, APROMAT, I.G.P.V.A., din Arad si MEVA din Turnu Severin. Deplasarea delegatiei americane in Romania se face cu un avion particular.

Aradenii prudenti isi asigura locuintele - Virtual Arad News (c)2000Previziunile lui Virgil Hancu, "profesor asociat" al unei universitati americane "din California", conform carora la 15 ianuarie Romania va fi lovita de un cutremur devastator au provocat panica in randul oamenilor. Mediatizarea exagerata a acestei informatii a creat o adevarata psihoza. Romani din toata tara au luat cu asalt societatile de asigurare-reasigurare pentru a-si asigura cladirile in care locuiesc. Pentru ca Aradul este o zona cu activitate seismica mai redusa, concitadinii nostri nu s-au speriat prea tare de "profetiile" lui Hancu. Cel putin, asa spun reprezentantii catorva societati de asigurare din municipiu: Ei apreciaza ca interesul oamenilor pentru asigurarile imobiliare a crescut in ultimele zile, dar nu semnificativ si, in general, politele incheiate nu au fost prea multe. Exceptie face doar Societatea de Asigurare "Ion Tiriac". Directorul sucursalei aradene, Sabin Iustinian, spune ca "de cateva zile numarul solicitarilor pentru asigurarile pe cladiri a crescut mai mult decat triplu. "Prevazutul" cutremur a generat fobie si teama in randul oamenilor. Pana acum am incheiat cateva zeci de asigurari, dar probabil ca pe masura ce data previzionata se apropie, numarul lor va creste si mai mult."
Conf Dr. Ing. Ionel Barbu informand presaEste cunoscut faptul ca in cadrul Universitatii de Stat Aurel Vlaicu din Arad functioneaza 3 facultati: Facultatea de Inginerie, Facultatea de Stiinte Economice si Facultatea de Teologie Ortodoxa. Admiterea la Universitatsa Aurel Vlaicu pentru anul universitar 2000-2001 se va organiza, in iuna iulie si inscrierile vor debuta in data de 18 iulie. Daca in aceasta sesiune de admitere nu se vor ocupa toate locurile, se va organiza a doua sesiune de admitere in perioada 01-10 septembrie - ne informeaza conf. dr. ing, Ionel Barbu, secretarul comisiei centrale de admitere. Senatul universitatii a hotarat ca la facultatile de Inginerie si cea de Stiinte Economice admiterea sa se faca doar pe baza rezultatelor de la examenul de bacalaureat, indiferent de anul absolvirii liceului, dar cu conditia ca in probele de la examenul de bacalaureat sa fie cel putin o proba specifica specializarii la care se concureaza. "Media de admitere se va calcula ca media aritmetica dintre media generala a examenului de bacalaureat si nota de la examenul de la examenul de bacalaureat obtinuta la proba specifica specializarii. In cazul in care un candidat are in probele de bacalaureat mai mult de o proba specifica specializarii, se va alege pentru calculul mediei de admitere, nota cea mai maredinter cele obtinute pentru aceste probe. In continuare se prezinta specializarile din cadrul primelor doua facultati si probele specifice specializarilor. Filatura-Tesatorie, Tricotaje-Confectii Textile (probele specifice-Matematica, Fizica, Discipline tehnice de specialitate), Finisare Chimica Textila (Matematica, Fizica, Chimie, Tehnologie chimica) Material Rulant de Cale Ferata, Tehnologia Constructiilor de Masini, Utilajul si Tehnologia Sudarii, Automatica si Informatica Industriala (Matematica, Fizica); Tehnologia si Controlul Produselor Alimentare, Tehnologia si controlul Calitatii in Alimentatia Publica si Turism (Matematica, Fizica, Chimie) Finante Asigurari, Contabilitate si Informatica de gestiune - zi si ff (Matematica, Economie). In cadrul Facultatii de Stiinte Economice se va organiza concurs de admitere si pentru Invatamantul Deschis la Distanta specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune, 4 ani, dupa aceleasi criterii ca la formele de invatamant zi si ff. Pentru invatamantul de scurta durata (colegiu - 3 ani) se vor face inscrieri pentru specializarile: Institutori Limba Engleza, Institutori Limba franceza, Contabilitate si Informatica de Gestiune, Foraj- Extractie, Tehnologia Firelor si Tesaturilor, Tehnologia Confectiilor din Tesaturi si Tricoturi, Finisarea Produselor Textile, Tehnologii Alimentare. Despre admiterea la Facultatea de Teologie vom reveni intr-un material viitor.
La CASS se tine evidenta la zi a platitorilorPrin infiintarea Caselor de Asigurari pentru Sanatate, sistemul medical romanesc a fost supus unor schimbari majore. Astfel, pentru a beneficia de servicii medicale gratuite, orice forma de venit se impoziteaza cu 7%, acest procent reprezentand contributia la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate. De mentionat ca in cazul salariatilor angajati cu carte de munca sau conventie, respectiva contributie le este platita in mod direct de catre angajatori. Pensionarilor, somerilor si beneficiarilor de ajutor social, aceast procent li se retine din venitul personal. In ceea ce priveste elevii, studentii (atat apartinand institutiilor de stat cat si celor private) si institutorii ( detinuti, bolnavi psihici, etc.) vor beneficia de asistenta medicala gratuita. Referindu-ne la restul categoriilor sociale, situatia este diferita. Celor care se afla in aceasta postura, li se va impozita cu 7% orice forma de venit. Mai concret, cei care se ocupa de agricultura vor declara proprietatea asupra terenurilor agricole si, dupa o metodologie de calcul, li se vor stabili sumele pe care trebuie sa le plateasca. De exemplu, proprietarul a cinci hectare de pamant in zona Pancota care detine si o gradina, va plati aproximativ 100.000 de lei pe luna, contributie la Fondul de Asigurari Sociale de Sanatate. Problema este ca acesti bani trebuie platiti retroactiv din l ianuarie 1998, data intrarii in vigoare a legii Asigurarilor Sociale de Sanatate. In aceste conditii, respectivul contribuabil va fi nevoit sa plateasca 2-2,5 milioane de lei. Cat despre liber profesionisti, (asociatii familiale, persoane fizice independente sau cabinete de profesionisti avocati, medici etc.), acestia isi vor plati contributia direct la CJASS, pe baza declaratiei de impunere anuale facuta la Directia Generala a Finantelor Publice. Persoanele fizice fara un venit stabil vor fi impozitate cu 63.000 lei pe luna, fiind si ei obligati a plati retroactiv. Neplatitorii acestei contributii la CJASS nu vor fi beneficiari de asistenta medicala gratuita, in caz de imbolnaviri fiind obligati sa plateasca din buzunar spitalizarea si medicamentele. De precizat ca salariatii la firmele cu datorii catre Casa de Asigurari Sociale de Sanatate nu vor beneficia nici ei de asistenta medicala gratuita.
Iulian Raicea castigatorul premiului intaiDiscoteca "Sfinx" de la Sala Sporturilor a fost, marti, gazda primitoare a festivitatii de decernare a premiilor pentru cei mai buni sportivi si antrenori ai CSM Conar Arad. La festivitate au participat o serie de "VIP"- uri precum Dan Ivan - presedintele Consiliului Judetean, Ioan Darida - viceprimarul Aradului, Dimitrie Cinah - director S. C. Conar S. A., Maria Melniciuc - director economic S. C. Conar S. A. .Cornel Marian - director D. J. T. S. Arad, Adrian Tamas - director adjunct D.J.T.S. Arad, Cornel Pantea - presedinte C. S. UTA, Marcel Sarbu - director C. S. S. Gloria, Dorel Onita - presedintele sectiei de tenis de masa a C. S. M. Conar s.a.
In deschidere au fost premiate echipele de tenis de masa ale clubului. Prin intermediul firmei "Maxi Mod" din Ineu, fiecare jucator a intrat in posesia unei geci - sport. De asemenea, vechiul sustinator financiar al sectiei de tenis de masa, Titus Lupitu din Santana, a acordat un premiu in numerar sportivilor. Abordand un nou "look" (fara barba), presedintele CSM Conar, Eugen Roman - care a condus ostilitatile - a lansat o promisiune solemna: formatia de baieti se va inscrie in cupele europene intercluburi ! La ramura sporturilor neolimpice a fost recompensat Cristian Faur (auto- modelism), pregatit de nimeni altul decat propriul sau tata. Momentul a fost urmat de prima reprezentatie de gimnastica aerobica, oferita de medaliatele la "nationale", mult gustata de asistenta. S-a trecut, apoi, la premierea sportivilor olimpici. O premiere... surpriza, ea desfasurandu-se intr-un cadru destins, umoristic, cu epigrame compuse de insusi presedintele clubului. caricaturi si diplome de excelenta.
Iata, insa, ierarhia celor mai valorosi: 1. Iulian Raicea - tir, 2, Gheorghe Guset - atletism, 3. Otilia Badescu - tenis de masa, 4. Adrian Todor - tir, 5. Lucia Mihalache tir-talere, 6. Ionel Oprea - atletism, 7. Constantin Covaci - gimnastica si Ilie Banisor - atletism, 8. Adrian Dodean - tenis de masa, 9. Georgeta Olaru - tenis de masa, 10. Lucia Baias - tenis de masa si Mihai Stanislav Telechi - judo.
Intrucat o parte a laureatilor a absentat din motive obiective, premiile au fost ridicate de antrenorii sportivilor. In timp ce presedintele "CSM"-ului s-a afisat fara obisnuita barba, sportivul numarul 1, Iulian Raicea, a purtat-o bucuros si a starnit admiratie. Dupa inca un moment de gimnastica, avand in prim-plan sportivele antreroarei Rodica Marcov, a fost din nou randul... surprizelor. Presa a fost rasplatita pentru activitate de vicepresedinteie Vasile Paltinean, reprezentantii mass-media - luati putin pe nepregatite - ridicandu-si diplomele de excelenta. Tot o diploma de excelenta i-a fost inmanata lui Ioan Alexandru Weber, managerul (zis "menajerul") clubului. Finalul a fost dedicat sponsorului principal, S.C. Conar S. A. conducatorii firmei de constructii, Dimitrie Cinah si Maria Melniciuc, tinand un scurt discurs.
De acum, toate privirile sunt indreptate spre marile examene ale anului 2000. Olimpiada este mai aproape decat pare, trei sportivi Iulian Raicea, Gheorghe Guset si Otilia Badescu reprezentand gruparea la evenimentul de la Sydney.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000][Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}