title

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 13 decembrie 2000

Nemultumirile de la TEBA au declansat greva spontanaFirma Textil SA este condusa de tehnicieni italieni, care au preluat, si Fabrica TEBA. Productia fabricii este destinata doar exportului in Italia. Fabrica numara 2700 de muncitori. Angajari masive de personal s-au facut incepand cu luna august, anul curent. Salariile promise au fost de 3.000.000 lei, plus bonurile de masa in fiecare luna.
"Astazi trebuia sa ne luam salariile"
Ieri, toate femeile din fabrica au iesit in curte, in urma unei greve spontane. Nemultumirile se leaga de faptul ca salariile nu sunt platite la timp, nu s-au primit bonurile de masa inca din luna octombrie. Muncitoarele sunt obligate sa ramana la ore suplimentare fara ca acestea sa fie platite. F.P., una din muncitoare, ne-a declarat ca "sala de mese, unde se serveste masa, adica bucatele aduse de acasa, este mizerabila. Sectiile sunt murdare! Lipsesc vestiarele, se impoziteaza banii pentru abonamentele de calatorie... ". Acuzele principale sunt indreptate asupra Emanuellei Paladina, cea care raspunde de toate sectiile fabricii si care face parte din "stafful" italian. In curtea fabricii s-au strans peste o mie de femei care strigau din rasputeri, unei conduceri "surde" (ascunse, ca de obicei, dupa perdele) sa vina in curte si sa stea de vorba cu ele pentru lamurirea problemelor. Iata ce am putut sa distingem, din haosul acela asurzitor: "Suntem disperate! Astazi trebuia sa primim salariile si astia au afisat pe usa fiecarei sectii ca banii ii vom primi saptamana asta, la o data care se va anunta ulterior. Asta inseamna, de fapt, cand vor ei.!   De-abia ne dau bonurile pe luna octombrie... Cand le vom primi pe cele din noiembrie si decembrie, daca aceste bonuri sunt stampilate cu anul 2000 si nu sunt valabile decat pana in data de 15?!... "
Reprezentanta conducerii a recurs la trivialitati
Intr-adevar, plangerile "curg" intr-una. Muncitoarele nu prididesc sa-si reverse oful. O femeie, care nu a vrut sa-si spuna numele ne-a spus: "Cand ne-am angajat, in urma cu cateva luni, am venit aici cu zecile, in cateva zile. Ne-au promis salarii mari si bonuri de masa. In realitate, am semnat niste hartii in alb, fara sa stim sau sa vedem ce anume semnam. Muncim de ne sar ochii din cap, ramanem la ore suplimentare obligatoriu, altfel suntem amenintate ca nu ne primim salariile si bonurile de masa. Salariile sunt din ce in ce mai mici. Din cele trei milioane promise am ajuns sa primim, in total, doar un milion de lei pe luna Cand am intrebat-o pe sefa care se ocupa cu productia ce vom manca de Craciun, daca nu ne dau banii, aceasta mi-a dat un raspuns ce nu poate fi reprodus". Totodata am mai aflat de la muncitoare ca, intr-o zi, pe cand una dintre femei a incercat sa o abordeze pe "d-na" Paladina, aceasta a muscat-o de mana.
Nu am primit bonurile de masa pe trei luni.
Bonurile de masa nu s-au mai dat incepand din octombrie, desi dupa data de 15 decembrie nu se mai primeste nici un bon, la nici o alimentara. Abonamentele de calatorie se impoziteaza; de cele mai multe ori, pentru ca sunt obligate sa ramana la ore suplimentare, muncitoarele pierd autobuzul, in special cele care locuiesc in alte localitati. "Ni se vorbeste ca unor zdrente, de parca am fi servitoarele lor (ale italienilor). Atunci cand nu avem de lucru, ni se spune sa nu stam, sa spalam WC-urile. In asemenea conditii nu va mai lucra nimeni aici. Ei sunt niste escroci promit salarii mari, promit de toate, dar in scnrt timp ne-am dat seama ca vor doar sa profite de noi, si, ne spun tot timpul ca daca nu ne convine, putem pleca. Bine ca s-au folosit de munca noastra pentru niste bani de nimic" - ne-a declarat o alta femeie dezamagita.
"Vom analiza situatia..."
...Sunt singurele cuvinte pe care le-a baiguit administratorul fabricii, Constantin Pascaru impreuna cu directorul de export, Monica Tomos. Ceea ce  ni s-a parut de-a dreptul absurd este faptul ca acestia, au incercat sa minimalizeze si sa infirme cele spuse in gura mare de cele peste o mie de muncitoare care se aflau in curte: "cele mai multe sunt slabe din punct de vedere productiv, sunt tigance... nu trebuie sa luati de bun tot ce va spun ele. Nu este nimic adevarat, si-au primit bonurile de masa si putem sa dovedim acest. lucru." Acest lucru nu s-a mai dovedit, deoarece administratorul Pascaru era sa incaseze o "bataie muiereasca" in toata regula, cand a traversat coridorul spre contabilitate, impreuna cu reprezentantii presei. Monica Tomos ne-a declarat ca se astepta ca acest lucru sa se intample, dar nu la aceasta intensitate, Problema majora care a cauzat aceasta nemultumire generala este faptul ca societatea nu a reusit sa obtina acel credit pentru productie si investitie, de care avea atata nevoie. "Vom incerca sa rezolvam situatia cat mai repede posibil. In ceea ce priveste bonurile pe inasa, acestea sunt facultative, nu suntem obligati sa le dam in fiecare luni, daca nu avem aceasta posibiltate" a conchis Monica Tomos.
In loc de concluzie...
La ora 13.00, greva spontana a muncitoarelor de la TEBA era inca nerezolvata. Dupa aceea, cu fortele Politiei in coaste, angajatele Textil si-au incheiat ziua de munca. Astazi, in cazul in care, la prima ora, nu le vor fi satisfacute doleantele, ele vor protesta din nou, in curtea fabricii.
Prefectul Nila si presedintele Bacanu deschid Targul "Daruri de Craciun"55 de firme ofera aradenilor posibilitatea de a alege cadouri
In organizarea Camerei de Comert Industrie si Agricultura, Directia targuri - expozitii, ieri s-a deschis prima editie a targului "Daruri de Craciun". Pana in data de 18 decembrie, 55 de societati comerciale din Arad si din alte judete isi expun propriile produse sau servicii oferite publicului. Startul s-a dat la ora 11,00 cand Nicolae Bacanu, presedintele CCIA, si Ovidiu Nila, prefectul judetului Arad, au taiat panglica inaugurala. Alaturi de cei doi, la festivitatea de deschidere au fost prezenti si Emanoil Voicu, viceprimarul Aradului, si Gheorghe Falca,
La Targul "Daruri de Craciun" se pot gasi cadouri pentru toate gusturile vicepresedintele Consiliului Judetean. "Este primul targ de acest gen pe care il organizam. Dorim sa oferim aradenilor un loc de unde sa poata cumpara cadourile de Sarbatori. Oferta de produse se adreseaza tuturor varstelor si tuturor gusturilor", a spus Nicolae Bacanu. Oferta variata a celor care expun a atras din prima zi numerosi cumparatori, la standuri. De la articole de imbracaminte, incaltaminte si pana la tehnica digitala au atras atentia vizitatorilor. Pentru ca este luna cadourilor, iar cei care sunt primii pe lista sunt copiii, standurile cu jucarii au fost foarte cautate si cu siguranta asa vor fi pana in ultima zi a targului. Doamnele si domnisoarele au fost atrase de standurile cu produse cosmetice. Desigur, cei care scoteau banii din buzunar erau insotitorii acestora. Unul din potentialii cumparatori pare a fi Gheorghe Falca, vicepresedintele CJA, care de altfel a si spus asistentei ca va cumpara cadouri de la "Daruri de Craciun". Seria spectacolelor oferite participantilor a debutat cu un spectacol oferit de micii artisti de la Palatul Copiilor, care au prezentat un spectacol generic numit "Feerii de iarna".
Cetatenii danezi Erik si Hane Terp sunt cercetati in justitieCetatenii danezi Erik si Hane Terp, reprezentanti ai fundatiei umanitare "Love Light", sunt acuzati de folosirea unor metode violente in educarea copiilor pe care ii ingrijesc si Parchetul de pe langa Judecatoria Arad a declansat impotriva lor actiunea penala. Fundatia daneza se ocupa de ingrijirea copiilor abandonati, iar cei doi locuiesc in Arad de mai multi ani, ingrijind diferiti copii. Desi au existat mai multe sesizari neoficiale, o femeie care a lucrat cateva zile in locuinta sotilor Terp a depus plangere impotriva acestora, spunand ca cei doi ii bat si ii agreseaza psihic pe toti copii pe care ii au in ingrijire, interzicandu-le sa vorbeasca sau sa se joace si fortandu-i sa stea nemiscati ore intregi. In urma anchetei efectuate, DJPC Arad a retras copiii de la acestia. Pavel Palcu, prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Arad ne-a declarat ca, pana la audierea tuturor martoriior si pana la primirea expertizei medicale, impotriva celor doi soti s-a luat masura interzicerii parasirii localitatii.
Directorul Scolii Speciale - Gheorghe Schwartz mai are nevoie de ajutorCu toate acestea, elevii de aici au tot ce le este strict necesar
La Scoala Speciala din Arad invata aproximativ 270 de copii din mediul urban si rural. Aceasta institutie cuprinde 19 clase de elevi, de la clasa I pana la clasa a VIII-a, plus o grupa de gradinita. "Pentru ca un copil sa ajunga intr-o institutie de invatamant special, trebuie sa treaca prin Comisia de Expertiza Complexa a judetului, unde este supus unor testari din punct de vedere senzorial si al coeficientului de inteligenta", a declarat directorul Scolii Speciale, Gheorghe Schwartz. Comisia este obligata sa repartizeze atatia copii cate locuri exista, si nu cate cazuri reale se descopera, deoarece nu se poate anticipa cati copii vor fi depistati pentru clasa intai a anului urmator. Trebuie subliniat ca "... incercarile de infiintare a unor clase speciale in cadrul invatamantului de masa facute sub pretextul ca elevii sa nu se simta discriminati in scoli speciale, au dat gres datorita faptului ca ei se simt paria ai societatii in invatamantul general si implicit se ajunge la abandonul scolar", ne-a mai spus Gheorghe Schwartz. Conform programarii zilnice, elevii iau micul dejun la cantina scolii, dupa care urmeaza cursurile. "Scoala se zbate intr-o criza financiara maiora, declara Gheorghe Schwartz, nu avem nici bani de mancare pentru copii, asa ca suntem nevoiti pur si simplu sa cersim. Sunt director doar in masura in care sunt un fel de cersetor-sef, pentru ca elevii nostri sa poata avea strictul necesar pe masa sau pe banca". Cu toate acestea, la Scoala Speciala lucrurile merg bine, dar aceasta nu inseamna ca situatia cadrelor didactice este de invidiat.
Crucea Rosie ajuta familiile nevoiasePerioada actiunilor de caritate a debutat deja de cateva zile. Primii vizati sunt, intotdeauna, copiii din orfelinate si familile sarace. Dupa ce saptamana trecuta reprezentantii firmei Manitoba au poposit la Centrul de Plasament cu multe cadouri consistente, iata ca a venit si randul celor nevoiasi sa se bucure de o atentie. Cu ocazia sarbatorilor de iarna, filiala judeteana de Cruce Rosie Arad realizeaza o actiune de ajutor umanitar in favoarea persoanelor vulnerabile, batrani cu pensii mici, familii cu multi copii, acordandu-le pachete constand in zahar, faina, malai, fructe. Actiunea se deruleaza cu sprijinul voluntarilor de Cruce Rosie, care au efectuat anchete sociale la domiciliul familiilor sarace din orasele Arad, Curtici si Variasul Mare. Colaborarea in vederea stabilirii cazurilor sociale s-a facut impreuna cu Serviciul de asistenta sociala al Primariei Arad. De asemenea, s-au consultat cererile depuse la sediul filialei. Alimentele, in valoare de opt milioane de lei, se distribuie la domiciliul persoanelor in perioada 11-15 decembrie, cu sprijinul voluntarilor de Cruce Rosie. "Pentru reusita acestui act umanitar, multumim sponsorilor care ne-au sprijinit financiar si au facut posibila realizarea ei. Tototdata a fost remarcabila si deschiderea membrilor activi de Cruce Rosie de la statia-depou La CFR Arad si Compania de Transport Public", ne-a declarat Iudita Cuvineanu, presedinta Filialei Judetene de Cruce Rosie.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}