title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 14 septembrie 2000

La Vama de interior se lucreaza opt oreDe aproape o luna de zile, Directia Regionala Vamala Arad este condusa de un nou director, Dan Dragan, detasat de la Cluj. Acesta a propus reducerea la opt ore a programului de lucru in Vamia Arad, ca o masura de eficientizare a activitatii in aceasta vama. Ideea lui Dragan a starnit nemultumirea comisionarilor vamali aradeni. Pentru a-i sprijini, autoritatile locale si judetene le-au promis comisionarilor ca vor interveni la conducerea Directiei Generale a Vamilor, ca vamuirea in Vama Arad sa se faca, in continuare, non- stop. Dupa mai multe zile in care nimeni nu stia care va fi cu exactitate programul biroului vamal Arad, prefectul judetului, Ovidiu Nila, anunta ca Nini Sapunaru l-a asigurat ca in Vama Arad se va lucra la fel ca inainte, adica 24 de ore din 24. Pe de alta parte, presedintele C.J., Caius Parpala, spune ca el stie ca din 15 septembrie programul va fi scurtat la 12 ore, in Vama Arad lucrandu-se intre orele 7-19. Cum informatiile celor doi edili cu privire la functionarea Vamii Arad sunt contradictorii, cel mai in masura sa lamureasca aceste neclaritati este directorul DRV Arad, Dan Dragan. Acesta ne-a spus ca DVG a stabilit ce incepand cu data de 13 septembrie 2000, programul de lucru al biroului vamal Arad sa se desfasoare intre orele 8-16. De asemenea, intr-un comunicat de presa primit de la DGV se arata ca: "Dupa orele 16 se poate aproba efectuarea operatiunilor de control vamal la cererea declarantului, declarant care va suporta o cheltuiala egala cu dublul salariului tarifar pe ora cuvenit agentului vamal. Asiguram totodata agentii economici ca se va lucra si in zilele de sambata, duminica precum si de sarbatori legale, iar eventualele camioane care nu vor putea fi supuse controlului vamal in timpul orelor de program vor fi finalizate contra plata in timpul orelor suplimentare". Ioan Serban, inspector vamal detasat de la DRV Cluj la Vama Arad, ne-a informat: "Am discutat cu comisionarii vamali, ne-am consultat cu ei si am cazut de acord ca programul sa fie prelungit in zilele de luni pana vineri pana la ora 20, contra cost. Acesta e programul incepand de azi (ieri - n.n.). Sambata si duminica se lucreaza opt ore."
Recons-ul este solicitat la repararea locuintelor vechi din Centru - Virtual Arad News (c)2000Majoritatea celor inscrisi pe listele Primariei, cer sa li se repartizeze apartamente ultracentrale sau cel putin centrale. In mare parte, cladirile in care sunt aceste apartamente arata bine pe dinafara - vazute de la strada - insa, odata intrat intr-o curte, aspectul acestora lasa de dorit. Vechimea imobilelor fiind foarte mare, reparatiile care trebuiesc facute fiind foarte costisitare, de-a lungul anilor totul s-a avariat. Ploua in casele oamenilor, tiglele acoperisurilor sunt luate de vant, tencuiala peretilor se desprinde, lasand totul ca dupa un cutremur foarte mare. Cei ale caror apartamente nu sunt proprietate personala, au dreptul sa faca o cerere catre Recons pentru reparatiile de rigoare. Cererile se pare ca sunt foarte multe, iar ce e mai grav este faptul ca se apropie anotimpul rece. Astfel de situatii se intalnesc in fiecare cladire unde, sunt cel putin doua familii ale caror apartamente nu sunt proprietate personala. In acest caz, conform Legii chiriasului, Legea 114/1996, RECONS este obligat sa intervina. Chiriasii pot depune o cerere in care sa mentioneze avariile ce trebuiesc remediate, RECONS va trimite un evaluator, dupa care o echipa de muncitori platiti de aceasta institutie, se va apuca de lucru. In total sunt trei echipe pentru munca de santier si una de instalatori. In functie de gravitatea avariilor, cererile pot fi considerate ca fiind prioritati. Printre aceste prioritati se numara si apartamentele de pe B-du Revolutiei. Insa, asa cum ne-a declarat . Constantin Ioanicioiu, director tehnic la RECONS, "inca mai sunt cereri nerezolvate din 1999". Si cum "lucrarile se fac in functie de numarul cererilor si de prioritatea pe care o are fiecare" se pare ca va mai trece mult timp pana ce problemele isi vor gasi rezolvarea. Oamenii sunt foart ingrijorati de venirea toamnei. Ana L. a depus aceasta cerere in urma cu doua luni in speranta ca, pana la intrarea in anotimpul rece, RECONS isi va respecta obligatiile. "Eu nu mai pot sa-mi tin copiii inca o iarna in conditiile astea. Stau cu lighean, galeti, efectiv imi ploua in toate camerele. Tencuiala cade si, cum stau la etajul doi va dati seama ce risc reprezinta pentru cei care trec prin curte. Pe langa toate astea nu am curent in doua camere. Instalatia este veche si trebuie schimbata in perete. Toata instalatia. Eu nu am bani ca sa pot face toate reparatiile astea si daca platesti chirie la RECONS, atunci sa vina sa ia masuri". Intr-adevar, aceste probleme trebuiesc rezolvate, sunt apartamente ultracentrale, sunt familii cu copii mici, sunt batrani bolnavi, sunt oameni la urma urmei care cer sa traiasca in conditii cel putin normale macar acum la sfarsit de secol XX.
Liderul Sanitas - Delia Bonca anunta solidarizarea cu alte sindicateAsistentii medicali din Arad se vor aduna, pentru un protest, in fata unitatilor in care lucreaza, in semn de solidaritate cu colegii lor din patru judete ale tarii. Delia Bonca, presedintele sindicatului "Sanitas" Arad ne-a declarat ca protestul va avea loc saptamana viitoare. "Data si ora la care va avea loc greva de solidaritate nu au fost stabilite inca, pentru ca nu am primit toate informatiile de la colegii din tara. Vrem sa protestam in aceeasi zi cu ei, pentru ca greva nu va fi decat de o zi" - a spus Bonca. Asistentii medicali vor solicita majorarea salariilor si a fondurilor destinate dotarii spitalelor, cerinte pe care le-au formulat si colegii lor din Iasi, Cluj, Vaslui si Bacau, care se vor afla in greva generala. Delia Bonca a precizat ca asistentii aradeni vor declansa si ei greva generala daca nu vor fi multumiti de rezultatul negocierilor privind contractul colectiv de munca.
Managerul Tudor Caracioni de la Contor Zenner anunta noi ajutoare pentru Spitalul TBC - Virtual Arad News (c)2000
O donatie constand in 26 de paturi de spital, moderne, va fi facuta de catre firma Contor Zenner, astazi, Spitalului de TBC, din Arad. Managerul reprezentantei aradene a cunoscutei firme, Tudor Caracioni, ne-a declarat ca "aceste paturi au fost cumparate de la un spital din Saarbrucken - Germania. Sunt niste paturi din ultima generatie, valoarea unuia singur fiind de aproximativ 1500 de marci germane. Aceste paturi sunt mobile, putand fi usor transportate din salon in sala de operatie". Contor Zenner a mai ajutat, si cu alta ocazie, unitatile spitalicesti din Arad, un exemplu in acest sens fiind donatia din luna mai a acestui an, cand sectia Reanimare a Spitalului municipal a fost dotata cu tot ceea ce ii lipsea.
Orasul Curtici va avea o monografie noua - Virtual Arad News (c)2000De curand, la Curtici, a fost editata - cu sprijinul Primariei - o monografie a localitatii, din cele mai vechi timpuri si pana astazi. Lucrarea se numeste "Studii si cercetari monografice - Curtici vatra din campie" si a fost coordonata de inv. Ioan Nagy,  prof. Maria Pascalau si prof. Romulus Hategan. Despre continutul acesteia ne putem face o idee, numai aruncand o privire asupra cuprinsului, pe care, din dorinta de a va starni interesul, ne permitem sa-l prezentam, pe capitole: Curtici - poarta de vest a Romaniei, Curtici - vatra din campie - cadru geografic, Vatra Curticiului musteste de istorie, Scoala curticeana izvor de lumina vie, Frontiera Curtici tinuta in, brate de Zeul Fotbal, Spiritualitatea curticeana, Cultura si arta, O economie in plina ascensiune, Zona libera Curtici - viitoare constelatie industrial - economica. Odata cu aceasta lucrare a mai fost editata o brosura ilustrata, in care sunt prezentate punctele forte ale localitatii cum ar fi Zona libera, Combinatul Agroindustrial, dar si alte obiective cu caracter socio-economic si cultural. "Aceasta monografie, alaturi de brogura ilustrata reprezinta o carte de vizita, atat pentru cei care nu ne cunosc, cat si pentru curticeni", ne-a declarat Gheorghe Don, primarul orasului; De remarcat ca, monografia recent aparuta, este avizata de M.E.N. si poate fi utilizata ca material optional la Literatura romana, Istorie si Geografie locala.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}