title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 15 aprilie 2000

Consilierii si-au donat indemnizatia pe o luna sinistratilorConsilierii judeteni au cazut de acord, ieri, sa-i ajute cum pot pe sinistrati. Ei au votat in unanimitate sa-si cedeze indemnizatia pe ultima luna in favoarea familiilor a caror case au fost inundate. Pentru ca leafa ar fi trebuit incasata abia in 15 mai, iar sinistratii au nevoie acum de ajutor, conducerea Consiliului judetean a decis sa ofere in avans cei aproximativ 50 de milioane de lei, ce se vor aduna. Suma se va recupera ulterior, din salariile consilierilor. Presedintele CJA, Dan Ivan, a declarat ca a trimis o scrisoare premierului Mugur Isarescu, prin care se solicita deblocarea de urgenta de Ministerul Finantelor a unei sume de cel putin un miliard de lei pentru a se mai acoperi din pagubele produse in judet de ape. Premierul nu a raspuns pana acum, motiv pentru care Dan Ivan a apelat la Delegatia Uniunii Europene in Capitala, care dupa vizita de joi la Arad, au promis sprijin de urgenta.
Jandarmii au salvat persoanele aflate in pericolIn perioada inundatiilor, si Comandamentul de Jandarmi Judetean Arad a participat la prevenirea si inlaturarea urmarilor provocate de furia apelor. Jandarmii au participat la intarirea masurilor de ordine si paza in localitatile afectate de inundatii, ei salvand 15 persoane surprinse de ape in locuri izolate, cum ar fi stane, schela petrolifera, canton silvic, precum si executarea a doua transporturi cu alimente, apa minerala si motorina pentru oamenii din satul Adea. Au mai efectuat sase transporturi cu barca, aducand alimente si apa minerala catre ciobanii de la patru stane izolate de apa, la aproximativ 10 kilometri de localitatea Zerind. Jandarmii aradeni au mai participat la intarirea si consolidarea digurilor de aparare la Sebis, Chisineu-Cris, Zerind, Sintea Mare, Tipari si Iermata Neagra, si la supravegherea digurilor prin posturi de observare si patrulare. Ca efective, la aceste actiuni din perioada 6-12.04, au participat 23 de ofiteri, 8 subofiteri, 48 de jandarmi angajati cu cantract, peste 500 de soldati in termen iar ca participare tehnica jandarmii au intervenit cu autocamioane, autospeciale, autobuse si barci pneumatice. Cadrele unitatii de jandarmi din Vladimirescu au hotarat sa contribuie cu sume de bani, obiecte de imbracaminte si alte bunuri pentru a ajuta familiile sinistrate.
Sectia "Distrofici" este amenintata cu desfiintareaChiar in pragul campaniei electorale, alesii nostri, in goana lor dupa cosmetizarea imaginii tarii, incep sa dea cu stangul in dreptul. Astfel, guvernantii au infiintat, peste noapte, o Agentie Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, in subordinea careia intra, prin reorganizare, pe langa toate directiile judetene si institutiile de profil, si   unitatile sanitare de protectie speciala pentru copii cu handicap. In lipsa unor fonduri pentru demararea unor programe serioase in domeniu, cladirile spitalelor in cauza urmeaza a fi preluate de ANPDC, in timp ce personalul sectiilor speciale de pediatrie va fi disponibilizat.
Amenintarea vine de la "est"
Ca urmare, presedintele Agentiei Nationale, Vlad Romanov, si-a trimis subalternii in teritoriu pentru evaluarea patrimoniului, care exista, insa, numai pe hartie. Asa se face ca in cursul zilei de joi, fosta sectie de distrofici, actualmente sectie de recuperare pediatrica-afectiuni cronice, figurand in cadrul Spitalului judetean sub denumirea de Pediatrie IV, a fost vizitata de reprezentanti ai ANPDC, insotiti de reprezentanti a Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului.
Sefa sectiei, dr. Carmen Luncan, spune ca reprezentantii agentiei doresc sa transfere abuziv in patrimoniul lor aceasta sectie, bine pusa la punct, desi ca obiect de activitate sectia nu se incadreaza in prevederile ordonantei de urgenta 192/99. "In baza articolului 19 din OG 192 se transfera si se restructureaza doar acele unitati sau sectii de spital cu profil de recuperare distrofici in care sunt .internati cu preponderenta copii aflati in dificultate". - spune dr. Carmen Luncan. "Or, in cazul sectiei noastre nici nu se pune aceasta problema, numarul efectiv de copii distrofici ridicandu-se la doar sase din cei 52 de pacienti internati. In plus, prin ordinul Ministerului Sanatatii, Directiei de Sanatate Publica Arad a fost incunostiintata despre schimbarea statutului sectiei, din "distrofici" in "afectiuni cronice pediatrie" cat si despre integrarea acesteia in cadrul Spitalului judetean. Practic, la ora actuala suntem singura sectie de acest gen din judet, activitatea noastra fiind apreciata de insusi ministrul Hajdu Gabor, aflat in vizita la noi. Mihaela Vlajie, experta in evaluare a ANPDC ne-a acuzat de interese de familie cand am sustinut mentinerea sectiei sub tutela Spitalului judetean, in schimb a amutit cand ne-a vazut dotarea si cum sunt ingrijiti copiii"
"Miticii" ignora legile
Motivatia prezentata conducerii sectiei distrofici de Mihaela Vlajie, cum ca toate sectiile pediatrice care fiinteaza in afara incintei spitalelor vor fi preluate de ANPDC, nu prea sta in picioare. Spre exemplificare, in Timisoara toate sectiile de pediatrie sunt in afara Spitalului judetean, insa, nici-o caramida macar, n-a intrat sub umbrela ANPDC. Afirmatia este infirmata si de Hotararea Guvernului privind reorganizarea institutiilor specializate pe protectia speciala a copilului care, in articolul 4, aliniatul 2 dispune: "In cazul institutiilor sau sectiilor de spital pentru care separarea patrimoniului nu se poate realiza, serviciile publice specializate au obligatia de a proceda la evaluarea si preluarea in sistemul propriu de servicii a copiilor aflati in dificultate din cadrul acestora". Bucurestenii, desi ignora cu desavarsire hotararile guvernului si-au gasit totusi timp sa sfatuiasca conducerea sectiei sa nu apeleze la presa, deoarece, chipurile, sefa sectiei, dr. Carmen Luncan si-ar strica propria imagine. Contactata telefonic, reprezentanta ANPDC, Mihaela Vlajie ne-a declarat: "Cred ca este vorba de o neintelegere. Nu stiu de ce doamna doctor Luncan a iesit in presa cu asemenea afirmatii, din moment ce noi am venit doar pentru a evalua aceste institutii. Ba, mai mult, nu am verificat nici-un fel de acte, ci am completat o fisa tipizata de evaluare," doar pe baza informatiilor verbale primite de la sefa sectiei. Si noi am aflat cu stupoare de existenta unui ordin al Ministerului Sanatatii cu privire la modificarea activitatii acestei sectii si integrarea ei in Spitalul judetean Arad, act care nu a ajuns in timp util la guvern. Asa s-a ajuns ca in sedinta de guvern, din 30 martie, sectia in cauza sa fie nominalizata pentru reorganizare. Pot sa va spun, ca am ramas frapata de faptul ca aici copii internati nu prea arata a distrofici, majoritatea pacientilor fiind bolnavi cronici. Totusi nu pot spune cum se va rezolva situatia, hotararea urmand a fi luata de conducerea ANPDC".
Forurile locale se impotrivesc reorganizarii
La randul ei, directorul DJPDC, Editha Juhasz, care a declarat in nenumarate randuri ca preluarea fostei sectii distrofici ar fi o piatra de moara in lipsa unor subventii serioase, spune ca: "Din punctul meu de vedere nu pot decat sa respect deciziile ANPDC, fapt pentru care daca se va hotara trecerea distroficilor in subordinea noastra o voi prelua - este drept, fara personal. Insa am comunicat deja Bucurestiului ca fara fonduri nu pot face nimic. Saptamana trecuta am solicitat circa 20 de miliarde de lei, dar pana in prezent nu am primit nici un raspuns, pozitiv sau negativ". Nici Directia de Sanatate Publica nu este de acord cu aceasta mutare, mai ales ca majoritatea interventiilor la minister in favoarea integrarii sectiei in cadrul spitalului apartin acestei institutii."Avand in vedere ca fosta sectie de distrofici si-a schimbat profilul de activitate" cu personal spune dr. Eugen Vancu "am prezentat ministrului Hajdu Gabor argumentatia scrisa solicitand transformarea sectiei in Pediatrie IV, in cadrul Spitalului Judetean. Cum ministrul a ramas impresionat de conditiile pe care copiii cu afectiuni cronice le au in sectie, a aprobat fara ezitare acest transfer". Asupra acestui subiect fierbinte, vom reveni cu amanunte, in functie de desfasurarea evenimentelor, intr-una din editiile viitoare.
Gelu Roman este candidatul UFD la functia de primarFiliala judeteana a UFD Arad si-a anuntat oficial candidatul la primaria municipiului. Acesta este presedintele filialei, Gelu Roman, dupa ce ceilalti doi posibili candidati, Dan Antoci si Mirel Talpes au declinat oferta. Mentionand ca Gelu Roman a precizat ca UFD Arad doreste patru posturi de consilier municipal, au si fost inaintate patru nume: Mihai Cotea, Mirel Talpes, Francisc Szöcs si Valentin Chintoan. Candidatul de primar considera ca "orasul pare condus de Executivul Primariei si de cativa directori de regii " si ca "ar trebui sa fie mai dinamic Consiliul Local". Morala constructiva lansata de Gelu Roman a fost asimilata cu maximum de responsabilitate de noi. Singurul regret a fost ca Dan Antoci a parasit, din motive profesionale, conferinta de presa si nu ne-a putut lamuri cu tactu-i pedagogic asupra unor intamplari din filiala. Astfel, misiunea ingrata de a ne spune de soarta altor doi posibili candidati (Florin Naiman si Silviu Ratiu) a ramas pe umerii actualului candidat: Gelu Roman. Raspunsul a fost mai sec decat intrebarea: "Sa-i intrebati pe ei." In plus, presedintele de la municipiu Mihai Costea a afirmat ca aproximativ 70% din cei ce aveau restante la cotizatii s-au achitat de datorii. Astfel, la aceasta ora, organizatia municipala a crescut de la 39 de membri (cati l-au ales pe Mihai Costea) la 140. Ne-am multumit sa constatam aceste cifre fara sa punem nici o intrebare care ar avea raspunsul oferit de Mihai Costea: "nu s-a facut nici o contestatie cu privire la alegeri". Dupa cum ne abtinem sa comentam alte doua declaratii ale aceluiasi Gelu Roman: "Exista un statut si trebuie respectat", cat si "am avut curajul sa facem curatenie inainte de alegeri." Deoarece pana la declansarea campaniei electorale mai sunt doar 6 zile, Gelu Roman a declarat ca listele vor fi depuse "in termenul legal, cel tarziu intre 1 si 4 mai."
BC ICIM se pregateste pentru play-offDupa aproximativ o luna de pauza, in care campionatul a fost intrerupt din cauza echipei nationale de junioare, BC ICIM Arad revine pe terenul de joc. Campioanele pornesc, astazi, cu gandul la un nou titlu national. Baschetbalistele antrenate de George Mandache vor intalni in prima faza a play-off-ului pe Fartec Brasov, toate meciurile urmand sa se desfasoare la Arad. Cu toate ca primul joc dintre ICIM si Fartec trebuia sa aiba loc pe terenul celei mai slab clasate echipe, la cererea formatiei din Brasov care a invocat lipsa resurselor financiare confruntarile vor avea loc la sala sporturilor "Victoria". Prima partida va avea loc, astazi, de la ora 18,30, meciul nr. 2 urmand sa se dispute maine, duminica, incepand cu ora 10,00. Asa cum spuneam, BC ICIM nu poate avea alt obiectiv in afara castigarii titlului national. Uitate nemeritat, in ultima vreme, din cauza West Petromului, care este aproape de primul titlu, campioanele de la ICIM si-au vazut linistite de treaba. Astfel, ele s-au antrenat in liniste in ultima luna, George Mandache pregatind cu atentie toate aspectele play-off-ului Campionatului National. Tehnicianul echipei campioane a avut la dispozitie tot lotul de jucatoare format din Anca Stoenescu, Andra Mandache, Cristina Matei, Bianca Dragus, Ioana Grecu, Carmen Nastor, Dana Sandu, Olga Iarosko, Natalia Tretiak si Raluca Faur. De altfel, in aceasta componenta va aborda BC ICIM partidele cu Fartec Brasov. Stelian Vaduva, managerul clubului, a declarat ziarului Observator ca "fetele abia asteapta bataliile din play-off". Desi la prima vedere drumul ICIM-ului pare neted, sa nu uitam ca pe aradence le asteapta jocuri dificile. Daca primul pas va fi ceva mai usor, Fartec fiind o echipa ce abia mai respira, in continuare ICIM-ul va intalni, probabil, pe Sportul Studentesc. Bucurestencele au invins in primul meci pe Somesul Dej, in deplasare, avand 99% sanse de calificare. Asadar, urmatorul adversar al ICIM-ului are cate ceva de spus in baschetul feminin romanesc, motiv pentru care partidele respective trebuie tratate cu mare atentie. De fapt, aceasi atentie dublata de o concentrare maxima trebuie acordata intregului play-off, deoarece nimeni nu este dinainte campion. De acest lucru trebuie sa tina cont aradencele si atunci va fi bine.
Dacia 14 aprilie - 20 aprilie Plaja - (SUA)
Muresul 14 aprilie - 20 aprilie Visand la Beverly Hills - (SUA)
Arta 14 aprilie - 20 aprilie - Sala A Anna si regele - (SUA)
Arta 14 aprilie - 20 aprilie - Sala B Morometii - (ROM)

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}