title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 16 martie 2000

Omagierea revolutionarilor s-a desfasurat decentSpre deosebire de ziua precedenta, maghiarii s-au prezentat, ieri, intr-un numar mai mic la depunerea de coroane in memoria luptatorilor pentru libertatea Ungariei, vremea rece si departarea relativ mare fata de oras a monumentului inchinat celor 13 generali, fiind probabil, factorii care au subtiat randurile participantilor. Ba mai mult, un mucalit din multime, chiar a remarcat ca fortele de ordine masate la fata locului, tindeau sa copleseasca numarul persoanelor venite la festivitate. Astfel, daca alaltaieri jandarmii erau mai numerosi decat politistii, in Subcetate rolurile sau inversat, col. Ioan Ulica, convocand un numar superior de cadre pentru a asigura ordinea in zona. Omagierea generalilor executati de armata austriaca la 15 martie l848, chiar in urbea noastra, a inceput la timp, fiind deschisa prin cuvantarea, bilingva, a subprefectului Levente Bognar, care a punctat similitudinile existente intre istoria Ungariei si cea a Romaniei. Partea ungara a fost reprezentata de diplomatii consulatului din Cluj, viceconsulul Sipos Ilona, rostind la randul ei, o scurta alocutiune cu aceasta ocazie. Cele aproximativ 30 de minute ale festivitatii au decurs in mod pasnic si civilizat, la comemorare participind chiar si reprezentanti ai organizatiei de tineret a partidului Romania Mare, purtand la vedere saptamanalul cu acelasi nume. Desi in cursul zilei, "revolutionarul" Nicu Ieran ne-a sunat la redactie, declarand sus si tare ca va boicota prin orice mijloace depunerea de coroane, conform unor surse bine informate, un ofiter din conducerea politiei, a gasit de cuviinta sa-i citeasca si sa-i explice pe indelete lui Ieran cateva paragrafe din Codul penal, in urma cu vreo doua zile, acesta fiind motivul absentei "prestatiei" cu care ne-a obisnuit, la evenimentele organizate de UDMR. Singura inadvertenta a organizatorilor, sesizata dealtfel de multa lume, sunt steguletele cu care a fost cadorisita, in mod gratuit, multimea prezenta. Steguletele, de altfel frumos colorate, au la o examinare mai atenta o vechime de sase ani, celebrand in mod evident implinirea in 1994, a 146 de ani de la revolutia burgheza din 1848. Ca ele provin din magazia UDMR sau nu, este mai putin important, insa, este posibil ca in luna octombrie, de ziua nationala a Ungariei sa fim gratulati cu insemne datand din '89.
Policlinica Micalaca va fi dotata conform standardelor europene - Virtual Arad News (c)2000Policlinica din Micalaca, predata la cheie anul trecut, are toate sansele sa devina in scurt timp, un modern centru de diagnostic si tratament. Profitand de o prevedere din legea asigurarilor de sanatate, Directia de Sanatate Publica Arad a reusit sa induplece ministerul de resort sa investeasca circa sase miliarde de lei in acest proiect. "Legea 145 spune ca unitatile sanitare noi vor fi dotate de la buget - arata dr. Eugen Vancu. Ca urmare, am demarat o campanie insistenta pentru includerea policlinicii pe lista de prioritati a ministerului, saptamana trecuta, Teodor Negru, director la buget si finante confirmand aprobarea Bucurestiului. Cu aceasta ocazie, Ministrul Hajdu Gabor si-a reafirmat sprijinul pentru proiect, existand reale sperante in deschiderea obiectivului pana la alegeri". Aparatura acestui centru va fi unul occidental si de ultima ora, complexul urmand a fi deservit de un numar restrans de personal cu inalta calificare, fiind singura unitate de acest fel din vestul tarii. Gurile rele spun ca policlinica din Micalaca inseamna o lovitura sub centura data Timisoarei, banatenii ravnind de mult la un asemenea centru.
Dan Ivan conteaza pe noi fonduri PharePresedintele Consiliului judetean, Dan Ivan, a fost la Felix, marti, pentru a participa la reuniunea Comitetului mixt de cooperare "transfrontaliera Romania-Ungaria. Intrunirea, la care au participat toti reprezentantii judetelor partenere in cadrul programului Phare pentru 2000, a avut loc pentru analizarea proiectelor ce sunt propuse a fi inaintate Uniunii Europene, pentru obtinerea finantarilor. Programul reuneste patru judete romanesti si patru unguresti: Arad, Timis, Bihor, Satu Mare si, respectiv, Hajdu-Bihar, Bekes, Csongrad, Szabolcs-Szatmar-Bereg. La reuniune au participat si reprezentanti ai Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala, ai Biroului Regional Phare Transfrontalier din Bekcscsaba si ai Biroului Phare din Budapesta. Dan Ivan a fost insotit de Lucia Chisbora, directorul Agentiei de dezvoltare a judetului.
Ecaterina Ani Jager a adus multumiri ambasadorului Marii BritaniiExcelenta Sa, Richard Ralph, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord a vizitat si Asociatia Handicapatilor Neuromotor. Sosit cu o intarziere de o jumatate de ora (pentru care si-a cerut scuze), ambasadorului i-au fost aratate toate incaperile care formeaza sediul asociatiei. Richard Ralph a fost placut impresoinat de copiii care fac parte din clasa speciala, copii care au probleme serioase si care de patru ani au facut mari progrese. Profund impresionat de ceea ce a vazut Excelenta Sa a declarat: "E minunat ceea ce se reuseste sa se faca aici si sunt profund impresionat de acest lucru. Ma bucur ca exista oameni asa buni si cu un suflet minunat." Ecaterina Ani Jager, secretarul general al AHNR, a declarat la randul sau: "Ambasada Angliei ne-a oferit in fiecare an sprijinul sau, de aceea este foarte important pentru noi ca am fost onorati de prezenta Excelentei Sale".
Sedinta de dezbatere a noii ordonante la ULALLa sfarsitul saptamanii trecute, a avut loc sedinta de dezbatere a noii ordonante de reglementare a distribuirii energiei termice, organizata de conducerea U.LA.L Arad, reprezentata de presedintele Rudolf Munteanu. A participat si Rodica Dobra, seful serviciului "Abonati" din cadrul ARTERM, care a adus unele lamuriri cu privire la noile reglementuri, care au constituit subiectul sedintei. Interesant a fost faptul ca, cu toate ca aceasta intalnire a fost mediatizata cu cateva zile inainte, numarul reprezentantilor asociatilor de locatari prezenti nu a depasit jumatate, din total. Semn ca, cei care ne reprezinta interesele, si sunt platiti pentru aceasta, au preferat ca sambata dimineata sa urmareasca desenele animate, in loc sa participe la o sedinta a carei subiect ar trebui sa-i intereseze pe fiecare dintre noi. Pentru ca, administratorul blocului dumneavoastra nu va fi in masura sa va lamureasca despre noul contract-cadru, deoarece nu a venit la sedinta, va vom sintetiza in cele ce urmeaza unele aspecte care s-au discutat sambata.
Termenul limita de semnare a contractelor- 30 iunie.
Obiectivul principal al acestei intalniri l-a constituit dezbaterea noii Ordonante de Reglementare a Furnizarii Energiei Termice si a noului Contract cadru, care pana la data de 30 iunie va trebui sa fie semnat de catre toate persoanele care beneficiaza de aceste servicii. Reglementarea platii debitmetrelor cat si montarea lor, de curand votata de CLM, este considerata o masura de protectie a cetateanului. Mai mult, cetatenii au acum posibilitatea de montare a acestor debitmetre chiar daca ei nu poseda contoare. Aceste operatiuni se fac prin intermediul unor firme autorizate, iar dupa montare, locatarul va trebui sa instiinteze sectia mecanica a ARTERM. Dupa acesta, administratorul blocului are obligatia de a intocmi tabele cu numarul de locatari, cat si cu consumul totalizat care sa-i includa si pe cei care nu poseda debitmetre. Cei care inca nu au aparate de masura a apei calde, sa faca cunoscut acest fapt tot catre ARTERM. Reglementarea modului de plata, dupa semnarea noului contract-cadru, este prevazuta de Art. 12, al Ordonantei, pe care il vom reda integral: Consumul se va achita in termen de 10 zile calendaristice de la data primirii facturilor emise de furnizor, cu exceptia situatiilor prevazute de lege, in care furnizarea energiei termice este asimilata unui serviciu comunal (pentru instalatii de producere a energiei termice, aflate in proprietatea administratiei locale).
Dupa 30 de zile de neplata si un preaviz de 10, urmeaza debransarea
In privinta asa numitilor "rau- platnici", Audica Dobra a informat asistenia ca, legea nu defineste acest termen. In acceptiunea ARTERM, acest segment de populatie il constituie cei care trei luni consecutiv nu si-au achitat facturile, persoanele actionate in judecata si cei care au fost pe liste de debransare trei luni consecutiv. Pentru neexecutarea platii catre institutiile furnizoare de encrgie termica, actul normativ, prin Art.12, prevede urmatoarele:
- perceperea de penalitati de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu prima zi de intarziere, incepand cu prima zi dupa expirarea termenului de plata si pana la achitarea ei;
- penalizarea nu se capitalizeaza trimestrial, iar valoarea totala a penalizarilor nu poate depasi valoarea facturii.
- factura se considera achitata de catre consumator la data inregistrarii platii in extrasul bancar al consumatorului, la data preluarii cecului de catre furnizori ori la data intrarii numerarului in casieria furnizorului sau prin orice mod prevazut expres in alte reglementari legale de plata;
- intreruperea furnizarii apei calde de consum si a aburului pentru utilizari tehnologice, cu un preaviz de 10 zile lucratoare dupa cea de-a 30-a zi calendaristica de penalitate;
- dupa efectuarea platii facturilor si a penalizarilor respective, furnizorul va realimenta consumatorul in conformitate cu prevederile Standardului de performanta;
- rezilierea contractului si desfiintarea racordului sau a bransamentului termic dupa 30 de zile calendaristice de la data intreruperii furnizarii apei calde de consum sau a furnizarii aburului tehnologic in cazul in care consumutorul nu a achitat integral consumul de energie termica si penalitatile datorate furnizorului;
- consumatorul caruia i s-a desfiintat instalatia de alimentare poate cere o noua alimentare dupa ce a platit restantele si penalitatile aferente. Metodologia urmata in acest scop este aceeasi ca si in cazul unui nou consumator.
Garantiile vor fi restituite in trei transe.
Prima problema care a fost ridicata de asistenta a fost cea a restituirii garantiilor acumulate. In privinta acestora, Rodica Dobra a spus ca ARTERM-ul le va esalona in trei transe, de care vor beneficia toti abonatii. Nu se stie deocamdata insa, care va fi forma in care se vor restitui banii.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}