title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 16 iunie 2000

Pentru diminuarea efectelor secetei ar fi necesare irigatii peste totSeceta mare in intreaga tara. Mii de hectare de culturi afectate, in special in sudul si estul tarii. In judetul nostru, ultimele ploi globale, care s-au lasat cu inundatii, au, cazut la inceputul lunii aprilie. De atunci s-au inregistrat doar precipitatii zonale, la date diferite, cu cantitati de apa de 12 litri pe metrul patrat.
Cum afecteaza seceta culturile agricole din judetul Arad este intrebarea la care ne-a dat raspuns inginerul Moise Butar de la Directia Agricola Arad. Culturile cele mai afectate sunt 10.100 de hectare de floarea-soarelui - 7210 calamitate in procent de pana la 40% si 2890 - peste 40%. Se estimeaza o pierdere totala de productie de 26 de miliarde de lei.
*Din cultura de porumb boabe, insamantat pe 133.860 de hectare, 105.360 de hectare sunt afectate pana la 40%, 28.500 de hectare nu au rasarit sau au fost grav afectate fiziologic si chiar in conditii de ploaie cultura e compromisa. Pierderea se ridica la 280 de miliarde de lei.
*La soia, efectele secetei sunt resimtite mai puternic. La cea care nu a vegetat, e afectata faza de crestere. Daca nu va ploua, la cultura care a depasit faza de crestere va fi afectata faza de inflorire in care planta e cea mai sensibila la seceta.  Din 10.079 de hectare, 5100 sunt afectate pana la 40%, 4970, peste 40%, cu o pierdere de 47 miliarde de lei. La culturile afectate pana la 40%, ploile ar redresa plantele. Culturile de toamna graul si orzul - sunt lovite iremediabil de lipsa apei. Tradusa in bani, pierderea inseamna 122 de miliarde de lei. Inginerul Moise Butar preciza ca seceta este accentuata pe un fond de tehnologie necorespunzatoare. In general, culturile de primavara nu reusesc bine decat pe araturi de toamna. Care in judet s-au realizat pe suprafete foarte mici de teren, din cauza lipsei resurselor financiare. La ora actuala, umiditatea din sol se afla la nivelul coeficientului de ofilire, la care plantele nu mai vegeteaza. Din cele 347.000 de hectare de teren agricol, doar 23.000 de hectare sunt acoperite de sistemul de irigatii si efectiv sunt contractate lucrari de irigatii pentru 800 de hectare. Pe raza judetului, efectele secetei sunt diferite, ca urmare a divizarii proprietatii. Tocmai de acea, reprezentantul Directiei Agricole a apreciat ca "nu se poate pune problema unei distrugeri totale a culturilor. Daca ar veni ploi, partial - situatia s-ar remedia." Un "daca" suspendat, deocamdata, intre cer si pamant.
Nicolae Bacanu - presedintele CCIA Arad anunta cumpararea terenului pentru targuri - Virtual Arad News (c)2000Ieri, Primaria Arad si Camera de Comert, Industrie si Agriculura a judetului Arad au semnat un contract in baza caruia aceasta din urma a devenit proprietara unui teren in suprafata de 2,76 hectare, aflat in parcul industrial la intersectia dintre DN 7 si centura Aradului. C.C.I.A. intentioneaza sa construiasca pe acest teren un complex expozitional pentru organizarea de targuri si expozitii. "Vom incepe, chiar din acest an cu constructia unei hale de 1500 metri patrati. Vrem ca pana la sfarsitul lui 2000 cladirea sa fie ridicata si acoperita. Cu siguranta o parte din targurile anului viitor se vor desfasura in aceasta hala. Camera are nevoie de un complex expozitional, care e un plus de credibilitate nu numai pentru Camera, ci pentru intreg Aradul", spune Nicolae Bacanu, presedintele C.C.I.A. Arad. Initial, C.C.I.A. a primit cu drept de folosinta potrivit hotararii CLM nr. 110/decembrie '96 - un teren de 150 hectare, suprafata din care Camera mai are drept de folosinta pe 24 hectare (celelalte hectare cedandu-le altor investitori), insa acest teren este obiectul unei dispute intre Primarie si S.N. Cai de Rasa Bucuresti. "Important este ca am intrat in posesia unui teren pe care vom ridica un centru expozitional, fiindca organizarea de targuri si expozitii intr-o sala de sport este o clara improvizatie. Peste tot in lume expozitiile au propriile amplasamente, care sunt specializate, au servicii conexe pentru expozanti. Expozitiile reprezinta o industrie si noi ne indreptam catre ea. Si acesta ar fi primul pas, sa ai un teren destinat acestei activitati, unde sa fii pregatit sa-ti primesti oaspetii", adauga Bacanu.
La Ziridava s-a mai modernizat un nou nivelIn prezenta autoritatilor locale si a reprezentantilor mass- mediei aradene, miercuri, 14 iunie 2000, la orele 9,00, a avut loc festivitatea de inaugurare a nivelului II al magazinului universal Ziridava. Cu o punctualitate de invidiat, evenimentul a inceput printr-o deja traditionala slujba crestin-ortodoxa de sfintire a spatiului comercial, ritual oficiat de catre reprezentantii directi ai Episcopiei Aradului, si Hunedoarei. Astfel, pastorul sufletesc al noii Catedrale Ortodoxe de la Podgoria, preotul Simion Mladin a binecuvantat fantana arteziana construita cu scopul de a da o tenta mai naturala aspectului modern al nivelului - si cu apa astfel sfintita a stropit, simbolic, participantii la eveniment si peretii noului grup de raioane. Directorul general Ionel Dat a rostit un scurt discurs in care a tinut sa aminteasca scurta istorie (de 22 de ani) a magazinului, statutul actual al SC SCALA SA (privatizata prin MEBO, actionarii detinand 90 la suta din actiuni iar SIF Banat-Crisana restul) iar despre finalizarea acestei investitii a declarat: "Suntem foarte mandri pentru faptul ca am reusit sa terminam modernizarea cu doua saptamani mai devreme decat ne-am propus initial - adica in numai sase saptamani! si sper, din tot siufletul, sa ne apreciati si dumneavoastra munca ". Actualul primar,Valentin Paul Neamt, a taiat panglica inaugurala. Astazi, la orele 14,00, va avea loc, in cadrul aceluiasi eveniment si in acelasi loc, desemnarea prin tragere la sorti a castigatorului concursului de fidelitate si inmanarea marelui premiu al magazinului Ziridava.
Cotidianul "Adevarul" este pe primul loc in randul presei locale - Virtual Arad News (c)2000Intr-o perioada extrem de dificila, cand prin politica de monopol asupra hartiei de ziar, prin impozite sufocante, prin santajarea, amenintarea si chiar incarcerarea ziaristiior incomozi actuala putere incearca sa puna botnita presei independente, cand multe ziare si-au redus drastic tirajul sau au disparut de pe piata presei, "Adevarul" Arad a continuat si continua sa se mentina intre cotidianele cu cel mai mare tiraj din Romania. Prin numarul de exemplare vandute zilnic,"Adevarul" se afla pe primul loc in randul presei locale si intre primele 8 cotidiane din Romania, in urma noastra situandu-se multe ziare cu difuzare regionala si nationala. Aceasta pozitie de frunte a "Adevarului" de Arad - primul ziar din Romania aparut dupa Revolutie cu acest nume - ne-a fost reconfirmata de firma americana DELOITTE & TOUCHE specializata in auditarea (certificarea) tirajelor, care la solicitarea Biroului Roman de Audit al Tirajelor (a carui membru fondator este ziarul nostru) a verificat documentele de tiparire si difuzare ale ziarului pe semestrul II 1999, confirmand un tiraj zilnic vandut de 34.958 exemplare. Mai exact, la un tiraj tiparit de 35.287 exemplare returul zilnic a fost de 329 exemplare - deci mai putin de 1 la suta ! - fiind vandute asadar 34.958 ziare in medie pe ZI. Explicatia acestui loc de frunte in peisajul presei cotidiene romanesti consta in profesionalismul echipei de ziaristi de la "Adevarul", in preocuparea permanenta de a adapta structura si continutul cotidianului la preferintele si nevoile de informare ale cititorilor, in pastrarea independentei ziarului si a mentinerii unei pozitii echidistante politic. Evident, nu in ultimul rand trebuie mentionat interesul si dorinta cititorilor aradeni, de a fi informati zi de zi obiectiv si complet cu tot ceea ce se intampla interesant in judet, in tara si in lume.
Pompierii s-au intrecut in concurs...Detasamentul de Pompieri militari Arad a organizat, vineri, doua concursuri, unul adresat serviciilor de pompieri civili de la agentii economici, iar celalalt destinat cercurilor de copii "Prietenii pompierilor", organizat impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean. Concursurile s-au desfasurat la Poligonul de langa Aeroportul Arad, respectiv la scoala Generala numarul 10. Datorita interesului scazut si problemelor financiare, au participat doar cate patru echipaje: Scoala generala nr. 1 Santana, Scoala generala Sagu, Scoala generala nr.10 Arad si Scoala generala Lipova; la concursul adresat elevilor, respectiv echipajele de la SC IMAR, SC TERMOELECTRICA, SC PANCOTAS si SC MODA; la concursul rezervat serviciilor de pompieri civili ai agentilor economici. Dupa parcurgerea probelor, castigatori au fost desemnati echipajele SC IMAR si a  Scolii generale nr.1 Santana.  Echipa SC IMAR va reprezenta judetul Arad la etapa interjudeteana, din Bihor.
O ultima confruntare electorala pentru functia de primarAsadar, peste 48 de ore ultimul act al alegerilor locale se va sfarsi. Este vorba, evident, de asa zisul tur doi pentru primari. Pana ieri seara in municipiul Arad, cei doi candidati pentru functia de primar, Dorel Popa care candideaza ca si "independent"- propus fiind de catre PDSR si Ovidiu Marian candidatul CDR, au avut mai multe reprize de "intalniri" in fata electoratului. Acestea, desi, in general au decurs in conditii civilizate, nu au fost lipsite de "expresii tari" si uneori chiar cu invective pe care cei doi candidati la fotoliul de primar al Aradului si le-au adresat in timpul emisiunilor televizate de posturile locale. Din ambele parti telespectatorii au fost "bombardati" cu promisiuni, care mai de care mai atragatoare, in speranta ca vor aduce voturile dorite. Buletinele de vot sunt tiparite, comisiile pregatite, urmand ca scrutinul de duminica sa ne faca cunoscut numele castigatorului, adica a celui care ne va fi primar in urmatorii patru ani. Va vom tine la curent cu desfasurarea alegerilor si rezultatul acestora in stirile noastre viitoare.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}