title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 16 septembrie 2000

Nelu Prodan doreste infratirea Aradului cu Dallas-ulNelu Prodan, avocat de mare succes in Stalele Unite ale Americii si presedinte al Camerei de Comert Romano-Americane din Dallas, a fost numit, de curand, Consul Onorific al Romaniei in relatiile cn statul Texas.
- Domnule avocat, vizita in Arad este una oficiala sau in interes personal?
- Profesional. Reprezint interesele Romaniei in fata comunitatii oamenilor de afaceri.
- Primarul Aradului, in campania electorala, v-a numit consilier al domniei sale. Sunteti si acum?
- Nu. Eu as spune prieten sfatuitor. Eu n-am fost decat un sfatuitor, un prieten, un sprijinitor.
- Probabil ca stiti, aveti informatii despre activitatea de pana acum a primarului Dorel Popa. Cum ati caracteriza-o?
- As spune ca este o perioada foarte rapida de asimilare a responsabilitatilor de primar. Dansul nu este strain de mecanismele de functionare a primariei pentru ca a lucrat ca si consilier. In aceasta perioada a dat dovada de o rapida asimilare si cunoastere a activitatilor primariei, a problemelor Aradului, pe care le cunostea si inainte. Stia de ce candideaza. A promis ca "va face" si intr-adevar se tine de cuvant. Un exemplu va pot da: sambata va avea loc un spectacol, dat in beneficiul Catedralei Ortodoxe, la care cei cu inima, cu dorinta, isi pot aduce contributia.
- Ati putea face o comparatie intre administratia unei Primarii din Statele Unite si a uneia din Romania?
-Sunt cateva elemente care sunt comune oricarei administratii: nevoia de oras curat, civilizat, de asigurare a apei - luminii, in general, lucruri care sunt firesti sa cada sub administratia locala. Pot sa va spun ca Dallas-ul are un buget de miliarde de dolari. Numai bugetul scolar este de un miliard de dolari. Pompierii si politia sunt subordonate primarului. Dallas-ul, ca si Aradul, are un primar care provine din randurile unei minoritati: primarul din Dallas este un negru african, iar Dorel Popa vine dinspre comunitatea baptista. Dar, fiecare in parte, sunt primari ai tuturor locuitorilor care locuiesc in aceste locuri.
- Totusi, ce le lipseste romanilor?
- Intrebarea este complexa. Trebuie sa ne raportam la noi insine. Ne lipseste un spirit civic. Ne lipseste, la nivel national, o descentralizare.
- Fiind prieten cu primarul Aradului, cred ca sunteti la curent cu initiativele domniei sale...
- Sunt lucruri pe care o sa le vedeti in curand realizate. Roma nu poate fi contruita intr-o singura noapte. Dar ne lovim de un sistem legislativ foarte complex. Un sistem de taxare foarte complex. In clipa in care compania vine, are tot concursul orasului, intra in acel nisip miscator al legislatiei romanesti, este o alta problema... Investitorul american..., este normal sa aiba retineri.
- Exista posibilitatea ca Aradul sa se infrateasca cu Dallas?
- Daca va spun ca lucram la cateva planuri, cred ca va spun suficient. Ne dorim o infratire reala. Oricum, cand vom avea semnata aceasta infratire, ea nu se va face la coltul strazii si va sti toata lumea.
- Atunci, ce le-ati spune celor care il acuza pe primarul Aradului ca este prea mult timp plecat ?
- I-as intreba ce vor. Vor ca primarul sa-si tina cuvantul si sa faca ce a promis ? Sau vor ca primarul sa devina prizonier al unui birou si sa se ocupe de cele mai marunte hartii?
A consemnat Alin Olteanu
Presedintele CJA - Caius Parpala a prezidat sedinta Euroregiunii de la SzegedCaius Parpala, presedintele Consiliului Judetean Arad, a prezidat sedinta "Euroregiunii", desfasurata in 14 septembrie a.c., la Szeged. Scopul acestei sedinte a fost realizarea Planului strategic al perimetrului Dunare-Cris-Mures-Tisa, pentru sporirea capacitatii de atribuire de fonduri. Cuvantul de deschidere a fost luat de presedintele Adunarii Generale de la Csongrad, dr. Joseph Frank urmand declaratia presedintelui in exercitiu, Caius Parpala. Printre altele, acesta a spus: "Consider ca ceea ce urmeaza a se intampla, astazi, aici, constituie un moment deosebit de important pentru evolutia Euroregiunii noastre, iar realizarea Planului strategic va fi acela care va deschide calea colaborarilor si proiectelor noastre comune. Consider ca prin adoptarea acestui plan, in acest cadru, Euroregiunea DCMT castiga un plus de credibilitate, atat in zona, cat si in perspectiva Euroregiunilor din Europa". Planului urmeaza sa i se aduca adaugari si obiectii in termen de zece zile, urmand ca dupa aprobarea Forumului Presedintilor de la Arad, accesarea de fonduri sa fie mai usoara. Aceasta cooperare regionala este finantata de PHARE si e elaborata de Societatea de Utilitate Publica Pro Professione Budapesta, cu contributia specialistilor din zona respectiva. Coordonator este dr. Kulcsar Laszlo, iar proiectul vizeaza toate domeniile, de la economic, social, pana la sport. Momentan se asteapta alegerile din Iugoslavia, pentru ca apoi sa aiba loc la Arad, urmatorul Forum al Presedintilor judetelor din Euroregiunea DCMT.
Aradeanul Sorin Macinic si-a construit singur un avionSorin Macinic este cunoscut ca fiind un mare iubitor de avioane. La inceput, pasiunea s-a materializat prin aeromodele, pentru ca la scurta vreme sa inceapa lucrul la un avion adevarat. Practic, la clubul de aeromodele de pe strada Sebesului, a fost construit un avion cu doua locuri, inmatriculat cu numarul YR-6130. Impreuna cu Eugen Dimitrie Marta si supervizat de mecanicul aviatic Liviu Stan, Sorin Macinic s-a apucat de constructia unui avion realizat dupa o documentatie americana din 1930 si un proiect modernizat in 1970. Proiectul a fost cumparat de peste ocean iar constructia avionului a durat trei ani, costurile fiind de peste 25.000 DM. Avionul are doua locuri, este fara cabina si a fost realizat in intregime la aeroclubul de pe strada Sebesului. In faza de finalizare datorita marimii fuselajului a fost necesara scoaterea sa pe geam din cladirea clubului de aeromodele. Aparatul a fost construit din lemn, panza si placaj de aviatie. Motorul este protejat de o carcasa din fibra de sticla. Anvergura avionului este de 9 metri, are o lungime de 5,60 metri, cantareste 80 kg gol iar la decolare 480 kg. Motorul are 80 cai putere, 4 cilindri boxer, este un motor special pentru avion, marca "Limbach". Viteza aparatului la decolare atinge 65-70 km/h iar viteza de croaziera este de 150 km/h. Inaltimea la care poate urca YR-6130 este de 4000 metri, conform proiectului GM 1 Aircamper. Aparatul se incadreaza in categoria de zbor "ultrausoare" iar unul asemanator, cumparat din strainatate, ajunge la un pret de 60.000-70.000 DM. Toate componentele folosite sunt speciale pentru constructia de aeronave, de la suruburile IAR Brasov la roata de rulare (ce a costat 300 DM). Fiind deja inmatriculat, aparatul mai are nevoie doar de inspectia finala pentru obtinerea autorizatiei de zbor. Sorin Macinic, constructorul avionului se confrunta insa cu o problema: "Nu mai sunt bani pentru echiparea aparatului cu statie radio si casti. Daca as gasi cativa sponsori, atunci probabil ca avionul YR-6130 ar participa deja pe data de 16 septembrie la campionatul national de avioane ultra-usoare", a conchis dl. Macinic. In cazul in care ar exista comenzi pentru realizarea mai multor astfel de aparate de zbor, constructorul Sorin Macinic crede ca, beneficiind de un avans financiar, in maximum trei luni de zile ar putea sa construiasca un alt aparat de zbor, identic cu YR-6130. In aceste zile, avionul construit la Arad va intra in probe de zbor.
Functionarii Primariei au depus juramantul...Angajatii Primariei municipiului Arad au depus, joi, la ora 10,00, juramantul functionarului public. Din partea autoritatilor locale au fost prezenti primarul Dorel Popa, si viceprimarii Emanoil Voicu si Levente Bognar. Dintre cei 352 de angajati ai primariei, cei aflati in concediu vor depune juramantul intr-o alta zi. Doua ore mai tarziu 84 de persoane din cadrul Directiei Muncii au depus juramantul, in conformitate cu prevederile articolelor 55 si 56, din Legea 188/1999.
"Binefacatoarea" Desanca si-a ocupat, ieri, locul de veciCa sa nu mai fie loc pentru zvonuri, va informam ca "binefacatoarea Desanca" si-a ocupat locul de veci in cimitirul "Eternitatea". Amintim numai cimitirul pentru ca, mai departe, nu se stie. Si cum parerile sunt impartite, unii spera sa ajunga in Rai  - "ca de acolo a venit" , altii spera sa ajunga in Iad, "pentru ca a fost o escroaca". La fata locului, adica la cimitir, au venit vreo trei sute de oameni, majoritatea de la distante foarte mari: Braila, Iasi, Satu Mare, Brasov. Curios este faptul ca cei ce pretind ca au fost vindecati de Desanca nu sunt din Arad. Mai mult, cei apropiati "binefacatoarei" sunt foarte suparati pe aradeni pentru ca nu au fost de acord cu ea, ca sa nu mai vorbim de reprezentantii mass-media care, ieri era cat pe-aci sa o si incaseze. De pilda, un cameraman de la postul TV Intersat a fost imbrancit si aproape luat la bataie. Fotografii si reporterii au beneficiat de niste priviri patrunzatoare si pline de ura de parca ei sunt raspunzatori de moartea "Guru-lui". Dar sa trecem peste aceste remarci si sa va spunem ca fenomene supranaturale - cum era si normal - s-au intamplat si in timpul slujbei de inmormantare; caci a fost totusi o slujba oficiata de preoti adevarati; pe cer "s-a vazut curcubeul. Dar nu era colorat era gri". Oamenii, sperand sa se intample ceva paranormal, un semn, orice, vedeau si lucruri ce erau doar in mintea lor - asta pentru ca si ultimul drum al Desancai sa fie ceva nepamantesc. Pentru ca tot tam-tam-ul a fost de fapt numai mental. Cu putine cunostinte de psihologie, yoga si medicina, nu e prea greu sa domini mintile unor oameni disperati. Pentru ca numai cei ce nu au increderc in fortele proprii, sau nu mai au pic de credinta in Dumnezeu pot sa creada despre o femei care se desprinde dintr-o data din randul oamenilor obisnuiti, pretinzand ca este jumatatea lui Hristos. Si daca luam in considerare tot ce pretindea aceasta "binefacatoare", cum ca fiul ei, Oliver Isus, este urmasul direct al lui Hristos, nu mai putem explica logica acestui cerc vicios de "divinitati". Cert este faptul ca vindecatori au mai fost, numai ca acestia nu pretindeau milioane de lei pentru a innebuni oamenii si nici cadouri, nici nu si-au facut firma de vindecare precum SC "Desanca" unde la fiecare sedinta se cumpara bilet de intrare, nici nu si-au scris propria biblie - in cazul de fata "Biblia 5". Nu are rost sa dezgropam mortii pentru ca la urma urmei fiecare este raspunzator pentru faptele sale. Iar daca e sa ne referim la Desanca va putem spune ca stafeta a fost preluata de fiul acesteia, Oliver, student la psihologie in anul trei, bineinteles la una dintre cele mai scumpe Universitati, respectiv "Tibiscus" din Timisoara unde taxa pentru un an este de peste 1.000 de dolari. Puteti trage si singuri concluziile. Oliver a preluat pe langa "divina" stafeta si cateva proprietati imobiliare agonisite de mama sa din munca celor intrati in dogma ei. Acesti "martori ai celei de-a doua veniri" - a nu se confunda cu martorii lui Iehova (care au si ei crezul lor) au fost ieri foarte indurerati, iar dupa ce au aruncat o multime de flori pe sicriul bine batut in cuie, au inceput sa cante. Aceste cantece, ale caror versuri ii apartineau Desancai - daca ati uitat cumva faptul ca ea "s-a afirmat" mai intai ca poeta - au fost interpretate cu atata patos ca nici cel mai mare patriot nu stie sa o faca atunci cand e vorba de imnul tarii. Cam asta a fost. Ce urmeaza nu cred ca va fi prea diferit; sistemul ramane acelasi: bilet de intrare, bani pentru carti si casete, sedinte multe si costisitoare, iar rezultatul depinde de autosugestia fiecaruia.
Dacia 15 septembrie - 21 septembrie Shaolin cowboy - (SUA)
Muresul 15 septembrie - 21 septembrie Duminica, pierzi sau castigi - (SUA)
Arta  15 septembrie - 21 septembrie- Sala A De buna voie si nesilita de nimeni - (SUA)
Arta  15 septembrie - 21 septembrie- Sala B Totul despre mama mea - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}