title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 17 ianuarie 2000

Televiziunea Arad la varsta de 10 aniLa 5 ianuarie 1990, printr-o hotarare a FSN Arad se infiinta Studioul Televiziunii Libere Arad, al doilea studiou local din tara dupa cel de la Timisoara. Aradenii isi mai amintesc ca prima emisiune a fost difuzata la 17 ianuarie 1990, la o ora tarzie, dupa incheierea emisiunii postului national T. V. Bucuresti. Era o emisiune de stiri si reportaje din Municipiul Arad, cu un remember viguros despre Revolutia din decembrie 89. Reporteri si cameramani au fost: F. Costescu, I. Curechianu, D.Marcus, A. Jireghie, Alex.Muresan, Gh. David, Craciun David, Mircea Varga, Vasile Obsitos, coordonati de V. Jireghie. Montajul a fost asigurat de Titus Bilous, Alex. Huppert, genericele au fost desenate de Ionel Tugulea iar la regia tehnica se afla Nicolae Stanciu. A fost o munca grea, migaloasa, plina de sacrificii in spatele celor 6-7 ore de emisiuni saptamanale difuzate prin releul de la Siria, mai ales ca acei oameni minunati lucrau cate 12 ore pe zi, fara nici un fel de remuneratie. Rand pe rand au venit apoi in famiiia televiziunii Dan Parvulescu, Alex. Mot, Alex. Ardelean, Ionel Tampa, Marius Negru, Gh. Nicola, C. Sandor, E. Puskel, Irina Nagy- Gyuris, Dan Nicoara, N. Birta, Elvira Blaj, Fl. Hornoiu, O. Felea, E. Leuca, Gh. Colar, Gh. Nidemayer, Sorin Mircea, F. Iva, A. Craciunoiu, P. Rancov, Dinu Todosie, Viorel Suciu si altii. Invatand din mers meseria de reporter si cameramani ei au semnat penetrante reportaje de televiziune. Intre timp a aparut legea audiovizualului in baza careia Studioul liber TV Arad s-a constituit in S. C. RADIOTELEVIZIUNEA ARAD SRL, cu urmatorii parteneri: IMAR, ROMTRANS, CAMERA DE COMERT, ASTRA, CONAR, TRICOUL ROSU, UNIVERSITATEA V. GOLDIS, COMINVEST, ROMCEREAL, PLAY. Aportul de capital al asociatilor s-a folosit la inzestrarea studioului cu aparatura de emisie, montaj si reportaj. Acum, la zece ani ma bucur ca OBIECTIVITATEA, ECHIDISTANTA si ADEVARUL, adica spiritul televiziunii libere Arad nu a pierit si el este prezent mereu in emisiunile T.V. Arad. Mult succes in continuare, iar telespectatorilor, le multumim ca ne urmaresc si ne iubesc la fel ca in prima zi.
V.Jireghie
La Galeria Delta, Eminescu redat in culoare...La Galeria Delta, in zilele de 14 si15 ianuarie, Eminescu a fost sarbatorit prin culoare. Trei tineri artisti plastici - Gheorghe Fikl (Timisoara), Adrian Garoiu (Resita) si Vlad Corban (Timisoara) - au realizat sub privirile celor care vizitau galeria, portretul lui Eminescu si o compozitie inspirata din creatia eminesciana. Ineditul manifestarii l-a constituit faptul ca privitorii au adresat intrebari artistilor si au avut ocazia sa urmareasca dezvelirea si realizarea unui tablou. Evoluand in game cromatice specifice, cei trei artisti au pictat chipul lui Eminescu intr-o maniera proprie, care ii defineste. Gheorghe Fikl si Adrian Garoiu au redat pe panza universul eminescian in intregul sau, prin compozitiile Tacere, Fluturi, respectiv Aspiratie. Vlad Corban s-a indreptat spre "zona gri, adanca" a poeziei lui Eminescu, inspirandu-se din Glossa. Lucrarea sa, fara titlu, ne introduce intr-o lume a portilor constrangatoare, care blocheaza accesul  catre linistea si echilibrul dealurilor.
Rectorul Aurel Ardelean este reprezentantul FEDE in RomaniaInterviu cu rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis"Arad
Este un lucru cunoscut deja ca Universitatea de Vest "Vasile Goldis" este membra a Uniunii Europene a Scolilor (FEDE) si ca prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii este reprezentantul FEDE in Romania, domnia sa facand parte din comitetul executiv al acestui organism european, dotat cu statut consultativ pe langa Consiliul European. In urma reuniunii anuale a Comisiei Internationale insarcinata cu organizarea sesiunii 2000 a Examenelor FEDE, care a avut loc la Paris, sambata, 18 decembrie 1999, Universitatea de Vest "Vasile Goldis " a fost definitiv autorizata pentru a prezenta candidati la examenele FEDE 2000, si a fost numita centru de examen FEDE pentru Romania. Pentru mai multe informatii in acest sens ne-am adresat rectorului Universitatii prof.univ.dr. Aurel Ardelean.
- Domnule rector, care sunt ultimele noutati in ceea ce priveste diploma FEDE?
- Ca o noutate de ultima ora pot sa va spun ca a fost hotarata perioada de inscrieri pentru aceste examene: 17 ianuarie - 14 aprilie 2000.
- In ce consta examenul pentru obtinerea unei astfel de diplome?
- Orice examen pentru obtinerea unei diplome FEDE este format din trei etape care duc la obtinerea a trei certificate: A - cultura si civilizatie europeana; B - limbi straine (2) si C - speciale. Noi am prezentat programa pe care o avem in vedere pentru predarea - insusirea cunostintelor necesare promovarii certificatului de cultura europeana, programa care a fost apreciata  pozitiv de specialistii federatiei in aceasta disciplina. Am prezentat, de asemenea, in calitate de membru al comisiilor de cultura europeana si limbi moderne - si programele de limbi moderne ale universitatii noastre, care s-au bucurat, de asemenea, de aprecieri frumoase. - - Cui se adreseaza cursurile si examenele respective?
- Se pot prezenta la examenele FEDE stundetii si elevii institutiilor de invatamant independent, dupa ce au absolvit cursurile, iar prezentarea lor la examene se poate desfasura in doua variante. Fie la toate examenele intr-o singura sesiune, fie la cate un singur certificat de sesiune, capitalizand certificatele intr-un ritm propriu pana la obtinerea diplomei in intregime.
- Se vor organiza examene de selectie?
- Pentru a se putea inscrie la examenele pentru obtinerea certificatelor/diplomelor FEDE, va trebui ca studentii nostri sa treaca printr-un examen de selectie, constand intr-un interviu in fata unei comisii de specialitate si limbi moderne. De asemenea, ei vor urma obligatoriu un curs de cultura si civilizatie europeana, pe care-l vom organiza la doua nivele: Bac + 2 ani de studii superioare (Turism, Birotica) si Bac + 4/5 (M.M.I.). El se va desfasura sub forma cursurilor magistrale (2 ore) urmate de o ora de seminar (timp de 15 saptamani).
- La ce specializari se pot obtine diplome?
- Diplomele pe care noi le pregatim pentru sesiunea 2000 sunt DEESMA, DEESMI (Diploma europeana de studii superioare management) DEFM (Diploma Europeana de Studii Superioare de Marketing)DEET (Diploma Europeana de Studii de Turism) si DEECAD (Diploma Europeana de Studii de Birotica si Secretariat) in acelasi timp pregatim certificatul A si certificatul B pe doua formule BAC+ 2 si BAC + 4/5 pentru studentii facultatilor care nu au posibilitatea sa se prezinte si la certificatul C, specialitatea lor nefiind inca in atentia FEDE.
-Ce avantaj confera obtinerea unei asemenea diplome sau a unui certificat?
- Aceste certificate/diplome asigura statutul de cetatean european posesorului lor, ele constituind veritabile pasapoarte ale membrilor pentru viitorii specialisti.
- Cum este organizat centrul de examene?
- Ca presedinte de centru de examene - Arad Romania - a fost numit (in urma voturilor) chiar presedintele FEDE, Eduard Jagodnik, care si-a manifestat inca o data interesul pentru organizarea acestor examene in Romania. Pentru o buna organizare si pregatire a acestor examene, dl Eduard Jagodnik, presedintele FEDE, ne va vizita la inceputul lunii februarie.
- Unde se fac inscrierile si care sunt taxele practicate?
S-a propus ca inscrierea la examenele FEDE sa se faca prin Internet, pentru a evita greselile de ortografie a numelor si pentru o evidenta stricta a inscrierilor pe plan european. Ca zi de desfasurare a cursurilor de culura europeana si limbi moderne propunem sambata. Informatii se pot obtine la biroul FEDE, b-dul Revolutiei nr. 93. tel 285110

A consemnat pentru Observator
  Paula Bulzan
Prof. Cristian Moisescu este propus din nou pentru functia de primarIn cadrul sedintei ordinare a Comitetului Municipal al PNTCD Arad, a avut loc adunarea optiunilor pentru candidatul acestui partid la Primaria Aradului. Preferintele membrilor CM au fost urmatoarele: Cristian Moisescu 11 propuneri, Ovidiu Marian 9, Ioan Muresan 8, Gheorghe Neamtiu 5, Alin Gherga 2, Burtea Constantin si Mladin Nicolae cate o propunere. Surprinzator, a fost propus si revolutionarul Valentin Voicila. Presedintele municipal, doctor Gheorghe Laszlo care a condus sedinta "de foc" ne-a declarat ca "membrii Comitetului Municipal si-au exprimat preferinta personala asupra candidatilor. Biroul Municipal va purta o discutie cu primii patru clasati privind dorinta de a candida. In momentul completarii acceptului de candidare, fiecare candidat ce a semnat documentul de candidare va trebui sa pregateasca un program de admnistrare al urbei noastre ". Din surse "de colt" taraniste am aflat ca prefectul Gheorghe Neamtiu nu va semna documentul de candidare la functia de primar. Cristian Moisescu ne-a declarat: "Multumesc celor care mi-au acordat incredere si voi face tot posibilul sa nu-i dezamagesc. Totodata si aradenilor care au inca speranta ca lucrurile vor merge spre bine ".
Muncitorii de la Astra Calatori ameninta cu incetarea lucruluiSocietatea Astra-Calatori se confrunta cu o grava problema financiara. Criza afecteaza activitatea in societate, productia de vagoane fiind ingreunata de lipsa banilor. Problema are si implicatii sociale. De mai mult timp, angajatii de la Astra-Calatori isi primesc salariile cu intarziere. In decembrie, fiindca nu si-au incasat banii la timp, muncitorii au iesit in curtea societatii, intrerupand lucrul circa doua ore. In aceste zile, angajatii Astrei-Calatori ar trebui sa-si primeasca decontarea pe luna decembrie, insa ei sunt convinsi ca banii vor intarzia si de aceasta data. "Societatea nu are lichiditati. Din aceasta cauza, nu putem sa ne apucam de fabricarea altor vagoane si nici nu ne primim salariile la timp. Societatea a facut si face in continuare interventii la Bucuresti pentru primirea banilor. Avem de incasat bani de la CFR si de la Metrorex. Avem pe stoc 3 vagoane AVA 200 si inca 3 finalizate in proportie de 90%. Un vagon costa 22 miliarde lei. Daca am primi banii pe aceste vagoane, am iesi din blocajul financiar", crede Petru Stef, liderul sindicatului din societate. Sindicalistii vor lua, zilele urmitoare, o hotarare in ceea ce priveste intarzierea salariilor. Ei se gandesc la cateva forme de protest. "Daca se intarzie cu salariile pana miercuri, s-ar putea sa oprim lucrul", completeaza Stef.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000][Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}