title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 18 august 2000

Au inceput lucrarile de modernizare a Pietei Catedralei - Virtual Arad News (c)2000Lucrarile de modernizare a Pietei Catedralei au fost demarate saptamana trecuta, primele lucrari fiind cele de degajare a suprafetei din partea stanga a pietei, partea dreapta fiind deja remodelata dupa standardele moderne, Aceste lucrari vor fi urmate de construirea unei hale cu un singur nivel, cu o capacitate de 100 de locuri. Hala va avea ca profil vanzarea de produse usor alterabile, cum ar fi: branzeturi, oua, paine, paste fainoase. De asemenea, in jurul halei vor fi amenajate mese, aspectul acestora diferind ca urmare a inlocuirii meselor din ciment cu cele din fibra. Marcel Chiscan, administratorul pietei ne-a declarat ca "pentru aceste lucrari a fost alocata suma de 1, 7 miliarde de lei, intreaga suma provenind din resurse proprii". In ceea ce priveste termenul de finalizare a acestei lucrari, S.C. TOP S.A. preconizeaza ca piata va fi data spre folosinta consumatorilor in jurul sarbatorilor de iarna.
Cazurile de dizenterie au afectat si copiii...Odata cu venirea caldurii, isi fac aparitia tot felul de boli, specifice sezonului canicular. Dizenteria este una dintre acestea, facand parte din categoria celor patru boli diareice infectioase, care necesita un tratament cu antibiotice. "Dizenteria, ca si hepatita, este o boala a mainilor murdare, datorandu-se conditiilor de trai precare in care nu se respecta regulile minime de igiena alimentara si personala. Am avut cazuri atat din mediul rural, cat si din cel urban si afecteaza toate grupele de varsta, incepand de la sugari si continuand pana la adulti, putand reveni la aceeasi persoana de mai multe ori in decursul vietii. Simptomele prin care se caracterizeaza boala sunt durerile abdominale insotite de febra, scaune frecvente, modificate si in cantitate mica, sub forma de mucus, puroi si sange", ne-a declarat Dana Oprea, medic primar sef in cadrul Sectiei Boli Infectioase de la Spitalul Clinic Judetean Arad. Formele clinice ale dizenteriei sunt medii (fara complicatii sau modificarea parametrilor metabolici) si severe (cu sindrome meningene, convulsii si cu modificarea parametrilor metabolici). "Cu toate ca exista aproape constant unu, doua cazuri, pe zi, nu s-au inregistrat mai multe cazuri decat in ceilalti ani, prin urmare in prezent nu se poate vorbi despre un focar de dizenterie clar si conturat. In momentul de fata avem internati doi sugari gemeni de trei luni. Tinand cont de faptul ca este o boala transmisibila, este obligatorie izolarea", a mai precizat medic Dana Oprea. Tratamentul care se aplica in cazul dizenteriei consta in sterilizarea tractului intestinal, adica indepartarea microbilor prezenti in intestine. Dana Oprea recomanda "respectarea regulilor minime, de igiena, iar pentru cei care nu dispun de apa de la retea, testarea apei din fantani cu regularitate si prezentarea la medic la aparitia oricaror semne de boala diareica, precum si respectarea cu strictete, a tratamentului si a izolarii acolo unde se impun."
Zonele de deal sunt ceva mai avantajate la seceta - Virtual Arad News (c)2000Ca urmare a secetei inregistrate in ultimele cinci luni, o mare parte din culturile agricole au fost afectate grav sau chiar distruse. Avram Fluieras, seful Directiei Agricole, ne-a declarat ca "cele mai afectate culturi, ca urmare a secetei, sunt cele insamantate in primavara, una dintre cauzele adiacente fiind tehnologia necorespunzatoare". Solutia care se impune intr-o atare situatie este achizitionarea de instalatii de irigare, prezente in dotarea Directiei Agricole, singurul inconvenient fiind lipsa posibilitatilor financiare, a agentilor economici, aflati in imposibilitatea cumpararii sau inchirierii acestora. Zonele de deal par a fi intr-o situatie mai avantajoasa, datorita ploilor care si-au facut simtita prezenta din cand in cand, situatia agravandu-se la ses, unde culturile sunt cele mai afectate de lipsa umiditatii, productia putand fi aproape nula. Pana in prezent, in judet, au fost irigate circa 1000 de hectare de teren, agricol, dar posibilitatile Directiei sunt mult mai mari, ajungand pana la 15-16 mii de hectare, problema ramanand in continuare aceeasi - banii
Privitor la pagubele pe care lipsa ploii le-a produs agriculturii, acestea pot fi stabilite cu exactitate doar dupa evaluarea productiei si recoltare. Se stie, insa, ca pierderile sunt de peste 500 de miliarde de lei. Pagubele se maresc de la o zi la alta, pentru ca seceta contina, deficitul de apa din pamant fiind foarte mare.
Inspector general - Maria Pascalau doreste descentralizarea invatamantuluiIn cadrul conferintei de presa organizata, ieri, la Inspectoratul Scolar Judetean, Maria Pascalau, inspector scolar general a spus ca principalul pas facut pe calea reformei din invatamant il constitue descentralizarea unitatilor scolare. Altfel spus, de acum incolo, directorii unitatilor scolare vor fi cei care se vor ocupa de gestionarea bugetelor alocate, precum si de aspectul si activitatile desfasurate in unitatile pe care le conduc. Banii destinati scolilor vin din bugetele consiliilor locale, care de anul trecut au preluat cheltuielile de capital, iar de anul acesta, conform Ordonantei Guvernamentale nr. 30/2000 a transferat in subordinea sa si patrimoniul scolar. Este vorba de cladiri si terenurile pe care sunt amplasate acestea. In municipiu au fost semnate, deja, protocoale de transfer a unitatilor scolare la domeniul public, in proportie de 75 %. "Scolile servese comunitatea si ele depind de grija si sustinerea consiliilor locale", a spus Maria Pascalau. Tot prin reforma Invatamantului, unitatile scolare de elita primesc autonomie totala in alegerea cadrelor didactice care vor preda aici. In judetul Arad sunt 34 de unitati de elita. Referitor la maririle salariale din invatamantul preuniversitar, Maria Pascaliu a spus: "Conform Ordonantelor Guvernamentale nr. 8 si nr. 24 de anul acesta, se permit cresteri salariale, cadrelor didactice si nedidactice, in transe. Din luna septembrie se aplica majorarile conform celei de a doua transe care cumulat cu prima da o crestere a salariilor de 65 %. Dar, acest lucru a fost posibil datorita restructurarilor de personal pe care le-am facut". In aceste zile, la Inspectoratul Scolar Judetean, are loc numirea cadrelor didactice suplinitoare la posturile ramase descoperite. In functie de gradul de acoperire a posturilor, se va apel si la suplinitori necalificati, in acest sens, in data de 22 august are loc testarea acestora pe discisline, evitandu-se, astfel, cazurile in care la catedra pot ajunge suplinitori nepregatiti. Deoarece, in presa au aparut declaratii privind deconectarea de la reteaua de energie electrica a unor scoli, ca urmare a neplatii facturilor, Maria Pascalau a precizat ca, pana ieri, nu a fost instiintata de directorii unitatilor scolare ca acestia s-ar confrunta cu probleme legate de plata energiei electrice.
Firma Leoni dezminte acuzatiile aparute in presaPrin managerul general, Michael J. Cope, firma Leoni Wire Cable Wiring Systems, a solicitat ziarului Observator publicarea pozitiei firmei vizavi de suspiciunile vehiculate de presa si de administratia Bailor termale CARP. Acestia sustin, prin diferite mijloace, ca fosta firma Lucas (actualmente Leoni) a deversat, pe terenul viran din spatele bailor termale, incarcatura mai multor camioane, cu numar de Satu-Mare, pline cu deseuri provenite din demolari (moloz etc.). Acest fapt a provocat alunecari de teren, care au facut ca scurgerea bazinului mare cu apa termala sa se infunde, astfel incat acesta nu mai poate fi folosit. In legatura cu aceste acuzatii, grave pentru o firma cu blazon britanic, care tine enorm la imaginea sa in constiinta sociala a cetatenilor oraselor in care functioneaza, Michael J. Cope, ne-a spus: "Nici vorba ca firma Lucas sa fi facut asa ceva - si cand spui Leoni, spui si Lucas! Avem probe irefutabile ca sa dovedim aceasta. In primul rand ca noi nici nu folosim asemenea materiale de constructie si despre acest fapt va poate informa conducerea reputatei firme ICIM Arad, care este realizatorul proiectelor noastre de constructie. Daca am fi facut asa ceva, nici n-am mai fi avut curajul sa aparem in fata oamenilor din orasul vostru, pe care-i respectam si dorim sa-i ajutam, oricand. Asadar, datorita materialului, numerelor, timpului cand a fost comisa fapta, sunt 100% convins ca nimeni din aceasta firma nu a avut cum sa faca asa ceva". In pofida faptului ca dovezile firmei Leoni sunt solid argumentate, deci nici vorba ca acuzele sa poate fi probate, general-managerul M. J. Cope, ne-a mai spus, in prezenta mai multor persoane din conducerea Leoni: "Noi suntem impresionati de soarta acelor batrani care apeleaza la serviciile CARP si care nu pot folosi bazinul cu apa termala. Asa ca ne-am gandit sa-i ajutam oferindu-le suma de bani de care au nevoie sau, eventual, utilaje cu care sa elibereze campul astfel "folosit". Mentionam ca acest gest nu se datoreaza decat faptului ca noi dorim sa ne implicam si in actiuni cu caracter umanitar".

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}