title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Sambata, 18 noiembrie 2000

Gheorghe Falca a sustinut interesele aradenilorGheorghe Falca, viecepresedinte al Consiliului Judetean Arad, a participat joi la Consiliul National de Dezvoltare Regionala care s-a desfasurat la Cluj. Reprezentantii consiliilor judetene au fost usor dezamagiti de faptul ca premierul Mugur Isarescu a intarziat. 14 mari proiecte au fost luate in discutie de reprezentantii consiliilor judetene. Cel mai important, poate, a constat in modificarea legii privitoare la dezvoltarea regionala a Romaniei, in sensul de a acorda o si mai mare autonomie regiunilor deja constituite. Aradul face parte din regiunea V- Vest, pe langa Timis, Caras - Severin si Hunedoara. S-a cazut astfel de acord sa se constituie un fonda national de dezvoltare regionala din sumele ce se aloca anual de la bugetul de stat, ca pozitie distincta pentru politica de dezvoltare regionala. Totodata, s-a aprobat planul national de dezvoltare nationala ca document strategic pentru perioada 2000 - 2006, intentionandu-se o suplimentare a proiectelor pentru atragerea de fonduri externe, Phare, ISPA si SAPARD. Prin acest plan se intentioneaza si promovarea investitiilor straine, coroborate cu participarea mai intensa la pactul de stabilitate in Europa de Est. Consiliile judetene isi vor forma personal specializat in domeniul dezvoltarii regionale, acest deziderat facand parte tot din planul de dezvoltare regionala. In comparatie cu alte regiuni, cea din care face parte Aradul este, de departe cea mai dezvoltata din fara secondata fiind de regiunea din care fac parte judetele Satu Mare, Maramures etc. Consiliile judetene au aprobat de asemenea, infiintarea Centrului National pentru Investitii Straine si construirea la Bucuresti a unui complex expozitional, investitia ridicandu-se la zeci de milioane de dolari. Tot la Cluj, s-a discutat posibilitatea trecerii zonelor libere din Romania din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a Agentiei Nationale de Dezvoltare Nationala, ceea ce ar implica, nemijlocit, o gestionare mai buna a beneficiilor create de aceasta.
Inspectoratul Teritorial de Munca are un nou sediu"S-a materializnt un vis de-al nostru", a declarat directorul Inspectoratului Teritorial de Munca, Teodor Lipovan, referindu-se la infiintarea unui nou sediu, situat in strada Episcopiei 11-13 (langa Teatrul de marionete). Noul sediu este dotat conform "anilor in care traim". Aici se afla casieria, se desfasoara serviciul de protectie a muncii, relatiile de munca, serviciile de contabilitate si administratie - telef: 257251, 283644. Si celelalte doua sedii mai sunt utilizabile, respectiv pe strada Gheorghe Lazar (telefon: 211760 si 211740) unde se tine evidenta angajatorilor, se inregistreaza contractele de munca si conventiile civile, se ofera consultanta si asistenta tehnica in domenmiul relatiilor de munca: precum si vechiul sediu de pe Episcopiei 2, unde se ofera asistenta tehnica si consultanta in domeniul sanatatii si securitate in munca (protectia muncii), difuzarea de tiparituri (acte normative, afise, pliante, revista de specialitate "Obiectiv"). In cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca s-au facut schimbari si in ceeace priveste legislatia, respectiv Legea 177/2000, prin care se da o autoritate mai mare inspectorului de munca, precum si crearea unor responsabilitati mai mari a patronilor si managerilor. S-au reactualizat si amenzile, iar actul de control are o asemenea putere incat in urma constatarilor, amenda se situeaza intre 15-30 milioane lei. La fel, amenda poate fi intre 10-20 milioane lei in cazul in care inspectorul este impiedicat sa isi realizeze sarcinile de control. Deasemenea, daca inainte termenul de solicitare a autorizatiei era de 30 de zile, acum este de 90 de zile. Pana acum, functionarea neautorizata era considerata infractiune, acum ea constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 20 milioane lei.
Directoarea Frigorifer S.A. - Carmen Barbulescu anunta lansare de produse noiConditiile economice grele in care se zbat majoritatea societatilor comerciale nu a impiedicat conducerea SC Frigorifer SA de a scoate pe piata noi produse, de o calitate superioara si la preturi accesibile tuturor cumparatorilor. Directorul general al acestei prestigioase firme, Carmen Barbulescu, ne-a declarat ca aceste produse, desi aparute de doar cateva zile, s-au bucurat de un real succes, cererea mare dovedind acest lucru. "Sunt trei produse de ultima ora: salam taranesc, uscat la fum rece (deci dupa metode traditionale) - la pretul de 86500 plus TVA, pretul fiind cu ridicata; parizer extra de pasare (23.500 lei + TVA) si cremvursti din pasare, la 38.000 de lei de asemenea plus TVA "
In alta ordine de idei, Carmen Barbulescu este ingrijorata de faptul ca, in ultimele trei-patru luni, se constata o lipsa acuta a carnii de porc, si din cauza faptului ca oamenii nu mai cresc astfel de animale, pentru ca nu este rentabil. "Complexele de porci - daca nu au fost distruse - sunt falimentare. Singurele complexe care mai fanctioneaza, in Ardeal, sunt doua, dar nu fac fata cererii mari. Asa ca, in astfel de conditii, nu ne ramane decat sa importam carcasa de porc, refrigerata, din Ungaria sau din alte tari. Numai ca, taxa vamala pentru carcasa ajunge la 4$% din valoarea marfii, iar pentru, pore viu la 25 de procente. Si, bineinteles, nu mai pun la socoteala transportul. In aceste conditii, kilogramul de carcasa va ajunge la 60 de mii de lei. Noi, ca firma care ne-am format deja o piata, avem cereri de export chiar si in Croatia". Pentru a va da seama asupra situatiei nu prea roz care persista de cateva luni - generata de lipsa carnii - in prezent SC Frigorifer produce, zilnic, in jur de o tona de produs finit, in conditiile in care, in mod firesc, ajungea la pana la 2,5 tone. Directorul general, Carmen Barbulescu, ne-a declarat ca beneficiaza de o linie tehnologica foarte complexa, de la abator pana la fabricarea produsului finit. "Pe langa aceasta linie tehnologica, avem si posibilitati de depozitare la refrigerare si congelare: zece camere a cate 150 de tone fiecare, atat pentru congelare cat si pentru refrigerare; doua depozite pentru congelare, fiecare cu o capacitate de 640 de tone, la 38 grade C. Suntem, de fapt, singurul loc din Arad unde este permisa depozitarea tuturor importurilor, din zona de vest. Se depoziteaza produse precum ciuperci, peste, fructe de padure etc. ". Tot ca o noutate, in viitorul apropiat conducerea SC Frigorifer SA doreste sa fabrice niste produse dietetice, din ulei vegetal si soia: parizer, cremvursti etc. Si pentru a va da seama de calitatea produselor oferite de catre SC Frigorifer SA, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului din Arad a prezentat, ieri dimineata, un certificat constatator de calitate a marfii, concluziile fiind acelea ca: "produsele S.C. Frigorifer analizate corespund organoleptic si fizico-chimic". Nu va ramane decat sa gustati din cele peste 25 de produse oferite de SC Frigorifer SA.
In scoli vor fi create cluburi de InternetCand vine vorba de banii care revin invatamantului, lucrurile incep incet-incet sa intre in ceata, asta problema fiind una vitala pentru acest sector. Aceasta nu inseamna insa ca in invatamantul aradean lucrurile merg din bine in mai bine. Directorii de scoli nu mai stiu ce solutii sa gaseasca pentru a mentine unitatea pe care o conduc pe linia de plutire. Un colac de salvare vine dinspre laboratoarele de informatica, care par sa "promita" o reglementare a situatiei. Numai ca imaginatia directorilor de scoli trebuie sa mearga pana dincolo de limite, asa ca se recurge la tot felul de "afaceri", doar ca scoala sa poata merge inainte.La Scoala generala nr. 21 s-a lansat anul trecut un program care se va derula pe o perioada de patru ani. Tema programului se numeste "Scoala, spatiul de viata". In cadrul acestuia exista si unele sectiuni care cuprind activitati extrascolare, unde elevii vor avea calitatea de organizator. In aceasta scoala se preda optional informatica. Asa ca  scoala a semnat un contract cu o firma de computere care a imprumutat acestei scoli, pentru cabinetul de informatica, sapte calculatoare. Directorul adjunct a Scolii Generale nr. 21, Patrusca Tamasan, ne-a declarat: "Se face tot posibilul pentru ca si elevii din scoala primara sa aiba acces la calculatoare". Iata insa ca in planurile de viitor ale acestei scoli mai figureaza o initiativa. Exista posibilitatea ca laboratorul de informatica sa fie transformat intr-un club de acces la Internet. Conform planului, daca acesta va fi pus in aplicare, acest club va fi deschis doar la sfarsit de saptamana si vor avea acces toti doritorii. Ramane insa de vazut de unde vor veni banii care sa "miste" aceasta.
Inimile multor varstnici au ramas inca tinereCentrele de zi pentru varstnici sunt o adevarata binecuvantare pentru persoanele ajunse la varsta a treia. Fosta administratie publica locala a reusit sa deschida cate un centru de zi in fiecare cartier, astfel ca deplasarea batranilor aici sa fie mult facilitata. Zilnic, cei ce s-au obisnuit deja sa frecventeze aceste centre beneficiaza de multe activitati. Cele mai gustate sunt jocurile de sah, rummy, table, lecturarea presei, vizionarea programelor TV. A devenit deja o traditie ca "abonatii" Centrelor de zi pentru varstnici sa-si sarbatoreasca aici zilele de nastere sau zilele onomastice. Ieri, a venit randul persoanelor nascute in luna noiembrie sa se binedispuna in ca- drul unei serate dansante. Mare parte a activitatii a fost pusa la cale de Organizatia de Femei a Partidului Democrat, condusa de Minerva Ianchici, care a demonstrat ca desi campania electorala este in floare, activitatile sociale  nu sunt de neglijat. In sala de festivitati a Centrului de zi pentru varstnici din cartierul Aurel Vlaicu abia daca mai puteai sa arunci un ac, semn ca, desi au ajuns la varsta senectutii, sufletele multor batrani au ramas tinere. Programul a debutat cu intonarea traditionalului "Multi ani traiasca" si a continuat cu un recital sustinut de binecunoscutul Dorin Tuca, elev al Liceului de Arta "Sabin Dragoi". Apoi, Veta Rudei, profesoara de canto popular la scoala populara de arta, i-a incantat pe cei prezenti, prin interpretarea catorva romante, moment in care a fost acompaniata de toata sala. Poeta Ligia Tomsa le-a recitat sarbatoritilor din versurile proprii. "Pentru noi, acest loc e un adevarat paradis. Multi suntem singuri si venim aici sa ne mai umplem timpul. Acum, vedeti e mare sarbatoare si ce alta bucurie mai mare am fi putut sa avem decat un cantec, un dans", ne-a declarat unul dintre sarbatoriti. Intr-o pauza scurta, cei prezenti au putut servi o masa festiva, dupa care au purces la dans. "Aceasta seara este de fapt o continuare a activitatilor noastre sociale. Ne bucura mult faptul ca acesti batrani ne-au primit cu bucurie si se simt bine. Tin sa multumesc pe aceasta cale lui Ioan Ardelean, care ne ajuta cu sonorizarea si ma bucur ca invitatii au raspuns prezent, incercand si cred eu, reusind sa le ofere un cadou frumos celor nascuti in luna noiembrie. De fapt acesta este adevaratul motiv pentru care ne-am aflat astazi, aici" - ne-a declarat Minerva Ianchici, presedinta OF-PD.
Dacia 17 noiembrie - 23 noiembrie Barul "Coyote Ugly" - (SUA)
Muresul 17 noiembrie - 23 noiembrie Dogma - (SUA)
Arta  17 noiembrie - 23 noiembrie- Sala A Familia Flinstone in Rock Vegas - (SUA)
Arta  17 noiembrie - 23 noiembrie- Sala B Tanar student inchiriez organe - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}