title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 19 februarie 2000

Primariile vor trebui sa-si reduca numarul de angajati - Virtual Arad News (c)2000Prefectura Arad a transmis Guvernului, la cererea acestuia, situatia exacta a cheltuielilor realizate de primariile din judetul nostru, precum si de Consiliul judetean, aferente anului 1999. Pe baza acestor informatii, Guvernul va decide de unde se mai poate "taia", pentru a presa administratiile locale sa-si mai reduca din numarul de functionari, in incercarea de a se realiza economii la buget. Ziarul "Observator" a reusit sa intre in posesia documentului transmis Capitalei. Potrivit acestuia, cheltuielile totale realizate anul trecut de primariile din judet, de cea a municipiului si de catre Consiliul judetean se ridica la aproape 405 miliarde de lei. Din aceasta suma, numai cheltuielile de personal au fost calculate la peste 78 de miliarde de lei. Daca ar fi sa impartim suma la 1.312 - numarul total de angajati din primarii si CJA, rezulta o cheltuiala de 60 de milioane de lei pe "cap de functionar". Mai pe intelesul tuturor, calculul arata ca buzunarul cetateanului suporta o cheltuiala de cinci milioane de lei pe luna pentru fiecare functionar. Asta nu insemna ca suma reprezinta retnbutia unui functionar, desi sunt angajati ai administratiei publice care au salarii mult mai mari. Acelasi raport arata ca totalul cheltuielilor realizate de administratia municipiului se ridica la aproape 211 miliarde de lei, din care circa 15 miliarde au fost alocate salariilor, pentru cei 357 de angajati ai Primariei si ai unor institutii aflate in subordinea acesteia. In ceea ce priveste Consiliul judetean, raportul Prefecturii arata ca totalul cheltuielilor realizate in l999 se ridica la aproape 88 de miliarde de lei, 20,3 miliarde revenind fondului de salarii. Consiliul judetian si institutiile din subordine au 38 de persoane in posturi de conducere, iar 142 de angajati formeaza executivul. Prefectura nu a cheltuit mai mult de 2,8 miliarde in tot anul, in timp ce pentru salarii a rezervat 900 de milioane de lei, la un aparat format din 45 de angajati. Ca o curiozitate, va informam ca Primaria Silindia nu a putut obtine un buget mai mare de 360 de milioane de lei, in timp ce municipalitatea aradeana si-a permis numai cheltuieli de personal de peste 40 de ori mai mari decat tot bugetul comunei. In aceasta situatie au fost multe alte localitati, printre care amintim Ignesti (357 de milioane), Sistarovat (388 de milioane), Bata (434 milioane), Covasant (490 milioane) si Halmagel (490 de milioane). Prin urmare, ideea premierului Mugur Isarescu de a impune unele economii este chiar laudabila.
Finantele din Arad nu vor intra in greva...Sindicalistii din finante publice si vami vor declansa, in 23 februarie, a treia greva generala din ultimele doua luni, intrucat cererile lor de crestere a salariilor si de clarificare a cadrului legislativ privind atributiile incluse in Statutul functionarului din subordinea Ministerului de Finante nu au fost aprobate. Protestul din finantele publice se va derula pe termen, nelimitat si va presupune oprirea totala a activitatii in directiile financiare si in centrele de colectare a impozitelor, precum si inasprirea controalelor in punctele vamale. Spre deosebire de precedentele actiuni, greva va inceta nu prin semnarea unor acorduri, ci doar dupa ce Statutul finantistului va fi aprobat, fapt care va face posibila rezolvarea cereri lor sindicale. Potrivit liderilor sindicali, in momentul de fata, salariul mediu lunar in finante publice este de 890.000 de lei net, fiind cu 600.000 de lei mai mic decat media pe economie. Intrarea in vigoare a Statutului finantistului public ar duce la cresterea cu 30-40 la suta a salariilor, prin acordarea unor sporuri. Sindicatele din finante publice contesta, de asemenea, si necesitatea reducerii cu peste 15 la suta a numarului angajatilor din acest sistem, in conditiile in care au fost introduse noi reglementari fiscale, iar personalul implicat in colectarea taxelor este deja deficitar. Desi se pregateste o actiune de protest la nivel central, in Arad nimeni nu stia nimic despre o eventuala greva in finante si vami. La Directia Regionala Vamala Arad nu s-a primit nici o instiintare de la Bucuresti cu privire la o eventuala greva, dupa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant, Mihaela Fizesan. Foarte probabil, insa, greva va avea loc, pentru ca vamesii aradeni s-au solidarizat intotdeauna cu colegii lor din tara. In ceea ce-i priveste pe finantisti, in Arad nu exista un sindicat, ci doar un reprezentant al salariatilor, Ioan Soimosan, care ne-a declarat: "Consiliul National a hotarat intrarea in greva din 23 februarie. In Arad nu va fi greva, deoarece nu avem sindicat si o astfel de masura revendicativa ar fi ilegala."
Batalele Archim-ului reprezinta adevarate bombe ecologiceConducerea Consiliului judetean intentioneaza sa promoveze, prin intermediul Euroregiunii Dunare-Mures- Tisa-Cris (DMTC) - a carei presedintie o detine de doua zile Aradul - un proiect care ar avea ca finalitate ecologizarea zonei fostului Combinat chimic. Presedintele Consiliului judetean, Dan Ivan, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca acesta este unul dintre proiectele prioritare pe care le va promova acum, la preluarea presedintiei Regiunii de cooperare DMTC. Costurile proiectului - care va fi inaintat Uniunii Europene in vederea obtinerii finantarii - nu au fost calculate, insa se estimeaza ca vor fi foarte mari. Bomba ecologica o constituie unul dintre cele doua batale ale Combinatului, care este plin cu reziduuri provenite din procesul tehnologic. Legat de preluarea responsabilitatii de a conduce politic Euroregiunea (formata din patru judete romanesti, patru din Ungaria si provincia Voivodina din Iugoslavia), Dan Ivan crede ca va fi o misiune dificila, in conditiile in care acest organism international "nu mai functioneaza cum trebuie datorita conflictului militar din Kosovo". "Relatia pe care o avem cu institutiile din Voivodina este inca foarte greoaie, deci nici in acest an nu vom lucra cum trebuie. Nu va fi posibil sa sustinem proiecte comune cu Voivodina pentru ca Uniunea Europeana nu le va finanta, din cauza relatiilor politice" - a mai declarat Dan Ivan. Acesta crede ca si alegerile din iunie reprezinta un handicap pentru functionarea Euroregiunii DMTC, dar spera ca, dupa finalizarea acestora, viitorii presedinti ai Consiliilor judetene vor continua colaborarea intre regiunile membre. Pe plan economic, Euroregiunea este condusa de Nicolae Bacanu, presedintele Camerei de Comert si Agricultura a judetului Arad.
Cladirile din Arad - Centru vor fi "schimbate la fata" de Recons - Virtual Arad News (c)2000Societatea Recons va incepe un program de renovare a fatadelor de la diferite cladiri situate in centrul municipiului. Astfel, principalele cladiri sunt cele situate pe B-dul Revolutiei la numerele 95, 27 si pe strada Closca la nr.2. Aurel Damian, director Recons ne-a spus: "Intentionam sa reparam fatadele de la Teatru pana la Primarie. Deocamdata nu stim cat o sa coste aceste lucrari, avand in vedere ca trebuie aa cadem de acord la pret cu beneficiarul. Lucrurile propriu-zise vor fi demarate, cel mai probabil, in jurul datei de 15 martie, avand in vedere ca deocamdata nu se poate lucra la temperatura scazuta de afara, deci chiar daca instalam schelele tot nu ne putem apuca de lucru. In orice caz, in momentul in care ne vom incepe lucrarile, acestea se vor desfrasura pe durata intregii veri." Recons beneficiaza de un buget de sapte miliarde de lei pentru repararea si consolidarea caselor de stat.
Elisabeta Petrisor la a 100-a aniversareO viata de om. Sintagma folosita deseori, în tot felul de ocazii, se potriveste cum nu se poate mai bine Elisabetei Petrisor din Varfurile care a implinit venerabila varsta de 100 de ani. „Parca nici nu stiu cum au trecut" - spune, parca cu parere de rau, femeia. Se tine bine, umbla fara probleme iar ochii îi sunt înca suficient de ageri. Citeste, atunci când pensia îi permite sa-si faca abonament, la ziarul „Adevarul". Pensia e mica, iar nevoile atât de multe. „M-am nascut într-o familie saraca, dar harnica, o familie de gospodari si asa am fost toata viata. Am dus o viata chibzuita si nu am fost bolnavicioasa, desi am razbit prin doua razboaie mondiale. Am trecut prin vremuri grele. Erau oameni care nu aveau ce sa îmbrace si sa încalte, oameni care trebuia sa munceasca la bogati o zi întreaga pentru o bucata de pâine. Dar parca oamenii erau mai sanatosi decât acum, parca nu erau atâtea boli."
Am întrebat-o pe Elisabeta Petrisor ce si-ar dori acum la implinirea unui secol de viata. „D-apai ce sa-mi doresc? Sa se dezmorteasca vremea, ca sa pot umbla dupa oi." In data de 17 februarie, Elisabeta Petrisor, din Varfurile, a implinit 100 de ani. Un secol, o viata de om. Ii dorim multa sanatate si cat mai multi ani de acum înainte.
Deoarece citeste cu interes ziarul "Adevarul" dar banii nu-i ajung, redactia ziarului ii ofera un cadou surpriza: un abonament pe anul intreg 2000.
La multi ani, Elisabeta Petrisor !
Dacia 18 februarie - 24 februarie Echipa de soc - (SUA)
Muresul 18 februarie - 24 februarie Soldat universal 2 - (SUA)
Arta 18 februarie - 24 februarie - Sala A Inspectorul Gadget - (SUA)
Arta 18 februarie - 24 februarie- Sala B Legea e lege - (SUA)
Progresul - 20 februarie Martianul meu sonat - (SUA)

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}