title

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 19 decembrie 2000

Platforma industriala atrage noi investitori - Virtual Arad News (c)2000Intr-o prima faza, vor fi create 450 de locuri de munca
In aceasta saptamana, Primaria Aradului si-a adjudecat doua dintre cele trei oferte pentru cumpararea de terenuri in zona industriala a municipiului, situata in partea de vest a orasului, pe drumul catre Nadlac. Cea de a treia oferta a ramas, deocamdata, in analiza si datorita faptului ca este cea mai importanta investitie dintre cele trei. Investitorii, ale caror nume nu pot fi facute inca publice datorita faptului ca informatiile sunt confidentiale - pana la adjudecarea licitatiei, vor oferi minim trei sute de locuri de munca aradenilor, iar domeniul in care vor investi este productia de obiecte ceramice. Celelalte doua oferte sunt deja cunoscute. Pentru una dintre ele a licitat firma Johnson, care va construi o fabrica de asamblare a aparatelor electrocasnice. Firma va asigura circa cincizeci de noi locuri de munca. Cealalta oferta adjudecata va constitui si prima investitie pur romaneasca in zona industriala. Este vorba de firma Turnix, care va construi un depozit si un centru de logistica pentru distribuirea de produse alimentare si cosmetice. Aceasta firma va asigura circa o suta de locuri de munca in Arad. Deja, pentru anul viitor, se prefigureaza noi cereri din partea mai multor societati comerciale pentru a investi in zona industriala. Deocamdata, numele acestora, precum si domeniul in care vor sa investeasca sunt pastrate confidentiale de Primarie, pentru a nu impiedica bunul mers al negocierilor de afaceri. Municipalitatea Aradului a declarat deja ca exista eforturi sustinute pentru atragerea de investitii straine, dar si autohtone. Atat de discutatele vizite ale primarului Dorel Popa in strainatate s-au concretizat, deja, intr-o serie de oferte de afaceri serioase, prin care capitalul strain investit in Arad va creste. Directorul tehnic al primariei, Sorin Bondoc, ne-a declarat ca Aradul este din ce in ce mai cautat de catre investitori.
Vamesii controleaza in cele mai neasteptate locuriIn jurul orei 3,00, a diminetii de ieri, angajatii Punctului d Politie de Frontiera din Curtici au descoperit, in urma unui control la trenul Rapid Muntenia, 800 de pachete de tigari, marca Marlboro, pitite cu mare arta in peretii laterali ai vagonului de dormit. Nimeni nu si-a "revendicat" marfa si, probabil, nici nu o va declara vreodata. "Astfel de capturi au loc destul de frecvent. In cazul de fata, valoarea tigarilor se ridica la suma de 16 milioane de lei" - ne declara lt. col. Ioan Bozga, purtatorul de cuvant a Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. Putini stiu, insa, ce si cine se ascunde in spatele acestor descoperiri, cu cate eforturi si in ce conditii se lucreaza si, nu in ultimul rand, "armele" care se folosesc pentru capturarea unor marfuri ilicite.
Modul de operare
Cand am ajuns in Statia CFR din Curtici, un tren Rapid, de tipul aceluia in care s-au descoperit pachetele de tigari, astepta pe peron controlul organelor Politiei de frontiera si a Vamei Curtici. Abordam un militar in termen, rugandu-l sa ne conduca la seful de tura al PPF Curtici, colonelul Dumitru Lungu. Fara nici o problema, colonelul, insotit de cativa sergenti angajati, ne invita sa urcam in trenul ce urma, in scurt timp, sa fie controlat. "Actionam din ambele capete ale trenului, deoarece dorim sa nu ne scape nimica. Pe langa acest aspect, avem o garda de supraveghere, pe timp de stationare, care se afla, din 20 in 20 de metri, pe toata - lungimea garniturii. De abia cand totul este pus la punct, incepem controlul, efectiv, in tren" - ne spune colonelul Lungu, facand un semn catre un subordonat, doar de el stiut. In aparenta, controlul este unul simplu, vizand toate cotloanele si trapele care, in timpul mersului, pot fi deschise. De fapt, locuri ideale de ascundere a unor marfuri.
Echipamentul din dotare
Echipamentul oricarui politist de frontiera, care verifica la granita feroviara, este format din surubelnite stelare, chei patrate, scarita, lanterna si o sonda speciala care detecteaza unele obiecte in locurile greu accesibile. Cu aceste unelte - si doar cu acestea - politistii de frontiera au efectuat ieri, la ora 16,55, un control amanuntit. Locurile unde se gasesc de obicei, "chestii nedeclarate" nu pot fi definite. Si asta pentru ca, de la peretii compartimentului pana la capacele de vizitare a podului, se pot gasi de toate: de la droguri pana la pachete de tigari sau alte bunuri care nu pot fi declarate la vama. Controlul "la suprafata" este efectuat de vamesi, in timp ce unele locuri din tren pot fi efectuate doar de politistii de frontiera.
Efective
In Curtici, la fiecare 24 de ore, in jur de 25 de trenuri internationale, de calatori, sunt controlate atat la intrare cat si la iesire. Pe langa acest tip de controale mai exista un altul, poate nu tot atat de spectaculos, dar la fel de important: cel al trenurilor de marfa. Pe aceeasi durata de 24 de ore, cinci astfel de trenuri de marfa intra sau ies prin Punctul Politiei de Frontiera din Curtici. "Fiecare control este executat cu 7-8 cadre de politisti si cam tot atatea de vamesi. In functie de numarul calatorilor, un control poate dura intre 10 si 30 de minute. " - ne-a declarat col. Dumitru Lungu, seful de tura al PPF Curtici.
Viceprimarul Emanoil Voicu cauta surse de finantare pentru podUnul dintre cele mai importante proiecte ale Primariei consta in licitarea studiilor de fezabilitate pentru realizarea a inca doua bretele de drumuri. Ele vor asigura devierea traficului greu din municipiu spre soselele de centura. Una dintre bretele va face legatura dintre cartierul Micalaca, soseaua de centura spre Deva si iesirea spre Timisoara, prin cartierul Aradul Nou. Cealalta va asigura tot iesirea catre soseaua de centura spre Deva si Nadlac, pe strazile Agricultorilor si Campul Linistii. Necesitatea acestei legaturi pe sosea este amplificata si de faptul ca pe strada Campul Linistii este Vama de interior Arad, iar aglomeratia cauzata de tiruri a strangulat circulatia in zona. Municipalitatea nu a scapat din vedere nici proiectul din Planul Urbanistic General al Aradului, pentru constructia podului de pe strada Padurii. Viceprimarul Emanoil Voicu va efectua, la inceputul anului viitor, o vizita in Germania si la Bruxelles pentru a gasi surse externe de finantare pentru constructia acestui pod.
Sanicolaul Mic va avea canalizare - Virtual Arad News (c)2000Municipalitatea si-a propus pentru anii viitori construirea cat mai multor retele de canalizare, in diverse zone ale orasului, defavorizate din acest punct de vedere. Trei dintre cartierele care au sansa ca pe viitor sa beneficieze de o canalizare menajera si pluviala sunt cartierele Gai, Bujac si Sanicolaul Mic. In acest al treilea cartier, necesitatea acestor lucrari este impusa de conditiile igienico-sanitare precare existente in cartier si de protectie a mediului existand riscul poluarii in primul rand a solului, datorita solutiilor improprii de colectare a apelor uzate, aparand fantani transformate in puturi absorbante sau rezervoare de colectare cu exfiltratii. Prin nerezolvarea canalizarii exista riscul cresterii nivelului apelor freatice avandu-se in vedere ca pe aproape toate strazile exista retele de alimentare cu apa, iar surplusul de apa ajunge in sol. Aceasta canalizare va rezolva evacuarea apelor uzate menajere si a apelor meteorice de pe suprafata cartierului Sanicolaul Mic, cartier in care retelele de canalizare, la ora actuala sunt aproape inexistente. Oportunitatea si necesitatea construirii acestei retele de canalizare este data si de cerintele de civilizatie si confort ale populatiei, acestea fiind sub normele normale. Lungimea canalului colector si a conductei de refulare pentru canalizarea menajera va fi de 10 400 de metri, iar lungimea canalizarii pluviale va fi de 5 800 de metri. Valoarea totala a investitiei este de 35,6 miliarde de lei, la preturile din luna septembrie a acestui an, intreaga finantare urmand sa se faca din fondurile bugetului local.
Trupa Holograf a avut succes la AradSambata a fost o zi de adevarata sarbatoare pentru aradeni, intalnirea cu "Holograf" fiind una de exceptie. Sala de spectacole a Casei de Cultura a Sindicatelor a fost arhiplina, ramanand pe dinafara o multime de oameni care nu au mai avut sansa sa prinda un bilet, chiar si in picioare. La conferinta de presa, ce s-a desfasurat sambata, la ora 15,00, cei de la "Holograf" au promis un concert de mare tinuta si s-au tinut de cuvant. Prestatia lor a intrecut absolut toate asteptarile, sala fiind in delir de la inceputul pana la sfarsitul concertului. Pe scaune s-a stat doar la prima melodie, o data cu primele acorduri ale celei de a doua absolut toata lumea ridicandu-se in picioare si cantand impreuna cu protagonistii serii. Imbracati simplu, in blugi si solexuri negre, Dan Bittman (solist vocal), Romeo Dediu (chitara solo), Tino Furtuna (clape), Edy Petrosel (tobe) si Iulian Vrabete (bas) au sustinut concertul impreuna cu cei doi colaboratori de care sunt nedespartiti: Marius Batu (chitara acustica) si Emil Soumah (percutie si muzicuta). Intreaga aparatura si decorul pentru concert, cu care "Holograf" se deplaseaza in acest turneu national, sunt incarcate in nu mai putin de trei camioane. Efectele de lumini sunt extraordinare, ele fiind intregite de proiectii video mixat de la o masa de montaj digital amplasata, de obicei, in mijlocul salii de spectacol. Turneul de promovare a celui mai nou album, intitulat "Holografica", cuprinde 17 orase, Aradul fiind cel de-al 14-lea unde "Holograf" a concertat. Respectandu-si spectatorii, ei au cantat live, extraordinar, absolut toate melodiile fiind interpretate in aceeasi maniera ca si pe casetele audio si CD-uri, lucru destul de greu, pe care nu multe trupe il reusesc, in studiourile de inregistrari vocile fiind, de obicei lucrate pentru a fi cat mai "profesionale". "Holografica reprezinta forta iubirii masculine. Imaginea definitorie este barbatul matur, indragostit, puternic, care are forta sa transforme viata obisnuita intr-o succesiune de sentimente." Acestea sunt cele mai potrivite cuvinte pentru a prezenta noul album al celor de la "Holograf", cuvinte spuse chiar de ei, cei care l-au "adus pe lume". "Holografica este mai mult decat un titlu de album. Este o lume virtuala, plasata in afara timpului si a spatiului, acolo unde sentimentul, romantismul, dragostea in forme sublime, mature, te inconjoara si te domina, iti acapareaza existenta".

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}