title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 20 martie 2000

Ortopedia a facut noi achizitiiScoala de ortopedie aradeana, recunoscuta deja, pentru performantele obtinute, si-a depasit net omologii din Timisoara si Oradea. Preocuparea continua a ortopezilor de-a extinde gama de servicii medicale, inclusiv interventii la nivelul genunchiului, s-a concretizat in cursul zilei de vineri, prin achizitionarea unui aparat de terapie cu laser, de ultima generatie. Remus Dragan, reprezentantul firmei BTL Romania spune ca este incantat, de receptivitatea conducerii spitalului. "Desi aparatul livrat, model BTL 10, costa in jur de 2000 USD, Spitatul judetean n-a ezitat sa-l achizitioneze, fiind de fapt singura unitate din zona de vest a tarii care se poate lauda cu acest lucru. Pentru a ramane competitiva, noi vom modifica de cel putin trei ori pe an soft-ul aparatului". Intrat in circuitul medical, de astazi, laserul va permite medicilor atacarea unei largi game de afectiuni cu caracter traumatic sau degenerativ. Seful sectiei Ortopedie II, dr. Cornel Varvescu declara la randul sau: "Fiind computerizat in intregime, laserul va servi la diminuarea unor inflamatii, reducand la jumatate durata resorbtiei unui hematom. Aparatul va ajuta la recuperarea sportivilor accidentati si nu numai, urmand sa inlocuiasca procedeele clasice de vindecare de lunga durata si deseori cu rezultate slabe". Practic prin folosirea laserului se va grabi procesul de vindecare a tesuturilor, obtinandu-se si un efect calmant. Primii beneficiari ai laserului vor fi pacientii cu tendinite, bursite, periartrite si lombosciatica.
Sindicalistii de la CET au inceput protesteleAproximativ 160 de angajati ai sucursalei Electrocentrale Arad (CET) au protestat, vineri, fata de Hotararea de Guvern privind programul de restructurare din sectorul energetic. Sindicatul liber Independent Energia (SIE) din cadrul CET Arad a organizat, vineri dimineata un miting la sediul CET, iar dupa-amiaza un alt miting in curtea CONEL Arad. Liderul SIE Arad, Traian Deliman, a precizat ca in aceasta saptamana, angajatii CET vor picheta sediul Prefecturii. Sindicatul liber Independent Energia este de parere ca Hotararea de Guvern nu a respectat etapele care trebuiau parcurse in promovarea unui asemenea act normativ si a fost elaborata fara consultarea partenerilor sociali, a declarat liderul SIE. El a adaugat ca sindicalistii intentioneaza sa stabileasca un program propriu de reorganizare a sectorului energetic. Deliman a mai spus ca reprezentanti ai sindicatelor din toate judetele se vor deplasa, la sfarsitul acestei luni la Bucuresti, pentru a protesta in fata Ministerului Industriilor.
In fata Directiei agricole s-au adunat agricultorii pentru bonurile de motorinaPentru agricultorii care, din diferite motive, au ramas fara bonuri de motorina, Directia Agricola din Arad a scos, vineri, "la bataie", inca 7000 de bonuri. Ca sa intre in posesia lor, acestia nu trebuiau decat sa faca dovada ca pana la data de 14 decembrie 1999 au arat si infiintat culturi pe terenurile pentru care solicita bonurile de motorina. Proprietarii individuali care indeplinesc aceasta conditie s-au prezentat, vineri, 17 martie 2000, incepand cu ora 8, la DGAA, cu o nota de confirmare de la Centrul agricol ca intr-adevar au ogorit pana in 14 decembrie anul trecut. Criteriul de acordare a bonurilor, enuntat de Avram Fluieras, directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie, a fost "primul venit, primul servit", asa ca circa 300 de agricultori au format o coada dis de dimineata in fata sediului institutiei. Problema era ca nu toti puteau accede la bonurile pentru motorina, ele fiind prea putine, comparativ cu numarul de persoane prezent. Din aceasta cauza s-au iscat altercatii intre producatorii agricoli si functionarii Directiei, primii acuzand DGAA de lipsa de organizare. Directorul Fluieras a fost tot timpul "in priza", incercand si medieze conflictele iscate si sa explice oamenilor cum sta, de fapt, situatia.
UAV va organiza un targ al fortelor de muncaAnul acesta, Universitatea "Aurel Vlaicu" implineste zece ani de existenta. Cu acest prilej, conducerea UAV intentioneaza sa organizeze o sesiune jubiliara de comunicari stiintifice, cu participare internationala, precum si sa elaboreze un volum omagial, intitulat. " Universitatea Aurel Vlaicu un deceniu de existenta ", precum si editarea primei serii din "Analele Universitatii". Pana atunci, insa, dinamica echipa de la conducerea UAV a pregatit o serie de proiecte pentru studentii si profesorii universitatii. "In luna mai vom organiza un targ al fortelor de munca, la Sala Polivalesta, pentru absolventii anului 2000 care se afla deja in baza noastra de date", ne-a spus conferentiar universitar dr. Liviu Sevastian Bocii, cancelar general al Universitatii. La acest targ vor fi invitate toate firmele interesate in angajarea absolventilor de la profilele UAV, fiind, in acelasi timp, si un prilej de prezentare a programelor Universitatii pentru anul 2000/2001. Tot in luna mai studentii de la "Vlaicu" vor participa la o sesiune de comunicari stiintifice organizate de Universitate, prin secretarii stiintifici ai fiecarei facultati din cadrul UAV. La jubileul din octombrie, Universitatea spera in participarea unui numar mare de universitati din tara, dar si din strainatate. "Noi asteptam prezenta universitatilor cu care avem acorduri de colaborare, cum ar fi Universidad del Pais Vasco, EHU, Bilbao, universitati din Italia, dar si din tarile vecine: Ungaria, Iugoslavia, Slovenia, Slovacia", ne-a spus Liviu Bocii. Vom reveni cu amanunte, pe masura ce toate aceste proiecte ale Universitatii "Aurel Vlaicu" se concretizeaza.
La AJOFP ajutorul de somaj soseste cu intarziereSi in aceasta luna plata ajutorului de somaj se face cu intarziere. Si aceasta deoarece banii destinati platilor nu au ajuns in contul Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionala."Poate saptamana viitoare vom primi banii, sper ca luni (astazi n.n.) sa se intample acest lucru, dupa care vom vira Postei cele aproximativ 3,5 miliarde de lei, pentru un numar de 15 830 de persoane aflate in perioada de somaj sau ajutor de integrare profesionala"- a declarat Stefan Pascu, director AJOF, in cadrul conferintei de presa de vineri. Prima transa a platilor trebuiau efectuate in perioada 3-7 martie, iar cea de a doua transa intre 16-20 martie, dar datorita intarzierilor intreaga suma va fi primita odata. Referitor la aceste intarzieri Stefan Pascu a spus: "Intarzieri la plata ajutorului de somaj se inregistreaza in toate judetele, nu numai in Arad. Poate ca odata cu adoptarea bugetului de stat pe anul 2000, nu vor mai fi probleme". Si numarul somerilor a crescut, prin disponibilizarile facute de S.C. Aris S.A. (486 de muncitori) si Banca Agricola (33 de angajati). Cei de la Aris vor primi platile compensatorii incepand cu luna aprilie, iar cei de la Banca Agricola, abia din luna mai. Tot in cadrul conferintei de presa Stefan Pascu a precizat: "Din 76 de societati comerciale actionate in instanta pentru neplata contributiilor la asigurarile sociale ( legea 130, stopaj la sursa), 40 au fost scoase de pe rol. De la acestea s-au recuperat 80 la suta din valoarea prejudiciului care este de peste 300 milioane de lei. Mai sunt de recuperat aproximativ 100 de milioane de lei de la celelalte societati comerciale". Ce este important de precizat este ca angajatii acestor unitati actionate in instanta, nu vor avea de suferit din aceasta cauza.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}