title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 20 iulie 2000

Prefectul Neamtiu a fost inlocuit din functieBiroul national de conducere al PNTCD i-a retras sprijinul politic lui Gheorghe Neamtiu, prefectul Aradului, la cererea organizatiei judetene a acestei formatiuni. Surse din cadrul PNTCD Arad, care au dorit sa isi pastreze anonimatul ne-au informat ca succesorul lui Neamtiu a fost deja desemnat, iar numale sau va fi facut public astazi. Informatia ne-a fost confirmata si de catre membri ai Biroului National Central al PNT.  Va putem informa ca succesorul lui Gheorghe Neamtiu este inginerul Ovidiu Nila, desi la un moment dat se vehiculau numele inginerului Borlea, sau al fostului candidat la Primaria Aradului, Ovidiu Marian. Desi destul de mult timp a refuzat sa accepte numirea in aceasta functie, Ovidiu Nila a acceptat pana la urma. In exclusivitate, pentru ziarul Observator, domnia sa a declarat: "Stiam de mai multa vreme de aceasta propunere. Ma onoreaza. Merita sa fii si pentru o zi rege, daca poti sa crezi ca te poti ridica la demnitatea unui rege". Cu ocazia primei sedinte de Guvern (n.r. astazi), prefectul Gheorghe Neamtiu va fi destituit oficial din functie si si va lua zborul spre alte "scaune". Vom reveni...
O delegatie din partea Ambasadei Canadei a vizitat AradulLa Primaria Arad a sosit, luni, o delegatie din partea Ambasadei Canadei, pentru continuarea discutiilor incepute in martie cu privire la strategiile de dezvoltare economica a orasului. Membrii delegatiei, care urmau sa soseasca duminica din Canada (fiind plecati temporar din Bucuresti) au fost nevoiti sa-si amane vizita cu o zi, din cauza unor furtuni puternice care au lovit aceasta tara. Reprezentantii Ambasadei Canadei au fost in Arad atat in martie cat si in luna aprilie, discutiile de atunci vizand dezvoltarea parcului industrial din zona Hipodrom. Vizitele de atunci au avut un caracter consultativ, aradenii fiind informati despre un program al Guvernului Canadei, destinat tarilor Europei Centrale si de Est, prin care se ofera asistenta si logistica in diferite domenii. Primaria Arad, interesata sa obtina un real succes cu parcul industrial, va demara un proiect privind pregatirea personalului ce va lucra la reusita dezvoltarii economice a municipiului.
La fabrica de ceasuri Victoria, viitorul promite...Probabil ca multa lume se intreaba ce se mai intampla cu fabrica de ceasuri, sau daca mai este nevoie, acum, de ceasuri mecanice. In acest sens, administratorul acestei fabrici, Ovidiu Marginean, ne-a spus: "Sa nu va inchipuiti cumva ca "Victoria" e invinsa, chiar daca formularea pare destul de interesanta. Sigur ca ne-am confruntat cu foarte multe probleme, ca dealtfel orice fabrica sau institutie, dupa schimbarea de regim din 1990.  Deci, "Victoria" s-a infiintat in 1970, si, pana in 1990 a produs un milion de ceasuri pe an. Chiar si dupa revolutie am stat pe picioarele noastre pana in '92 - '93, cand a inceput declinul".
- In ce a constat acest declin?
- Foarte simplu. N-au mai fost cerinte de ceasuri mecanice desteptatoare pe piata, lucru care ne-a afectat mult productia. Totusi, am inceput sa producem si contoare de apa de 1,5 m cubi, de 2,5 m cubi si de 6 m cubi pe ceas. Dar problemele nu s-au rezolvat, productia de ceasuri si contoare avand cerinte destul de mici, in raport cu capacitatea noastra de productie, si, pe langa toate acestea, s-au acumulat datorii din ce in ce mai mari. Pot sa afirm, printre altele, ca vechea conducere nu si-a dat deloc interesul in reprofilarea fabricii pe alte produse, bineinteles legate tot de specificul nostru de productie.
- Ce s-a intamplat in continuare cu fabrica?
- In decembrie 1999, BAPD (Baza de aprovizionare, desfacere si productie), unde actionar principal este Ioan Mainescu a cumparat pachetul de actiuni de la FPS, de 64,5 la suta. Datoriile fabricii au fost in valoare de 28 miliarde lei, din care 22 miliarde la CAS, asigurari sociale si Finante, la BCR un miliard, iar restul de 8 miliarde reprezinta datoriile catre furnizori. Deci pachetul majoritar a fost cumparat in noiembrie 1999, iar in decembrie am preluat conducerea, disponibilizandu-i pe cei vechi. S-au facut restructurari de personal, din 300 de muncitori ramanand 200, iar din 120 indirecti productivi au fost restructurati 60. Totodata s-a trecut la reorganizarea fabricii.
- Cum ati procedat?
- Avem o magazie de primire a materialelor, o magazie de produse finite si o formatie de intretinere. Formula de lucru este organizata din formatia de Mecanica, Atelier Uzinaj 1 si 2, formatia de strunguri automate; de subasamblare si montaj, formatia de scularie, precum si formatia de injectat mase plastice.
- Vorbiti-ne acum si despre ceasuri...
- Suntem singurii constructori de ceasuri mecanice de pe piata Europei. Producem 60 de tipuri de ceasuri desteptatoare, ceasuri- sah in carcasa de plastic, ceas de perete cu quartz; totodata, mai fabricam trei tipuri de contoare, contoare Unijet si contoare Multijet, precum si toate mecanismele si sculele fine pentru industria energetica, preluate de la fosta Orologerie. In ceea ce priveste piata de desfacere, avem un colaborator foarte serios, Orlovschi, care distribuie produsele noastre pe piata germana. Mentionez ca aceasta colaborare dureaza, prin seriozitatea ei, de 15 ani. Un alt colaborator este Portugalia, care cumpara de la "Victoria" ceasuri de sah si le distribuie in America de Nord si Sud.  Mai colaboram si cu firma Actim din Anglia. Relatiile cu firma maghiara Orex au fost intrerupte mult timp din cauza neseriozitatii vechii conduceri. Totusi, dupa multe discutii, am reusit sa ne recastigam increderea in partenerul maghiar, astfel ca vom trimite in Ungaria un lot de 3000 bucati ceasuri in luna august. Pacat ca piata interna de desfacere este foarte scazuta, ajange daca spun ca anul trecut s-au vandut doar 2000 de ceasuri. Actualmente se fac 180.000 - 200.000 de ceasuri pe an, fata de un milion cat este prevazut in capacitatea de productie a fabricii."
- Ce ne puteti spune despre viitorul "Victoriei"?
- Exista viitor. Sunt incredintat ca in curand, datorita seriozitatii cu care lucram, precum si prin calitatea produselor pe care le fabricam, vom face din nou un nume. din Ceasul Romanesc.
A consemnat
Felicia R. Gheorghe
Drumurile comunale ar trebui modernizate - Virtual Arad News (c)2000Programul pentru pietruiri de drumuri comunale de pamant cuprinde 10 sectoare de drumuri, in lungime totala de 34,75 km. Pana in luna februarie a acestui an, au fost terminate si receptionate lucrarile pe o lungime de 29,65 km. Prin realizarea acestor lucrari au fost imbunatatite legaturile intre 17 localitati cu o populatie totala de 18.000 de persoane. Proiectele acestor lucrari au fost elaborate de Administratia de Drumuri si Poduri a Judetului Arad. Lucrarile nu au fost finalizate, anul trecut, intre localitatile Peregu Mare - Nadlac si Dorobanti - Macea. Pentru anul acesta, s-au alocat 9,4 miliarde de lei pentru realizarea 34,3 km de drum, respectiv  inca 14,4 km pe D.C.100 Pecica - Macea in completare la cei 20,6 km deja realizati, pentru 11,95 km pe D.C.104 Peregu Mare - Nadlac, in completare la cei 2,75 km deja realizati, precum si pentru 3,4 km pe D.C. 52 Dumbrava - Budesti si pentru 4,54 km pe D,C. 96A  Bodrogu Vechi - Pecica. In cadrul controalelor efectuate de catre Inspectia in Constructii la lucrarile din aceste programe, au fost constatate deficiente care au fost remediate in termenele dispuse. Fondurile publice alocate au fost cheltuite numai pentru realizarea acestor lucrari, fapt confirmat si de controlul efectuat de reprezentanti ai Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. Pe D.C. 100A Pecica - Macea, cu suma de 3,7 miliarde lei s-au pietruit 10,95 km de drum, rezultand un cost de 337,9 milioane lei/km. Din acest punct de vedere, judetul Arad se situeaza la limita inferioara a costurilor pentru kilometrul de drum.
Comunitatea evreilor a comemorat victimele Holocaustului
Marti dimineata, in prezenta subprefectului, primarului Dorel Popa si a parintelui consilier Vasile Pop, reprezentant a Episcopiei Ortodoxe Romane a Aradului, la cimitirul vechi din Gradiste, Comunitatea evreilor din Arad a organizat o comemorare a victimelor Holocaustului. Cu acest prilej a vorbit dl. Ionel Schlesinger, presedintele comunitatii evreiesti. Cei prezenti au tinut un moment de reculegere si au asistat la o rugaciune oficiata in memoria celor decedati. Sonoritatea limbii ebraice era purtata de dl. Schwarz intr-o incantatie asemanatoare isonului de strana. Distingeam cate o pomenire a numelui lui Dumnezeu - Adonai - si repetarea lui Omen (adica Amin), ce parea raspunsul la ectenie.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}