title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 21 martie 2000

Astra Calatori a fost cumparataIeri, la sediul FPS Arad a avut loc cea de a treia licitatie cu strigare, pentru vanzarea cotei de 76,703% (11.023.732 actiuni, cu o valoare nominala de 1000 de lei bucata), cat detine Fondul la SC Astra Vagoane Calatori SA. Dupa "lupte seculare" care au durat vreun an de zile, societatea si-a gasit, in cele din urma, un "petitor". In urma licitatiei, intreg pachetul oferit a fost vandut singurului participant la licitatie - SC XEDOX Exim SRL din Arad. Prin urmare, francezii de la Alstom au renuntat cu totul la a achizitiona Astra II. Conform spuselor lui Doru Sever Puia, directorul Directiei Teritoriale FPS Arad, firma adjudecatara a licitatiei a preluat inca de ieri intreg activul si pasivul societatii. Mai pe intelesul tuturor, va prelua si datoriile uriase ale Astrei Calatori, in suma de aproape 400 de miliarde de lei. Actiunile detinute de catre FPS s-au vandut sub valoarea lor nominala. La prima licitatie, pretul de strigare a fost de 4250 lei/actiune, la a doua (cand acesta a fost redus cu 50%), de 2125 lei, pentru ca la a treia, si ultima, pretul, coborat la 20% din cel initial, sa fie de 850 lei/actiune. Asadar, XEDOX SRL va trebui sa plateasca pentru intreg pachetul de actiuni cumparat suma de 93,7 miliarde lei.
CCIA Arad va organiza impreuna cu englezii un targ virtual in InternetFirma engleza EXPOCENTRIC a vizitat Camera de Comert si Industrie Arad, unde a prezentat proiectul unui targ virtual care ar urma sa fie organizat in comun cu aradenii. Directorul Directiei Targuri din Camera de Comert si Industrie Arad, Voicu Sferdian, a declarat ca un asemenea targ futurist, asemanator cu unele jocuri virtuale pe computer, permite doritorilor sa vizualizeze pe INTERNET, de acasa, un targ si sa se axeze doar pe acele domenii care le trezesc interesul. Vizitatorul virtual poate stabili chiar contacte, care vor fi materializate la targul clasic cu maxima eficienta si economie de timp. Targul virtual poate fi lansat pe INTERNET cu 10 zile inaintea targului clasic si ramane pe INTERNET alte opt saptamani dupa incheierea acestuia. Englezii sunt gata sa puna la dispozitie tehnologia si experienta in domeniu pentru a realiza la Arad, in premiera pentru Europa Centrala si de Est, un asemenea targ virtual
Restaurarea Casei Hirchl este pusa sub semnul intrebarii - Virtual Arad News (c)2000Consiliul Judetean Arad a anuntat oficial ca proiectul PHARE pentru renovarea casei Hirschl va fi finantat cu 62.000 de euro, bani care vor sosi in Arad in aceasta vara. Practic, studiul de fezabilitate exista deja, insa derularea proiectului de consolidare si restaurare a acestei importante cladiri istorice se deruleaza greu din cauza unor neintelegeri intre municipalitate si Consiliul judetean. Primaria revendica aceasta cladire, care este acum in patrimoniul judetului, iar pana la semnarea unui protocol intre institutii proiectul nu poate fi pus in practica. Coordonatorul de proiect, Aurora Titar, ne-a declarat ca numai lucrarile de consolidare se ridica la valoarea de 92.000 de euro, in timp ce restaurarea intregii cladiri va costa 400.000 de euro. Transa de 62.000 de euro ce va ajunge in vara este destinata demararii primei etape a lucrarilor de consolidare. Destinatia initiala a cladirii, prevazuta in proiect, este un centru cultural de integrare europeana, insa reprezentantii municipalitatii, se gandesc ca spatiile de aici ar fi ideale pentru sediul Primariei.
Au inceput lucrarile la noul centru de imigranti din HoriaViitorul Centru pentru imigranti, care este in plina constructie in localitatea Horea, va fi inaugurat in toamna, foarte probabil in luna septembrie. Centrul va avea 100 de locuri, va fi al doilea din tara si va deservi exclusiv zona de vest a tarii, avand in vedere numarul mare de imigranti, care vor sa ajunga in Occident. Anul trecut, localitatea Horea a fost vizitata de reprezentantul Inaltului Comisariat al ONU, japonezul Yoykiro Tsushida. Din delegatie au mai facut parte col. Vasile Dragoi - seful Oficiului roman pentru refugiati precum si Mihai Delcea consilier al reprezentantei Inaltului Comisariat al ONU. Delegatul Organizatiei Natiunilor Unite a purtat discutii atat cu reprezentanti ai Consiliului judetean cat si ai Prefecturii, privitor la construirea centrului pentru refugiati din Horea. Ministerul de Interne a solicitat inca din 1997 o suprafata de teren de doua hectare in Horia pentru construirea centrului. Investitia va fi finantata cu 800.000 euro de catre Comunitatea Europeana, iar contributia financiara a M.I. va fi de 200.000 de euro. Construirea Centrului pentru imigranti, care va fi compus din doua cladiri administrative, este unul dintre obiectivele Programului Phare de Cooperare Transfrontaliera Romania -  Ungaria.
Forma si culoare la galeria "Delta"La galeria "Delta" - a Uniunii Artistilor Plastici din Arad - s-a deschis expozitia de sculptura a artistului Ovidiu Gules. Ovidiu Gules este membru stagiar al U.A.P. Romania - filiala Cluj- Napoca. "Ovidiu Gules, noteaza criticul Negoita Laptoiu, in caietul program al expozitiei deschisa la "Delta" pana la sfarsitul lunii, se exprima deja cu fermitate, siguranta si nerv, indiferent de factura materialului: cioplire in lemn, piatra, marmora, modelaj in lut (transpus apoi in metal sau teracota). Desi de mici dimensiuni, dinamica formelor robuste capata desfasurari ce acuza sinteza si monumentalitatea. Ovidiu Gules mizeaza pe expresivitatea raportului dintre suprafetele netede pe care lumina se prefita calm si asperitatile unor protuberante ce incurajeaza misterul umbrelor si contrastelor". Alaturi de sculpturile mici ale lui Ovidiu Gules, Eugen Patachi ne rasfata cu picturi "linistitoare". Caci, iata ce scrie despre pictorul Eugen Patachi, criticul de arta Viorica Guy Marica: "Stenic si linistitor, optimist in viziune, discret in marturisiri, preschimband starile lirice cu epica imaginii, linia traditionala a colorismului romanesc cu indrazneli innoitoare, econom si risipitor deopotriva in desfasurarea zestrei sale cromatice, Eugen Patachi ne invita sa-i impartasim incantarea in fata naturii si sa-i resimtim problematizarile starnite de stapanirea fenomenului plastic. Un fenomen care pentru el are o singura cheie: fidelitatea realista in constructie cu transfigurarea -picturala ". Pana la sfarsitul lunii, abandonati-va "viziunilor" celor doi artisti, care, desi in maniere de lucru diferite, vor acelasi lucru. O arta de echilibru, care sa te bucure atunci cand o privesti.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}