title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 21 iunie 2000

Victoria echipei Romaniei a scos in strada mii de aradeni... gol Ganea. Conduceam cu 3-2. Ultimele secunde. Fluier final, Romania in sferturile luiExplozie de bucurie in fata Primariei Euro 2000. Zi istorica. In toata tara, sute de mii de romani ies in strada pentru a sarbatori acest - speram noi prim - revelion al fotbalului romanesc. Si la Arad, odata cu fluierul de final s-a declansat fiesta. Una vecina cu nebunia. Doar la Revolutia din '89 am mai vazut o asemenea desfasurare de oameni. Copii, batrani, femei, cu drapele in maini, cantau bucuria calificarii nationalei noastre in sferturi. Atmosfera a fost una inimaginabila. "Marea" de oameni curgea pe Bulevard spre Primarie. Oameni care nu s-au vazut niciodata se imbratisau. Din mii de piepturi se auzea: "Romania - Romania" sau "Italia uita-te, ziua ta se apropie." "Desteapta-te romane" a rasunat in Piata Primariei. Ce mai, a fost fantastic. O noapte unica, ce va intra in istoria sportului rege. Bravo tricolori, va multumim pentru aceasta minunata seara de 20 iunie 2000.
Consiliul Judetean Arad si-a votat conducatoriiO sedinta de pomina
Incepand cu ora 9,00, noii consilieri judeteni s-au intrunit in prima sedinta oficiala, pentru validarea candidaturilor si alegerea noilor structuri. Sedinta a fost condusa de catre Vasile Ciobancan (PNTCD), decanul de varsta dintre consilieri, care a fost asistat de Marius Salajan (PDSR) si Lucian Stana (PRM), cei mai tineri consilieri. De ce spunem ca a fost o sedinta de pomina? Deoarece a produs o rasturnare spectaculoasa in ceea ce priveste intelegerile si protocoalele anterioare, deoarece a durat peste noua ore si, nu in ultimul rand, deoarece a continut nenumarate momente hilare, cand unii incercau sa pazeasca o turma de iepuri, iar ceilalti ii ademeneau cu morcovi...
Comisia de validare
Sedinta a demarat prin alegerea Comisiei de validare. Adrian Nitu a propus patru candidati; Caucean (PD), Horga (CDR), Csepela (UDMR), Tasca (PPDR). Sabau Gheorghe a propus alti cinci candidati: Pele (PDSR),. Muntoiu (ApR), Jurca (PNL), Roman (PUNR) si Duka (PRM). In urma votului, s-a produs prima lovitura de teatru: desi exista protocol semnat si stampilat intre PDSR- ApR - PNL-PRM si PUNR privind sustinerea reciproca, votul pentru Comisia de validare a aratat altfel: Jurca (PNL) - 39 de voturi, Roman (PUNR) - 21, Duka (PRM) -21, Muntoiu (ApR) - 21, Pele (PDSR) - 20. Cu alte cuvinte, liberalii l-au votat pe-al lor, dar nu i-au votat pe cei din PDSR, ApR, PRM si PUNR. In schimb, toata cealalta parte a votat cu liberalul Jurca... Era primul semnal clar ca cei patru consilieri judeteni PNL vor vota cu CDR, UDMR, PD si PPDR, desi "stateau" in grupul celalalt.
Seria loviturilor de teatru
Lucrurile nu s-au oprit aici. Consilierul Gheorghe Pele (PDSR) presedintele Comisiei de validare, a prezentat raportul intocmit in urma analizarii mandatelor: "Din totalul de 39 de consilieri, 36 indeplinesc toate conditiile legale. Doua cazuri au fost in discutie: Mihaita Calimente, care a renuntat in favoarea lui Achim Alexa (urma- torul pe lista) si Bognar Levente care a renuntat in favoarea lui Hosszu Zoltan. Se pune doar problema invalidarii lui Caius Parpala, deoarece este in prezent conducatorul Regiei de Drumuri si Poduri, functie incompatibila cu calitatea de consilier judetean. Deci, comisia propune invalidarea d-lui Parpala si validarea celorlalti 38 de consilieri." A urmat votul de validare a celor 38 de consilieri judeteni (in unanimitate si prin vot deschis.), urmand ca sa se voteze validarea sau invalidarea lui Caius Parpala.
Caius Parpala este noul presedinte al CJA
Strategia votului secret
Timp de trei ore, consilierii s-au "ciondranit" la scena deschisa - spre amuzamentul presei si al participantilor - despre- cum sa fie votul pentru Caius Parpala; secret sau deschis? Deoarece presedintele de sedinta Vasile Ciobancan s-a tinut tare pentru votul secret, secret a ramas... Gruparea PDSR - ApR - PRM - PUNR milita pentru votul deschis, deoarece dorea sa-i priveasca in ochi pe "tradatorii" liberali. N-a fost sa fie asa si spre stupoarea tuturor, rezultatul votului secret a fost de-a dreptul spectaculos: 21-17 in favoarea validarii lui Caius Parpala. Dupa aceasta procedura, a urmat depunerea juramantului de catre consilierii judeteni. Apoi a urmat...
Lovitura de gratie
Imediat dupa depunerea juramantului au urmat propunerile pentru viitorul presedinte al Consiliului Judetean Arad. Gruparea PDSR -ApR -PRM- PUNR l-a propus pe Avram Craciun, iar ceilalti (CDR - PD- UDMR- PPDR si PNL) pe... Caius Parpala. Altfel spus, liberalii au renuntat la oferta PDSR-ului de vicepresedinte CJA pentru cea de presedinte, oferita de catre ceilalti. Au ales (unii spun ca au tradat) dar au castigat... Totusi, scorul era de 20-19 in favoarea PDSR- ApR - PRM-PUNR. La vot, a iesit insa 20-19 in favoarea celorlalti... Asta inseamna ca un pedeserist, aperist, peremist sau peunerist a votat cu... ceilalti.
Cine este tradatorul ?
Probabil ca nu se va sti niciodata, ca in cazul asasinarii lui Kennedy. Se stie insa votul pentru presedintele CJA, care este de 20-19 in favoarea lui Caius Parpala. Dupa cum se stie si votul pentru vicepresedintele CJA, care s-a manifestat cu 23-16 in favoarea lui Gheorghe Falca si in defavoarea lui Gheorghe Chiper (aici au tradat mai multi) si cu 20-19 in favoarea celuilalt vicepresedinte, Cristea Claudiu, in defavoarea lui Pavel Sarbu. In incheiere, mentionam doar o singura vorba care circula pe coridoare: PDSR a castigat razboiul electoral, dar a pierdut pacea negocierilor...
Declaratia noului presedinte CJA
"Le multumesc tuturor pentru increderea pe care mi-au acordat-o si imi depun demisia din functia de administrator la Regia de Drumuri si Poduri."
La sfarsitul sedintei de constituire, a fost aleasa Delegatia Permanenta:
1. Czister Kalman - UDMR, 27 de voturi
2. Dan Ivan PD - 24 voturi
3. Cret Nicoara PRM - 21 voturi
4. Tasca Romulus PPDR - 21voturi
5. Duka Attila - PRM - 21 voturi
6. Chiper Gheorghe - ApR - 20 voturi.
Mentionam ca presedintele si vicepresedintii fac parte de drept din Delegatia Permanenta. Specificam de asemenea, ca doua voturi au fost anulate.
Lideru sindical de la Conel - Mircea Foslea anunta debransarea rau platnicilorIn urma mult discutatei Ordonante 58, RENEL Arad considera ca a venit timpul ca datornicii la energia electrica, cu facturi de miliarde sau sute de milioane, sa se bucure doar de lumina soarelui. Comentand aceasta stare de fapt, liderul de sindicat Mircea Foslea ne-a declarat: "Am asteptat mult, dar si asteptarea are o limita. Datoriile care s-au adunat sunt enorme astfel ca s-a hotarat debransarea energiei electrice, incepand din data de 19 iunie, urmatoarelor societati debitoare: SC ARIS-5 miliarde, SC Carne-2 miliarde, IMAR-2 miliarde, Sucursala Mina Brusturi- 3,8 miliarde, SC Viniviticola Baratca-0,7 miliarde, SC Victoria SA-0,6 miliarde, Astra Vagoane Calatori-0,1 miliarde. De ordinul datoriilor de milioane se enumera: Consiliul Local Sebis - 402 milioane, Tricoul Rosu Arad - 346 milioane, Alfar-340 milioane, Primaria Ghioroc-313 milioane, SC Confruct-389 milioane, Fabrica de scaune Pancota-283 milioane, Frigorifer SA-273 milioane."  Greva RENEL-istilor consta in limitarea activitatii de baza cu 1/3 din personal si intreruperea furnizarii acestor consumatori, ea desfasurandu-se pe termen nelimitat. In functie de decizia Guvernului vom reveni cu amanunte.
La Scoala 22 se face teatru francofon - Virtual Arad News (c)2000La Scoala generala 22 din Micalaca se face teatru in limba franceza dinainte ca moda disciplinelor optionale sa ajunga obiectiv de bifat in planuri raportate la centru. Astfel, prin scoala au trecut deja trei generatii de "actori". Ei au prezentat cu succes acasa, dar si in Franta, Olanda, Austria etc., spectacole ca "Micul print", feeria muzicala "Scufita rosie", "Zana aluna cea buna", reusind sa-si entuziasmeze publicul. Cunostintele solide de limba franceza, jocul plin de viata, spontaneitatea sunt trasaturi care le sunt proprii interpretilor. Ei asteapta anual tabara de limba franceza si Festivalul de teatru francofon. Sub patronajul Asociatiei Amifran, al profesorilor din scoala, elevii reusesc sa-si petreaca in mod util timpul, ajung sa stapaneasca cat mai bine o limba straina (contrabalansand orientarea excesiva catre engleza), castiga spirit de echipa si sa-si asume responsabilitati. 12 elevi din clasele a IV-a, a V-a si a VI-a, pregatiti de profesoarele Viorica Moise si Irina Lazin, au pus in scena comedia politista "Spargatorul" de Lamblin si au participat recent, alaturi de alte 11 trupe, la festivalul de teatru francofon de la Mateszalka (Ungaria), unde au castigat premiul I. La Arad spectacolul urmeaza sa fie prezentat in toamna. Dna prof. Moise ne spunea ca deja trupa Mini Amifran se gandeste la o noua punere in scena a piesei "Penelopa si calculatorul", iar intr-o perspectiva mai indepartata fiecare viseaza sa promoveze in trupa celor mari.
Directorul CTPA - Petru Cuvineanu anunta schimbarea liniilor in Aradul Nou
In zilele urmtatoare, Compania de Transport Public Arad (CTPA) va importa din Occident 90 de tone de sina cu canal, necesara pentru a schimba liniile de tramvai din zona Podului Traian si pana la Liceul German din Aradul Nou. S-a ales solutia importului deoarece in tara nu se produce nicaieri sina cu canal. Lucrarile sunt programate sa inceapa la jumatatea lunii iulie si se vor sfarsi dupa circa trei saptamani, interval in care pe relatia Piata Romana-Aradul Nou transportul in comun se va asigura cu autobuze. "Costul acestei lucrari de anvergura se ridica la peste doua miliarde de lei, bani asigurati din bugetul CTPA", ne-a declarat dl. Petru Cuvineanu, directorul tehnic al CTPA.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}