title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 22 septembrie 2000

Veteranii s-au intalnit la Casa Armatei.jpg (34167 bytes)Casa Armatei a gazduit, ieri, o actiune de suflet: zece ani de la infiintarea filialei Arad a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi din Romania. Desi acest articol nu se vrea a fi o lauda adusa eroilor care au luptat pentru integritatea Romaniei (chiar daci o merita pe deplin), nu putem sa nu fim sensibilizati fata de cei cateva sute de veterani care mai incearca, in Arad, sa supravietuiasca "economiei de piata". Generalul de brigada in retragere si, in acelasi timp, presedintele filialei aradene, Aurel Golcea, a prezentat raportul de activitate a filialei pe care o conduce, subliniind implicarea in activitatile desfasurate "pentru onorarea celor care si-au pierdut viata pe campul de lupta". Bineinfeles, trebuie spus ca intonarea Imnului de Stat al Romaniei si momentul de reculegere pentru cei care nu mai sunt printre noi (dintre veterani), au constituit cele mai emotive momente ale actiunii. Dupa prezentarea catorva dintre realizarile si (de ce sa s-o spunem?) nerealizarile filialei, au luat cuvantul personalitati ale vietii militare, politice si culturale ale Aradului, aici remarcandu-l pe Gheorghe Feies, fostul primar al Sebisului. "Nu este permis ca la aceasta actiune, prefectul, primarul sau presedintele Consiliului Judetean sa nu fie prezenti, cu atat mai mult cu cat au fost invitati. Daca, prin absurd, acestia nu puteau veni, trebuiau sa fie prezenti viceprimarii sau vicepresedintii, dar in nici un caz sa-si trimita consilierii. A fost o dovada de nesimtire din partea lor". Revolta fostului primar a fost de infeles, daca tinem cont ca veteranii au pregatit sa ofere (si pentru cei prezenti chiar au oferit) diplome de onoare si plachete aniversare oficialitatilor aradene. In rest, ziua de ieri a fost un bun prilej de aducere aminte si depanare a actelor de eroism - adevarate. lectii de istorie traite pe viu -, de buna dispozitie si emotie. Emotie care s-a oglindit si prin prezenta poetului basarabean, veteranul Toma Istrati, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Vizibil emotionat de atentia care i s-a acordat - acesta luptand pe frontul de Vest (mai ales in zona Aradului), Toma Istrati a recitat din volumul sau de versuri intitulat "Romania, inima mea", poezia "Cu viata, zid la trecatori / Romanii sunt nemuritori".
Directorul TOP Cornelius Matica dezminte zvonurile.jpg (34090 bytes)Interviu cu dl. Cornelius Matica, director adjunct la S.C. TOP S.A.
- Domnule director, stiti ce se discuta prin oras dupa intamplarea de mai acum cateva zile ...
- ... Da, cea cu arestarea lui Lazar Danut si Salajan Marius, pentru primire de mita. As vrea sa ma folosesc de acest prilej pentru a sublinia din capul locului ca nimeni din conducerea TOP, de fapt, din intreaga societate - cel putin dupa cunostinta mea si cel putin pana acum - nu a avut si nu are de-a face cu darea si primirea de mita in care au fost implicati cei doi!
- Nu va contrazic, dar, spuneti-mi, pe ce sau maiaexact pe cine s-au bazat Lazar Danut si Salajan Marius cand au pus la cale operatiunea?! Pentru ca este limpede pentru oricine ca intrucat niciunul dintre cei doi nu lucreaza la dv. si deci nu aveau cum sa imparta locurile la mesele din Piata Mihai Viteazul, trebuia sa mai existe un al treilea care sa poata face acest lucru. Si cel de al treilea, de fapt, ultimul in acest lant, care avea posibilitatea sa faca ceea ce au promis cei doi, logic, nu poate fi decat un salariat de la TOP...
- Da, cum spuneti, asa este logic, dar, in realitate lucrurile s-au petrecut altfel, dovada ca nici un om de-al nostru nu a fost implicat in aceasta murdarie, in esenta fiind vorba despre un banal trafic de influenta. Adica, unul dintre cei doi s-ar fi dat "rotund" ca el poate face si drege orice, inclusiv sa faca rost de o masa in piata, chestie care s-a dovedit a fi o iluzie desarta. Evident, lumea vorbeste ce vrea, si eu nu pot s-o opresc, dar, repet, cel putin pana in prezent, nici un salariat de la SC TOP nu s-a dovedit a fi amestecat in treaba cu luarea de mita.
- Cine este de fapt Siladi Ilie, cel caruia i s-au pretins cei 1500 de marci?
- Din cate stiu eu, Siladi Ilie, detine o asociatie familiala si face negot de mai mult timp in Piata Mihai Viteazul. Negot e un fel de a zice deoarece el vinde casete audio, drept pentru care a inchiriat si primit un loc la o masa in apropiere de Statia de benzina PECO. Deci, undeva in spatele pietei.
- Cam, la umbra ...
- Acolo, s-a gasit, ce sa-i faci?! Probabil insa ca si el a gandit asa pentru ca intr-una din zile s-a mutat exact in partea opusa, la intrarea in piata, unde a si fost depistat de seful pietei. La intrebarea cine i-a dat voie sa se mute aici el a scos o carte de vizita de-a subsemnatului pe post de ... argument forte! Subliniez ca intamplarea s-a petrecut in vara, mai acum o luna si ceva, taman cand eu eram in concediu. Fireste, ca eu nu i-am dat nici o aprobare pentru mutare, iar cartea de vizita a ajuns la el via Salajan care, tot in urma cu o luna, daca a venit la mine sa ma intrebe cum se poate obtine o masa in piata, prilej cu care am schimbat cartile de vizita.
- Atunci, in vara, Salajan nu v-a propus nimic ?
- Nu, absoiut nimic, el vrand doar sa afle in ce conditii se poate obtine o masa.
-Chiar, in ce conditii se poate obtine o masa in Piata M. Viteazul?
- Desi, sistemul de inchiriere este pe baza de abonament lunar, se mai intampla ca unul sau mai multe locuri la mese din cele145 cate exista in piata sa devina vacante, atribuirea lor facandu-se dupa principiul "primul venit, primul servit".
- Ce cauta atunci in toata tarasenia aceasta un consilier judetean si un director din cadrul Consiliului Judetean ?
- Asta doar Politia ne va putea lamuri.
- Indiferent de ce va lamuri Politia, banuiala si zvonurile raman. Cat sunt insa doar ... zvonuri aceasta este o alta chestiune pe care tot Politia trebuie s-o elucideze. Si speram ca o va elucida, pentru ca, dupa cate am auzit, actiuni precum cea de miercurea trecuta vor continua.
- Este ceea ce dorim si noi.
- In alta ordine de idei, spuneti-ne, domnule Matica ce se intampla cu Piata Catedralei? Va intreb pentru ca mai multi aradeni se intereseaza in legatura cu termenul la care vor fi terminate lucrarile de modernizare a celeilalte parti a pietei ?
- Luna decembrie, anul curent.
-A doua intrebare: la a vizita pe care a facut-o in Piata Fortuna din Calea Aurel Vlaicu, domnul primar a avansat o idee interesanta: respectiv, largirea actualei piete care este suprapopulata prin mutarea garajelor aflate in stanga ei ...
-Am auzit si eu, doar ca ca asemenea lucrare necesita o pregatire temeinica si mai ales bani, ceea ce noi nu avem, asa ca... Dar, oricum, propunerea este de perspectiva.
-A treia intrebare si ultima: acum doua luni, doua luni si ceva, un grup de comercianti din Piata Obor a venit la redactie spre a se plange ca desi platesc cu constiinciozitate taxele, piata nu are acoperis, in partea dinspre partea opusa intrarii, vara ei fiind expusi ploilor iar iarna zapezii si frigului.
- Cunoastem situatia si este in intentia noastra s-o remediem cat mai rapid. Din pacate insa piata aceea nu se prea justifica prin cele doua trei zile pe saptamana cat este mai "plina", de unde si propunerea unora de desfiintare a ei. Noi insa nu suntem dc acord. Cel putin, nu acum. Dar despre acest subiect, daca doriti, putem discuta, mai pe larg cu un alt prilej.
Banca Transilvania va lansa un nou produs de creditare.jpg (37242 bytes)In colaborare cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, Banca Transilvania ofera propietarilor de firme mici si mijlocii din Arad, un nou produs bancar, in premiera in orasul nostru. El consta intr-un credit comercial pe termen mediu sau scurt (l-36 luni), exprimat si rambursabil in dolari (valoarea creditului, echivalentul a 20.000 pana la 125.000 euro), cu o rata a dobanzii ce nu va depasi 15%. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca societatile comerciale sunt: sa fie persoane juridice, sa aibe cel mult 100 de angajati cu norma intreaga, sa fie detinute majoritar de persoane private, rezidente in Romania si sa detina toate avizele si autorizatiile necesare functionarii. Alaturi de alte opt sucursale din tara ale Bancii Transilvania, Aradul se va alinia programului de finantare in valuta demarat in sprijinul IMM-urilor si concretizat in creditul sus amintit, sustinut cu colaborarea BERD.
Munca in folosul comunitatii este o alternativa....jpg (42694 bytes)Pana acum, singura baza legislativa care prevedea ca un cetatean care a comis o abatere mai putin grava, fiind sanctionat pentru aceasta cu o amenda, poate sa presteze anumite servicii in folosul comunitatii, era Legea 82/1999. Aceste "munci sociale" erau de preferat in locul executarii unei pedepse privative de libertate si-i viza indeosebi pe cei care n-aveau bani sa achite amenda (o zi de inchisoare fiind echivalata cu aproximativ 30.000 lei pe zi). In acest regim intrau si scurtele pedepse cu inchisoarea contraventionala. Schimbarea care s-a produs odata cu intrarea in vigoare a recentei Hotarari de guvern, elimina un paradox si umple o grava lacuna legislativa pentru ca, efectiv, in legea amintita nu exista nici un articol care sa specifice cine anume se va ocupa de monitorizarea cazurilor, de controlul lor, de selectie etc. Institutia abilitata, pana acum (caci pe viitor se vor mai discuta si alte propuneri) sa se ocupe de aceasta complicata problema, este, momentan, Centrul de Probatiune o institutie relativ nou infiintata si, in privinta reprezentarii sale pe plan national, cu cea mai puternica pondere in Arad. In afara de ceea ce facea, pana acum, Centrul de Probatiune (consiliere individuala, programe de grup, intermedieri intre institutiile publice si infractor etc.), in sarcina acestuia intra si munca in folosul comunitatii. Principiile principale de selectie a beneficiarilor acestei masuri alternative sunt: munca prestata nu trebuie sa inlocuiasca munca vreunui angajat; sa nu implice concedieri de personal; sa fie utila; sa respecte normele de protectie a muncii. Consilierul de Probatiune, Daniel Crisan, jurist in cadrul C.P.Arad, ne da informatii suplimentare; "Munca in folosul comunitatii poate fi prestata de trei categorii de persoane: - cei care solicita primirea 2 ajutoare sociale de la Primarii pentru a primi acesti bani va trebui sa presteze anumite servicii (cum ar fi: maturare strazilor, spalarea lor pe timp de noapte, ingrijirea parcurilor publice etc.); contravenientii (aceasta activitate, in acest caz desfasurandu-se in timpul liber neremunerata si cu impunere anumitor reguli stricte); - minorii care au savarsit infractiune si pentru care instanta stabileste masura libertatii nesupravegheate (in acest caz, in Codul penal se stabileste - conform art. 103, alin.b si c, nefrecventarea anumitor locuri si interdictia de a intra in legatura cu anumite persoane". Pentru ca e vorba, de o premiera legislativa, pentru ca exista multe institutii implicate in actiunea aceasta - si pentru multe altele - vom reveni cu un articol mai amplu foarte curand.
Viitorii luptatori Kung Fu sunt antrenati de lt. Vitea Mereanu.jpg (33456 bytes)Miercuri, cu incepere de la ora 14,00 la sala Polivalenta a avut loc un exercitiu de arte martiale in stil KUNG FU SHAOLIN, cu participarea extraordinara a marelui maestru chinez FENG GEN HUAI. Manifestarea a fost organizata de Comandamentul de Jandarmi Judetean Arad impreuna cu fundatia HUO JUAN JIA Romania. Demonstratia a inceput cu un exercitiu de kata executat de o subunitate de jandarmi. A venit apoi randul copiilor de diferite varste, antrenati de lt. jandarm  Vitea Mereanu, sa-si demonstreze cunostintele de Kung Fu acumulate in timpul cursului de pregatire. Cel mai gustat moment de catre public a fost demonstratia oferita de Vasile si Vitea Mereanu, celui din urma fiindu-i sparta cu barosul o piatra asezata pe cap. Programul a fost incheiat bineinteles de evolutia marelui maestru FENG GEN HUAI, care a incantat asistenta cu indemanarea lui. Cu aceasta ocazie, comandantul Comandamentului de Jandarmi, care a fost si moderatorul programului, a oferit reprezentantilor presei aradene si centrale diplome de onoare pentru meritul avut in promovarea si sustinerea KUNG-FU-ului SHAOLIN. Maestrul Vitea Mereanu a oferit la randul lui diplome persoanelor care l-au sustinut in activitatea sa sa enumeram pe: prefectul Ovidiu Nila, George Medintiu, Constantin Buzatu, Relu Mateut, col. Kis Alexandru.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}