title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 24 februarie 2000

Din nou la scoalaOrdonanta de urgenta privind marirea salariilor din educatie apare in Monitorul Oficial
Ordonanta de urgenta privind majorarea salariilor in invatamant va aparea in Monitorul Oficial cel mai tarziu astazi, dupa ce va fi semnata de premierul Mugur Isarescu, intarzierea publicarii fiind determinata de faptul ca prim-ministrul a solicitat o anexa a acestui act normativ, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii, Smaranda Dobrescu. In cadrul intalnirii de ieri, 23 februarie, intre MEN si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), s-a decis incheierea conflictului de munca si reinceperea cursurilor de indata ce Ordonanta de Urgenta privind majorarile salariale si acordarea celui de-al 13-lea salar va fi publicata in Monitorul Oficial. Domnul Marius Göndör, lider al SLI Arad, prezent la aceasta inalnire, a declarat ca "Am hotarat ca, daca in cursul zilei de azi (n.n. - ieri) apare in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta, si incepem maine (n.n.- joi) scoala. Am luat aceasta decizie pentru a nu afecta si mai mult predarea materiei. Cat despre salarizarea personalului nedidactic, aceasta problema inca se mai discuta. Programul de recuperari va fi stabilit de catre inspectoratele Scolare Judetene si la nivelul unitatilor scolare." Domnul Stefan Balita, lider SDI Arad, a declarat acelasi lucru, cu precizarea ca "Scoala nu incepe joi. Chiar daca in cursul zilei de miercuri Ordonanta apare in Monitorul Oficial, nu avem cum sa anuntam toti elevii sa vina joi la scoala. S-ar crea o situatie haotica. Cursurile se vor relua, cel mai.devreme vineri."
Lucratorii de la Arterm vor rationaliza incalzirea si apa calda !?Sindicalistii de la Arterm au hotarat ca incepand de  astazi, joi, 24 februarie, sa declanseze greva generala propriu zisa, prin sistarea furnizarii de agent termic si apa calda catre populatie pe o perioada nedeterminata. Aceasta hotarare a fost luata ieri dimineata, dupa ce in prealabil a fost informat Consiliul de Administratie al societatii, precum si Consiliul Local Municipal, la intalnirea cu viceprimarul Sorin Neamtu. Adunati ieri dimineata in curtea unitatii, membrii Sindicatului 'I'ermo 95 au decis ca aceasta solutie este singura prin care mai pot sensibiliza autoritatile locale pentru satisfacerea revendicarilor. Ilie Don, liderul sindicalistilor de la Arterm, ne-a declarat: "Am recurs la sistarea caldurii si apei calde catre locuitorii Aradului in speranta ca cei din Consiliul local vor reusi sa gaseasca modalitati prin care cele cerute de noi sa-si gaseasca rezolvare, adica cresteri salariale cu 60 la suta si facilitati pentru angajati la plata facturilor. Ne pare rau ca cei care fac eforturi deosebite pentru a plati facturile vor suferi, dar alta posibilitate nu mai avem. Aceasta greva va dura pana cand revendicarile noastre vor fi solutionate, deci nu putem preciza o data cand va lua sfarsit". Obligati de lege sa asigure pe durata grevei o treime din servicii, Comitetul de conducere a Sindicatului Termo ´95 au stabilit si programul de livrare al agentului termic si a caldurii. Astfel, incepand de astazi, in fiecare dimineata intre orele 5,00 - 9,00 si seara intre 16.00 - 20.00 apa calda va fi distribuita normal, in restul timpului aceasta fiind oprita. Agent termic la temperatura normala va fi doar noaptea, cu incepere de la ora 20.00 si pana dimineata la ora 8.00. Ziua, instalatiile de distributie a caldurii vor functiona in regim de avarie. Unitatile spitalicesti nu vor suferi de pe urma grevei, aici furnizarea de apa calda si caldura fiind continua. Incepand de luni, 21 februarie, cand s-a declansat greva, sindicalistii nu beneficiaza de salarii, pana la incetarea protestului. Care vor fi reactiile consumatorilor fata de aceasta decizie, ii lasam pe sindicalistii de la Arterm sa afle.
Doctorul Ioan Corlan, viitor membru al Uniunii ScriitorilorDin surse neoficiale am aflat ca singurul candidat, dintre cei sase aradeni propusi pentru a intra in randurile Uniunii Scriitorilor, care a intrunit sufragiile comisiei, s-a dovedit a fi medicul Ioan Corlan, nimeni altul, decat directorul Spitalului Municipal. Desi, oficial, dosarul sau va fi discutat abia vineri, lumea literara il considera ca si primit in uniune, atat recenziile si recomandarile din partea unor membrii cu vechime, cat si valoarea sa ca prozator si dramaturg, facand acest lucru indiscutabil. "Patima scrisului mi-a aparut in tinerete". - ne-a marturisit Ioan Corlan. "Insa pasii adevarati pe acest drum i-am facut in timpul studentiei, in Timisoara, unde am fost un membru fervent al cenaclului si revistei Orizont. Acolo mi-am prezentat si primele incercari dramaturgice. Din '81 insa, am intrerupt pana prin anii '90 orice tentativa literara, axandu-ma doar pe profesie". Doctorul Corlan a debutat in peisajul literar aradean cu romanul "Desfrau", aparut in '94, dupa care s-a cantonat in dramaturgie, prin piesa de teatru "Nunta", scoasa pe piata in '96, al treilea si pana in prezent ultimul volum fiind intitulat "Sansa; Se duce soarele". Ioan Corlan spune ca meseria de medic, dar in special, functia pe care o detine in cadrul Spitalului Municipal, sunt parca facute sa-l tina deoparte de pana de scris, timpul fiind factorul principal care-i ingradeste accesul la masa de lucru. Presedintele filialei Arad a Uniunii Scriitorilor, Vasile Dan ne-a confirmat informatia declarand: "Ma bucur pentru reusita lui Ioan Corlan, mai ales ca se numara printre putinii prozatori de factura ardeleneasca care continua sa cultive dimensiunea etica a personajelor cu o reala vigoare in expresie, dublata de un anumit dramatism existential. Ioan Corlan este si un dramaturg interesant din pacate nerecunoscut pana in prezent de regizorii consacrati, care nu pot sau nu vor sa-si invinga pasivitatea. Este pacat ca valorile locale raman in umhra unor ilustri necunoscuti dar posesori de nume cu rezonante straine".
Controlorii CTP ii sanctioneaza pe calatorii fraudulosiCompania de Transport Public a efectuat mai multe controale pe tramvaiele care circula pe ruta Arad-Ghioroc. Astfel, vineri, au fost controlate sapte tramvaie fiind intocmite opt procese verbale. Totodata, au fost prinsi 38 de calatori fara acte. Sambata, s-au intocmit sase procese verbale, fiind controlate patru tramvaie, descoperindu-se 58 de calatori fara acte. Duminica dimineata au mai fost efectuate controale pe patru tramvaie, fiind depistati doar sase calatori fraudulosi. Marian Negrila, sef corp controlori in cadrul CTP, ne-a declarat: "Cele mai multe probleme le-am avut cu tinerii, care erau extrem de revoltati de "tupeul" nostru fata de controlarea lor. Au.venit cu pretexte de genul ca nu aveau de unde sa-si cumpere bilete, ca nu-i putem controla si altele. Un alt fapt demn de mentionat este ca toti acei tineri care sambata seara nu aveau bilete, le aveau duminica dimineata. Tinerii veneau de la discoteca. "
Persoanele in varsta nu au cu ce sa-si plateasca chiriileSocietatea Recons are de recuperat restante la plata chiriilor, de la chiriasii din casele de stat de peste 800 de milioane de. lei. Aproximativ 1039 de locatari nu si-au achitat chiriile de peste trei luni. Totodata, peste 300 de locatari nu si-au platit chiriile de doua luni de zile. Aurel Damian, director Recons, ne-a declarat: "Singura modalitate prin care ii putem face pe chiriasi sa plateasca, este si ii actionam in judecata. Noi am si inceput aceasta actiune impotriva a 150 de chiriasi. Daca vom castiga, asta ar insemna 150 de procese de evacuare. Avem, insa, foarte multe cazuri alarmante, in care exista batrani singuri, care nu sunt in stare sa-si plateasca cheltuielile, darmite si chiria. Din nefericire, nu putem sa facem nimic in acest sens. O alta problema cu care se confrunta Recons este cea a chiriilor pe gradini. Din pacate chiriile pe gradini au fost calculate in asa fel incat nu prezinta avantaj pentru chiriasi, avand in vedere ca acestia trebuie sa plateasca mai mult pe gradini decat pentru chiria la case"-a concluzionat Aurel Damian.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}