title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 24 iunie 2000

Dr. Corneliu Barsan face tratamente copiilor cu probleme... Acum aproape 20 de ani, intr-o zi de 4 decembrie, la poalele Cetatii Dezna din comuna cu acelasi nume, se inaugura o alta... "subcetate" menita sa apere in timp viata unor copii si adolescenti suferinzi de afectiuni napraznice, neuropsihomotorii, atat din judet cat si din tara si, mai apoi, si din alte tari ale Europei, sa aduca o raza de soare, un zambet macar pe chipul acelor fiinte umane care luptau cu suferinta. Peste vreme, cu rabdare, daruire, profesionalism, invingand nu putine greutati, colectivul de la Centrul din Dezna a reusit, prin rezultatele muncii depuse zi de zi, sa se impuna, sa-si castige si sa mentina pana azi si pentru mai departe un prestigiu binemeritat si, de ce nu?, foarte invidiat de unii. Fara a intra in alte amanunte de aceasta data - caci s-ar putea scrie o adevarata istorie!, unica in felui ei - vom face, in schimb:
Cateva precizari absolut necesare pentru cei ce sufera de... amnezie, pe care ar fi bine sa o trateze pana nu e prea tarziu
Fondatorul, creatorul institutiei de sanatate de la Dezna este dl. dr. CORNELIU BARSAN, doctor (de 2 ori!) in stiinte Medicale, candidat al Academiei Romane, Academiei Franceze si Academiei Italiene. El conduce ca director - Centrul de la Dezna, fiind NUMIT prin ordin al Ministrului Sanatatii in anul 1981, reavizat ca director, cu EXAMEN IN FATA MINISTRULUI, in anul 1992, prin Ordinul M. S. nr. 654/2 iulie 1992, dupa ce, ln prealabil, prin Ordinul nr. 1401 din 1991, Spitalul de Recuperare Neuropsihomotorie Dezna (care fusese sectie externa a Spitalului judetean Arad) se constituie ca unitate cu personalitate juridica distincta, numita in subordonarea Ministerului Sanatatii (!). Citam din Ordinul M. S. 1401/1991: "Spitalul de Recuperare Neuropsihomotorie Dezna cu 76 de locuri are ca obiect stabilirea diagnosticului si, aplicarea procedurilor de recuperare neuropsihomotorie a copiilor si adolescentilor cu afectiuni neuromotorii si cu alte deficiente motorii."
Caruselul unor intamplari incredibile, ilogice, scandaloase
- Dr. C. BARSAN: Contradictia dintre mine si Directia de Sanatate Publica Arad a debutat la data de 20 ianuarie 2000, cand prin adresa nr. 56 solicitam scoaterea la concurs a unui post de medic de specialitate de balneofizioterapie cu profil pediatric sau (intrucat stiam ca e un deficit de astfel de medici) a unui post de rezident in specialitatea de baza de fizioterapie pe care si-l pregatesc in profil de recuperare. Am mai cerut si un post de psihologoped pentru deficientele psihointelectuale si de vorbire ale pacientilor nostri. Cererea noastra avea mentiunea ca "nu accept numirea vreunui medic fara proba practica profesionala in acest domeniu, la Dezna!" La apelul meu, facut direct la dl. dr. Eugen Vancu, directorul D. S. P. Arad, gasesc in ziarul "Viata medicala" un anunt de concurs pentru... medic neurolog! pentru Dezna.
-Deci, una ati cerut, alta a inteles conducerea directiei sa va dea...
-Afland de anunt, telefonic, ii atrag atentia dlui dr. Vancu: "Anulati, va rog, concursul pentru ca nu am nevoie de medic neurolog, ci de medic de recuperare in specialitatea pentru care aceasta institutie dainuie de aproape 20 de ani." La care mi-a raspuns: "O sa vad!"  Insa, concret, n-am primit nici un raspuns, inclusiv la o scrisoare pe care i-am trimis-o in acelasi context, cu aceeasi rugaminte! Ba, la un telefon, ulterior dat, imi spune: "FII ATENT TU, CA NU STIU DACA O SA MAI STAI MULT ACOLO SI O SA MAI AI DREPTUL SA PESCUIESTI PE VALEA DEZNEI!"
- Vai, dar nu se poate...
-Sunt cuvinte recunoscute si in fata Colegiului judetean al medicilor, convocat ulterior. In sfarsit, in urma publicarii concursului pentru postul de medic neurolog, dl. dr. IOAN BOCHIS se prezinta la concurs, reuseste, omul se prezinta la post, eu fac contestatie explicand din nou ca locul si rolul unui medic neurolog nu-si gasesc explicatia aici, la Dezna, pacientii nostri avand recomandare de la un complex de medici, inclusiv in patologia neurologici. Oricum, sa notam ca dl. dr. I. BOCHIS este medic primar, specialist neurolog, singurul care a acoperit teritoriul Brad-Arad, teritoriu astazi ramas descoperit. Am incercat, prin Colegiul medicilor, sa-i gasim competenta pentru a lucra in serviciul nostru; Directia de Sanatate Publica ii promite doctorului Bochis ca va face demersuri la Ministerul Sanatatii pentru clarificarea situatiei ridicole aparute dupa amintitul concurs. In statul nostru de functiuni n-am avut post de medic neurolog, fapt pentru care n-am putut face retributia de la 1 martie a. c., de cand dl. dr. Bochis a fost zilnic la post. Doctorul Bochis, fireste, da institutia noastra in judecata, dar am gasit o portita spre a-l angaja (cu derogare pe o perioada delimitata). Acum domnia sa nici la scoala nu e trimis, ca nu poate fi trimis, de lucrat n-am ce sa-i dau si in afara de prezenta fizica zilnica, dl. doctor nu-si gaseste rostul! Este o victima a unei erori facute printr-un anunt din ziar!
- Dr. IOAN BOCHIS: Intr-adevar, am gasit anuntul in luna ianuarie pentru postul de medic neurolog, la Spitalul Dezna. Am dat concurs, am reusit. Dar lucrurile sunt putin mai complexe: odata cu aplicarea Legii privind asigurarile sociale de sanatate, dupa ce am lucrat 25 de ani in Spitalul Orasenesc Sebis ca neurolog (plus cabinet ambulator) m-am pomenit medic... in policlinca, adica am ajuns la cheremul medicilor de familie care, din mandrie prost inteleasa, nu dirijeaza bolnavii spre noi, populatia sufera, noi taiem frunze la caini si fireste, fugim de aceasta situatie cu primul prilej ivit. Asa si eu, am dat concurs fara sa stiu ca postu, nu este, de fapt, pe statul
Sanatoriul Dezna este in pericol - Virtual Arad News (c)2000 de functiuni si ce probleme sunt legate de el.
- Dr. C. BARSAN: Pe decizia cu care doctorul Bochis a venit la post am scris: "Nu corespunde pentru activitatea unitatii noastre!" Repet: tot respectul pentru medicul primar specialist neurolog, dar unitatea mea are nevoie, in schema, de un specialist recuperator neuropsihomotor!
- Greu se poate intelege o asemenea situatie...
- Acum incepe al doilea scandal. Doctorul Vancu imi reproseaza ca: "NU TU ESTI ALA CARE APROBI SAU NU 0 DECIZIE DATA DE D.S.J ARAD." Pai, s-avem pardon! Doctorul Vancu si Colegiul Medicilor nu vor sa priceapa ca sunt directorul acestei institutii din 1992, PRIN CONCURS DAT IN FATA MINISTRULUI SANATATII ATUNCI SI CA AM AUTONOMIE JURIDICA! Si atunci intreb: Ce reprezinta pentru D.S. J. A autonomia unui spital care dateaza de 18 ani ? Cum isi permite D.S. J. Arad sa scoata un post la concurs fara sa ma anunte? Cum isi permite sa sustina concursul fara ca macar sa ma invite la sustinerea lui.
Procedand astfel doctorului Bochis i s-a dat situatia profesionala peste cap, directia aruncandu-l aici ca pe o fantoma, s-a spalat maini si ce-i pasa!?! Am ajuns din nou in fata Colegiului medicilor pentru ca dl. dr. Bochis nu poate raspunde variantei mele cu "medicul rezident pe care sa-l pregatesc ca specialist recuperator", caci avem nevoie de un tanar care sa duca mai departe prestigiul Deznei, Dezna nefiind orice in lumea medicala romaneasca, lucru neinteles, ba, in deradere la D.S.J. Arad.
-Da, aici s-a creat o scoala medicala romaneasca, caci despre recuperarea neuropsihomotorie nu se stia pana la venirea doctorului Barsan; aici au fost "Zilele medicale ale Deznei", care au reunit, in mai multe editii, personalitati de marca ale medicinei romanesti si straine. Numai cine nu vrea nu-si aminteste aceste lucruri despre care cel putin colectiile ziarelor stau marturie!
-In sfarsit, dupa intalnirea de la Colegiul Medicilor mi s-a spus ca se va scoate la concurs alt post de medic... ASA CUM AM CERUT EU ! Dar totul s-a petrecut exact pe dos! Dezna a fost folosita din nou ca o cloaca unde poate veni oricine! Ba, doctorului Bochis i se spune: "Locul tau e la Dezna, iar daca nu-ti convine, n-ai decat sa pastoresti oile pe Izoi." Citat din dr. E.Vancu!!
Istoria cu concursul se repeta
-Asadar, se organizeaza si al doilea concurs, nu sunt anuntat, nici nu se respecta cerintele cerute de noi prin adresa din 20 ianuarie a. c. cu privire la locul si probele de sustinere, adica aici, la Dezna se emite o decizie de incadrare, prin transfer, pentru medicul DAN MORARIU din Moneasa; facem contestatie pentru ca - repet din nou - este o mare deosebire intre un medic balneolog si unul recuperator. A-l invata pe dl. dr. Morariu, la varsta domniei sale, meseria de recuperare neuropsihomotorie este o aberatie. Si drept raspuns aflu dorinta doctorului Vancu, care nu e alta decat sa ma dea afara: "Doctorul Barsan n-are ce cauta la Dezna." Se pun la cale reclamatii calomnioase la adresa mea, dl. dr. Bochis este chemat la Politie sa declare ca as avea pistol, ca terorizez personalul, ca-i impusc! Si uite-asa, din luna martie a. c. n-am facut decat hartii, adrese cu fel si fel de porcarii pe care ni le trimite D. S. P. Arad. In 20 de ani n-am primit atatea adrese ca in ultimele doua luni.
- Cu ce anume?
Fata in fata, cine minte ?
- Doctorul Vancu afirma - prin adresa nr. 1961 din 5 iunie - ca raspuns la adresa noastra nr. 87 din 27 mai a.c ., ca dl. dr. Bochis a facut nenumarate apeluri telefonice si scrise ca nu i-am acordat (!) statutul pe care-l merita. Apoi, nu se tine cont, cum spuneam, de nevoile Centrului de la Dezna si, culmea, ni se trimite adresa cu tinerea concursului pentru al doilea post de medic odata cu Decizia de numire a doctorului Morariu de la Moneasa (deci, dupa ce s-a dat concursul!). Prin adresa nr. 1829/5 iunie a. c. D. S. P. Arad insinueaza printre altele, ca doctorului specialist neurolog Bochis nu i s-a atribuit, nici dupa 3 luni de la incadrare, un cabinet de consultatii, desi doctoritei rezident i s-a atribuit (este, de fapt, vorba de un dulap pentru hainele de schimb, dulap aflat in... depozitul de carucioare!), precum si ca, citam: "Spitalul are in prezent o patologie formata in mare majoritate de cazuri neurologice (!?!) cu posibilitate de recuperare, ceea ce impune munca in echipa a celor 2 medici titulari (!, culmea - n. n.)... "se constata o marginalizare a medicului neurolog care de nenumarate ori ne-a sesizat, in scris si telefonic, de faptul ca nu este acceptat in unitate de dr. C. Barsan."
- Dr. I. Bochis: "Nu am cabinet propriu de consultatie, in unitate existand (de 20 ani - n. n.) un singur cabinet de consultatie, la care are acces fiecare medic din institutie. Nu cunosc ca medicul rezident sa aiba un cabinet propriu. Nu am fost oprit sa consult in cabinetul existent; 2) Sesizarile la care se face referinta in adresa D. S. J. Arad au fost vizavi de incadrarea in unitate si nu s-au facut in urma deciziei Colegiului medicilor si incadrarea in unitate 3) Am refuzat semnarea fisei postului deoarece ea se refera la postul de medic de recuperare neuropsihomotorie si nu la postul de medic neurolog care nu este in statul de functiuni, post scos la concurs. de D. S. P. Arad; 4) Am solicitat trimiterea la curs de competenta neuropsihomotorie Ordinul Ministerului Sanatatii permitandu-mi exclusiv competenta in psihiatrie. In aceste conditii consider necesar a fi revizuita dispozitia D. S. P. ARAD, privind transferul meu."
Ultima... "bomba"- Made D.S.P. Arad!
Citam "Anunt de concurs Directia de Sanatate Publica Arad organizeaza, in ziua de 28 iunie 2000, ora 9, in conformitate cu prevederile Anexei nr. 12 la H. G. R. 281/1993 si ale Legii 154/1998, concurs pentru ocuparea urmatoarelor posturi de conducere detinute cu delegatie (!?!) din unitatile subordonate: Spitalul orasenesc Lipova, Spital de Psihiatrie Capalnas, Spitalul de Recuperare Neuropsihomotorie Dezna, Spitalul teritorial Gurahont. Dosarele se depun pana la 26 iunie 2000..."
Pentru moment, comentariile sunt de prisos. Deocamdata, o singura mare intrebare se cere lamurita, dincolo de nenumaratele aspecte, unele de-a dreptul ridicole (ca sa nu le numim altfel aduse la cunostinta noastra de cei doi oameni in alb de la Dezna. Dr. Comeliu Barsan si Dr. Ioan Bochis. Si intrebarea este: Ce se intelege la D.S.P Arad prin notiunile de "NUMIRE, PRIN ORDIN AL MINISTRULUI SANATATII, PE BAZA DE EXAMEN" si "DETINERE CU DELEGATIE"? Si, apoi care e motivatia - in cazul Deznei - concursului pentru ocuparea postului de conducere?
Pentru conformitate
Constantin Simion
In scoli si licee vor fi create clase cu taxa - Virtual Arad News (c)2000Liceele, scolile profesionale si scolile de ucenici pot infiinta, incepand din aceasta vara, cel mult cate doua clase pentru elevii care isi vor plati studiile, peste cifra de scolarizare pentru care se asigura finantare de la bugetul de stat. Infiintarea, pentru prima data dupa cinci decenii, a claselor cu taxa in invatamantul preuniversitar de stat in licee, scoli profesionale si de ucenici, peste cifra de scolarizare, a fost reglementata printr-o ordonanta de urgenta aprobata de Executiv. Valoarea taxelor va fi stabilita de fiecare unitate de invatamant, in functie de cheltuielile aferente organizarii respectivelor clase, astfel incat sa acopere sumele necesare pregatirii, dar si salariile cadrelor didactice. Constituirea claselor cu taxa se realizeaza cu respectarea numarului minim, mediu si maxim de elevi din cadrul formatiunilor de studiu. Clasele constituite pe baza de taxe, pot fi organizate ca invatamant de zi, seral, cu frecventa redusa si invatamant la distanta. Elevii claselor constituite pe baza de taxa nu pot fi transferati in clasele finantate de la buget. Cuantumul taxelor va fi anuntat candidatilor cu cel putin 30 de zile inaintea admiterii, iar celor din clasele deja constituite cu o luna inaintea inceperii fiecarui an scolar. Cadrele didactice si nedidactice implicate in activitatile claselor cu taxa vor fi retribuite suplimentar. Numarul de locuri in clasele cu taxe va fi facut public de conducerea unitatilor de invatamant, o data cu anuntarea numarului de locuri si clase finantate de la bugetul de stat. Admiterea elevilor in aceste tipuri de clase se realizeaza in urma incheierii primei etape a admiterii in invatamatul liceal pe locurile finantate din bugetul de stat, in ordinea descrescatoare a mediilor si pe baza solicitarii elevilor. Taxele de scolarizare pentru un an scolar se stabilesc semestrial, pana in preziua inceperii semestrului respectiv. Elevii din clasele cu taxe nu vor primi burse finantate din bugetul de stat.
La Alfar se recolteaza castravetiSerele aradene vor deveni, incepand cu anul viitor, doar o amintire - in cazul in care nu se va gasi cineva cu bani si multa incredere in fortele proprii, care sa le tina in picioare. Alfar se afla in lichidare judiciara, motiv pentru care toti cei 404 de salariati vor fi disponibilizati incepand cu data de 23 iunie a.c.. Dintre acestia doar 15 nu vor, beneficia de prevederile OUG 98/1999, din diferite motive. Deoarece cultura este pe rod, muncitorii vor fi reangajati incepand de a doua zi pe o perioada determinata, pana la recoltare. 80 de angajati vor mai ramane si dupa terminarea recoltarii pentru desfasurarea activitatii de lichidare. Anul acesta s-au cultivat: tomate, castraveti de salata, fasole pastai si vinete care se livreaza atat la intern cat si la export. Firma lichidatoare este Expert SA, societatea fiind scoasa integral la vanzare si nu pe bucati. Nu stim daca cel care va cumpara Serele va continua activitatea, avand in vedere ca: "din pretul de cost al unui produs, 60 la suta, il reprezinta costurile energetice, deci cheltuielile sunt imense. Dar noi avem semnale ca s-ar putea sa se produca o revenire" - dupa cum ne-a declarat Cornel Jurcovan, directorul general al societatii. Pentru Alfar, lovitura de gratie a fost faptul ca, din 1998, societatea nu a mai avut acces la credite bancare. Putinii bani, reprezentand veniturile proprii, s-au consumat pentru exploatatia curenta, volumul datoriilor crescand in continuare. De atunci incepand, SC Alfar SA lucreaza fara credite, cu cheltuieli tot mai mari si venituri tot mai reduse. Nu stim cat de profitabile sunt afacerile cu legume, dar ar fi pacat ca orasul nostru sa ramana fara o astfel de societate, nu pentru ca nu am fi obisnuiti cu produse de import sau pentru ca agricultorii aradeni nu ar putea acoperi cererea, dar totusi...
Si iguana asteapta vizitatorii de pe StrandSerpi boa, pitoni, iguane stau la ...plaja!
O pasiune s-a transformat intr-o afacere profitabila. In ultima vreme, tot mai multi aradeni simt nevoia sa creasca pe langa casa diverse animale iar unii chiar... reptile Este cazul Luminitei Panzariu si a lui Ioan Dologa. Acestia au deschis zilele trecute o expozitie inedita. Intr-un cort, in incinta strandului "Neptun", pot fi admirati serpi de apa, serpi dungati, serpi regali din Mexic, serpi de grau, serpi boa,  piton regal, sarpe de casa, piton tigrat, sarpe de Florida, sarpe si iguana verde, iguana columbiana, soparla cu solzi grosi, varan dungat sau soparla agama. Pasiunea pentru reptile s-a nascut dupa ce timp de doi ani cei doi proprietari de reptile au lucrat cu un alt pasionat in cresterea serpilor. Ioan Dologa, omul care sta tot timpul in preajma cutiilor cu reptile ne spunea: "Am fost muscat de cateva ori de serpi dar toti erau neveninosi. Nu tin serpi veninosi pentru ca acestia sunt extrem de periculosi. Si nici nu puteam sa fac aceasta expozitie la strand daca aveam serpi veninosi." Despre pretul reptilelor cumparate de Ioan Dologa va spunem ca un sarpe poate costa intre 250 DM si 1.000 DM. Depinde de marimea si specia reptilei. Serpi au fost cumparati din Ungaria si adusi la vama in cutii speciale, cu certificate si pasaport... In privinta hranei, pitonul mananca 4-5 iepuri deodata. Serpii de marime mijlocie se hranesc cu pui de gaina, in timp ce serpii mici se multumesc cu soareci. In general, serpii din expozitia de la strandul "Neptun" sunt hraniti doar din doua in doua saptamani.
Tinere talente se lanseaza la Lake GroveZilele trecute, la Complexul  Lac-Padurice s-a desfasurat a IX-a editie a festivalului interjudetean de interpretare Pop Star 2000. Organizat de Scoala de Arte Arad, Consiliul Judetean si Televiziunea Arad, festivalul a avut darul de a lansa noi talente muzicale din judet si tara. In deschiderea spectacolului, invitata sa cante a fost castigatoarea de anul trecut a trofeului "Steaua de Vest", Maria Popa Gherman. Si-au facut apoi aparitia in aplauzele spectatorilor si sub ochiul critic al juriului, cei opt concurenti. Festivalul a fost prezentat de Izabela Vekas si Adrica Pica. Fiecare concurent a interpretat live cate doua piese din repertoriul romanesc sau international, la alegere. Au evoluat: Laura Suciu (Arad), Stefan Uhrec (Arad), Nicoleta Georgescu (Oradea), Elena Unc (Arad), Andreea Haraga (Arad), Carmen Duma (Arad), Cristian Porumb (Oradea) si Paul Gardescu (Bucuresti). Dupa ce toti concurentii au evoluat dovedind potentialul muzical de care sunt in stare, in timp ce juriul delibera, pe scena a urcat micuta Ioana Matei in varsta de zece ani, eleva la centrul de Canto Muzica Usoara de la Palatul Copiilor. A urmat recitalul celor trei fete de la formatia "Extasy". Prima seara s-a incheiat cu microrecitalul trupei X-CEL si recitalul formatiei "La Fiesta", un adevarat regal de muzica dance. A doua seara, tot pe terasa Complexului Lac- Padurice, a avut loc Gala Laureatilor, in urma deliberarii Juriului, au fost premiati: Andreea Haraga - premiul special al tineretii (100.000 lei), Cristian Porumb - premiul special de popularitate (100.000 lei), Elena Unc si Carmen Duma premiul III (400.000 lei), Paul Gardescu - premiul II (1.090.000), Laura Suciu premiul I (1.500.000 lei), iar marele trofeu "Steaua de Vest" a plecat in acest, an la Oradea, fiind castigat de Nicoleta Georgescu (2.200.000 lei).
Dacia 23 iunie - 29 iunie Erin Brokovich - (SUA)
Muresul 23 iunie - 29 iunie Buturuga - (FRA)
Arta 23 iunie - 29 iunie - Sala A Pirati pe FM - (HUN)
Arta 23 iunie - 29 iunie - Sala B Rechinii ucigasi - (SUA)

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}