title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Vineri, 24 noiembrie 2000

Primarul Popa nu crede ca la Arad alegerile ar putea fi fraudate- Ce face primarul municipiului in preajma alegerilor?
- Prin Directia de subordine realizeaza o buna desfasurare a activitatii in pregatirea sectiilor de votare, capitol la care stam bine pana acum. Pe de alta parte s-a facut instruirea presedintilor sectiilor de votare. Am facut eforturi serioase in privinta aceasta asteptand ca Prefectura sa ne ramburseze sumele necesare, pentru ca conform legii, alegerile parlamentare si prezidentiale sunt de resortul Prefecturii. Sarcina noastra este sa asiguram conditiile necesare, prin munca prestata, de care ne-am achitat.
- Cu ce probleme v-ati confruntat in aceasta campanie electorala?
- Din nefericire avem gustul amar al nerespectarii prevederilor privind respectarea locurilor de afisare in aceasta campanie electorala, constatam lipsa de respect a unor partide fata de altele cu privire la unele panouri de afisaj, precum si afisarea in locuri interzise.
- Ne puteti exemplifica?
- In mod pozitiv, nu pentru ca as fi candidat pe listele PDSR, dar cu acest partid si cu altele nu am avut probleme. Dar se cunosc unele partide mai violente in aceasta directie. Cetatenii sunt cei care le sanctioneaza si sper sa o faca si la urnele de vot. Eu personal, ca primar, sunt impotriva manifestarilor, spectacolelor, cum a fost si ultimul, al caror organizatori lasa orasul ca dupa furtuna. Dovedesc lipsa de civilizatie si respect ca si cei care rup afisele sau le pun in locuri neautorizate.
- Au fost luate masuri pentru ca alegerile sa nu fie fraudate?
- Da. Nu cred ca in Arad alegerile s-ar putea frauda. Ramane sa avem si colaborarea BEJ a organelor de ordine si a tuturor presedintilor sectiilor de votare.
- Duminica o si fie votarea. Spre ce se indreapta cetatenii Aradului?
- Este limpede ca sondajele, chiar cu toata marja lor de aproximare, arata o orientare clara a populatiei in acest moment. Oricat de ponderat as fi eu ca primar si oricat de criticat as fi de alte forte politice, totusi fata de intrebarea dumneavoastra nu pot raspunde decat asa cum o arata starea de fapt: PDSR eate favorit.
- Dumneavoastra ca primar independent, sustinut de PDSR, considerati ca este in avantajul Aradului acest lucru?
- Da, fara discutie. Eu doresc foarte mult sa avem candidati ai PDSR care in urma exprimarii electoratului vor ajunge in Senat si Camera Deputatilor, sa poata fi oameni capabili, plini de initiativa si care sa ne ajute dupa aceea atat in dezvoltarea Aradului cat si a judetului.
- Credeti, deci, ca va fi si la Arad o victorie PDSR ?
- Nu ma indoiesc ca vazand aceasta ploaie de dispute politice intre diversi candidati ai diferitelor partide, vor sti sa discearna si sa determine prin votul lor pe castigatori. Ca primar al Aradului, am asteptari de la toti cei care vor ajunge in Parlament, fara deosebire de partidele politice care-i promoveaza, sa faca impreuna o echipa parlamentara care sa neglijeze diferentele dintre ei timp de trei ani si jumatate, pentru a lupta impreuna pentru interesele Aradului.
- Va multumesc.
A consemnat D. Zavoianu
Corul Facultatii de Teologie a dat un concert de binefacereStudentii sectiei Asistenta sociala din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa - Universitatea "Aurel Vlaicu" - s-au gandit sa ne introduca in atmosfera apropiatelor Sarbatori de iarna, printr-un spectacol de binefacere, intitulat, sugestiv, "Glasuri de Craciun". Concertul de aseara a avut ca principal scop adunarea de fonduri pentru Centrul de reintegrare in societate a copiilor HIV seropozitivi din Bujac si pentru alti copii defavorizati. Spectacolul a fost unul grandios, structurat pe doua parti si s-a desfasurat in Sala Filarmonicii, care s-a dovedit a fi neincapatoare. In prima parte, Corul Facultatii de Teologie, condus de preotul Mircea Buta, a prezentat un miniconcert de colinde, apoi elevii de la Scoala Generala numarul 10 au sustinut un scurt program artistic. Deosebit de emotionanta s-a dovedit a fi prestatia unui grup de copii de la Centrul HIV. Au mai avut interventii artistice, elevii Scolii Generale numarul 11., copiii de la Centrul de plasament numarul 2, un grup de elevi ai Liceului de Arta "Sabin Dragoi" si membrii clubului sportiv "Dragonul". In pauza spectacolului, cei prezenti au putut admira o expozitie de icoane si desenele-picturi ale Nicoletei, eleva a Centrului HIV. Spectacolul s-a bucurat de prezenta, printre spectatori, a PS Timotei Seviciu, episcopul Aradului, Hunedoarei, Ienopolei si Halmagiului, protopopului Iov Oradan si consilierului episcopal Simion Mladin. Donatiile nu s-au lasat prea mult asteptate. Dupa numai prima ora de spectacol, suma donatiilor s-a ridicat la un milion de lei, iar in pauza acestuia suma stransa depasea cinci milioane de lei. Cei care doresc pot continua seria donatiilor.
Claudiu Cristea - vicepresedintele CJA a semnat protocolul cu THWAcum mai bine de doi ani, organizatia neguvernamentala THW, din Germania, Renania de Nord-Westfalia, a propus autoritatilor publice locale din Arad infiintarea unui dispecerat unic pentru preluarea si solutionarea interventiilor de urgenta. Cu alte cuvinte, in loc sa dea patru telefoane, aradeanului ii era oferita posibilitatea ca printr-un singur apel telefonic sa fie anuntate Politia, Salvarea (sau SIAMUD), Pompierii si, eventual, Apararea Civila. Nemtii din THW erau dispusi sa investeasca in acest proiect cateva sute de mii de marci germane. Singura conditie pusa de ei era ca autoritatile publice locale sa asigure un spatiu. Nimeni nu a miscat pana acum un deget, proiectul fiind considerat probabil neinteresant. Cu exceptia investitiei, proiectul asigura si noi locuri de munca, dar si interventia prompta a tuturor celor ce trebuie sa intervina in cazuri de urgenta. Problema cea mai grava este ca legislatia romaneasca nu permite un astfel de dispecerat, la Resita fiind creat unul, fara a putea fi functional. Noul Consiliu Judetean a semnat protocolul cu THW, iar de curand i-a si fost atribuit un spatiu pentru dispecerat. Lucrarile de amenajare vor fi suportate de Consiliul Judetean. Inaugurarea dispeceratului va avea loc joi, 30 noiembrie. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Claudiu Cristea, initiatorul protocolului ne-a declarat ca se incearca la Arad o varianta care sa poata respecta si legea. Colonelul Marcel Lucaciu, seful Comandamentului pentru Aparare Civila Arad, ne-a spus ca acest dispecerat va functiona la inceput la unitatea de pompieri iar un modul va fi functiona si la ambulanta. Dupa inaugurare va urma o perioada de proba, iar daca experimentul va reusi, el va putea schimba si legislatia.
Jandarmii ajuta la distribuirea buletinelor de votHotararea nr. 1034, din 6 noiembrie 2000, emisa de Guvernul Romaniei care face referire la modul cum vor fi remunerati membrii sectiilor de votare a trezit numeroase nemultumiri din partea celor din urma. In Hotararea de Guvern nr.778 este specificat ca fiecare membru la sectia de votare va primi o indemnizatie de 110 000 de lei/zi, impozabili. In legatura cu numarul de zile pentru care urmau sa fie pontati s-a presupus automat ca se va proceda ca si la alegerile locale din acest an. Atunci, sectiile de votare au devenit operative cu 15 zile inainte de alegeri, iar pentru al doilea tur de scrutin au fost calculate inca 3 zile, deci in total 18 zile au fost platite. Pentru alegerile generale, Hotararea de Guvern, din 6 noiembrie, clarifica lucrurile, insa ii indigneaza atat pe presedintii sectiilor de votare, cat si pe membrii acestora care au crezut ca vor fi pontati 18 zile si vor primi 1,8 milioane de lei. La intalnirea de luni, de la Palatul Cultural, presedintii sectiilor de votare au fost instiintati de Gheorghe Trif, presedintele Biroului Electoral Judetean, ca vor fi luate in calcul doar 10 zile, pentru ambele tururi de scrutin. Iritarea persoanelor care alcatuiesc birourile sectiilor de votare se bazeaza pe faptul ca nu au fost anuntate de la inceput de perioada pentru care vor fi platite. De cealalta parte, autoritatile considera ca, de fapt, doar cu cateva zile inainte de alegeri e nevoie de prezenta prelungita la sectiile de votare si atunci este efectiv de lucru, in rest cele 15 zile nefiind justificate pe deplin. In sprijinul afirmatiilor, autoritatile afirma ca oricum este cert ca la nici o sectie de votare presedintii nu pretind membrilor sa stea 6 ore/zi, asa cum este prevazut in lege, deci numarul de zile platite este real. Tiparirea buletinelor de vot s-a finalizat, ele fiind deja impachetate in saci. Astazi si maine urmeaza ca ele sa fie distribuite la sectiile de votare din judet, sub directa supraveghere a jandarmilor si a reprezentantilor Prefecturii. Transportul acestora va fi efectuat cu autobuze. Ieri, prefectul judetului, Ovidiu Nila, a. pus la punct ultimele detalii referitoare la organizarea alegerilor intr-o tele-conferinta cu premierul Mugur Isarescu. Prefectul Nila a pledat pentru ca sefii sectiilor de votare si loctiitorii lor sa fie platiti maxim 14 zile, fata de 10 zile cate au fost propuse pana acum.
Reteaua de gaz metan se va extinde pana la Ineu - Virtual Arad News (c)2000Sursa de finantare a fost gasita abia acum la Ministerul Industriilor
Dupa doi ani de la emiterea Hotararii de Guvern, in aprilie 1998, prin care se infiinta distributia de gaze pentru orasul Ineu, s-a reusit semnarea protocolului prin care a fost inceputa de fapt investitia ce urmareste alimentarea acestui oras cu gaze naturale. Prin protocolul semnat, ieri, intre Consiliul Judetean Arad, Consiliul Local Ineu, si Societatea Nationala TransGaz S.A. Medias reteaua de gaz a judetului se va extinde pana la Ineu, printr-o conducta ce va pleca de la Chisineu Cris. Vor fi conectate la aceeasi conducta si comunele sau satele care vor fi traversate de ea, adica Sintea Mare, Cherelus etc. Conducta de gaz va fi dimensionata pentru o viitoare extindere pana la Dezna. Termenul de finalizare a investitiei este anul 2002, iar valoarea ei totala este de circa 20 de miliarde de lei. Trans Gaz SA trebuia sa  inceapa sa execute lucrarile de mult, dar Consiliul Judetean nu a gasit sursele de finantare, bugetul alocat orasului Ineu nefiind in stare sa suporte singur cheltuielile. Sursa de finantare a fost gasita doar acum, din sumele alocate de la Ministerul Industriilor. Trans Gaz S.A. a adjudecat executia lucrarilor de constructie. Aceasta extindere a retelei de gaz face parte din planurile de extindere ale Consiliului Judetean, in care exista prevazuta conectarea majoritatii localitatilor din judet. Vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca ne-a declarat dupa semnarea protocolului ca este "una dintre extinderile prevazute pentru urmatorii 7 ani". Protocolul, semnat marti, mai prevede obligatia pentru Consiliul Judetean de a rezilia celelalte contracte incheiate anterior pentru aceasta investitie.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}