title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 25 martie 2000

Basescu blocheaza privatizarea la AstraTraian Basescu a decis, ieri seara, sa blocheze privatizarea intreprinderii Astra Vagoane Calatori.
* Ministrul Transporturilor s-a prelevat de un amendament al legii, care prevede ca pentru a se privatiza o astfel de societate comerciala este necesar avizul Ministerului de resort
* Surse apropiate conducerii SC Astra Vagoane - Calatori ne-au declarat ca Basescu s-a opus privatizarii deoarece o astfel de intreprindere nu putea fi lasata pe mana unui SRL
* De asemenea, Traian Basescu a promis ca Astra Vagoane - Calatori va primi suficiente comenzi, si bani totodata, pentru a supravietui pana la o licitatie organizata sub egida Bancii Mondiale, prin care societatea aradeana sa intre in vizorul unor mari firme, interesate de o piata de desfacere. Vom reveni cu amanunte.
Directorul Directiei Targuri-Expozitii - Voicu Sferdianu doreste aplanarea situatiei - Virtual Arad News (c)2000Asa cum anuntam si intr-o editie precedenta, Targul Confort Construct s-a incheiat dupa numai doua zile si jumatate, sub presiunea meciurilor de baschet dintre West Petrom si campioana tarii. Astfel, ieri, de la orele 13.00, firmele participante impachetau deja de zor, sprijiniti si de muncitorii adusi de Camera de comert, organizatoarea expozitiei. Din surse care doresc sa-si pastreze anonimatul am aflat ca doar reprezentantii a cinci firme din cele 64 prezente s-au aratat ofusscate de intreruperea targului, majoritatea participantilor intelegand situatia. Astfel Iudita Mocanu, directoarea societatii Roman Stone din Arad ne-a spus: "Sunt uimita de usurinta cu care Camera de comert a luat masura suspendarii targului, mai ales ca pentru un spatiu de 15 metri patrati ne-au perceput 14 milioane de lei. Este adevarat ca am fost anuntati din prima zi despre situatie, insa nu consider ca acest lucru este normal si prin urmare ma declarDirectoarea Roman Stone - Iudita Mocanu e nemultumita de scurtarea targului - Virtual Arad News (c)2000 nemultumita". Robert Szilagyi, reprezentantul firmei Swiss Por din Ploiesti este inca un nemultumit, declarand ca: "Cand am fost anuntati si am acceptat participarea era vorba de patru zile. Or, odata ajunsi in Arad am fost pusi in fata faptului implinit. Am reusit sa incheiem cateva tranzactii insa sefii mei nu vor privi cu ochi buni cei 390 USD cheltuiti pentru nuntai doua zile si ceva. Camera de comert ne-a oferit o reducere de 15%, anul viitor, in compensatie, insa, raul este deja facut". Aflat la fata locului, Voicu Sferdianu, directorul Directiei Targuri-Expozitii din cadrul Camerei de Comert a incercat din rasputeri aplanarea situatiei, explicand fiecarei firme motivul suspendarii targului. Daca a reusit sau nu, se va vedea in urmatoarele zile, cateva firme ridicand problema daunelor. "Targul trebuia sa dureze pana sumbata la ora 14.00 spune Voicu Sferdianu - Dar datorita rezultatului exceptional inregistrat de baschetbalistii de la West Petrom la Sibiu, totul s-a dat peste cap. Nici macar conducerea echipei nu spera sa se ajunga aici. Din pacate, nici noi nu am aflat din timp ca ne-am putea suprapune cu meciurile West Petrom-ului, astfel am fi schimbat programul. Am depus eforturi deosebite pentru a multumi toti participanti la targ si le intelegem nemultumirea. Insa si noi am pierdut bani si ne-am stricat imaginea. Totusi din statistica noastra rezulta ca in cele doua zile si jumatate, targul a fost vizitat de mai multi oameni decat anul trecut in patru zile".
Sindicalistii de la CET au pichetat prefecturaReprezentantii sindicatului liber "Energia"din cadrul CET Arad au pichetat, joi, timp de doua ore sediul Prefecturii. Acestia protesteaza impotriva solutiilor de restructurare a sectorului energetic si a procesului de privatizare. De asemenea, sindicalistii mai cer si practicarea unor tarife stabilite si reglementate in mod transparent si responsabil. In zilele urmatoare sindicalistii se vor intalni cu reprezentanti ai Prefecturii si cu parlamentari aradeni. Sindicatul liber "Energia" din cadrul Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice a inceput pregatirea pentru greva, acesta fiind modul lor de a protesta impotriva restructurarii Conel-ului si privatizarii acestuia. Sindicalistii nu sunt de acord cu faptul ca privatizarea Conel se face printr-un ordin al ministrului si nu prin emiterea unor legi organice. Mircea Foslea, liderul sindical, ne-a spus: "Prin actiunile noastre incercam sensibilizarea opiniei publice si a agentilor economici si vrem sa-i atentionam asupra manierei paguboase in care guvernarile doresc sa privatizeze sectoarele energetice din Romania. De asemenea, noi luplam pentru drepturile consumatorilor de energie. Trebuie sa precizez ca aceasta privatizare se face doar in zonele care sunt dezvoltate, pentru ca aici sunt consumatori viabili, care isi platesc datoriile. De aceea, incercam prin greva determinarea guvernantilor sa respecte Constitutia, iar restructurarea sa se faca in baza unor legi organice. " Printre cei care ar putea cumpara Conel se numara Merryll Lynch, Electricite de France si o alta firma spaniola. In orice caz, sindicalistii de la Conel vor declansa greva pentru a impiedica aceste masuri.
Studentii de la Vlaicu considera necesara o casa a studentilor aradeni - Virtual Arad News (c)2000Pentru a putea face fata cheltuielilor pe care planurile de extindere le necesita, Universitatea Aurel Vlaicu isi cauta surse de finantare extrabugetare. In primul rand este vorba despre introducerea locurilor cu taxa, la toate facultatile, peste cele bugetare, aprobate de MEN. O alta sursa de venituri este Colegiul de institutori al Universitatii care, pana in acest an, a avut numai locuri cu taxa. "Toate aceste venituri ne-a explicat conferentiar universitar dr. ing. Petre Popa, prorectorul UAV sunt canalizate inspre proiectele Universitatii: dotari materiale, dar si organizarea sesiunilor stiintifice". Planurile cele mai apropiate ale Universitatii, vizeaza obtinerea unui stadion pentru studentii aradeni. "Suntem in tratative cu Primaria. Avem promisiuni pentru stadionul Gloria, dar inca nu este ceva concret", ne-a spus Petre Popa, Impreuna cu Liga Studentilor din Universitatea "Aurel Vlaicu", conducerea UAV incearca sa obtina spatiul necesar deschiderii unei Case a studentilor. "Studentii merg la concerte, la Palatul cultural, mai merg la teatru, sau intr-o discoteca, dar nu au an loc al lor, unde sa se adune. De aceea este necesara o Casa a studentilor", ne-a spus Ovidiu Serban, antrenorul echipei de rugby a Universitatii. Aceasta este si conceptia rectorului UAV, profesor universitar dr. Lizica Mihut: "Noi vom sprijini in continuare infiintarea unei Case de cultura a studentilor, unde sa poata functiona formatiile artistice ale studentilor, pentru ca Universitatea sa se impuna nu numai ca imagine, dar si ca activitate culturala". Ar mai fi nevoie de bani pentru dotarea bibliotecii, pentru mansardarea cladirii Facultatii de Inginerie, precum si pentru ridicarea unei constructii "P+4". Pentru aceasta ultima investitie, Universitatea spera sa obtina si finantare de la MEN. In domeniul dotarilor, cel mai mare succes al UAV il reprezinta laboratorul de electrotehnica si automatizari, a carui aparatura a fost primita prin donatie de la o fundatie din Germania. "Este un centru de formare, pe care il folosim in comun cu Liceul de electrotehnica", ne-aspus Petre Popa. De altfel, aceasta imbinare a invatamantului preuniversitar cu cel universitar face parte din politica UAV, pentru ca in acest fel, tinerii sunt indrumati inca de pe bancile liceului inspre profilul pe care il vor urma in facultate. Increzatoare in deschiderea autoritatilor locale inspre invatamantul universitar de stat, conducerea UAV isi urmeaza planurile pentru a transforma Aradul intr-un veritabil oras universitar.
Detinutii asteapta audienta la Organizatia de Aparare a Drepturilor OmuluiDe circa o saptamana, la Penitenciarul din Arad isi desfasoara activitatea o organizatie non-guvernamentala, Organizatia de Aparare a Drepturilor Omului. Pentru a afla mai multe despre aceasta organizatie, ne-am adresat lui Florentin Scaletchi, presedintele Organizatiei, care ne-a declarat: "Organizatia noastra reprezinta o interfata intre stat si societatea civila, si menirea noastra este sa vedem daca se incalca drepturile omului. De asemenea, vrem sa vedem conditiile de detentie. Foarte important de inteles este ca, in cazul detinutilor, acestia isi pierd dreptul la libertate, nu si celelalte drepturi." La Arad, peste 200 de detinuti de la Penitenciarul vechi si peste 150 de la Penitenciarul nou au cerut sa fie audiati, reusindu-se sa se stea de vorba cu aproximativ 200, pana acum. Toti acestia se considera nedreptatiti, insa, de obicei, povestile lor nu coincid cu cele din dosar. Activitatea in Arad a acestei organizatii se va incheia la sfarsitul acestei luni, dupa care se va intocmi o nota de constatare, care va fi trimisa organelor competente.
Dacia 24 martie - 30 martie Lumea e prea mica - (SUA)
Muresul 24 martie - 30 martie Al saselea simt - (SUA)
Arta 24 martie - 30 martie - Sala A Evadata - (SUA)
Arta 24 martie - 30 martie- Sala B Gorila Joe - (SUA)

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}