title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Hristos a Inviat !

Tuturor credinciosilor de rit catolic care sarbatoresc acum miracolul Invierii Domnului nostru, Iisus Hristos, le dorim Sarbatori Fericite si un Praznic plin de bunastare !


Stirile Zilei

Marti, 25 aprilie 2000

Interviu cu parintele conf. univ. dr. IOAN TULCAN, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu" din AradPreotul conf. dr. Ioan Tulcan decanul Facultatii de Teologie - Virtual Arad News (c)2000
- Parinte decan, se implinesc aproape 10 ani de la reluarea invatamantului superior teologic in Arad. Ce a insemnat acest timp pentru Facultatea pe care o conduceti? Cati absolventi au plecat spre Biserici si scoli? Ce motive de satisfactie va ofera?
- Intr-adevar, anul acesta reprezinta un moment semnificativ pentru Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, deoarece se implinesc 10 ani de la infiintare. Facultatea de Teologie va avea 10 ani de experienta in octombrie 2001. infiintarea Facultatii de Teologie Ortodoxa din Arad reprezinta reinnodarea firului de existenta a acestui asezamant de cultura ce urca pana in anul 1822 si cu o existenta pana in 1948. Momentul 1991 reprezinta implinirea aspiratiilor Bisericii aradene si ale intelectualitatii, care si-au conjugat eforturile pentru a rechema la viata o institutie de invatamant superior teologic, careia i se simtea in mod acut absenta. Un moment crucial in devenirea Facultatii noastre l-a reprezentat, fara indoiala, anul 1998 (august) cand Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu" din Arad a obtinut binemeritata acreditare. As dori sa mentionez aici ca meritul este cu atat mai mare, cu cat dintre cele circa 20 de Facultati de Teologie Ortodoxa din Romania, Facultatea de Teologie din Arad este in grupul celor cinci facultati deja acreditate (Bucuresti, Sibiu, Iasi, Cluj-Napoca si Arad). Acest act reprezinta fara putinta de tagada recunoasterea performantelor pe care le-au obtinut in anii trecuti cadrele didactice si studentii acestei facultati, de catre Consiliul National de Evaluare Academic si Acreditare (C.N.E.A.A.). Ne bucura sa consemnam si faptul ca dintre absolventii nostri, unii au ajuns la treapta arhieriei, cum este cazul P.S. Sofronie, episcop al romanilor ortodocsi din Ungaria. Altii au ajuns stareti de manastiri, iar altii au devenit cadre didactice ale Facultatii la care au studiat. Nu putem trece cu vederea nici faptul ca unii dintre ei au urmat sau urmeaza cursuri de studii aprofundate, de masterat sau doctorat in cadrul diferitelor Facultati de Teologie din tara.
P.S. Timotei Seviciu adresandu-se studentilor de la TeologieFacand abstractie de promotia anului 2000, putem spune ca de pe bancile Facultatii de Teologie din Arad au pornit spre parohii sau spre invatamant un numar de 251 de absolventi. Toate cele de mai sus ne confera un simtamant al datoriei implinite, dar in acelasi timp, ne stimuleaza si mai mult, pentru o lucrare temeinica, competenta si responsabila, ce va avea darul sa aseze Aradul la locul pe care-l merita pe deplin, sub multe aspecte.
- Cum paseste Facul-tatea de Teologie spre mileniul III? Care sunt perspectivele? Ce noutati aveti in planul de scolarizare pe anul universitar 2000-2001?
- Mileniul III reprezinta cu adevarat un timp al unor asteptari dar si al unor sperante. Speram ca institutia noastra sa-si confirme si pe mai departe statutul academic universitar la care m-am referit mai sus. Inca de anul trecut s-au organizat cursuri de Studii Aprofundate de un an, la disciplinele sectiei sistematice; in viitorul apropiat dorim sa extindem aceste forme de invatamant si la alte discipline si sectii, trecand nu peste mult timp si la cursuri de masterat (2 ani de studiu).
Referitor la planul de scolarizare pe anul universitar 2000-2001, dorim sa consolidam, pe langa Teologia Pastorala si sectiile de Teologie Litere si Teologie Asistenta-Sociala, Facultatea noastra fiind structurata astfel, pe trei sectii mentionate mai sus.
Ca noutati absolute, dorim sa aratam ca in cadrul Facultatii noastre va functiona incepand din anul universitar 2000-2001 forma de „Invatamant Deschis la Distanta" (IDD), la care se vor putea inscrie indeosebi candidatii din viata monahala si cei aflati deja in slujirea preoteasca, absolventi de Seminar Teologic. De asemenea, vor putea fi primiti si licentiati ai altor Facultati care doresc sa studieze Teologia.
- Ce ne puteti spune despre examenul de admitere?
- In privinta examenului de admitere la Facultatea de Teologie din Arad, tot ca un element de noutate, doresc sa amintesc, ca acest examen va avea loc in cursul lunii iulie 2000, ca prima sesiune de examene, dupa care urmeaza:
l inscrierile se vor face intre 17-19 iulie, la sediul Facultatii de Teologie, str. Academia Teologica, nr. 9, Arad;
l in ziua de 21 va avea loc etapa I a concursului de preselectie si va consta din: vizita medicala, muzica si dictie;
l in zilele de 24, 25, 26 iulie vor avea loc probele de concurs ale celei de a II-a etape, adica examenul de admitere propriu-zis, constand in urmatoarele probe: la Teologia Pastorala: Dogmatica Ortodoxa (scris), la alegerea candidatului: Istoria Bisericii Ortodoxe Romane (test grila) sau Limba Romana (scris); la Teologie - Litere: Dogmatica (scris), Literatura Romana (scris) si Limba Romana (scris), la Teologie - Asistenta-Sociala: Dogmatica (scris) si Psihologie scolara (scris). Alte amanunte referitoare la examenul de admitere se pot obtine de la secretariatul facultatii sau de la avizierul institutiei amintite.
- Care ar fi indrumarile pentru viitorii candidati la Teologie?
- Este cea mai dificila intrebare. In primul rand, sa se analizeze fiecare candidat, daca simte in adancul fiintei lui corespondente cu ceea ce inseamna studiul teologiei si asumarea slujirii Bisericii. In al doilea rand, sa aiba curajul si curiozitatea de a intra intr-un univers cultural si spiritual deosebit de fascinant si bogat, ce confera o identitate frumos si armonios structurata, pentru fiecare persoana ce se angajeaza pe un asemenea drum. si, in fine, sa incerce studiul Teologiei si absolventi ai altor Facultati care vor avea surpriza sa constate cat de folositor le va fi studiul Teologiei, pentru domeniul lor de activitate.
Suntem convinsi ca si in acest an va exista interes crescand pentru Facultatea de Teologie din Arad, asa cum am putut constata si in anii trecuti, prin prezenta unor candidati din toate zonele tarii. Privim cu speranta spre continuarea proiectelor pe care le-am conturat pana acum.
A consemnat
Vasile Filip
De Pastele catolic persoanele asistate social au servit o masa festivaActiunea "Pentru zambetul tau" a continuat, ieri, in a doua zi de Pasti catolic. Primarul Aradului, Valentin Paul Neamt, impreuna cu consilierul local Nicolae Murvai si directorul DAPL, Etelka Nagy au luat masa impreuna cu circa 50 de persoane, de rit catolic, toti asistati social. Familiile defavorizate au fost nominalizate de preotii din parohiile catolice, de care apartin si, cu aceasta ocazie, au putut beneficia de o masa calda, pe care acasa nu si-au permis-o. Banii alocati meniului au fost colectate in cadrul spectacolului de binefacere, ce a avut loc saptamana trecuta, si din sponsorizari. Pe mesele Cantinei municipale au tronat, ieri, oua rosii, sunca, traditionala ciorba de miel, friptura de porc, prajituri, vin si apa minerala. Nicolae Murvai a tinut sa multumeasca tuturor celor care s-au implicat in aceasta actiune, mentionand si ziarul "Observator" pentru ajutorul dat in mediatizarea actiunii: "Pot sa va spun ca, prajiturile au fost pregatite de gospodinele aradene, care au raspuns fara sa se lase asteptate la aceasta actiune. Ne bucuram ca am putut sa oferim acestor persoane fara posibilitati o masa calda si ne bucuram, de asemenea, ca am putut sa aducem putina bucurie in sufletul lor." Cu aceeasi ocazie, primarul Valentin Paul Neamt a tinut sa precizeze ca este foarte bucuros sa se afle in mijlocul oamenilor simpli si ca doreste ca de acum inainte, cu prilejul sarbatorilor de Pasti si Craciun, sa poata sa ofere acelasi cadou asistatilor social. Ceea ce nu s-a consumat la aceasta masa s-a donat copiilor strazii, care zilnic servesc masa la sediul fundatiei "Oaza". Acelasi gen de actiune va avea loc, saptamana viitoare, in a doua zi a Pastelui ortodox, cand 300 de persoane vor beneficia de o masa calda la Cantina municipala, tot alaturi de primarul orasului.
Anul acesta Fabrica nu va produce zahar - Virtual Arad News (c)2000Franck Barneville, reprezentantul Sucrerie Cooperative de Bazancourt, a declarat ca mai are rabdare doi ani. Daca in politica agricola a tarii noastre nu se va schimba nimic, investitorul francez va pleca. Fabrica de zahar din Arad va ramane un muzeu, alaturi de Combinatul chimic Arad. Investitorul francez a achizitionat Zahar SA Arad in mai 1998 cu 2 milioane de dolari si datorii imense. Au fost cheltuiti peste 12 milioane de dolari pentru a se acoperi datoriile si a incepe investitiile in fabrica. 1998 s-a incheiat cu pierderi de 45 miliarde lei, 1999 cu pierderi de 40 miliarde lei, iar pe 2000 sunt preconizate la capitolul pierderi 40 miliarde lei. Din cauza scaderii productiei de sfecla de zahar, in vestul tarii va functiona numai fabrica de la Oradea.
Strategie de criza
"Pentru anii 2000 si 2001, avem o strategie de criza care va tine cont de lipsa de sfecla de zahar si de resursele financiare care mai raman dupa investirea a 14 milioane de dolari", a declarat dl Franck Barneville. Dansul reprezinta un grup de agricultori din Franta care are 5 fabrici de zahar in tara de origine, toate functionand foarte bine. Francezii au crezut ca vor face o afacere buna in Romania, si-au adus propriii experti si utilaje agricole performante si au incercat sa-i invete pe romani sa produca sfecla de zahar de calitate. Numai ca surpriza francezilor avea sa fie mare: romanii nu mai cultiva sfecla de zahar, cum nu mai cultiva multe produse agricole, pentru ca lipseste o strategie economica in agricultura. Franck Barneville a declarat ca doi ani de zile fabrica aradeana va mai rezista. Intrebat de ce, acesta a spus: "Din pacate, suntem in an electoral si nu cred ca se vor lua masuri propice pentru agricultura". Cu banii investiti in Romania puteau achizitiona o alta fabrica in Franta sau chiar Germania si cheltuielile ar fi fost mai mici. S-a preferat Romania si s-a sperat ca aici investitiile straine vor fi ajutate cu legi concrete.Din cadrul strategiei de criza face parte si hotararea ca in acest an fabrica de zahar de la Arad sa nu mai produca. Unica fabrica de zahar din vestul Romaniei care va mai prelucra sfecla de zahar va fi cea de la Oradea. Anul trecut, sfecla s-a prelucrat la Arad. Francezii au doua solutii: se inchida fabrica sau sa mai reziste. "Mai asteptam, mai rezistam si incercam sa pierdem cat mai putin din resursele noastre", a declarat Franck Barneville. In timpul acesta se face lobby la Bucuresti si se asteapta ca politicienii nostri sa se trezeasca la realitate.
Fabrica de zahar din Arad va trece la concedieri. Din 370 persoane vor ramane 170.
Taxele vamale sau cum ar putea fi protejat agricultorul roman
Una dintre afacerile profitabile in Romania este achizitionarea unui vapor de zahar din trestie. Se negociaza cu o fabrica neprivatizata, aflata in colaps, care, pentru bani putini, face orice. Pentru a putea plati lefurile oamenilor, directorul rafineaza trestia de zahar din vapor. Acesta intra pe piata romaneasca fara taxe vamale. Romania importa cam 80% din necesarul anual de zahar. Un exemplu dat de investitorii francezi de la Arad a fost cel al Cehiei, tara care importa 5% din nevoile anuale de zahar. Pentru ca agricultorii au solicitat protectia sfeclei de zahar in fata zaharului din trestie, intr-o singura zi taxele vamale au crescut cu 80%. "In aceasta tara exista discursuri duble. Unii, care se plang ca nu se cultiva sfecla in Romania, dar de fapt ei nu doresc acest lucru", afirma Franck Barneville. In Romania exista peste 40 de fabrici de zahar. Anul trecut au functionat 12. In acest an si in viitor, nu se stie cate vor supravietui. Investitorii francezi acuza Romania ca nu are o politica agricola de sprijinire a cultivatorilor de sfecla de zahar. In urma cu doi ani, au fost cultivate 120.000 hectare, iar in acest an, 25.000 hectare. In curand, despre sfecla de zahar se va mai citi doar in cartile de specialitate. Pretul de productie la zaharul din sfecla este de 9.900 lei/kg, dar se vinde cu 5.700 lei/kilogramul. "In conformitate cu Acordul Gatt, Romania poate impune taxe vamale de 180% la zaharul din import, la fel ca in toata Europa, dar nu intelegem de ce Romania nu doreste acest lucru", afirma Franck Barneville.
Uniunea Europeana negociaza cotele de zahar
Instalatiile Fabricii de zahar vor fi puse la conservare
Pentru cei care nu stiu, cotele de zahar se negociaza in cadrul Uniunii Europene. Acolo se stabilestte cota care-i revine unei tari in functie de consumul ei si productia interna de sfecla de zahar. De exemplu, Romania. Sa spunem ca putem produce 100.000 tone pentru un necesar de 500.000 tone. Sfecla de zahar este repartizata in raport cu cateva fabrici din Romania. Cantitatile cultivate pana la stabilirea cotei sunt factorul determinant pentru a primi o repartitie corespunzatoare. Cotele se impart la agricultori si la fabrici. Adica, mai pe romaneste, n-ai productie, nu primesti cota de zahar si vei fi nevoit sa importi. "V-ati hotarat sa abandonati sfecla de zahar din Romania? Inseamna ca abandonati orice sansa a Romaniei de a ajunge la cotele de zahar din Uniunea Europeana, cote ce ar putea fi repartizate prin largirea UE", a declarat Franck Barneville, reprezentantul grupului de agricultori francezi care au investit in SC Zahar SA Arad. Astazi, Ungaria si Cehia negociaza cu Uniunea Europeana viitoarele lor cote de zahar. In Europa Centrala, Romania este alaturi de Bulgaria, singurele tari de fapt care nu-si protejeaza productia interna de sfecla de zahar si fabricile producatoare, prin lipsa taxelor vamale. Francezii au venit in Romania. Au investit si au pierdut. Au incercat sa discute cu cei care fac politica la Bucuresti. Au facut lobby. Au explicat situatia. Cei care i-au ascultat au zis ca au inteles. Dar n-au facut absolut nimic. Taranii nu mai cultiva sfecla pentru ca in aceste conditiii nu este rentabil. La Arad, un grup de experti francezi incearca sa-i invete pe tarani sa obtina sfecla de zahar de calitate. Adica nu 15-20.000 kilograme la hectar, ci de 3-4 ori mai mult, ca-n Franta. Sa utilizeze utilaje agricole performante, samanta de calitate. Unii nu mai vor sa cultive sfecla pentru ca o considera total neprofitabila. In conditiile in care zaharul este vandut in pierdere, nici fabrica nu poate plati foarte bine sfecla de zahar. Anul trecut, taranii au ramas datori la SC Zahar SA Arad cu peste 1 miliard de lei pentru ca au luat samanta, erbicide, dar, din anumite motive, n-au obtinut productii ca sa-si poata acoperi plata celor primite de la fabrica. Coeficientul de zahar din sfecla a fost mic pentru ca taranul n-a avut bani pentru ingrasamintele optime si nu a investit in culturile de sfecla. Asociatiile au muncit dupa sloganul "daca iese, bine, daca nu, pamantul nu-i al nostru". Foarte multe foste IAS-uri cultivatoare de sfecla de zahar au renuntat pentru ca nu se stie ce se va intampla cu pamantul. Pamantul a ramas nelucrat. Francezii care au investit la Arad sunt agricultori. Nu sunt oameni de afaceri versati, care sa arunce cu comisioane. Ei au ajuns sa poata investi pentru ca si-au muncit bine pamantul si au obtinut profit. Acelasi lucru au dorit sa-l faca si in Romania. Deocamdata, au pierdut si timp, si energie, si bani. Dar ei mai spera ca romanii sa se trezeasca si sa nu-si lase agricultura de izbeliste. Nu de alta, dar in Europa sfecla de zahar, care este bine platita, sustine alte culturi mai putin rentabile in acest moment. In doi ani de zile, soarta SC Zahar SA va fi decisa. Ori va deveni fabrica profitabila, ori va fi inchisa. Romanii trebuie sa stie ce vor daca intra in Uniunea Europeana: ori produc sfecla si primesc cote de zahar, ori stau si vor fi nevoiti sa importe zahar. Vecinii nostri s-au trezit cu un minut mai devreme si isi negociaza cotele.
Politistii din Bekes si Arad s-au intalnit la VarsandIn perioada 1-3 iunie a.c., va avea loc o noua editie a Targului international TRANSPORT-AR.
Departamentul Targuri si Expozitii, din cadrul C.C.I.A. Arad i-a facut, ieri, la Vama Varsand, o invitatie de a participa la eveniment si Serviciului Politiei Rutiere din Békés (Ungaria), reprezentat de lt. col. Baltá Janos. Cu acest prilej, Baltá a declarat: „Vom participa pentru a treia oara la acest targ si ne vom prezenta cu tehnica specifica muncii noastre". Vizitatorii vor putea vedea o masina de politie echipata cu doua camere video, radar cu laser, o motocicleta Yamaha. Lt. col. Teodor Lupsa, seful S.P.R. Arad, prezent de asemenea la intalnirea de ieri, a afirmat: „Colaborarea dintre serviciile noastre, dateaza de ani buni si rezultatele s-au vazut in rezolvarea unor cazuri. Trebuie sa remarc faptul ca legaturile noastre s-au dezvoltat si in plan extraprofesional."
Cu ocazia TRANSPORT-AR, un agent de circulatie maghiar impreuna cu unul aradean vor dirija traficul rutier in perimetrul targului.
Locul de trecere al vagoanelor Trinity peste sosea va fi semaforizat

La data de 3 mai a.c. va avca loc receptia instalatiei de semaforizare de la calea ferata uzinala care traverseaza Calea Aurel Vlaicu, in dreptul Astra Vagoane Trinity si IMAR. Initiativa s-a nascut ca o necesitate pentru preintampinarea accidentelor si coliziunilnr posibile in acest loc. Investitia apartine Astrei Trinity si se ridica la suma de 19 milioane de lei. La inaugurarea noii instalatii de semaforizare au fost invitate sa participe oficialitatile urbei, reprezentantii Politiei, ai Regiei de Transport si RADM.


Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}