title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 26 ianuarie 2000

Trenurile au inceput din nou sa circuleGreva feroviarilor din Conventia Solidaritatea a fost suspendata ieri, la ora 18,00, liderii organizatiei anuntand ca decizia a fost luata ca umare a confuziei create de sentinta judecatoreasca din dimineata aceleiasi zile, dar si pentru a-i proteja pe sindicalisti fata de eventualele abuzuri ale administratiei. Gabriel Craciun, presedintele Conventiei, a anuntat ca, desi greva a fost suspendata pana la o data care va fi comunicata ulterior, conflictul colectiv de munca ramine deschis. Adresa privind incetarea grevei a fost remisa atat sindicatelor din tara si comitetelor de greva, cat si celor trei companii de cale ferata implicate in conflict (marfa, calatori si infrastructura). Liderii Conventiei, care are aproape 60.000 de membri, nu au putut preciza numarul participantilor la greva, afirmand ca centralizarea nu a fost finalizata inca. Ei sustin ca o parte dintre participanti au cedat presiunilor facute de catre ministrul Transporturilor, Traian Basescu, reluand lucrul inaintea orei de suspendare a grevei. Liderii sunt de parere ca traficul feroviar va fi reluat conform programului normal de circulatie in cel mult sase ore de la incetarea oficiala a protestului. Conducerea Conventiei Solidaritatea spune ca nu a primit inca hotararea instantei privind suspendarea grevei. Greva feroviarilor a fost declarata ilegala prin sentinta 1569/24 ianuarie 2000 a Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti. In motivatia sentintei se arata ca a fost constatata "neindeplinirea conditiilor legale pentru declansarea protestului, astfel incat instanta "dispune incetarea grevei, ca fiind ilegala". Liderii Solidaritatii au anuntat ca vor contesta decizia, urmand sa ceara si suspendarea aplicarii ei, pana la pronuntarea sentintei definitive. Feroviarii din miscare-comercial au amanat declansarea grevei generale, pana astazi, la ora 19,00. Cele doua organizatii sindicale de la calea ferata cer in continuare majorarea salariilor cu 56 la suta si resping propunerea administratiei de a purta negocieri pe acesta tema dupa stabilirea bugetului pe acest an.
Inca mai sunt zone unde se circula anevoiosMai multe localitati din judetul Arad au fost izolate sau afectate de caderile masive de zapada din ultimele zile. In zona comunelor Varfurile, Gurahont, Halmagiu, Almas mai multe drumuri au fost blocate, zapada atingand, in apropierea minei Brusturi, inaltimea de patru metri. Oamenii din zona nu au mai asteptat ajutorul Prefecturii sau al Apararii Civile si au inceput actiunile de deszapezire cu mijloace proprii: tractoare, buldozere sau TAF-uri ale unor persoane particulare. In mai multe localititi s-au inregistrat intreruperi de curent. Zeci de familii au ramas fara alimente, care nu ajung in sate din cauza  zapezii mari. La Gurahont, un sant de trei metri latime face posibila circulatia autobuzelor. Satele Mermesti, Vidra, Poiana, Magulicea si multe altele au ramas izolate. Nici Valea Muresului nu a scapat de capriciile vremii. La Barzava, Varadia de Mures si Savarsin au existat probleme, rezolvate, in mare parte, doar prin efortul localnicilor, cei de la "judet" contribuind in mica masura la deszapezirea drumurilor. Au fost avariate doua linii de medie tensiune si au fost afectate 28 de localitati. Au existat probleme mai ales in localitatile Gurahont si Varfurile si au fost avariate 42 de posturi de transformare. In cursul zilei de ieri, doua echipe au reusit sa remedieze situatia, ramanand afectate doar 10 localitati, cu 18 posturi de transformare avariate. "Accesul in zona este mult ingreunat de caderile masive de zapada din ultima vreme si se ajunge foarte greu in zona. Speram ca pana maine sa rezolvam toate problemele", ne-a declarat Dan Ozdeanu, dispecer sef, in cadrul Conel Arad. Mai multe drumuri nationale, judetene si comunale au fost blocate in urma caderilor masive de zapada. Conform unui comunicat remis la redactie de catre Prefectura Judetului Arad, se lucreaza cu utilaje de deszapezire pentru deblocarea urmatoarelor drumuri: DJ 707, DC 44, DC 45, DC 47 si DC 41. Iar pe drumurile DJ 792B (Ranusa - Moneasa), DJ 707A si DC 71 se lucreaza pentru largirea partii carosabile. Pe drumurile DC 42 si DC 51A accesul se face cu greutate, se mai precizeaza in comunicatul Prefecturii. Pe drumurile nationale alterneaza zonele cu zapada batatorita, cu zonele de drum curat, dar se circula fara probleme, nu exista linii CFR blocate de zapada, presiunea gazelor este normala, iar CET Arad functioneaza la cota repartizata, se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor.
La AJOFP Arad se cauta noi modalitati pentru recalificarea somerilorIn judetul nostru rata somajului in ultima luna a anului trecut a fost de 8,93 %, Aradul ocupand locul 28 pe tara in ceea ce priveste numarul de someri. In prezent, din cei 18.507 someri inregistrati, beneficiaza de ajutor de somaj 6187 de persoane, ajutor de integrare se acorda unui numar de 1820 de someri, alocatia de sprijin o primesc 5655 de persoane, 422 dintre someri mai primesc si salarii compensatorii. Cum se vor descurca azi si maine, cu ce bani vor cumpara paine, este problema a 5545 de someri neindemnizati. Acestui numar de someri li se vor adauga in urmatoarele luni inca aproximativ 700 de persoane, muncitori la Aris, Comat, Fabrica de fermentare a tutunului. Platile compensatorii de care beneficiaza 3.065 persoane vor fi efectuate in termen. In legatura cu societatea Aris am fost informati ca programul de restructurare nu a ajuns la Agentie, program care trebuie aprobat de AGA si de FPS Bucuresti urmand ca in cel mult 60 de zile de la aprobarea lui sa se inceapa efectuarea platilor. Referitor la situatia financiara a AJOFP Arad, directorul Stefan Pascu ne-a informat ca agentia a incheiat anul 1999 in deficit, acesta cifrandu-se la peste 1,2 miliarde de lei. AJOFP are de recunerat de la debitori 40 de miliarde de lei, recuperare care se va face fie prin executare silita, fie prin acordare de esalonari. Se preconizeaza ca incepand cu 1 februarie 2000, sa se organizeze doua cursuri in premiera in tara noastra. Este vorba de cursul de ghid turistic organizat in colaborare cu Centrul Universitar de cercetare in afaceri de la Universitatea Vasile Goldis si de fiziokineoterapeut, in colaborare cu Asociatia Nostradamus. Cursurile sunt gratuite pentru someri, se desfasoara pe o perioada de trei luni, iar ca si conditie de inscriere solicitantul trebuie sa fie absolvent de liceu. Pe langa acestea se mai organizeaza si cursuri de calificare in meseriile de: agent comercial, bucatar, coafor, confectioner imbracaminte, croitor, tamplar universal. Cei care doresc sa se perfectioneze pot urma cursurile de secretar, contabil, operator calculator, referent resurse umane. In saptamana 24-28 ianuarie sunt vacante 245 locuri de munca. AJOFP Arad a initiat un proiect ambitios pentru anul acesta care are drept scop schimbarea mentalitatii de a cauta un loc de munca.
Din cauza lunecusului la Ortopedie nu mai sunt locuri

Iarna are efecte si urmari asupra fiecaruia. Atata doar ca acestea sunt diferite asupra fiecaruia in parte. Cum cei care ar trebui sa se ingrijeasca de starea trotuarelor se pare ca inca nu sunt dispusi sa le acorde atentia cuvenita, tot mai multi aradeni se trezesc la sectia de ortopedie a Spitalului Judetean. Astfel ca pe langa cei care, din cauza operatiilorsunt intr-adevar obligati sa stea la sectia respectiva, oameni pana mai deunazi sanatosi se vad obligati sa le tina companie. De la serviciul ambulanta aflam: "De cand cu ninsoarea aceasta, a fost o nebunie. Cred ca mai avem doua sau trei locuri. La sectia Ortopedie 2, la barbati nu mai avem chiar nici un loc. Am inceput sa folosim deja paturi pliante. Si cei mai multi dintre ei au alunecat"

Directorul economic al CJASS - Sabin Baltat - se preocupa de reforma in sanatateReforma din sanatate prinde tare la Arad. In acest sens la Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate Arad, se va forma Corpul de control al presedintelui CJASS. Acesta se va axa in principal pe controlul personalului auxiliar din spitalele aradene, precum si modul de utilizare a banului public venit din contributiile angajatilor. O atentie majora se va acorda alimentatiei bolnavilor internati in spitale. Ec. Sabin Baltat, director economic al CJASS, ne-a declarat: "Daca se dovedeste din controalele efectuate de Corpul de Control, ca pretul meniului pentru bolnavii internati este exagerat de mare, vom aduce mancarea de la unitati specializate (restaurante, cantine etc.) in conditii de igiena drastica. Toate acestea vor fi facute pentru a reduce cheltuielile necesare platii unui merceolog, director administrativ, bucatari si alti auxiliari pe care ii platim cu mare greutate ". De asemenea va fi verificat tot personalul administrativ existent in spitale, subliniaza Sabin Baltat; "Persoanele care nu-si pot justifica activitatea depusa si, evident, nici salariul primit, vor fi disponibilizate ". Totodata se va continua si programul de igienizare din spitale, in acest sens la ora actuala in spitalele aradene fiind angajate firme particulare ce fac curatenie.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}