title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 26 august 2000

Copii din centrele de plasament vor fi mai bine hranitiAsteptata cu foarte mare nerabdare, hotararea de Guvern care prevede majorarea alocatiei de hrana pentru copiii institutionalizati, a fost publicata - in sfarsit! - in Monitorul Oficial. Despre aceasta tema s-a discutat luni de zile, insa nu s-a trecut la masuri concrete. Majorarea alocatiei de hrana era mai mult decat necesara, sumele alocate in acest sens - si asa mici - nemaiputand acoperi desele cresteri ale preturilor alimentelor. "Pana acum aceste alocatii erau intre 12.900 si 15.900 de lei pe zi, in functie de varsta copilului. Banii acestia nu erau suficienti. Pentru a le asigura copiilor hrana necesara, am recurs la tot felul de sponsorizari sa obtinem bani. Aceasta crestere aproape o dublare a sumelor - inseamna foarte mult. Copiii vor manca mai bine", spune Letitia Bucur, director-adjunct al Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului. In centrele de plasament si casele de copii aflate in subordinea DJPDC Arad sunt, la ora actuala, circa 600 de copii. Numarul acestora va creste in viitorul apropiat la aproape 2000, odata cu preluarea de catre Directie a Scolilor Speciale din judet. Noile cuantumuri stabilite de Guvern pentru hrana copiilor institutionalizati sunt intre 22.000 si 32.000 de lei, iar pentru cei din centrele de recuperare alocatiile sunt mai mari. DJPDC Arad primeste niste bani si de la Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. Suma acordata pentru perioada aprilie-decembrie 2000 este 6,9 miliarde de lei. "Ne ajuta mult banii primiti de la Agentie, chiar daca suma de 2 miliarde - cota pe primele trei luni - a venit putin tarziu. Acum asteptam transa urmatoare", completeaza Letitia Bucur. In lunile de vara, DJPDC trece printr-o perioada mai usoara, dat fiind ca multi din copii sunt plecati in tabere. Ca sa pregateasca stocul de alimente pentru iarna, recenta, majorare a alocatiilor de hrana vine cum nu se poate mai bine.
Statiile de epurare se vor moderniza - Virtual Arad News (c)2000Consilierii judeteni au aprobat participarea CJA la cofinantarea obiectivului de investitii numit "reabilitarea statiei de epurare Arad", contribuind cu contravaloarea in lei a sumei de 1,35 de milioane de EURO. Acest fond va fi esalonat in perioada 2001-2003, in conditiile in care, pentru acoperirea cu resurse a devizului, estimat la 18 milioane EURO, se asigura, din partea Uniunii Europene (prin credite ISPA) 13,5 milioane EURO, credite BERD (rambursabile) - 1,8 milioane EURO, iar din resursele proprii ale regiei 1,35 milioane EURO. Datorita faptului ca Romania beneficiaza de un important imprumut nerambursabil pentru realizarea unor obiective de investitii, printre altele si in domeniul protectiei mediului. Statia de epurare Arad va beneficia de dezvoltari si modernizari ,de capacitati pe linia apei. Datorita acestor lucrari se va realiza un salt privind calitatea apelor uzate - practic epurarea mecanica si biologica se va realiza la acesti parametri ca si in tarile UE, iar, din punct de vedere al eficientei economice, se va reduce consumul energetic si cresterea poroductivitatii muncii. De mentionat ca realizarea acestor lucrari si, mai ales, obtinerea imprumutului nerambursabil ISPA, sunt conditionate de participarea Consiliului judetean si a Regiei de Apa-Canal Arad la cofinantarea proiectului. Finalizarea proiectului va duce, implicit, si la stoparea poluarii Muresului cu ape reziduale.
Anul acesta sunt mai dulci strugurii...-Tu ce crezi ca n-i mai da? Io nu pot crede sa ne dea si una si alta.
-Auzi, nu mai vorbi. Asta-i avansul, struguri de masa. O sa ne mai dea si struguri de vin sau vin, ca asa s-a mai dat si-n alti ani.
Alaturi de stiva de lazi pline cu struguri din fata Primariei Covasant s-a strans un grup de oameni, actionari sau locatori la Vini-Viticola Baratca. "Anul trecut nu am avut solicitari pentru struguri de masa. Acum, oamenii ne-au spus ca vor sa guste si ei din struguri. Am pregatit 20-30 tone struguri de masa. Credeam ca, fiind sfarsit de saptamana, vor veni sa-i ridice, dar nu am reusit sa dam decat vreo 7-8 tone", ne-a declarat ing. Bala Geza, directorul IVV Baratca. Din cauza secetei, culesul a inceput cu o luna mai devreme decat in alti ani. Frunza cade, boabele s-au copt si au inceput sa se zbarceasca. Cum localnicii nu se inghesuie la cules, IVV a adus zilieri din Maramures, ceea ce amplifica costul recoltatului (trei mese, cazare, transport). "In acest an actionarii si locatorii vor primi, daca doresc, 100 kg struguri de masa la hectar si diferenta in struguri de vin, vin sau tuica", a mai precizat ing. Bala. "Ne-a dat struguri, nu multi, o kila la ar, da's faini, ca-s galbeni", zice nana Catita impingand roaba incarcata. "O zis ca ne mai dau restul, nu stiu cat, in struguri de vin". In Podgorie miroase a struguri...
Aris isi asteapta rezolvarea - Virtual Arad News (c)2000Ministerul Finantelor a fost, ieri, gazda unei intalniri la care au participat directorul ARIS Arad, Teodor Horga, presedintele firmei germane Weiler, Fiedrich Eisler, directorul general Conel, Tudor Serban si presedintele CJ Arad, Gheorghe Falca. Scopul acestei intalniri a fost lamurirea situatiei de la ARIS, in sensul ca aceasta societate trebuie urgent privatizata, principalul motiv fiind datoriile enorme pe care le are, de 100 miliarde de lei. In urma discutiilor s-a ajuns la urmatoarele doua variante:
1. ARIS sa fie preluata de Ministerul Finantelor impreuna cu aceste datorii, pentru ca ulterior sa fie vanduta la un pret avantajos
2. Fabrica sa se inchida si sa se declare faliment. In legatura cu acest lucru, Gheorghe Falca ne-a declarat: "Azi vor veni reprezentantii firmei germane la Arad pentru a vedea Aris-ul, iar eu voi fi in continuare la Bucuresti si voi incerca sa-i lamuresc pe factorii de decizie in legatura cu aceasta problema, ca hotararea lor este de fapt o hotarare politica. Este foarte important ca aceasta societate sa fie cumparata de firma germana si sa nu fie declarata falimentara, umpland Aradul de alti someri si totodata lipsind economia de o fabrica de masini unelte." Despre ceea ce se va hotari pe parcurs, vom afla in zilele urmatoare.
Doua scoli in aceeasi cladire - Virtual Arad News (c)2000Conflictele interetnice au tinut intotdeauna capul de afis al ziarelor, mai ales cand cei implicati erau romanii si maghiarii. Daca in perioada comunista de dinainte de l990, prin "grija conducerii statului" amploarea acestora era mult mai redusa, caci si in acea perioada relatiile intre romani si maghiari erau uneori incordate, acum la zece ani de exprimare libera a opiniei fiecaruia, orice motiv poate isca un scandal. In urma cu zece ani, fostul Liceu Industrial nr. 11, care avea si clase de predare in limba maghiara, a fost inlocuit cu doua grupuri scolare: Grupul Scolar Industrial "Henri Coanda" si Grupul Scolar "Csiky Gergely ". La "Csiky Gergely" majoritatea elevilor care studiaza sunt de nationalitate maghiara. Pe parcursul acestor ani, intre elevii celor doua licee au izbucnit numeroase scandaluri, multe incheindu-se cu batai, iar substratul acestora a fost diferenta de nationalitate. Anul trecut presa a relatat despre divergentele aparute intre cele doua grupari scolare, despre situatia salilor de clasa care s-au dovedit insuficiente precum si despre eventualitatea preluarii intregii cladiri de catre grupul "Csiky Gergely". Ca un fapt, in acest an, toate problemele ivite in zece ani au disparut, iar situatia de pace ce pare sa domneasca acum, nu ar fi exclus sa fie preludiul unei furtuni. In viziunea directorilor aceste scandaluri intre elevi sunt inerente varstei: "Elevii celor doua licee se inteleg intre ei. Desigur au mai fost batai intre ei, dar acest lucru se poate pune pe seama tineretii. Pot spune ca inca nu am avut probleme deosebite. Problema salilor de clasa dureaza de zece ani, dar sunt spatii suficiente, deoarece am reusit sa ne organizam bine"- ne-a declarat Constantin Cioarsa Carligeanu, directorul Grupul Scolar Industrial "Henri Coanda ". Acum nici problema separarii celor doua licee nu mai este de actualitate. "Deocamdata nu se pune problema mutarii vreunuia dintre grupuri scolare. In primul rand, nu este posibil acest lucru din cauza ca nu avem alt spatiu Poate pe viitor"- ne-a declarat Mihai Matekovics, inspector scolar general adjunct. Promitem ca dupa inceperea noului an scolar vom reveni cu amanunte despre activitatile celor doua grupuri scolare.
Dacia 25 august - 31 august Gladiatorul - (SUA)
Muresul 25 august - 31 august Misiune pe Marte - (SUA)
Arta 25 august - 31 august - Sala A Parfum de cedru - (SUA)
Arta 25 august - 31 august - Sala B Regii desertului - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}