xtree6.gif (8191 bytes)anim_comic_snowman01.gif (20468 bytes)title

 

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 26 decembrie 2000

Obicei traditional de Craciun - Magii de la RasaritCel mai cunoscut si raspandit obicei de iarna de pe Valea Muresului este mersul cu duba. De o parte si alta a Muresului, in seara de Ajun, satele rasuna de bataia tobelor, in ritmul Marsului Dubelor, cantat din "torogoate si saxofoane". Imbracati in costume nationale, avand dubele impodobite cu crengi de brad sau iedera, feciorii se aduna in cete si colinda fiecare casa din sat, vestind Nasterea Domnului. Totodata ei sunt si jucatori neintrecuti, cele mai cunoscute dansuri barbatesti de aici fiind Calusarul, Batuta, Incalcita, Ardeleana, Printre randuri, Alunelul, Sarba. Gazdele ii cinstesc cu "prinoase impletite din aluat de grau curat", sunca, crampalita, bani, carnati si placinte. Iar daca exista vreo fata, in casa, aceasta - dar-si maica-sa- si chiar bunica - nu scapa nejucata de "feciorii dubei". In prima zi de Craciun toata echipa se prezinta la biserica din sat, unde isi incheie colindatul, inceput tot de ei in ziua de Ajun.La Petris, dubasii sunt primiti de gospodari
Un alt obicei este mersul "Cu Steaua". Practicat de catre copii in echipa de cinci stelasi, obiceiul este legat de calatoria Magilor de la Rasarit in cautarea lui Iisus. Si ei sunt imbracati in costume traditionale, cu sabii si coifuri, colindand si recitandu-si rolurile de Inger, Regele Irod, Baltazar, Melchior si Gaspar. Sunt cinstiti cum se cuvine de catre cei care ii primesc in casele lor si pret de o noapte colinda bucurosi satul in lung si lat.
De Craciun pizaraii colida satele...
Se merge si cu Vertupu, in unele sate la Craciun, in altele la Anul Nou, obiceiul constand in cantatul "La multi ani" si alte cantece langa geamul casei catre un grup de barbati care sunt primiti inauntru si omeniti cum se cuvine. Legat de obiceiul dubelor mergand in unele locuri impreuna cu dubasii, este obiceiul mersului Cu capra. Capra este confectionata de catre mesteri din sat, haioasa si viu colorata si este jucata de un flacau specializat in "Jocul caprei". Se descanta "cu adresa" si se "clampane" de mama focului, si spre hazul si veselia tuturor. Tot copiii, dintre cei mai mici, colinda satele in dimineata de Craciun sau de Anul Nou in grupuri de Pizarai. Ei fac urari dintre cele mai voioase si binevoitoare si sunt rasplatiti cu colaci, carnati si placinte.
Bineinteles ca Sorcova si Plugusorul sunt nelipsite in perioada Sarbatorilor de iarna, aducand bucurie atat in sufletul celor colindati cat si in acel al colindatorilor. Asa ca frumusetea sarbatorilor este deplina si datorita acestor datini si obiceiuri.
Copiii din Centrele de Plasament au primit daruriConducerea magazinului Scala i-a imbracat de iarna
Orfanii au fost rasfatati in aceste zile mai mult ca oricand. Pentru ca au fost cuminti tot anul si pentru ca, se stie, soarta nu a fost prea generoasa cu ei, cei mai mari s-au intruchipat in "mosi" si i-au vizitat la Centrele lor de plasament, pentru a le aduce daruri dintre cele mai deosebite. Cei mici au avut parte si de carnavaluri, serbari si oaspeti dintre cei mai de seama. Conducerea magazinului Scala, unul dintre cele mai mari complexuri comerciale din Arad, s-a gandit sa le faca un cadou mai special. Astfel, copiii de la Centrul de Plasament nnumarul 2 au primit imbracaminte in valoare de 46 de milioane de lei, constand in scurte groase de iarna, sacouri, panthloni si costume, toate noi si foarte frumoase. "Aceste produse au venit la momentul potrivit. Asta tinand cont de faptul ca multi copii sunt internati de putina vreme si nu aveau haine cand au venit la noi. Pe aceasta cale, dorim sa multumim conducerii acestui magazin pentru gestul de omenie pe care l-a facut acum, in timpul Sarbatorilor de iarna", ne-a declarat Elena Robotyin, purtator de cuvant in cadrul Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului. In semn de multumire pentru darurile primite, un grup de copii de la Centrul de Plasament numarul 2 au fost cu colinda la magazinul Scala.
Sorin Neamtu, un posibil viitor subprefectCercul nominalizatilor se largeste, dar reprezentantii PSDR sunt suparati
Cercul potentialilor nominalizati pentru functia de subprefect al Aradului ii cuprinde, in urma unor discutii la centru si pe doi reprezentanti ai Partidului Umanist din Romania partid care impreuna cu PSDR si PDSR formeaza Polul Democratiei Sociale din Romania. Acestia sunt Sorin Neamtu - fost viceprimar al Aradului, actualmente presedintele organizatiei municipale al PUR Arad, si Stefan Pascu - director AJOFP. PUR Arad a venit cu cele doua propuneri pentru postul de subprefect in momentul in care s-a spus ca Florin Remetan, presedintele PSDR Arad, nu este deloc agreat de Alexandru Athanasiu, deci nu are nici o sansa sa fie desemnat subprefect. "Nu se pune problema faptului ca nu-l credem capabil pe domnul Florin Remetan in functia de subprefect, dar din moment ce se va ivi posibilitatea pentru PUR sa obtina acest post, trebuie sa fim pregatiti. La Congresul National PUR care a avut loc, am discutat cu domnul Dan Voiculescu despre oportunitatea pe care o are PUR in Arad. Pe undeva cred ca ar fi si normal ca PUR sa aiba postul de subprefect. Am dovedit ca in randurile noastre avem numai oameni de calitate prin Mihaela Mandrea-Muraru, care este deputat de Arad. De altfel, domnului Sorin Neamtu nu i se poate reprosa nimic din perioada cat a fost viceprimar", ne-a declarat Cornelia Ardelean, presedintele PUR Arad. Cei doi "vizati", Sorin Neamtu, secondat de colegul de partid Stefan Pascu, s-au aratat rezervati in ceea ce priveste sansele de a fi numiti de Bucuresti, dar nu exclud posibilitatea unui nou succes repurtat de PUR Arad. Florin Remetan, cel care practic a iesit din cursa, din cauza nesustinerii sale la centru, s-a aratat vizibil dezamagit de modul cum este privit de conducerea PSDR. "Ma deranjeaza ca domnul Athanasiu ne priveste pe noi cei care provenim de la PS exact ca pe niste ciumati. Aceasta este rasplata pe care o primesc dupa munca depusa de-a lungul campaniei si nu numai, dar nu-i nimic, voi continua sa lupt in interesul partidului.", spune Florin Remetan.
George Medintu - un potential consul al Republicii GuineeaReprezentantul acestui stat este omul de afaceri Gheorghe Medintu
Cu aproximativ doua luni in urma, Gheorghe Medintu, candidat al PDSR la Camera Deputatilor si un prosper om de afaceri, patron al firmei "Jackson", a solicitat repartizarea unui spatiu destinat organizarii si functionirii Consulatului Republicii Guineea pentru Romania. Acest consulat va functiona la Arad, iar Gheorghe Medintu are calitatea de consul onorific al Republicii Guineea-Conakrs. Activitatea se va axa pe acordarea catre cetatenii romani de vize turistice pentru tarile africane, dezvoltarea relatiilor culturale, economice si sociale si pe obtinerea de informatii concrete despre resursele, potentialul si bogatiile continentului african. In acest scop, s-a repartizat spatiul in care a functionat ApR. Gheorghe Medintu ne-a declarat: "Spatiul pe care l-am primit este foarte bun, vom arbora drapelele Romaniei si  Guineei. Este un punct de referinta pentru Arad, o mandrie pentru orasul nostru, fiind o situatie fara precedent in Romania. Guineea este o tara cu noua milioane de locuitori, care are multe oportunitati, ocupand locul doi in lume la productia de bauxita si locul cinci la productia de arahide de pamant. Ei ar avea nevoie in special de materiale de constructii, instalatii sanitare si frigidere. Eu am fost coleg de facultate cu multe persoane care acum ocupa functii importante". Demersul lui Gheorghe Medintu este sustinut de Patenta Consulara, emisa de presedintele acestei tari si semnata de ministrul afacerilor externe Zainoul Asidine Sanoussi. De asemenea, ministrul de externe Petre Roman il autorizeaza pe Medintu sa exercite aceasta functie, precizand ca "autoritatile publice romane sun rugate (...) sa-i asigure facilitatile privilegiile si imunitatile de care beneficiaza.
Helmuth Duckadam - Cetatean de onoare al SemlaculuiSambata a avut loc festivitatea de premiere a clubului "Helmuth Duckadam" Semlac
In urma cu trei ani, Helmuth Duckadam a decis si infiinteze o scoala de fotbal in comuna sa natala, Semlac. Bazat doar pe tinerele talente din Semlac si localitatile apropiate, scoala este condusa de Duckadam, care este ajutat de Dorin Peii, tehnicianul care se ocupa de pregatirea tinerilor fotbalisti. In doar trei ani au aparut primele rezultate, cel mai elocvent exemplu fiind acela al atacantului Ionel Nica, transferat intre timp la UTA. In dupa-aminza zilei de sambata, pastrand traditia, Helmuth Duckadam  a dorit sa-si recompenseze fotbalistii, la festivitatea care s-a desfasurat la ora 15, la Caminul Cultural. Au fost premiati cei mai buni copii si juniori de la HD Semlac, dar de mici atentii nu au scapat nici fostii jucatori ai Semlecanei Semlac. In centrul atentiei a fost totusi, eroul de la Sevilla. La finalul festivitatii, primarul localitati Semlac i-a oferit lui Duckadam titlul de "Cetatean de onoare" al comunei.

santwav.gif (30620 bytes)


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}