title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 27 aprilie 2000

Primarul Aradului - Valentin Paul Neamt a fost invitat in IsraelPrimarul Municipiului Arad, dl. Valentin Neamt, a participat la Ierusalim la intalnirea a 54 de primari din 34 de tari. Din Romania singurul invitat a fost primarul Aradului, de catre ambasadorul Israelului la Bucuresti, Asociatia de prietenie romano-israeliana si primarul Ierusalimului, dl. Ehud Olmerd.
In timpul summit-ului a fost primit de presedintele statului Israel, dl. Ezer Weitzman si de ministrul de externe, dl. David Levi.
Intrunirea primarilor s-a desfăsurat sub deviza „Ierusalimul la rascruce de milenii", iar temele abordate au privit parcurile industriale care functioneaza cu o tehnologie nepoluanta, de ultima ora. Au fost discutate si s-a împartasit experienta în probleme de mediu si urbanism cat si probleme actuale ale gospodaririi marilor orase.
S-a pus accent pe faptul ca intalnirea cu primarii din toata lumea are un rol aparte, pentru ca prin ei, ca alesi, sunt cunoscute problemele cetatenilor.
Intreaga vizită a primarului Aradului a fost suportata de organizatori. In ce priveste participarea, credem ca este de bun augur prin experienta dobandita si pentru locuitorii Aradului.
Presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie Judeteana Arad este judecatorul Gheorghe TrifAsa dupa cum a promis, presedintele Biroului electoral de circumscriptie judeteana nr. 2 Arad, judecatorul Gheorghe Trif s-a apucat de treaba. Ieri, pe strada Closca, numarul 2, se prezentasera deja primii candidati nedumeriti de noile reglementari in domeniu. "Noi le dam lamuriri tuturor celor care se prezinta la sediul BECJ. Usa nostra este deschisa pentru toata lumea", ne-a spus Gheorghe Trif. Pana in prezent, insa, nu a fost depusa nici o lista cu candidaturi. Oricum, trebuie mentionat faptul ca la BECJ se depun doar listele candidatilor pentru Consiliul Judetean, iar candidaturile pentru primarii si consilii locale se depun la birourile electorale din circumscriptiile respective. Presedintele BECJ atrage atentia tuturor partidelor politice si candidatilor independenti ca listele se depun in patru exemplare. "Listele de candidati si propunerile pentru primar trebuie sa "fie insotite de declaratia de acceptare a candidaturii. Dupa inregistrarea acesteia la BEC, unde, de altfel, si raman doua din exemplare, lista va fi trimisa Judecatoriei in a carei raza de activitate isi are sediul respectiva localitate". Judecatoria este competenta sa judece toate contestatiile privind admiterea sau respingerea candidaturilor de catre BEC. Termenul pana la care pot fi depuse candidaturile este data de 5 mai.
Delia Bonca doreste sensibilizarea guvernantilorConsiliul National al Federatiei Sanitas din Romania a decis, declansarea grevei generale, care va avea loc in luna mai, anul curent. Hotararea se datoreaza optiunii membrilor de sindicat, care si-au asumat prin semnatura, participarea la actiunile greviste. Mai mult, procesul este deja in derulare, pana in prezent, fiind inregistrate zeci de mii de semnaturi, ceea ce reprezinta, conform unor surse sindicale, un procent de aproape 50% din personalul mediu sanitar. "La solicitarea organizatiilor judetene din zonele afectate de inundatii - spune Delia Bonca, lidera Sanitas Arad - printre care se numara si sindicatul nostru, s-a decis prelungirea termenului de inregistrare a grevei. Din respect pentru pacienti, avand in vedere sarbatorile de Paste, Federatia Sanitas a stabilit ca actiunea de strangere a semnaturilor sa se incheie prin 8 mai, data la care ne asteptam sa se ajunga la un procent de participanti situat undeva in apropierea lui 95%". Avand in vedere lipsa de reactie a guvernantilor fata de revendicarile sindicalistilor, document depus la Ministerul Sanatatii imediat dupa mitingul din 30 aprilie, precum si nepasarea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, care ar fi trebuit sa medieze conflictul colectiv de munca, lidera aradeana, Delia Bonca, declara: "vom porni, prima data, cu o greva de avertisment, in data de 15 mai, cu intreruperea totala a activitatii in unitatile sanitare, intre orele 9,00 si 11,00, dupa care, vom declansa greva generala in intreg sistemul sanitar, incepand cu data de 22 mai, ora 7,00, pe o perioada nelimitata, pentru a sensibiliza guvernul fata de cererile noastre".
Trupa din Paraguay a cantat si in fata detinutilor de la penitenciarul nouDe aproximativ o luna, in orasul nostru, si-a facut simtita prezenta o trupa de muzica de-a dreptul exotica, componentii acesteia fiind incasi, din Ecuador. Acestia pot fi ascultati, zilnic, in fata magazinului Aradul. Dupa cum ne-au spus, este prima lor prezenta in Romania, si implicit, in Arad. Ei canta muzica traditional incasa, dar si muzica traditionala spaniola, chiliana, boliviana sau peruana, fiind un fel de glob- trotteri muzicali. Trupa lor, care se numeste JACHA, a cantat in aproape toata Europa, din Spania pana in Olanda, si din Anglia pana in Grecia, dar si in cele doua Americi, din Canada pana in Paraguay. Despre Romania, ei nu stiu prea multe, dar, dupa parerea lor, "Romania este, la fel ca Cehia, Slovacia sau Ungaria, o tara cu probleme economice, si cu oameni saraci, cu toate ca nu au vazut decat Bucurestiul, Clujul si Aradul, iar in scurt timp, vom merge in Timis". Despre folclorul nostru, ei au auzit multe lucruri frumoase, dar nu au avut ocazia sa asculte nici o melodie de acest gen. In Arad, ei vor mai fi vazuti la Discoteca Corleone, din incinta strandului, duminica, atat in emisiunea INTERSAT-ului, cat si intr-un concert, de la ora 22,00.
La IMAR s-a deschis o casa de ajutor reciproc pentru salariatiAnuntati ca o idee indrazneata, deschiderea Casei de ajutor reciproc pentru angajatii societatii IMAR s-a materializat, in sfarsit. Numerosi muncitori erau adunati in sala de consiliu, asteptand nerabdatori sa primeasca banii. Virgil Culda, liderul Sindicatului Liber, ne-a declarat cu acest prilej: "CAR "Prietenia" functioneaza ca o societate non-profit pe langa Sindicatul Liber. In prezent sunt inscrisi 185 de membri si, azi, 118 dintre ei vor primi, deja, banii. Suma totala ce va fi data oamenilor se ridica la 307.458 milioane de lei. A fost greu, dar pana la urma am reusit si ne-am organizat intr-un mod care sa ne permita sa dam bani celor care au intr-adevar nevoie de ei. Astfel, fiecare sectie are cate un membru in consiliul de administratie si impreuna analizam situatia solicitantilor". Au fost prezenti la inaugurare directorul general al societatii, Andrei Grecu, directorul tehnic Dumitru Musca si Ionel Rusu, liderul Sindicatului Astra Vagoane . Directorul general a apreciat aceasta activitate a sindicatului drept binevenita, in conjunctura actuala cand salariatii au nevoie de bani. Ionel Rusu a declarat: "Va felicit pentru faptul ca sunteti un sindicat serios. Ati reusit sa faceti ceea ce v-ati propus. Cred ca este cazul ca toate sindicatele din Arad sa se reuneasca, sa faca o cununie de forte, ca sa nu devenim, cum s-a intamplat in alte cazuri, un satelit al Timisoarei".

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}