title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 27 mai 2000

Pe zeci de hectare, in zona Curtici-Macea au fost plantate rosii ecologiceIn ultimii ani ne-am obisnuit sa ne "rasfatam " cu legume si fructe din import si asta nu din cauza ca ale noastre nu ar fi bune, ci pentru ca acestea ne sunt oferite. Iata ca, acum avem posibilitatea sa producem si noi astfel de legume. La inceputul acestui an, firma Prodbiorom din Bucuresti a contactat Oficiul Judetean de Consultanta Agricola din Arad, in scopul unei colaborari in ceea ce priveste producerea de culturi ecologice de legume pe suprafete mai intinse. Nu mai este nevoie sa amintim ca zona Curtici - Macea reprezinta un bazin legumicol foarte cunoscut atat in tara cat si in strainatate, prin calitatea solului si a culturilor obtinute. Pentru realizarea acestor culturi ecologice s-au cautat soluri naturale, parcele nechimizate, unde nu s-au aplicat insecto-fungicide si ierbicide si totodata aflate departe de sursele de poluare. Timp de doua luni, aceasta firma a organizat, cursuri cu taranii, unde li s-au explicat principiile de baza, metodele de producere a rasadurilor si a culturilor respective. De actualitate este studierea comportamentului la patru soiuri de tomate, realizate prin cinci tehnologii de cultura, optandu-se in viitor pentru cea mai performanta. Inainte de a trece la cultivarea propriu-zisa a acestor culturi, s-au luat probe pentru analiza chimica in vederea infiintarii culturilor ecologice pe aceste sole, cheltuieli suportate de firma contractanta. "Firma Prodbiorom-Bucuresti a incheiat contracte cu taranii din Curtici si Macea pe o suprafafa de 24 ha pentru tomate si 5 ha pentru ardei grasi, in vederea exportului in Germania" ne-a declarat inspectorul de specialitate la Oficiul Local de Consultanta Agricola, Viorel Motica. Pretul de cumparare este de 0,50 DM/kg ecologice, indiferent de perioada de cumparare. Din partea partenerului german au, fost asigurate semintele,substantele de combatere admise pentru acest tip de cultura (sulfat de cupru, sulf muiabil, preparate naturale), folie, ambalaje, copertine. Plantarea s-a facut in perioada 5-15 mai. Se prevede o recolta de peste 20 to/ha, plantandu-se circa 35.000 plante. Mentionam ca este primul an de realizare a acestor culturi ecologice, deci este un an experimental. In functie de ceea ce se va realiza, in anii viitori aceasta metoda de producere a culturilor ecologic se va extinde pe terenuri din ce in ce mai mari. Tomatele ecologice vor fi gata de export prin iulie august, Pacat ca, pe plan autohton, nimeni nu se va bucura de gustul si calitatea lor.
Dan Ivan este presedintele Euroregiunii in anul 2000Astazi, sambata, 27 mai 2000, in localitatea Szeged din Ungaria va avea loc sarbatorirea Zilei Euroregiunii Dunare-Cris-Mures- Tisza (DKMT), ocazie cu care se va deschide tripla frontiera Voivodina-Romania-Ungaria. Din partea judetului Arad la manifestari va participa o delegatie compusa din dl. Dan Ivan presedintele in exercitiu pe anul 2000 al euroregiunii, Levente Bognar - subprefect, Cziszter Kalman - consilier judetean, Nicolae Bacanu - presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad. Tot cu aceasta ocazie va aparea primul numar la revistei euroregiunii DKMT - "Euro Regio". Versiunea in limba romana va fi lansata la Szeged, fiind editata la Arad. De asemenea, se va inaugura Biroul Permanent DKMT, eveniment urmat de sedinta forumului presedintilor euroregiunii.
Zonele din apropierea Sebis-ului prezinta un interes turistic deosebit - Virtual Arad News (c)2000Orasul Sebis a fost vizitat, la inceputul acestei saptamani, de o delegatie austriaca condusa de consilierul principal al ambasadei Austriei in Romania. Oaspetii au fost insotiti de Alexandru Cioarna, decanul Facultatii de marketing din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" si primiti de primarul orasului, Gheorghe Feies, directorul Centrului universitar Sebis. Scopul acestei vizite a fost sprijinirea materipla la dezvoltarea sectiei de marketing in turism si a activitatii hoteliere din Sebis, realizarea unor schimburi de experienta romano-austriece in acest domeniu, avansandu-se pentru inceput suma de 100.000 marci germane. Urmeaza ca in viitorul apropiat sa efectueze o vizita in zona o delegatie condusa de ministrul comertului si turismului din Austria, ocazie cu care se vor stabili si unele actiuni de colaborare in dezvoltarea turismului si a agroturismului. Delegatia austriaca a vizitat mai multe obiective din Sebis si imprejurimi declarandu-se foarte optimisti in ceea ce priveste dezvoltarea acestor activitati in zona.
Dan Ilarie Adinel subliniaza ca hotararile luate de BEM sunt definitiveToate contestatiile cu privire la completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare (BESV) au fost rezolvate de membrii Biroului electoral de circumscriptie municipala (BEM). Pana la expirarea termenului de depunere a contestatiilor au fost inregistrate un numar de 30 de astfel de cereri, din partea diverselor formatiuni politice. Dintre acestea, doar cinci au fost admise de BEM. "Contestatiile care au fost admise au vizat aspecte de neaplicare intocmai a prevederilor Legii nr. 70/1991, in sensul ca presedintii si loctiitorii BESV au apreciat ca prezenta persoanelor desemnate de formatiunile politice la completarea BESV este o conditie fara de care respectivele persoane nu pot intra in componenta birourilor", ne-a declarat procurorul Dan Ilarie Adinel, presedintele BEM. Respingerea contestatiilor s-a intemeiat, de cele mai multe ori, pe motivul tardivitatii inregistrarii delegatiei pentru completarea birourilor. Presedintele BEM ne-a informat ca hotararile luate de Biroul electoral municipal sunt definitive si, in consecinta, nu mai pot fi atacate prin nici o cale de atac.
Aradenii sunt buni donatori de sangeAradenii doneaza sange neexistand probleme de aceasta natura. Cererile de sange pot fi satisfacute la toate grupele sanguine, Dupa cum am aflat de la Centrul de Transfuzii Sanguine Arad, reglementarile privind donarea de sange sunt neschimbate. Astfel, la ficare donare persoana in cauza primeste un bon de alimente in valoare de 113.000 lei, iar in cazul in care este angajat, mai beneficiaza si de doua zile libere de la locul de munca. La a cincea donare, se primeste un bon valoric de 280.000 de lei, pentru alimente  Medicii spun ca, in afara acestor avantaje materiale, donarea sangelui este, in primul rand, un act umanitar, prin care pot fi ajutati semenii nostrii, aflati in suferinta
Dacia 26 mai - 1 iunie Regii desertului - (SUA)
Muresul 26 mai - 1 iunie Ioana D' Arc - (FR - SUA)
Arta 26 mai - 1 iunie - Sala A Castelul ciudat - (SUA)
Arta 26 mai - 1 iunie - Sala B Ironia soartei - (SUA)
Progresul 28 mai Stare de asediu - (ROM)

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}