title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 27 iunie 2000

Caius Parpala - presedintele CJA"Cuvantul de ordine: Impartialitate"
- D-le presedinte sunteti multumit de configuratia echipei de conducere a Consiliului Judetean?
- Evident ca sunt multumit. Am reusit sa "marcam" in ultimele secunde, ca si Romania in meciul cu Anglia.
- Nu mai comentam "jocul". Sa trecem la ce va fi de aici inainte: ce vreti si faceti in si din Consiliul Judetean?
- Este prematur sa discutam acum proiecte, pentru ca inca nici nu ne-am instalat bine. In prima faza vom vedea ce avem in derulare. Contam, desigur, pe sprijinul d-lui Dan Ivan. Va asigur ca nu ne vom repezi sa demolam totul, in virtutea unei mentalitati paguboase. Vom pastra ceea ce este bun si vom perfectiona ceea ce este de perfectionat.
- Care va fi linia directoare sau, ca sa folosim o expreaie "oribila", care va fi "firul rosu" al Consiliului Judetean?
- Eu nu i-as spune nici, "linie directoare", nici "fir rosu", ci "cuvant de ordine". Acesta va fi impartialitate. Spun aceasta pentru a preintampina intrebarea dumneavoastra referitoare la faptul ca presedintele Consiliului Judetean este de la PNL, iar cei doi vicepresedinti sunt de la PD, respectiv PNTCD.
-Vor fi si cei doi vicepresedinti impartiali?
- Sunt convins ca da. Amandoi sunt tineri si nici eu nu sunt prea batran. Este un prim punct de legatura, care va cantari mult in economia functionarii Consiliului Judetean.
- Totusi, cum va functiona impartialitatea cand se va pune problema investitiilor in localitatile judetului? Nu va incerca fiecare sa le directioneze spre localitatile in care partidul sau are primari sau viceprimari?
- Puteti fi sigur ca notiunea "partidul sau" va fi mult estompata, in favoarea unei maxime obiectivitati. Prioritatile vor fi cantarite cu cel mai mare pragmatism posibil. Cuvantul "favorizare" va lipsi din dictionarul nostru.
- Totusi, PDSR-ul are cei mai multi primari in judet. Cum ii veti trata pe ei ei implicit, localitatile in care "primaresc"?
- Asa cum am spus deja, in cel mai obiectiv mod cu putinta. Daca vor veni cu proiecte care se vor incadra in dezvoltarea fireasca a judetului, nu vor avea motive sa fie nemultumiti. In judet nu trebuie sa existe niste "enclave" dezvoltate, despartite intre ele de catre alte "enclave" subdezvoltate. De aceea cred ca va trebui "pedalat" pe functionalitatea acelor punti de legatura care sa asigure o dezvoltare armonioasa.
- Totusi, ce "dezvoltare armonioasa" veti putea face cu un buget mic?
- Ne vom intinde atat cat ne este plapuma. Sper ca toti consilierii judeteni, indiferent de apartenenta politica, vor intelege acest lucru. Nu avem timp de irosit in discutii sterile. Ca sa parafrazez, mileniul urmator va fi al conlucrarii, sau nu va fi deloc. La toate nivelele.
Gheorghe Falca proaspat ales vicepresedinte CJA"Trebuie sa pregatim judetul Arad pentru integrarea in Uniunea Europeana"
-D-le vicepreseinte, cu ce ganduri va incepeti activitatea in Consiliul judetean? Ce credeti ca trebuie facut pentru judet ?
- Cu mult inainte de a ma gandi sa candidez, pentru mine era foarte clar ce trebuie facut pentru judetul Arad. Obiectivul nostru este ca administratia locala sa se pregateasca pentru momentul integrarii in Uniunea Europeana.
- Ce inseamna aceasta?
- Inseamna respectarea unor cerinte foarte clare ale U.E. Va trebui sa demaram urgent proiecte viabile, pentru ca atunci cand va veni finantarea sa fim primii care avem acces la ea. Sigur ca ramane valabila expresia "festina lente", insa nu in sensul de "lalaiala" ci in sensul "gandeste de sapte ori s taie odata".
- In timp ce va ganditi, ce face concret ?
In primul rand, la sfarsitul mandatului va trebui sa "raportam" la modul real o crestere substantiala a gradului de civilizatie a populatiei din judet.
-Adica, sa raportam ca aradenii nu mai arunca aiurea sticlele de bere, chistoacele si hartiile?
- Accept gluma dumneavoastra, desi va trebui sa o luam in serios. Este si acesta un aspect al gradului de civilizatie. La modul concret, civilizatie inseamna marirea infrastructurii judetului, cu tot ce cuprinde: retele de apa, gaz, drumuri etc. Va trebui dezvoltat sistemul de invatamant si sanatate, in fiecare localitate a judetului. Acestea sunt cerintele clare ale UE si vom fi sprijiniti numai in masura in care vom prezenta - asa cum spuneam - proiecte viabile. Va asigur ca le vom prezenta.
- Cum veti colabora cu un presedinte liberal si un vicepresedinte taranist?
- Sunt convins ca vom colabora foarte bine. Cu presedintele Caius Parpala am mai colaborat, il cunosc de mult timp. Il cunosc destul de bine si pe Claudiu Cristea. Se pare ca suntem cea mai tanara echipa din tara la conducerea unui judet. Este un lucru bun, pentru ca tinerii au un alt mod de gandire.
- Cu toate acestea, la alegerile generale veti fi adversari.
- In nici un caz nu vom amesteca lucrurile. Campania electorala a fiecarui partid se va face in afara Consiliului Judetean. La alegerile locale, fiecare a respectat argumentele celuilalt. Asa va fi si la alegerile generale, cel putin in ceea ce ne piveste.
- Sunteti presedinte pe tara al organizatiilor de tincret PD. Va dati demisia ?
- Tocmai pentru aceasta am fost chemat la Bucuresti. Succesul meu pesonal a fost bine receptat si s-a ajuns la concluzia ca nu este cazul sa renunt la functia de presedinte.
- Stiti zicala cu fuga dupa doi iepuri...
- O cunosc, insa va asigur ca nu-mi va scapa nici unul. Vorba dumneavoastra si a colegului dumneavoastra, Doru Sinaci: in loc sa impusc, le voi da morcovi! Lasand la o parte gluma, am insa o echipa foarte puternica la OT-PD. Eu indeplinesc rolul de coordonator si am la indemana toate parghiile logistice de coordonare. Deci ramanerea mea pe functie nu va afecta in nici un fel activitatea mea in Consiliul Judetean. As zice, dimpotriva!
Claudiu Cristea noul vicepresedinte al CJA"Consiliul Judetean nu va mai fi o closca"
-D-le vicepresedinte, cum vedeti Consiliul Judetean in urmatorii patru ani?
- In acesti patru ani, Consiliul Judetean Arad trebuie sa devina unul de tip occidental, care sa nu se limiteze la gestionarea patrimoniului. Nu mai trebuie sa fie un fel de closca avand in subordine localitatile judetului.
- Adica, trebuie sa le lase de capul lor?
- Nu despre aceasta este vorba! Adevarata dimensiune a Consiliului Judetean nu presupune subordonarea localitatilor, ci coordonarea lor. Asadar, Consiliul Judetean va gestiona coordonarea si in mod special cooperarea regionala pe regiunea Vest. CJA va trebui sa dinamizeze relatiile transfrontaliere, in cadrul Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa.
- Doar atat ? Cum se va desfasura cooperarea in cadrul acestei Euroregiuni, daca localitatile din judet vor fi lasate sa se descurce singure?
- In nici un caz nu vor fi lasate de izbeliste. Singura deosebire intre ce a fost si ce va fi este ca acest Consiliu Judetean va fi un coordonator al activitatii consiliilor locale, nu un for tutelar. Pe scurt, este vorba despre respectarea Cartei Autonomiei Locale, la care Romania a aderat.
- Va intreb si pe dumneavoastra, cum i-am intrebat pe ceilalti doi din "tripleta": cum veti coopera, avand in vedere faptul ca veti fi adversari la alegerile generale?
- In pofida "scartaiturilor" coalitiei de guvenamant, partidele din aceasta au deprins abilitatea dialogului, a compromisului, fapt reliefat si de rezultatele constituirii CJA si CLM. Chiar daca exista unele diferente programatice, coabitarea de patru ani ne-a maturizat. Sunt convins ca vom colabora foarte bine.
- Totusi, PNTCD si PNL vor participa - se pare pe liste separate, Conventia Democrata fiind aproape sigur destramata. Veti fi adversari pe plan politic. Pentru "ochiul" taranist sunt doua pericole: spinul trandafirului si sageata liberala. Cum se va repercuta aceasta in functionarea CJA?
- In ceea ce ne priveste pe noi, cei trei care am fost alesi, nu se pune problema adversitatii. In CJA se va face politica administratiei. Campania electotala se va face in exterior. Oricum, noi suntem hotarati sa facem campanie electorala - fiecare pentru partidul sau - prin rezultatele Coosiliului Judetean. Nu existi campanie mai eficienta decat aceea a lucrului bine facut.
Grupaj realizat de  Simion Todoca
Presedintele CCIA - Nicolae Bacanu se declara multumit de activitatea CamereiSaptamana aceasta va fi sarbatoare mare la Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad, care aniverseaza, pe 29 iunie, 130 de ani de la infiintare si 10 ani de la reluarea activitatii. Cu aceasta ocazie vor fi organizate mai multe actiuni, CCIA fiind gazda unor oaspeti de seama din toata tara, precum si din Italia si Ungaria. In perioada scursa de la reluarea activitatii, cartea de vizita a CCIA s-a imbogatit, astfel ca la Arad a fost organizat primul seminar intercameral, a fost fondata Uniunea Camerelor din Centrul si Vestul Romaniei -UNIVEST, au fost organizate doua misiuni economice germane la care au participat 130 de firme, activitatea de targuri si expozitii s-a intensificat, impunandu-se construirea unui complex expozitional. Nicolae Bacanu, presedintele CCIA din 1998, a declarat ca este multumit de activitatea Camerei: "s-a ajuns la un nivel bun, oferim informatii economice de calitate, dar activitatea CCIA este perfectibila." Joi, 29 iunie, vor avea loc lucrarile Adunarii generale a membrilor CCIA, motiv pentru care, in aceasta zi, programul cu publicul va fi sistat "pentru ca toti angajatii Camerei sa poata participa la aceste lucrari " dupa cum declara presedintele Camerei.
Alexandru Kis - comandantul jandarmilor aradeni a condus delegatia cu ajutoare
Ieri, reprezentanti ai Jandarmeriei aradene, in frunte cu d-l col. Alexandru Kis, comandantul Comandamentului de Jandarmi Arad, se vor deplasa in localitatile Sintea-Mare si Adea, localitati puternic afectate de inundatiile din primavara acestui an. Scopul acestei deplasari, conform celor spuse de d-l Alexandru Kis, il reprezinta ajutorarea a 30 de familii din colonia Adea care au pierdut in timpul inundatiilor agoniseala de o viata. Fiecare familie va primi, astfel, cate 20.000.000 lei. Cei 600.000.000 lei alocati acestei actiuni provin din colecta facuta de jandarmii din judetele care nu au fost afectate de inundatii si, nu in ultimul rand, din contributia jandarmilor aradeni.
Ceasurile aradene sunt apreciate si in GermaniaZilele trecute l-am intalnit in Arad, pe dl. Gunter Orlowski, un neamt care cumpara ceasuri de la Victoria. Amabil, acesta a acceptat sa ne raspunda la cateva intrebari.
- De cand lucrati cu Victoria?
- De 12 ani. In toti acesti ani am cumparat de aici sute de mii de ceasuri si mecanisme de mecanica fina. Eu la randul meu le vand in Germania, America de Sud, Africa etc. Dar totusi cea mai mare piata de desfacere ramane Germania.
- Cum gasiti acum, dupa privatizare fabrica?
- Privatizarea este un lucru foarte bun, a fost mai de mult necesara, altfel fabrica n-ar fi supravietuit. Sunt foarte impresionat de angajamentul si entuziasmul domnului Mainescu (noul patron) si echipei care lucreaza aici. Au fost facute multe imbunatatiri in domeniul calitatii; al marketingului si cred ca este foarte important faptul ca Victoria isi diversifica productia. Ei nu se vor mai axa doar pe fabricarea de ceasuri, ci vor produce si alte mecanisme care sunt cerute pe piata.
- Cum vedeti colaborarea viitoare?
- Promitatoare. Piata germana cumpara ceasuri de la Victoria fiindca acestea sunt bune. Sper ca cel putin 10-15 ani de acum inainte sa continuam colaborarea aceasta pentru ca este in beneficiul tuturor.
La Codru Moma in Moneasa nu exista sezon mort - Virtual Arad News (c)2000Daca statiunea Moneasa a ajuns in ultimul hal, majoritatea unitatilor fiind inchise din lipsa turistilor, nu acelasi lucru se poate spune si despre U.T.B. Codru Moma, fostul Complex U.N.C.A.P., care la aceasta ora este foarte solicitat de cei care vin la odihna si tratament la Moneasa, Cu o capacitate de 204 locuri, baza de tratament proprie, bar si cantina, Complexul Codru Moma condus de Moise Costea este in aceste zile in intregime ocupat de turisti, marea lor majoritate pensionari din judetul Arad si din alte judete din tara. Majoritatea celor care vin in aceasta unitate mai revin si in anii urmatori. "Conditiile oferite de unitatea noastra sunt la cele mai inalte standarde, clientii nostri sunt foarte multumiti, ceea ce duce la o afluenta mare de turisti spre noi, aproape pe tot parcursul anului capacitatea de cazare si tratament fiind folosita la maxim ", declara M. Costea, directorul acestei institutii, declaratie intarita si de cele afirmate de doua turiste intalnite acolo, Floare Vasag, din Apateu: "sunt pentru a patra oara aici si imi place mai mult decat la mare sau in alte statiuni unde am mai fost", iar Floare Jurcau din Craiva afirma "conditiile din hotel sunt bune, tratamentul de asemenea, personalul se poarta frumos cu noi si preturile sunt mici. Ce m-as fi facut eu daca trebuia sa platesc biletul cu 3.100.000 lei, cand eu am platit pentru 18 zile doar 156.000 lei.". Ceea ce am intalnit la Codru Moma ne face sa credem ca turismul poate fi revigorat, lipsesc insa oameni de specialitate, care iubesc aceasta profesie si o legislatie clara in acest sens.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}