title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Sambata, 28 octombrie 2000

La Astoria a fost licitat lemnul romanescO noua licitatie internationala de masa lemnoasa, tinuta ieri la Hotelul Astoria, a polarizat atentia, atat a mass media, cat si a specialistilor din domeniul silvic. Directia Silvica Arad (DSA), cea care administreaza fondul forestier din judetele Arad si Timis, este la cea de-a treia licitatie de acest gen organizata in acest an. Scopul declarat al acestui tip de licitatie, introdus in premiera in Romania de catre specialistii aradeni, este acela de a afla pretul real al materialului lemnos, pret care este oferit de catre cei care prelucreaza lemnul. Si la aceasta licitatie, la fel ca si la cele din lunile martie si iunie, pretul de vanzare a lemnului a fost de cel putin opt ori mai mare decat in anii trecuti, - atunci cand participau firme intermediare. La licitatia de ieri s-a vandut un trunchi de cires cu incredibila suma de 1.611 dolari/metrul cub. De altfel, firmele particinante la licitatie 27 la numar, din Germania, Austria, Italia, Ungaria, Croatia si Romania, au fost extrem de interesate de oferta DSA, prezentata in cele sase puncte de prezentare. Cei 2 800 de metri cubi de material lemnos (cires, gorun, paltin), scosi la licitatie, dintre care, in premiera nationala, 300 au apartinut unor persoane fizice si unor primarii, au fost vanduti cu un pret mediu de 400 de dolari/ metrul cub, ceea ce inseamna o valoare totala a incasarilor de circa 100 000 de dolari. Fiecare castigator al licitatiei si-a putut ridica marfa doar in urma achitarii integrale a contravalorii acesteia. Banii raman la Directia Silvica Arad. Nici un ban nu ia drumul Bucurestiului. Aceste fonduri se reintorc, intr-un mod sau altul, in padurile aradene si timisene. In paralel cu licitatia au mai avut loc doua manifestari deosebit de importante. Una dintre ele, adresata specialistilor, a avut ca tema "Viitorul silviculturii romanesti". O alta, care s-a bucurat de o atentie deosebita, a fost o masa rotunda la care s-a discutat problema comercializarii lemnului. Practic, a fost o discutie obiectiva, pe alocuri tensionata, purtata intre ziaristi si silvicultori. Acestia din urma au fost reprezentati, pe langa Florian Borlea, directorul general al DSA, de Adrian Alexandrescu, seful Serviciului comercial din cadrul Romsilva, Laura Bouriad, doctorand in silvicultura, precum si de specialsti silvici din Arad, Timis si Cluj.
"Sageata verde" i-a impresionat pe oaspetiCu o intarziere de mai bine de jumatate de ora, actiunea "Strangeri de maini", organizata de Primaria Municipiului Arad, a debutat joi dimineata, in sala 70 a Palatului Administrativ. La invitatia lansata de oficialitatile aradene au raspuns primarul si viceprimarul, consilieri locali si oameni de afaceri din orasul Gyula (Ungaria). Alaturi de ei, la masa intalnirii au mai luat loc si consilieri locali aradeni, oameni de afaceri din domeniul turismului. Initiata cu multi ani in urma, "Strangeri de maini" a cunoscut in ultimul timp o usoara lancezeala, abia dupa alegerile din primavara incercandu-se revitalizarea manifestarii. De aceasta data, tema intalnirii a fost una punctuala, si anume: dezvoltarea relatiilor romano-maghiare in domeniul turismului. Reprezentantii firmelor ungare din domeniu au venit cu ofertele lor concrete de colaborare, in timp ce cateva agentii de turism aradene au prezentat potentialilor parteneri de afaceri oferta specifica judetului Arad. Si pentru a le prezenta "pe viu" oaspetilor din Ungaria oferta aradeana, intreaga delegatie maghiara a fost invitata la o plimbare cu celebra "Sageata verde" ce face legatura dintre municipiu si Podgoria Aradului. Iar cum intr-o podgorie de renume exista soiuri celebre de vin, unul dintre obiective a fost degustarea de vinuri.
Statia de epurare se modernizeaza continuu - Virtual Arad News (c)2000Regia de Apa Canal Arad ar putea beneficia in curand de un credit extern prin Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Creditul, in valoare de 18 milioane de euro, va fi destinat modernizarii statiei de epurare de la Ceala. Un procent de 75% din suma nu va fi rambursabil, creditarea facand parte din programul ISPA al Uniunii Europene. Circa 1,3 milioane euro vor fi cheltuiti din bugetul Consiliului Judetean, iar restul de 3,4 milioane euro va fi finantat dintr-un credit acordat de BERD Regiei de Apa Canal... Acesta este primul credit extern garantat de Consiliul Judetean Arad. Investitia va asigura o epurare mult mai buna a apei ce este deversata in Mures, reducandu-se mult gradul de poluare. Apa deversata va indeplini conditiile UE in domeniul protectiei mediului. Regia de Apa Canal a mai beneficiat de o creditare externa, tot de la BERD, pentru reabilitarea retelelor de apa precum si a retelei de captare a apei potabile. Datorita acestor finantari Aradul va avea una dintre cele mai moderne retele de apa din Romania.
Florin Didilescu asteapa confirmarea pe post...Chiar daca mai sunt unii care cred ca acolo nu se intampla nimic, la Inspectoratul de Cultura se misca ceva. Se pregatesc si se deruleaza actiuni. Mai interesante sau cu un grad de atractivitate mai scazut, dupa buget. Buget care mai intotdeauna, se dovedeste insuficient. Dar toate actiunile sunt gandite cu capul, precum si cu sufletul, pentru ca acolo se afla la comanda un "timonier destoinic". Dintr-o discutie avuta cu Florin Didilescu, consilierul sef al Inspectoratului pentru Cultura al judetului Arad, am aflat ca "luna noiembrie e o luna moarta, nefiind propice actiunilor culturale. Totusi, vor fi cateva actiuni semnificative in perioada imediat urmatoare." Se anunta Festivalul interjudetean al dansului caluseresc, editia a X-a, la Bocsig, pe 12 noiembrie, si un schimb cultural pe baza de reciprocitate cu ansamblul folcloric din Skopje - Macedonia care va veni la Buteni si care speram sa aiba audienta necesara. "Prioritatea de moment este Festivalul liceenilor francofoni - Amifran, ajuns la a VIII-a editie, bucuria anuala, incepand din 1993, a adolescentilor francofoni de pretutindeni." Initiatorul si sufletul mereu deschis al manifestarii este chiar profesorul de franceza Florin Didilescu, papa Didi, cum este cunoscut in lumea liceenilor vorbitori de franceza din Europa si de peste mari si tari. Cu privire la acest eveniment, "singura ingrijorare pe care o mai avem vine de la trupa marocana, care inca nu a comunicat exact momentul sosirii si mijlocul de transport cu care va veni. Nu au mai luat legatura cu noi de vreo doua saptamani. In rest, toti invitatii mi-au confirmat cu exactitate participarea. Vor veni vechi cunostinte, dar si trupe noi de la Sankt Petersburg, Timisoara, Iasi, Italia, Republica Moldova, Huedin, Moscova, Austria, Bistrita, Belgia, Dej, Cluj, Republica Ceha, Belgrad, Baia Mare, Bucuresti, Constanta si Franta." Programul detaliat al festivalului (ce se va desfasura intre 29 octombrie 2 noiembrie), pe zile si ore il vom da intr-un numar viitor. Despre (re)confirmarea sa pe postul pe care il ocupa si pentru care a sustinut saptamana trecuta un examen la Bucuresti, in fata unei comisii din Ministerul Culturii, Florin Didilescu a vorbit in stilul sau inconfundabil: "daca o fi - bine, daca nu, tot imi gasesc eu ceva, chiar sa vand Agenda zilei intr-o intersectie!"
Impatimitii sportului cu motor...Pentru cei care n-au urcat niciodata pe o motocicleta, pasiunea pentru aceste vehicule poate fi inteleasa mai greu. E ceva ce te acapareaza cu totul, cand uiti de familie, de prieteni, uiti si chiar sa mananci, in timp ce mesteresti ore intregi la un motor. Iar dupa ce l-ai facut si i-ai dat o cheie, la primul colt, un obstacol iti prabuseste, in cateva secunde, truda de cateva nopti.
Un dur al motoarelor
Cristian Jivan, 29 ani, este unul dintre tipii duri ai vehiculului pe doua roti. De fapt, pentru el motorul e si singurul mijloc de looomotie. Nici vorba de tramvai, masina sau bicicleta. Asta din verile toride pana in iernile cand nu-si scoate din cusca nici maidanezul. Cristian si-a materializat oficial - daca putem spune asa - pasiunea pentru motoare, devenind membru al clubului moto "Las Vegas". Club care mai are in componenta, printre altii, pe Cornel Holschwadner, Claudiu Pop si Robert Muresan. In escapadele sale prin oras sau drumuri de padure, Cristian este insotit de prietenii sai de "suferinta", impatimiti ai motoarelor. Ca pasiunea adevarata nu are varsta o dovedesc chiar ei, amicii lui Cristian fiind cuprinsi intre 9 ani (Robert Muresan) si... 54 ani (Cornel Holschwadner).
Intrecere pe... o lada de bere
Pentru motociclisti, cazaturile reprezinta ceva foarte obisnuit, fac parte integranta din ei, am putea spune: "Mie nu mi se pare nimic spectaculos sa cazi - spune Cristian - uneori cad de patru, cinci ori intr-o cursa. Ma ridic si plec mai departe, ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic." Cateodata se incoloneaza cate cinci, sase, sapte "apucati" si-o iau prin oras. Echipati la intamplare, calare pe diferite motoare, fie Honda, Kawasachi, fac deliciul trecatorilor care-i privesc ca pe niste extraterestri. "Facem cate un concurs - cine ajunge primul nu stiu unde... Odata am facut concurs intre Avanti si Petrom, in Aradul-Nou, pe drumul spre Timisoara, iar sefa de la Pantera Roz a facut cinste cu o lada de bere" isi aminteste Cristian. Facand ceva galagie in zona au aparut trei dube de politie. "Dar n-a fost cazul sa intervina - spune Cristian - noi facem asta din pasiune, nu sa provocam neplaceri"
Motociclistii traiesc in lumea riscului
Cristian Muresan, sub sprijinul caruia se afla o parte din motociclistii aradeni, el insusi un pasionat al motoarelor, ne spune ca aceasta categorie de oameni sunt... "nebuni"! "Sunt genul de oameni care dau din ei tot ce au in ceea ce fac. Traiesc in lumea lor. O lume a riscului. De fapt, ei nici nu se gandesc la ce s-ar putea intampla cand merg cu peste 300 km/ora! La o asemenea viteza, va dati seama, se poate intampla orice." Se poate cala motorul, se poate rupe lantul sau se poate, pur si simplu, sa se blocheze roata. Dar ei apasa, apasa intr-una pe acceleratie, uitand de tot.
Campion la 9 ani
Cel mai tanar component al acestei familii a motociclistilor, Robert Muresan - n-are decat noua ani. A, reusit in schimb sa colectioneze un numar impresionant de trofee, 14 la numar, dintre care ultimul e cel de vicecampion national la categoria junior II (50 cm3, 6 viteze). Desi intr-un dialog nu e chiar atat de indraznet ca intr-o cursa moto, Robi ne marturiseste ca el n-are emotii intr-o competitie decat pana se da startul. Apoi nu se mai gandeste la nimic decat cum sa-si invinga adversarii. Privit ca un "om mare" de catre colegii sai de clasa, Robi ramane un copil tacut, care invata poate de la o varsta prea frgeda ce inseamna riscul. Competitile il fac sa inteleaga inca de pe acum ce e aceea responsabilitate, atribut care-l maturizeaza parca mai repede.
Dacia 27 octombrie - 2 noiembrie Profesorul trasnit 2 - (SUA)
Muresul 27 octombrie - 2 noiembrie Patriotul - (SUA)
Arta  27 octombrie - 2 noiembrie- Sala A Notting Hill - (SUA)
Arta  27 octombrie - 2 noiembrie- Sala B Dincolo de nori - (Ital-Fran-Germ)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}