title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Luni, 30 octombrie 2000

La Billa se lucreaza intens - Virtual Arad News (c)2000Concernul BILLA - Supermarket a mai facut un pas important in ceea ce priveste planul de dezvoltare al Consiliului sau de administratie, prin aceea ca, pe 2 noiembrie, va inaugura al saselea magazin pe teritoriul tarii noastre, parte integranta din ultracunoscuta sa retea de alimentare. In ceea ce priveste planul pentru urbea noastra, aceasta reprezinta un inceput, pentru ca BILLA intentioneaza - dupa toate probabilitatile - sa-si dubleze investitia asa cum a facut-o si la Timisoara, unde exista doua magazine de acest tip. Vom lasa, deocamdata, de-o parte detaliile in ceea ce priveste investitiile pentru populatie si ne vom limita, in acest fotoreportaj, la a va prezenta date cu caracter tehnic - extrem de interesante pentru viitorii (suntem siguri) vizitatori - cumparatori ce vor trece pragul celebrului (de acum) magazin.
Astfel, constructia propriu-zisa cuprinde: un etaj tehnic, birouri, vestiare, o sala de vanzare, un depozit, spatii frigorifice, spatii tehnice. Subsolul adaposteste o statie de pompare (contra incendiilor), o statie hidrofor realizata de reputata firma Wilo - de notat aici ca nu mai putin cunoscuta firma COMERA este reprezentanta lui Wilo pentru vestul tarii. Incinta mai cuprinde un depozit ALA. Instalatia electrica este realizata de firma IMSAT VEST (directorul acestei intreprinderi, ing. Ioan Trifan, ne-a asigurat ca "este o bijuterie din punct de vedere al aspectului si fiabilitatea ei e garantata"). Instalatiile interioare de apa (instalatii igienico sanitare) sunt realizate din material REHAU si construite cu tehnologii de ultima ora HAVLE si UPONOR - retele apa si canalizsre pentru exterior. S.C. ERBASU S.A. este antreprenorul general al constructiei iar COMERA - subantreprenor. De specificat ca magazinul BILLA este dotat cu absolut toate utilitatile - asa cum ii sta bine oricarui supermarket care se respecta: retele exterioare, centrala termica, instalatii-termice, centrala plus instalatie de
Billa - ultimele finisari - Virtual Arad News (c)2000ventilatie etc. Structura de rezistenta si infrastructura au fost realizate tot de COMERA - mai putin partea de finisaj si cea de arhitectura. Optzeci de muncitori au lucrat la impunatorul paralelipiped din zona 300 a Micalacii (zona care, astfel, tinde sa devina un centru al cumparatorilor de produsa alimentare - si nu numai...). Termenul de predare al lucrarii a fost fixat pe 2 noiembrie si, trebuie amintit, lucrarea s-a finalizat mai devreme cu 2 saptamani decat durata stabilita prin contract (4,5 luni fata de 5) - fapt, s-o recunoastem, destul de rar... Organizarea muncii s-a facut dupa severele principii occidentale: munca in echipa si in perfecta coordonare: doi monteaza, unul sudeaza, altul izoleaza si celalalt aranjeaza marfa pe rafturi - la 10 muncitori, un gardian... Incalzirea este realizata printr-un sistem de conducte plasate sus, in vecinatatea plafonului, asemanator cu instalatiile din vest. Nici o diferenta de confort sau utilitara intre un magazin BILLA din Austria, Germania, Franta etc. si cel din Micalaca: BILLA tine enorm la preatigiul sau, asa ca absolut toate supermarketurile sunt standardizate. Cateva detalii in plus: ultramoderna tehnologie este girata de nume ca: VIESSMANN (pentru centrala termica), CIAT (pentru cea de ventilatie). Sefii punctului de lucru, ing. Dumitru Batranut, maistru Terente Maris si maistru Ioan Mateoc s-au achitat, deci, cu brio, de dificila sarcina de serviciu care le-a fost incredintata. COMERA a avut avantajul ca a mai lucrat cu materialul preferat la BILLA, respectiv polietilena tip PHD. In domeniul acesta - de mare viitor - COMERA este o firma - pionier...
Asadar, un pariu castigat de COMERA; o nota maxima pentru rapiditatea cu care s-a miscat si urari de "la mai mare" (daca o fi posibil) directorilor sai, ing. Arpad Peterfi si ing. Valer Herlo.
Dacia SupeR Nova a fost lansata si la AradLansarea la Arad a noilor modele de autoturisme produse de catre Automobile Dacia Pitesti, Dacia SupeR Nova, a adunat o multime de curiosi. Printre acestia am remarcat, pe langa oficialititile locale, cativa dintre impatimitii acestui gen de prezentari. Nu dorim sa facem o trecere in revista a opiniilor specialistilor in domeniu, mai cu seama cu cat au fost de fata reprezentanti ai firmelor concurente, ci ne rezumam in a va prezenta parerea lui Liviu Mereuta, sef serviciu vanzari, in cadrul IATSA Arad, dealerul oficial al produselor Dacia: "SupeR Nova este un autoturism ieftin si fiabil, venit sa satisfaca poftele unor conducatori auto pretentiosi. Aceasta in ceea ce priveste consumul de carburanti, performantele sportive, stabilitatea si confortul la drum." Acest tip de autoturism, prezentat la vanzare in trei versiuni de echipare, Confort, Rapsodie si Clima, este dotat cu motor Renault E7J de 1390 cmc, are 75 cai putere si care la o turatie de 2800 rot/min ofera un cuplu maxim de 114Nm. Conform producatorului acest autoturism are un consum de 6,7 litri/ 100km. Din pacate, pe langa noutatile aduse in domeniul motorizarii si al transmisiei, producatorul francez, Renault, cel care a .preluat mare parte din actiunile fabricii Dacia, nu s-a implicat in modificarea caroseriei. Aceasta a ramas identica cu a modelului de serie, cu singura mentiune ca, pentru a imbunatati confortul s-a introdus aerul conditionat. Pretul unui astfel de autoturism difera in functie de versiune. Astfel, Dacia SupeR Nova se poate achizitiona cu sume cuprinse intre 87 si 121 de milioane de lei. Pentru acei care nu au posibilitatea sa achite integral contravaloarea acestui autoturism, exista varianta achitarii in rate. Termenul de plata este de cinci ani, cu o dobanda anuala, oferita promotional de catre BRD pana la sfarsitul acestui an, de 46 %.
Scoala de nevazatori a primit ajutoare de la suedeziDin doi in doi ani, Centrul Scolar Arad (fosta Scoala de Nevazatori) este vizitat de o delegatie a Scolii Moga din Svenljunga, Suedia. Relatia de prietenie intre cele doua institutii s-a cimentat dupa 1990. Directorul Centrului Scolar, prof. ing. Florentina Cirin, spune ca "suedezii ne sunt cei mai buni prieteni." La fiecare vizita, oaspetii au venit cu daruri in obiecte (masina scolii, masini de spalat vase, de tricotat etc.) si cu bani. Acum ei se afla pentru a zecea oara la Arad. Au dotat Centrul cu doua calculatoare, cu hartie xerox, cu alte obiecte si-au donat suma de 16.000 DM. Banii sunt adunati din retributia elevilor suedezi care lucreaza o zi/an, din sumele care se colecteaza la anumite competitii sportive din scoala sau din vanzarea diferitelor obiecte confectionate la orele de practica. Scoala Moga mai ajuta scoli din Lituania si Bangladesh. Delegatia suedeza este formata din directorii scolii prof. Jan Manfred, Sten Lenermo si doi elevi. Acestia au ramas in Arad pana duminica, 29 octombrie a.c.
Capitanul Condrea la testul de alcoolemieIn fiecare zi, lucratorii Politiei Rutiere ridica in vederea suspendarii cateva permise de conducere. Dintre acestea, zilnic exista doua sau trei cazuri de carnete ridicate pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Personajele care se vad astfel lipsite de "privilegiul" de a-si conduce autoturismul, incearca sa faca tot posibilul pentru a rezolva problema dar, in general, politistii sunt intransigenti. Alcoolemia la volan poate duce la accidente dintre cele mai grave, iar legea este in aceste cazuri foarte dura. Nu pot fi tolerate astfel de manifestari sub nici o forma. Indiferent de functia sau de importanta celui care se afla la volan in stare de ebrietate, legea trebuie aplicata fara discriminare pentru ca exista destule exemple de personalitati politice, sau din lumea show-business-ului care, pe fondul consumului de alcool, au declansat adevarate tragedii. Asa s-a intamplat si cu Valentin Coste Condrea, in varsta de 48 de ani. Acesta este ofiter la Penitenciarul Arad, si in cursul zilei de miercuri a condus autoturismul sau, cu numarul de inmatriculare AR-05-EWS, desi cu putin timp inainte consumase bauturi alcoolice. In urma analizelor specifice s-a demonstrat faptul ca Valentin Condrea avea in sange o imbibatie alcoolica de 2,93 la mie. Pentru aceasta, Condrea este cercetat in stare de libertate.
La Craiova aradenii au jucat slabBatrana Doamna s-a gandit ca Electroputere va fi echipa ce-i va permite sa uite esecul din partida cu Resita si care o va "ajuta" sa ajunga din nou in zona superioara a clasamentului. Asa ca, Doamna aradeana si-a aranjat toaleta, a intrat cu nasul sus pe teren, a dat de doua ori cu batul in balta, iar dupa 90 de minute a simtit gustul umilintei. UTA a jucat slab la Craiova si chiar daca arbitrul Ene le-a oferit cu generozitate gazdelor un penalty, textilistii nu pot spune ca "fluierasul" le-a furat punctele. Fara golurile lui Maris, transferat la Bihor si fara explozia lui Drida, chinuit de o ruptura musculara, aradenii s-au lasat dominati de a treia echipa a Craiovei, care a castigat mai usor decat spera un meci in care adversarul nu i-a pus probleme. Tisza a dorit sa-i surprinda pe olteni printr-o asezare defensiva - un 5- 4-1, cu Turcan izolat in atac -, tehnicianul utist impingandu-i pe Ciba si Buhus (jucatorii de banda) in avanposturi, in momentele posesiei. Insa jucaria n-a mai functionat, deoarece lateralii Mogosanu si Panin au jucat sub orice critica, iar Ciba si Buhus, fara sustinerea lor, s-au pierdut in actiuni fara logica. In centru, Marginean si Todea incercau degeaba sa sparga lacatul defensiv al craiovenilor. Dar necazul a venit din partea defensivei, unde doar portarul Hutan si-a vazut de treaba. In rest, Mogosanu, Zaha, Porumboiu, Panin si, partial, Gaman au fost mereu cu un pas in urma adversarilor, facilitand gazdelor, prin desele erori si nesincronizari, o groaza de situatii de gol: Stancu ('8), Luta ('13, '27 si '37) si Vigariu ('4). De cealalta parte, UTA, prin cateva sclipiri, putea inscrie, dar Turcan ('22 si '26, reluare cu capul in transversala), Ciba ('30) si Marginean ('75) au ratat din pozitii foarte bune. La pauza a fost 0-0, motiv pentru care, dupa reluare, echipele au imprimat jocului putina viteza. S-a jucat direct spre porti, intre careuri, pana in minutul 58, cand arbitrul le-a acordat foarte usor oltenilor o lovitura de pedeapsa, dupa o cadere a lui Luta de langa Zaha si Porumboiu. Acelas Luta a sutat puternic si plasat si a deschis scorul. Dupa golul gazdelor, Batrana Doamna si-a aratat toate defectele. Utistii au vrut, insa n-au reusit decat un joc greoi, previzibil si plin de greseli elementare. Cu tot antijocul la care au apelat dupa ce au deschis scorul, craiovenii au marcat si golul doi, deoarece Mogosanu le-a oferit aceasta sansa. In minutul 80 fundasul aradean i-a pasat 1ui Vigariu, care l-a pus pe Luta in pozitie de gol, dar Hutan a respins "torpila" acestuia. - A intervenit Stancu, el reluand in plasa fara probleme. A fost un joc care ne-a reamintit ca UTA are doar dreptul de a visa, nu si mijloacele necesare de a ajunge in primul esalon.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}