title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 31 ianuarie 2000

La Vama Turnu se extinde traficul de marfuriPrin colaborarea dintre Directia Generala a Vamilor din Romania si Administratia Vamala si Garda Financiara din Ungaria, incepand cu data de 1 februarie se va extinde traficul restrans de marfuri. Astfel, birourile vamale din punctele de trecere a frontierei, Turnu si Salonta, avand in Ungaria puncte corespunzatoare Battonyia, respectiv Mehkerek, vor permite pe langa masinile particulare si autobuze, traficul restrans de marfuri romanesti si unguresti precum si trecerea vehiculelor care corespund standardelor intemationale cu o greutate totala de pana la 3,5 tone. Prin extinderea traficului restrans de marfuri se preconizeaza facilitarea circulatiei de tranzit, in speranta ca efectele pozitive ale acesteia se vor resimti in comert si in prestarile de servicii, "In conformitate cu cerintele Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, nu vor fi acceptate in traficul restrans de marfuri transporturile de animale, produse si supraproduse de origine animala, furaje, medicamente si produse biologice de uz veterinar. La acestea se mai adauga si alte produse ce sunt supuse controlului sanitar veterinar, precum si produse din plante si de origine vegetala ce fac obiectul controlului fitosanitar," aflam de la Directia Regionala Vamala Arad.
Comisiile de expertiza isi incep activitateaInspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap - Arad are in evidenta, la ora actuala, 2567 de adulti si 871 de copii. Cu toate ca de la 1 ianuarie 2000, asistatii personali ai cetatenilor cu handicap trebuia sa fie luati in plata de catre consiliile locale, acest fapt nu s-a indeplinit in toate comunele. Inspectorul-sef al institutiei, dr. Tatiana Mechenici, a mentionat ca din 75 de primarii existente in judef, 45 au incheiat conventii civile si 48 au semnat cartile de munca pentru insotitori cu ITSPH. In Ordonanfa 102 cu privire la protectia speciala a persoanelor cu handicap, se stipuleaza clar ca asistentii personali vor fi remunerati din bugetul primariei unde domiciliaza persoana cu handicap insotita. Consiliile locale care nu au incheiat, deocamdata contracte cu ITSPH spun ca nu dispun de bani. Dr. Tatiana Mechenici a precizat ca de marti, 1 februarie, isi vor relua activitatea comisiile de expertiza medicala pentru adulti, cu respectarea vechilor criterii de incadrare a gradului de handicap. Totodata, comisia de expertiza pentru copiii cu handicap se intruneste in fiecare zi de joi a saptamanii, de la ora 13,00, la sediul ITSPH, din str. G. Baritiu nr. 16. Pentru copiii cu handicap cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, asimilarea intr-un anumit grad de invaliditate se face conform criteriului de diagnostic clinic, diagnostic functional si capacitatii de munca pentru adulti, pe baza avizului dat in acest sens de catre comisia de pe langa oficiile de expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca.
La deschderea bancii ABN AMRO au paricipat oficialitati olandeze si romaneUna dintre cele mai puternice banci de pe glob - ABN AMRO (locul 4 in Europa si locul 8 in lume, in ceea ce priveste forta financiara), cu sediul central la Amsterdam, in Olanda - a deschis, joi, o sucursala si in municipiul nostru. Este a saptea sucursala a bancii, celelalte fiintand in Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta si Ploiesti. Reteaua ABN AMRO numara peste 3500 birouri in 75 de tari ale lumii, din care 8 sunt din Europa Centrala si de Est. In Romania, ABN AMRO si-a inceput activitatea la 1 noiembrie 1995. De atunci, personalul bancii a sporit de la 27, 1a 220.angajati, iar cel al clientilor a crescut in mod semnificativ. Ca o incununare a activitatii acestei banci in tara noastra, revista britanica Central European i-a decernat, in data de 13 ianuarie 2000, titlul de "Cea mai buna banca a deceniulai in Romania". La inaugurarea noii sucursale au participat, din partea olandeza, Robert C. Rekkers, directorul general al ABN AMRO Bank Romania si Willem Veger, director regional pentru Europa Centrala si de Est al bancii. Sucursala isi incepe activitatea cu o echipa formata din 7 persoane, pregatite la standarde internationale. "Echipa aradeana are o importanta experienta locala, personalul fiind in  intregime din Arad. Ea poate oferi consultanta si solutii finenciare companiilor ce opereaza in Arad, la cele mai inalte standarde. Noi credem ca aici exista si se va dezvolta o baza economica solida, la care o contributie importanla o are Zona Libera Curtici-Arad", ne-a declarat Robert C. Rekkers. La randul sau, Willem Veger a spus: "Dinamica activitatii ABN AMRO Romania este marcata de succesele obtinute intr-un timp relativ scurt si de extinderea retelei sale in Romania. Sunt foarte increzator ca sucursala Arad va reusi sa impuna si in aceasta parte a tarii calitatea de exceptie a serviciilor ABN AMRO si capacitatea sa de a raspunde, flexibil si inovativ, cerintelor tuturor clientilor sai." Interesul ABN AMRO Romania se axeaza asupra firmelor mijlocii si mari, romanesti si straine, cat si asupra corporatiilor multinationale. De pilda, compania Trinity Industries, noul patron al SC Astra-vagoane SA, lucreaza cu aceasta banca,
Complexul comercial Jackson ar putea fi blocat... - Virtual Arad News (c)2000Aparuta ca reactie la atitudinea Guvernului fata de IMM-uri si a micilor comercianti, recent infiinfata Asociatie a comerciantilor din judetul Arad, se vrea a fi o organizatie care sa apere interesele agentilor economici de talie redusa. Aceasta asociatie va lupta in principal pentru eliminarea taxelor speciale care intra in multele fonduri, create parca special de guvernantii nostri pentru a trage cat mai multe piei de pe spatele intreprinderilor particulare. Cu Gelu Roman presedinte, secondat de trei vicepresedinti, Marius Neamu, Stefan Boros, Augustin Armeanu, Asociatia comerciantilor aradeni doreste sa aiba un dialog cel putin o data pe luna, cu toate institutiile statului, printre care Directia Vamilor, Garda Financiara, Ministerul Finantelor, de la care se asteapta un ajutor si nu o piedica in desfasurarea activitatii. Cu toate ca sunt peste o suta de sustinatori ai acestei idei, comitetul de conducere, format din 13 membri, la ora actuala asteapta inscrierea a cel putin 50 de patroni, taxa de inscriere fiind de 10.000.000 lei, limita fixata de presedintele ales, pentru ca aceasta asociatie sa poata dobandi statut juridic. Data de 15 februarie se vrea a fi termenul limita pentru intrarea in legalitate. Dupa cum declara Gelu Roman, in aceasta asociatie nu-si vor gasi locul evazionistii fiscali, din contra, se va cauta ca membrii asociatiei sa evite afacerile cu aceste persoane, la fel si comerciantii rau platnici.Constituita ca o asociatie socio-profesionala si non profit, asociatia aradeana, spera ca numarul agentilor economici sa creasca, iar taxele si impozitele platite statului, dar in limite rezonabile, sa creasca bugetul acestuia. Daca greva fiscala, anuntata de o mare parte a IMM-urilor, nu va avea loc, nu sunt excluse alte forme de protest. Prima forma preconizata de intreprinzatorii privati este inchiderea magazinelor proprii, dar nu este exclusa nici blocarea Complexului Jackson, unde o buna parte a acestora au standuri. Pentru a se evita colaborare cu agenti economici neseriosi, se va forma o baza de date, in care si fie cuprinsi acestia, dar si cei care sunt persoane de incredere, fara problemee in efectuarea platilor. Ca activitatea Asociatiei Comerciantilor din judetul Arad sa fie cunoscuta, se va edita o revista care sa cuprinda printre altele activitatile acesteia. Totodata, pentru alegerea personalului, comitetul de conducere a hotarat crearea unei burse a locurilor de munca, de unde vor fi alesi angajatii firmelor inscrise in asociatie. Ramane de vazut cum vor reusi membrii acestei asociatii sa se impuna in fata statului, daca nu cumva vor fi culcati la pamant cu totul.
Muncitorii de la ARIS vor sa fie disponibilizatiSituatia economica de la ARIS este una care pare scapata de sub control. De ani de zile datoriile fabricii de strunguri se ingroasa. Acum, mai lucreaza circa 1020 de angajati. Cei mai multi dintre ei si-au pierdut increderea in ceea ce priveste viitorul societatii. De aceea, multi vor si plece. Un astfel de prilej este si programul de restrucurare, aprobat recent de F.P.S. Masurile de reorganizare a activitatii productive, implica si o alta structura a personalului. Ceea ce inseamna disponibilizarea a 520 de persoane. Acesti oameni vor beneficia de prevederile O.U.G. 98/1999, adica de plati compensatorii. Dupa primirea acestora, fostii angajati vor primi si ajutor de somaj. Ce este mai ciudat, este modul la prima vedere paradoxal, in care au ajuns oamenii sa estimeze situatia. Ei prefera sa ia niste bani si sa renunte la locul de munca. Este adevarat, un loc de munca care pentru cei mai multi, pluteste intr-o mare incertitudine. In prezent, situatia ar putea fi catalogata cronica, daca nu ar fi dramatica. Oamenii se inghesuie efectiv sa fie pusi pe lista de disponibilizari. Termenul limita de definitivare a listelor cu cei 520 de angajati este de 11 martie 2000. Administratia societatii, impreuna cu sefii de sectie si la urma cu consultarea sindicatelor vor face aceste demersuri. Insa, cu mai bine de o luna si jumatate inainte de termen se pare ca sunt mai multi candidati pentru plecare decat locuri disponibile pentru... disponibilizare. Cei care vor ramane la ARIS, cred tot mai mult ca ultima si unica sansa de redresare a societatii este privatizarea societatii. Proces care docamdata este la stadiul de elaborare a caietului de sarcini...

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}