title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Vineri, 2 februarie 2001

Interviu cu prefectul Aradului - Gheorghe Pele - Virtual Arad News (c)2001- Domnule prefect, se poate spune deja ca v-ati intrat in drepturi depline in functia in care ati fost numit. V-as propune sa incepem cu o intrebare al carei raspuns il asteapta foarte multa lume: in afara de schimbarile de la Directia Silvica si Agentia pentru Protectia Mediului, vor mai urma si alte schimbari in conducerile institutiilor descentralizate ale statalui?
- In urma discutiilor pe care le-am avut la Guvern miercuri, pot sa va spun ca situatia de la fiecare institutie descentralizata este cunoscuta in amanunt, la Centru. Bineinteles ca vor urma si alte schimbari in conducerea acestora. Asadar, aceste schimbari vor continua.
- Cu ce institutii nu colaboreaza indeajuns Prefectura, sau care dintre ele nu a avut o comunicare eficienta cu Prefectura?
- Nu se poate spune ca a lipsit comunicarea dintre institutiile descentralizate si Prefectura. Se poate vorbi despre o informare in ultimul moment, care a venit de la Centru. As da ca exemplu cazul de la Directia Silvica Arad. Am aflat despre intentia de schimbare a directorului acestei Directii printr-un telefon.
- Presiunile pentru mutarea Directiei Regionale Vamale la Timisoara au fost atat de puternice pe cat s-a vehiculat in presa?
- Bineinteles. Dar in urma celor discu- tate, factorii de raspundere din Directia Generala Vamala, Ministerul Finantelor si Secretariatul General al Guvernului au inteles ca argumentele noastre pentru mentinerea acestei Directii la Arad stau foarte bine in picioare. De aceea am si obtinut angajamentul ca sediul acesteia nu va fi mutat la Timisoara.
- Din cate am inteles, doar deputatul Dorel Zavoianu v-a sprijinit in demersurile dvs. pentru mentinerea acestor directii la Arad. Ceilalti parlamentari de Arad nu v-au acordat sprijinul?
- Nu se poate pune problema in acest fel, sub nici o forma. Domnul deputat Zavoianu a fost cel care a avut o interventie la un minister, pe care nu vreau sa-l nominalizez, tot intr-o problema care priveste direct interesele Aradului. Dar si ceilalti deputati de Arad depun toate eforturile pentru a crea o economie puternica si o stabilitate in judetul Arad. Cand spun stabilitate, ma refer la faptul ca nu mi-as dori ca Aradul sa mai piarda vreo institutie in favoarea Timisoarei. Oricum, lupta cu reprezentantii Timisului este inegala si va fi greu sa readucem la Arad ceea ce a fost transferat in Timis. Acest judet are doi ministri in Guvernul Nastase si mai multi secretari de stat, pe cand Aradul nu se bucura de reprezentanti la un asemenea nivel. Pana acum, ei s-au organizat mult mai bine decat noi, aradenii, si si-au urmarit mult mai atent interesele judetului lor. Totusi, pot si spun ca si parlamentarii de Arad au inteles ca interesele judetului sunt majore si ca trebuie sa pledeze pentru ele. Fiecare dintre parlamentarii aradeni isi va folosi influentele pe care le are, astfel incat interesul comun sa fie slujit asa cum ne dorim cu totii.
- Cu alte cuvinte, se prefigureaza formarea unei echipe, indiferent de orientarea politica, pentru sprijinirea intereselor Aradului?
- Categoric, aceasta echipa incepe sa existe. Eu, cel putin, contez pe profesionalismul, experienta si pe buna credinta a parlamentaiilor de Arad. Eu sunt convins ca efortul lor conjugat se va concretiza curand in rezultate evidente pentru judetul Arad. In ceea ce ma priveste, pot sa va spun ca sunt constient de faptul ca intr-o buna zi ma voi intoarce la functia pe care am avut-o inainte, aceea de director la ARIA Buteni. Nu stiu in ce conditii ma voi intoarce acolo, dar stiu ca atunci cand voi pleca din functia de prefect, vreau sa fiu cu sentimentul ca mi-am indeplinit datoria si ca am facut tot ce am putut pentru judetul meu. Stiu ca aceasta functie nu este permanenta si ca atunci cand am fost numit mi s-a acordat o anumita incredere. Tocmai aceasta incredere nu vreau sa o insel.
In zona subcetate va fi construit un nou cartier - Virtual Arad News (c)2001Consilierii locali au luat in discutie aprobarea Caietului de documente si vanzarea prin licitatie publica a unui teren de 313 902 mp, situat in zona Subcetate, cunoscut sub denumirea Hada Mica, situat in sud-estul municipiului. Acest amplasament reprezinta o zona nedezvoltata, desi dupa 1990 s-au avut in vedere diferite variante de dezvoltare a acestei zone. Cartierul Subcetate este una dintre zonele care au fost cele mai des solicitate. Municipiul Arad are in proprietate o suprafata de 634 898 mp, teren care dupa anul 1991 a fost folosit neeficient in scopuri agricole si caruia din punct de vedere urbanistic i s-a stabilit destinatia de campus universitar, dar din lipsa de fonduri, pana acum nu s-au efectuat nici un fel de investitii de catre cele doua universitati aradene. Administratia locala considera benefica modificarea documentatiilor de urbanism si vanzarea prin licitatie publica a terenului cu destinatie de constructie (313 902 mp) catre o societate care are posibilitatea realizarii tuturor utilitatilor, cat si a locuintelor in sistem de credit ipotecar. Modificarea destinatiei urbanistice a acestui amplasament se justifica cu atat mai mult cu cat realizarea unui campus universitar reprezinta un obiectiv mai indepartat, iar in apropiere Cetatea Aradului are aceeasi destinatie. Aceasta solutie ar da posibilitatea realizarii in timp a circa 800 de locuinte, a utilitatilor intregului nou cartier fara efort financiar din partea administratiei locale. Dupa realizare, utilitatile publice se preiau in patrimoniul municipiului. Se pare ca exista si o firma care este interesata de construirea acestor locuinte, dar consilierii au fost de parere ca acestea vor avea un pret mult prea mare, urmand sa coste 40- 50 000 de USD. La aceasta interpelare, primarul Dorel Popa a afirmat ca aceste locuinte vor costa intre 14.000 si 60.000 de USD. Pe langa acest avantaj, primarul a mai subliniat inca unul: "cu aceasta noi spargem piata, dumneavoastra unde ati mai auzit in tari sa dai, pentru locuinta, un avans de 30%, iar restul banilor sa se dea in 30 de ani? Plus fabrica va fi construita in Arad, incepand din martie." Aceasta metoda de plata va putea fi folosita prin practicarea sistemului de credit ipotecar.
Noul director al Directiei Silvice Arad este Alexandru ParvIlie Sarbu, ministrul timisorean al agriculturii, alimentatiei si padurilor, "si-a luat arborii inapoi"
Asa cum se anuntase initial, in cursul zilei de ieri a fost numit noul director al directiei Silvice Arad, in persoana lui Alexandru Parv, vicepresedintele PDSR Arad. Acesta este de profesie inginer silvic si a mai fost cativa ani la conducerea acestei institutii. Tot ieri, la Arad a fost prezent Mihai Daia, directorul adjunct al Regiei Nationale a Padurilor din Romania. Acesta, dupa ce i-a facut pe sefii ocoalelor silvice din judetele Arad si Timis sa-l astepte mai bine de doua ore, a dat citire ordinului de revocare din functii a directorilor Florian Borlea, Gheorghe Mogos si Ovidiu Dorobantu, a prezentat textul unei Hotarari de Guvern. Conform acestui act normativ, toate ocoalele silvice de pe raza judetului Timis vor trece in subordinea proaspat infiintatei Directii Silvice Timis. Astfel, noul director, care va trebui sa-si definitiveze in curand echipa de conducere cu care va lucra, va avea in grija doar padurile din judetul Arad. Aceasta divizare a Directiei Silvice Arad a fost facuta cu largul concurs al lui Ilie Sarbu, ministrul agriculturii si padurilor, care este timisorean, si daca ar fi sa vedem partea buna a lucrurilor, trebuie sa spunem ca, noi, aradenii, putem sa ne declaram fericiti ca nu ne-a desfiintat Directia si nu a transferat administrarea padurilor din judetul Arad la Directia Silvica Timis. Florian Borlea nu a dorit sa comenteze in nici un fel revocarea sa din functie. Oficial s-a anuntat ca aceasta masura a fost luata ca urmare a reorganizarii RNP. Dumnealui ne-a declarat ca nu a fost, nu este si nici nu intentioneaza sa fie membru al unui partid politic, singura "politica" pe care o face fiind aceea a padurii. "In viitor voi acorda mai mult timp activitatilor conexe.", ne-a mai spus dr. ing. Florian Borlea. Acesta este pentru inca un an si jumatate vicepresedintele Comitetului International al Lemnului, cel mai mare for international din acest domeniu, dupa care va prelua, pentru doi ani  functia de presedinte.
Vagoanele de marfa de la Astra Trinity sunt cautate la exportIn urma investitiilor facute de Compania Trinity Industries, la Astra Vagoane Marfa a fost instalata cea mai moderna linie de fabricat boghiuri. Acest lucru intra in planul de investitii al companiei americane, care pana acum a investit peste 22 de milioane de dolari. Pentru ca cererea de vagoane marfa pe piata interna, este inexistenta, produsele fabricii aradene sunt exportate. In anul 2000, la Astra Vagoane Marfa au fost produse aproximativ 1 000 de vagoane. Asta in conditiile in care capacitatea de productie este de 20 de vagoane zilnic. Daca in urma cu zece ani aici se producea doar un vagon pe zi, acum productia este de sase-sapte vagoane zilnic. Pentru perioada imediat urmatoare, Trinity Industries intentioneaza sa continue programul de investitii. Suma destinata pentru retehnologizare este de cinci milioane de dolari, conform contractului de privatizare. O data cu retehnologizarea liniei de productie, va creste si capacitatea de fabricatie a vagoanelor de marfa. Prin urmare, o data cu cresterea productiei se vor face noi angajari. Cu toate ca inca nu a fost precizat numarul locurilor, ce vor fi disponibile, se pare ca la Astra Trinity vor fi angajati aproape 1 000 de muncitori, in special sudori. Acest lucru va deveni certitudine doar in momentul parafarii contractelor cu partenerii occidentali.
Spitalul de la Savarsin a fost dotat cu salvare - Virtual Arad News (c)2001Bolnavii din comuna Savarsin  si satul apartinator Capalnas nu vor mai avea probleme in cazul in care vor necesita internarea de urgenta in spital. Dupa zeci de ani in care Savarsinul a tanjit dupa o Statie de Salvare, iata ca a sosit si ziua cea mare. Trist este, insa faptul ca anul trecut, asteptand o masina care sa o transporte de urgenta la spitalul din Arad, o  femeie in varsta de 57 de ani, a decedat. Aceasta intalnire nefericita i-a indemnat pe reprezentantii Directiei de Sanatate Publica ai Casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanatate sa depuna toate eforturile pentru amenajarea unei statii de salvare in comuna. Statia va fi dotata cu dispecerat, si masina si sofer si va functiona in regim non- stop. "Este prima actiune la care particip de la numirea mea pe functie si sunt foarte emotionat si multumit pentru ca am reusit sa facem ceva pentru oameni, pentru sanatatea lor. Ii multumim directorului CJASS pentru sprijinul acordat si speram sa dispunem si in continuare de toate fondurile necesare pentru ca totul sa functioneze perfect", ne-a declarat Florin Remetan, subprefectul judetului.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}