title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Marti, 4 decembrie 2001

Ministrul Ioan Mircea Pascu a facut o scurta vizita la AradIn schimb, un corp de cladire de la Aeroport va fi trecut de Armata la CJA
Ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, a fost prezent astazi la Arad. El a sosit dimineata cu o aeronava militara la Aeroportul Arad, de unde si-a continuat drumul cu autoturismul spre Ungaria. Pascu fost insotit de o importanta delegatie militara. Ministrul a plecat spre Szeged, unde s-a intalnit cu omologul sau din Ungaria, Janos Szabo. Pascu a fost insotit in Ungaria doar de adjunctul Sefului Marelui Stat Major si de cativa consilieri. In acest timp, gen. Ioan Cioara, seful Corpului de Armata Transilvania, impreuna cu gen. Leucea de la Timisoara, cu col. Avram Catanici, comandantul Batalionului Mixt Romano-Maghiar si cu presedintele CJA, Caius Parpala, au ramas la Arad, unde au avut o serie de discutii. De altfel, Caius Parpala a fost singurul oficial aradean care s-a intalnit cu ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu. "Am discutat trecerea unui corp de cladire de la Aeroport din proprietatea Armatei in proprietatea CJA, pentru a extinde spatiile administrative. Ministrul a fost de acord cu aceasta mutare, noi vom pregati documentatia si vom astepta Hotararea de Guvern." - a spus Caius Parpala. De la intalnire au absentat primarul Dorel Popa si prefectul Gheorghe Pele. Cu toate acestea, s-a discutat si despre demilitarizarea Cetatii Aradului, dar ministrul Pascu a spus ca problema trebuie studiata. La Szeged, s-au discutat modalitatile de extindere a cooperarii bilaterale, principalele coordonate ale procesului de integrare in NATO si ale reformei Armatei Romaniei. De asemenea, s-au discutat teme legate de contextul politico-militar actual, de politica de securitate si cooperare regionala in Europa de Sud-Est. Cei doi ministri au analizat stadiul de pregatire a documentelor in vederea semnarii Acordului intre Guvernul Republicii Slovace, Guvernul Republicii Ungare, Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind infiintarea Batalionului Multinational de Geniu "Tisa".
Doctorul Ardelean Calin - dusman declarat al fumatului...La initiativa Ministerului Sanatatii si a unor asociatii si organizatii care se ocupa de promovarea sanatatii a fost initiat, in urma cu vreo cinci-sase ani, un proiect de lege care a fost inaintat parlamentului. Se pare, insa, ca nu s-a gasit timpul necesar pentru a fi dezbatut si astfel pana in prezent, nu s-a putut vorbi de vreo lege care sa interzica, efectiv, fumatul in locurile publice. Cu toate acestea, au existat numeroase incercari in acest sens, fara nici un rezultat pana mai ieri. Initiat de doi deputati, proiectul de lege privind protectia impotriva efectelor fumatului a fost adoptat, martea trecuta, in Camera Deputatilor. Potrivit proiectului de lege, fumatul in locurile publice este interzis, iar abaterea de la aceasta prevedere se sanctioneaza cu amenda de la 200.000 la 1.000.000 lei. "Prin loc public se intelege orice incapere care, nefiind o locuinta, implica prin destinatia ei sau prin specificul activitatii la care serveste, prezenta mai multor persoane. Fac exceptie barurile, restaurantele, discotecile sau alte locuri publice cu destinatie similara", se arata in textul legii. Totodata, incaperile destinate fumatului au numai aceasta folosinta si sunt dotate cu sisteme de aerisire, iar proprietarii sau persoanele care au in administrare locuri publice pot amenaja incaperi destinate pentru fumatori numai daca intrunesc conditiile necesare. Proiectul mai interzice si folosirea unei embleme sau a denumirii unei marci de tutun pentru promovarea altor produse, si urmeaza sa fie supus spre adoptare Senatului. "In urma cercetarilor intreprinse, recent, asupra elevilor aradeni, (n.r. ocazie cu care au fost chestionati si parintii acestora) cu privire la fumat, rezultatele releva faptul ca la nivelul municipiului, 60 la suta dintre barbati si 40 la suta dintre femei sunt fumatori" ne-a declarat dr. Calin Ardelean, seful Serviciului de promovare a Sanatatii si programului de educatie pentru sanatate din cadrul DSP Arad.
Doctorul Ioan Crasnic analizeaza mersul reformei sanitareConsiliul de Administratie al Directiei de Sanatate Publica Arad (cu participarea tuturor directorilor de spitale din municipiu si judet) s-a intrunit, saptamana trecuta, pentru a analiza situatia in care se gaseste reforma sanitara in judetul nostru. In urma discutiilor s-a vehiculat, printre altele, reducerea cu pana la 25 la suta (de la caz la caz) a numarului de paturi din spitalele aradene. Discutiile au precedat apropiata intrunire la nivel de tara, a tuturor factorilor de raspundere din sectorul sanitar, care va avea loc, nu ieri - asa cum a fost programata, ci maine, la Snagov. "Sambata am primit o nota telefonica, prin care am fost anuntat cu s-a decalat data intalnirii pentru miercuri, ora 12,30, la Snagov. Acolo, in cadrul unei sedinte la care vor participa si prefectii, dar si premierul Adrian Nastase, va fi analizata situatia. In care se afla reforma din sectorul sanitar si se vor hotari pasii urmatori care trebuiesc urmati" a precizat dr. Ioan Crasnic, directorul Directiei de Sanatate Publica Arad. Asadar, doar in urma sedintei de miercuri, de la Snagov, vom putea afla care este viitorul spitalelor din judetul nostru, cat si unde se va reduce din activitate, subiecte arzatoare care la ora actuala sunt tabu.
Directorul DSA doreste promovarea parcului nationalDirectia Silvica Arad este implicata in realizarea proiectului "Protectia si Promovarea Luncii Muresului Inferior". Proiectul este finantat in cadrul proiectului Phare CBC 2001, pe durata anilor 2002-2005, avand valoarea totala de 2.670.000 euro, din care 2.000.000 euro vor veni din parte Comunitatii Europene, iar 670.000 euro vor fi suportati de Regia Nationala a Padurilor din Fondurile de investitii ale Directiei Silvice Arad. Scopul acestui proiect este constituirea in albia majora a raului Mures, in aval de municipiul Arad pana la frontiera cu Ungaria a unui Parc natural, cu o suprafata totala de 12.705 hectare. Parcul se situeaza de o parte si de alta a raului Mures, fiind marginit de diguri sau terase inalte si se va intinde si in judetul Timis. O delegatie compusa din Gheorghe Mohanu, directorul Departamentului Arii Protejate din cadrul Regiei Nationale a Padurilor, Alexandru Parv, directorul Directiei Silvice Arad, precum si cativa specialisti, membri ai echipei de proiect, a efectuat o vizita de documentare in Ungaria si Austria, in perioada 26-28 noiembrie. "Scopul acestei deplasari a fost stabilirea de contacte si legaturi de colaborare cu structuri similare din domeniul ariilor protejate, in vederea sprijinirii realizarii proiectului si asigurarii de consultanta de specialitate pe parcursul derularii lui", ne-a declarat Alexandru Parv, directorul Directiei Silvice Arad. Vizita a fost facuta la invitatia Administratiei Parcului National Cris-Mures, cu sediul la Sarvas, Ungaria si a Administratiei mixte maghiaro-austriece a Parcului National Transfrontalier Ferto-Hansag, Neusiedler See-Seewinkel, aflat pe frontiera maghiaro-austriaca.
Expozitie de flori in holul Teatrului de Stat - Virtual Arad News (c)2001Holul Teatrului de Stat s-a transformat, de ieri, intr-o oaza splendida de flori, plante exotice si accesorii pentru Pomul de Craciun. Cu toate ca Expozitia se deschide, oficial, astazi, la ora 18,00, florile (si nu numai) expuse s-au bucurat inca de ieri de interesul multor aradeni. Expozantii din Olanda, Italia, Ungaria si, bineinteles, din Arad, vor incanta, timp de,o saptamana, privirile (si locuintele) iubitorilor de flori. Mentionam ca o parte din veniturile obtinute din vanzari se vor regasi in cadourile oferite elevilor, cu situatie sociala dificila, din diferite scoli aradene. Consilierul local Tiberiu Dekany, unul dintre organizatorii expozitiei, ne-a declarat: "Cu ocazia sarbatorilor de iarna, Primaria a incercat, prin organizarea expozitiei, sa faca ceva pentru copii, dar, in primul rand, aceasta este dedicata tuturor aradenilor care iubesc frumosul."

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}