title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Miercuri, 5 septembrie 2001

CTP va majora tarifele...Una dintre solutiile pentru iesirea din criza este majorarea tarifelor la transportul in comun
Compania de Transport Public pregateste, in viitorul apropiat, o noua majorare a tarifelor la transportul in comun care va insemna totodata si eliminarea gratuitatilor de care beneficiaza persoanele cu varsta de peste 70 de ani. Dar cauzele care vor duce in mod sigur la majorarea pretului la transportul in comun sunt mai complexe. In primul rand este rectificarea bugetara, in urma careia Aradul s-a ales cu praful de pe toba. In conditiile in care se pune problema alocarii unor sume importante pentru ca aradeanul sa aiba caldura si apa calda in iarna care se apropie, iar din banii de la invatamant se ia in loc sa se dea, este evident ca transportul in comun nu poate sa aiba pretentii la subventii. De altfel, in actualul buget sunt alocate 18 miliarde de lei pentru subventionarea transportului in comun, iar acesti bani acopera costul real al calatoriilor pana in aceasta luna. Trimestrul IV este descoperit din acest punct de vedere, iar in aceste conditii, biletul de tramvai, care acum costa 4.500 de lei, ar putea ajunge undeva pe la 6.000 de lei. Pe langa acest aspect important, conform contractului colectiv de munca incheiat de CTP cu proprii angajati, salariile vor fi majorate cu 20-25%. Asta in conditiile in care salariul mediu pe unitate este de 2,7 milioane de lei. In contrapartida, unica solutie aflata la indemana conducerii CTP este reducerea personalului. La acestea, din cauza incasarilor mici realizate pe perioada verii, Compania de Transport Public a acumulat datorii. Printre altele, CTP are restante de peste un miliard de le la plata TVA sau de 800 de milioane la plata unui boghiu. CTP mai acumuleaza o serie de pierderi prin  activitatea de transport cu autobuzele pe trasee nerentabile. Consecinta tuturor acestor lucruri este, in prima faza, renuntarea la lucrarile la infrastructura care erau programate si, in urmatoarea etapa, majorarea pretului la transport. Astfel, rectificarea bugetului are un impact negativ asupra tuturor societatilor CLM, in special asupra CTP.
Ambasadorul Cubei in vizita la CCIAAmbasadorul Cubei crede in reinodarea relatiilor dintre cele doua tari
Desfasurata la Camera de Comert Industrie si Agricultura Arad, intalnirea dintre ambasadorul Republicii Cuba, Lazaro Mendez Cabrera, si oficialitatile locale a avut ca scop reinnodarea parteneriatului dintre aceste doua tari, in special pe plan economic. Evenimentul, la care au fost prezenti, alaturi de organizatori, reprezentantii autoritatilor publice locale, ai celor doua facultati aradene precum si ai unor firme din municipiu, a demarat cu prezentarea activitatii fiecarei institutii, referiri speciale facandu-se la Parcul Industrial, Terminalul Cargo si Zona Libera Curtici. Dupa prezentarea situatiei din Cuba (liberalizarea actvitatilor economice, investitii straine, export, import), ambasadorul Cubei a sustinut ca oferta directa, pentru tara noastra, se limiteaza, pe moment, la franciza pentru deschiderea unui restaurant cu specific cubanez, a unei cafenele si a unui magazin specific (in toate cele trei cazuri fiind garantata aprovizionarea). De asemenea, Mendez Gonzales a sustinut necesitatea gasirii unui partener pentru cea mai importanta firma din Cuba "Havanna Club International", cea care distribuie faimoasele trabucuri. In timp ce la inceputul acestei vizite (prima pentru Arad) atmosfera era destul de "rigida", spre finalul intalnirii discutiile au alunecat, cum era de prevazut, spre politic (s-a ridicat problema unei reactii negative a UE in cazul reluarii relatiilor noastre cu Cuba, dat fiind regimul politic de acolo si a conflictelor dintre aceasta si USA), precum si spre ...costurile trabucurilor Havanna. Asa am putut afla ca un trabuc bun costa 1.800.000 lei si ca vizita legat de "cea de a patra sesiune a comisiei interguvernamentale de colaborare economica" va ocoli, din nou, Aradul.
La deschiderea anului scolar, Marko Bela va fi prezent la Liceul "Csiky Gergely" - Virtual Arad News (c)2001Dupa ce, la inceputul vacantei, institutiile abilitate au hotarat despartirea Grupului Scolar "Henri Coanda" de Grupul Scolar "Csiky Gergely", in ambele scoli s-a trecut la punerea in practica a acestei decizii. Sub atenta supraveghere a Inspectoratului Scolar, Judetean au fost prevenite situatiile tensionate ce puteau aparea la "impartirea mostenirii". Reparatiile au pornit in tromba, chiar daca banii alocati nu ajungeau pentru toate, conducerile celor doua scoli realizand ca la 15 septembrie elevii vor trebui sa gaseasca conditii acceptabile, ei fiind prea putin sensibili la argumentele politice sau de alta natura ale maturilor. La amiaza zilei de luni, in cancelaria Grupului Scolar "Csiky Gergely" s-a intrunit in noua formula consiliul profesoral. Este vorba de profesorii de la sectia maghiara a Scolii Generale Nr 1, cei care, impreuna cu profesorii de liceu, vor forma corpul profesoral al unitatii astfel create. Si cu toate ca atmosfera a fost plina de optimism, dascalii au realizat greutatile inerente inceputului, inclusiv rugamintea conducerii ca de astazi sa vina si cu "echipament de lucru", avand in vedere caracterul de santier al scolii. Pe de alta parte, am aflat ca, avand in vedere momentul mai deosebit, la "Csiky" deschiderea anului scolar 2001-2002 va avea loc sambata, 15 septembrie. Dupa informatiile noastre, festivitatea de deschidere va fi onorata de personalitati de prim rang al comunitatii maghiare din Romania, in frunte cu presedintele UDMR, Marko Bela.
Pasajul din Micalaca a devenit functional - Virtual Arad News (c)2001De mai mult timp, pasajul care face legatura intre zona III si zona V din cartierul Micalaca a iscat o serie de controverse. Asta, deoarece Ministerul Transporturilor le-a tras o "teapa", pentru ca acesta este termenul folosit de aradeni pentru a caracteriza situatia. Mai precis, odata cu amenjarea liniei de cale ferata si a amenajarii podului de peste Mures spre Timisoara, trebuia amenjata si aceasta subtraversare. Planurile mai prevedeau si realizarea unei legaturi rutiere intre zona III si DN 7, precum si unificarea liniilor de tramvai 7 si 8 cu 17 si 18. Dar cum banii lipsesc din toate sectoarele, nici pentru realizarea acestor planuri nu s-au mai gasit bani. Marea nemultumire a locuitorilor din zona a fost legata, insa, in principal de felul in care arata trecere pe sub calea ferata intre zona III si strada Voinicilor. Dupa o ploaie mai serioasa, trecerea devenea o adevarata aventura. Dar municipalitatea a reglat aceasta problema, trecerea fiind amenjata prin pietruire. Dar pentru evitarea distrugerii din nou a caii de acces, s-au plantat si cativa piloni, pentru a se evita trecerea masinilor mari. In aceste conditii, doar masinile mici au acces sub calea ferata.
Vanzarea pepenilor in Piata Fortuna creaza nemultumiri...Ordinea de zi a sedintei de organizare desfasurata, luni, la Primarie a cuprins pe langa discutiile de rutina si probleme actuale. Astfel, s-a discutat despre faptul ca Arterm a prevazut in Bugetul de venituri si cheltuieli o suma la subventii, care nu a fost prevazuta in bugetul Consiliului Local Municipal. In urma aparitiei Ordonantei de Urgenta privind rectificarea bugetara, suma primita de judetul nostru pune CLM in situatia de a gasi solutii pentru asigurarea banilor necesari subventiilor. Vanzarea pepenilor in Piata Fortuna continua sa creeze probleme in zona, in acest sens inregistrandu-se si cateva reclamatii. Un alt subiect abordat s-a referit la taxa de salubrizare, mai precis s-a adus la cunostinta autoritatilor locale ca unii agenti economici nu au achitat aceasta taxa. Tot luni, viceprimarul Levente Bognar a participat la o intalnire cu reprezentantii Companiei de transport din Zrenjanin. Cu aceasta ocazie s-a stabilit ca in curand sa porneasca o cursa de legatura Arad-Zrejnianin, urmand sa se primeasca acordul ministerelor de resort.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}