title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Luni, 5 noiembrie 2001

Primaria va incepe consultarile publice...Acestea vor incepe miercuri, cand se va discuta lista prioritatilor
Miercuri, la Palatul Administrativ, va avea loc prima dezbatere publica din sirul celor care vor avea loc la Arad, in cadrul proiectului "Intarirea capacitatii manageriale a administratiilor publice locale din Romania". Proiectul este implementat de catre trei administratii publice din Romania, la Arad, Timisoara si Satu Mare sub coordonarea firmei de consultanta PGF/GTA International INC. din Ottawa, Canada. Prin procesul de consultare publica, municipalitatea doreste sa identifice directiile de dezvoltare ale municipiului si sa realizeze planificarea strategica a acestora, pentru a avea o viziune in privinta viitorului Aradului..Utilizarea mecanismelor de consultare a cetatenilor constituie o metoda de cunoastere exacta a nevoilor cetateanului, reprezentand una dintre masurile de realizare a unei administratii orientate catre cetatean. Primarul municipiului, Dorel Popa, spune ca doreste sa creasca numarul si calitatea serviciilor oferite pentru a satisface cat mai bine nevoile membrilor comunitatii. El adauga ca Primaria se confrunta cu cerinte presante a caror satisfacere depaseste resursele municipalitatii. Popa crede ca cetatenii pot sa contribuie intr-o maniera, decisiva la desfasurarea activitatii municipalitatii. In cadrul primei dezbateri de miercuri, in care grupul de lucru va fi mass-media, se va discuta lista de prioritati pentru dezvoltarea municipiului Arad. Astfel, pe aceasta lista figureaza imbunatatirea sistemului de colectare si depozitare a deseurilor urbane, extinderea Zonei Industriale, imbunatatirea dotarii sistemului sanitar de interes municipal, extinderea canalizarii in Aradul Nou, Bujac, Gai si Gradiste, locuinte sociale, reabilitarea cladirilor unitatilor de invatamant, extinderea suprafetei de drumuri asfaltate, imbunatatirea conditiilor de ingrijire pentru persoanele varstnice, infiintarea unui centru de primire pentru copiii strazii si infiintarea de noi zone recreative pentru copii. Acestea sunt doar primele zece prioritati dintr-o lista cu multe altele. Important este ca, dupa cum s-a promis, Primaria demareaza seria consultarilor publice.
La Spitalul Matern, laparoscopul a fost dat in folosintaIata ca a sosit si ziua in care laparascopul de la Spitalul Matern "Salvator Vuia" intra in functiune. In dimineata zilei de sambata, conducerea Spitalului Matern a inaugurat acest aparat extrem de sofisticat, in mod festiv. La festivitatea de inaugurare au fost invitati, printre altii, si reprezentanti ai Prefecturii, Primariei. Pe de alta parte, programul special a fost condus de prof. univ. Ioan Munteanu, care a venit tocmai din Timisoara cu aceasta ocazie. De asemenea, el a facut si o aplicatie practica a minunilor pe care le poate face laparascopul, dovedind astfel eficienta unui asemenea aparat. Laparascopul a fost achizitionat de Primaria Municipiului Arad in primavara acestui an. Pentru ca aradencele sa se bucure de binefacerile acestuia, a fost organizat un bal caritabil, iar de pe urma donatiilor a fost achizitionat aparatul. A fost dat in functiune abia acum deoarece au fost intampinate cateva probleme de ordin tehnic. Conducerea Spitalului, Matern a achitat insa contravaloarea pieselor lipsa si a reparatiilor, astfel incat laparascopul sa fie functionabil.
Fundatia Motivation doreste reintegrarea persoanelor cu handicapConducerea Federatiei Motivation si-a trimis reprezentantii la Arad pentru a vedea la fata locului in ce stadiu:a ajuns programul pilot prin care se urmareste integrarea scolara a copiilor cu handicap locomotor. Scoala Generala numarul 12 din cartierul Micalaca este parte integranta din acest proiect, iar pentru ca elevii cu handicap locomotor sa-si poata desavarsi educatia, a fost nevoie de accesibilizarea spatiului. Initiativa celor doua fundatii a fost bine primita de aradeni, dar la fata locului au fost descoperite cateva disfunctionalitati care impiedica desfasurarea in bune conditii a procesului educativ. Concret, este vorba despre toaletele scolii si bancile din salile de curs, care nu au fost adaptate noilor cerinte. De aceea, reprezentantii Fundatiei Motivation au promis ca vor remedia acest neajuns si ca vor trimite de la Bucuresti banci speciale pentru cei trei copii cu probleme locomotorii. Pe de alta parte, beneficiarii proiectului au primit din partea Fundatiei Motivation si trei fotolii rulante care sa le permita o mai buna mobilitate.
Aradul a gazduit o noua editie a Conferintei Internationale de Terapii ComplementareVineri dimineata, in sala mare a Palatului Cultural a avut loc deschiderea celei de-a V-a editii a Conferintei Internationale de Terapii Complementare. Deschiderea oficiala s-a desfasurat cu incepere de la ora 10.00 s-a bucurat si de prezenta Prea Sfintiei Sale, Episcop Conf. Dr. Timotei Seviciu. De altfel, la manifestare au mai fost prezenti Dorin Lazar, directorul Spitalului Clinic Judetean Arad, Stefan Pascu, directorul AJOFM si multi altii. Dupa orele 11.00, a inceput expunerea unor lucrari din domeniul terapiilor complementare, iar manifestarea s-a incheiat dupa ora 17.00. Au prezentat invitati din Iasi, Cluj-Napoca, Bucuresti, Timisoara si Arad. Dr.M.Indrasenjee Redy din India le-a povestit celor prezenti cate ceva despre terapiile complementare din sistemul indian. Ralph Wornem din Germania a tinut, putin mai tarziu, o prelegere despre dieta vegetativa. Dupa ora 17.00 organizatorii au pus la punct un work-shop specializat in terapii coplementare. Aradenii care doresc sa frecventeze lucrarile conferintei sunt asteptati. Biletul de intrare costa 50.000 de lei, iar studentii si pensionarii au gratuitate.
Fara Papa Didi, Amifran nu ar fi existatEditia a IX a Festivalului de Teatru Francofon a devenit amintire
Pret de patru zile, Aradul a avut privilegiul de-a fi gazda adolescentei si tinereii exuberante, a jocului si bunei-dispozitii, datorita celei de a IX-a editii a Festivalului de Teatru Francofon AMIFRAN. Acum s-a lasat linistea. Trupele invitate au plecat acasa, iar gazdele, membrii asociatiei AMIFRAN isi trag , sufletul dupa adevaratul tur de forta pe care l-au facut. Ultima zi a festivalului a fost dedicata aniversarii celor zece ani de AMIFRAN. Dar ziua a inceput cu prezentarea, pe scena Teatrului de Stat din Arad, a spectacolelor realizate in cadrul atelierelor de lucru conduse de animatori din tara si din strainatate. Marionete, actori, dansatori, toti la un loc au aratat bucuria jocului si a improvizatiei, de cel mai mare succes bucurandu-se spectacolul realizat de cei care au lucrat cu animatorul Viorel Nistor. Dansurile populare romanesti i-au fermecat pe liceeni, acest lucru vazandu-se din plin din prestatia lor scenica. Dar cel mai asteptat moment al zilei a fost cel al AMIFRAN, cel al sarbatoritilor. La acest ceas aniversar, Papa Didi a avut inspiratia sa ii recheme in scena si pe fostii membri AMIFRAN, pe cativa dintre cei care si-au legat frumosii ani de liceu de minunatele intamplari AMIFRAN care le-au adus, de foarte multe ori, lumea la picioare: Ioana Zoriti, Manuela Bunta, Melinda Jocza, Ionuca Latu, Anca Hardaut, Eliana Vagalau, Mirela Marcu, Oana Tica, Bianca Struna, Alex Cucuiu, Razvan Rusu, Raul Pascalau, Calin Albu, Doru Parvu. Desi acum sunt "oameni mari" care si-au vazut mai departe de studii si de profesia aleasa, ei au jucat cu o bucurie si o placere enorma unul dintre spectacolele ce s-a bucurat de un succes de invidiat: "La pierre bleu". "Piatra albastra" este un spectacol ce acum mai bine de cinci ani a incantat reteaua festivalurilor de teatru francofon din lume, fiind realizat de Liana Didilescu, dupa o veche poveste romaneasca.
Ce au primit in dar fostii si actualii amifrani? Cate un spectacal de la fiecare dintre trupele invitate in festival, in limba lor materna. Nu au lipsit nici florile, nici dansul, nici prajiturile, la ordinea zilei fiind cuvantul "Bucurie". In final, toate trupele au fost invitate in scena, iar presedintele juriului celei de-a IX-a editii a festivalului de Teatru Francofon AMIFRAN, Jean Lataillade, le-a prezentat pe fiecare dintre ele. Trupele care au atras atentia juriului au fost: "Helas" din Iasi, "Dramatis Personae" din Baia - Mare, Scoala 22 din Sankt - Petersbur (Rusia) si "Les aines AMIFRAN". Editia cu nr. 9 s-a incheiat. Fiecare dintre cei care au luat parte la aceasta bucurie a rostit cate un "La revedere", arunacand, deja, o privire in viitor. Va urma, in 2002, editia cu nr. 10 editie care, cu siguranta, va fi cel putin la fel de bogata in intamplari si bucurii ca cele precedente. Pana atunci, nu putem decat sa-i multumim lui Papa Didi si celor care sunt alaturi de ei ca exista si ca fac parte din acea rara categorie a oamenilor care lupta pentru cultura si pentru educarea unui spirit liber si curat. "La multi ani", AMIFRAN si la cat mai multe premii, asa cum ne-a invatat in cei zece ani de zile de cand impliniti viata aradeana.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}