title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Sambata, 6 ianuarie 2001

De Boboteaza preotii merg la sfintitul caselorIn aceasta noapte, fetele isi pot visa ursitul si petrec la "Iordanitul femeilor"
Crestinii ortodocsi praznuiesc, pe data de 6 ianuarie, Boboteaza, sarbatoare dedicata botezului Domnului in Apa Iordanului. In aceasta zi, preotii fac asa-zisa agheasma mare, toate apele fiind sfintite. Aceasta sarbatoare are o semnificatie aparte, spunandu-se ca fara botez nu poti fi crestin. Boboteaza si Sfantul Ioan incheie timpul magic al celebrarii nasterii fizice (Craciunul) si spirituale (Botezul Mantuitorului). In unele sate, aradenii pregatesc sarbatoarea de Boboteaza prin motive specifice tuturor sarbatorilor, izvorate din traditiile populare. Local se colinda, se fac si se prind farmece si descantece, se afla ursitul, se fac prorociri ale timpului si belsugului in noul an. "Iordanitul femeilor" este traditia care se mai pastreaza inca in satele din partea de nord a judetului. Pe vremuri, femeile se adunau in grupuri mari la cineva acasa, unde aduceau diverse alimente (oua, faina, carne) si bautura. Dupa ce serveau masa, spunand ca se "iordanesc", ele cantau, jucau si chiuiau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada, unde luau pe sus barbatii care apareau intamplator, ducandu-i cu forta la rau si.amenintandu-i ca-i arunca in apa daca nu "se rascumpara" Tot traditia spune ca fetele de mari daca vor sa-si vvada ursitul, aduna cat fire de praf sau tarana de unde a calcat preotul, cer o ramura de busuioc sfintit si in noaptea de Boboteaza il pun sub perna sa-si viseze ursitul. Toti preotii ortodocsi au umblat, aceste zile, pe la casele oamenilor pentru a le binecuvanta si sfinti cu agheasma alungand in acest fel necazurile si bolile.
De luni, elevii vor incepe perioada de evaluareDupa doua saptamani si jumatate de vacanta, de luni, vacanta elevilor din ciclul primar si gimnazial va lua sfarsit, elevii continuand semestrul I cu perioada de evaluare. Semestrul se va incheia dupa trei saptamani de evaluare. Evaluarea pregatirii elevilor se realizeaza, ritmic, pe toata durata semestrului, iar recapitularea din ultimele trei saptamani are drept scop consolidarea cunostintelor dobandite in intervalul septembrie-decembrie. Dascalii au fost instiintati ca evaluarea de la sfarsitul trimestrului nu trebuie sa fie facuta dupa un sablon anume. Profesorii pot recomanda elevilor anumite teme de sinteza sau subiecte diverse propuse chiar de scolari, si care vor fi pregatite sub forma unor lucrari scrise. De altfel, pentru pregatirea acestei perioade si pentru discutarea problemelor ce se preconizeaza in urmatoarea perioada, Inspectoratul Judetean Scolar a avut o intalnire cu toti directorii de scoli din Arad. Semestrul intai se va incheia vineri, 26 ianuarie. Intre 27 ianurie si 4 februarie, elevii beneficiaza de vacanta intersemestriala. Semestrul al doilea va incepe in 5 februarie, si se va incheia vineri, 15 iunie, in acest interval fiind inclusa o vacanta de doua saptamani.
Aradenii prefera sa-si plateasca impozitele la inceputul anuluiIn fiecare an, in primele saptamani, la ghiseele Directiei Fiscale de la Primarie se produce o mare aglomeratie. In acest an, insa, oamenii care se vor prezenta sa-si plateasca impozitele in avans vor avea o surpriza. Toate taxele si impozitele locale, dupa ce au fost majorate sau diminuate cu 50% fata de anul trecut, au fost indexate, conform legii, cu indicele de inflatie de 42,9%. Pentru un apartament cu doua camere, cu instalatii, cu pereti sau cadre din beton armat, se va plati un impozit de 1.097 558 de lei, fata de 768 060 de lei, cat se platea anul trecut. Pentru un teren din zona A se va plati un impozit de 291 500 lei, fata de 136 000 cat se platea anul trecut. Si pentru automobile impozitul este mai mare in acest an. Pentru clasica Dacie, aradeni vor plati 193 686 lei, in timp ce anul trecut se plateau 90.360 lei. Totusi, cei care platesc taxele si impozitele pentru anul acesta pana in 15 martie 2001 vor beneficia de o reducere de 5%.
Investitorii FNI spera intr-o rezolvare urgenta a situatieiInvestitorii FNI sunt nerabdatori sa afle care vor fi rezultatele analizei pe care comisia constituita de Guvern o va face si mai ales solutiile propuse de aceasta. Comisia va fi condusa de consilierul primului ministru Nicusor Constantinescu, va fi formata din reprezentanti ai Ministerului de Finante, IGP, CNVM si ai Ministerului de Justitie si are la dispozitie doua saptamani pentru a veni cu propuneri concrete de rezolvare a situatiei investitorilor la FNI. - "Avand in vedere faptul ca se apropie data procesului de recunoastere a contractului de cautiune, pe 1 februarie, CEC s-a dus sa se planga la Guvern si sa ceara ajutorul. In cazul in care vom avea castig de cauza, se blocheaza conturile CEC pana cand si ultimul investitor va fi despagubit" ne-a declarat Alexandru Pintea, presedintele Asociatiei investitorilor din Arad. Legat de intentia pagubitilor din toata tara de a protesta, presedintele ANI ne a spus: "Daca nu ni se rezolva problema, va iesi o chestie urata" 50 la suta din investitorii aradeni au prezentat extrasele de cont si a fost verificata baza de date, negasindu-se nereguli. Intrebat de sperantele legate de viitor Alexandru Pintea a declarat ca: "Imi doresc ca anul 2001 sa-mi aduca ce mi-a luat 2000".
Si Moneasa beneficiaza de acoperire Connex - Virtual Arad News (c)2001De curand, locuitorii din Moneasa beneficiaza de acoperire Connex. Initintiva apartine primarului localitatii, Terentie Condea. "Oferta a fost facuta atat pentru Connex cat si pentru Dialog, insa primii au fost mai receptivi" - ne-a declarat primarul. Odata intrati in zona, oamenii de afaceri nu mai aveau posibilitatea sa comunice prin telefoanele mobile, pentru simplul motiv ca lipsea semnalul. "Acesta a fost si motivul pentru care preferau sa ocoleasca localitatea noastra. Insa acum, cand ne-am realizat si acest vis, cand investitiile s-au intensificat, iluminatal a fost si el bine pus la punct, iar hotelurile si-au efectuat reparatiile necesare, Moneasa poate rivaliza cu mai multe orase din punct de vedere edilitar gospodaresc" - a mai adaugat Terentie Condea. Primarul Condea nu doreste sa se opreasca aici cu realizarile, incercand sa rezolve si introducerea unui cablu TV in localitate, "pentru ca Moneasa sa acceada cat mai mult la rangul de oras". Momentan, locuitorii din Moneasa beneticiaza de serviciile unui microreleu de televiziune.
Dacia 5 ianuarie - 11 ianuarie Space Cowboys - (SUA)
Muresul 5 ianuarie - 11 ianuarie Dispari in 60 de secunde - (SUA)
Arta 5 ianuarie - 11 ianuarie - Sala A Shaolin Cowboy - (SUA)
Arta 5 ianuarie - 11 ianuarie - Sala B X-Men - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}