title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 6 martie 2001

Prefectul Pele a propus investitii in agricultura si exploatarea marmureiItalienii s-au saturat de birocratia romaneasca
Prefectul judetului Arad, Gheorghe Pele, a primit ieri o delegatie surpriza, din Italia. Este vorba despre un investitor italian, care are un nume izbitor de asemanator cu celebra firma de automobile italiana: Dante Ferrari. Doleanta italianului facea referire la faptul ca birocratia.din tara noastra a ajuns la un asemenea nivel incat ei nu o mai pot accepta. Investitorul italian i-a propus prefectului sa il sustina pentru infiintarea unei noi Camere de Comert, de aceasta data privata. Dante Ferrari spune ca a intampinat atatea probleme birocratice la Camera de Comert si Industrie a Judetului Arad, incat nu mai poate si isi desfasoare activitatea. Investitorul italian i-a promis prefectului ca, daca totul va functiona, va putea aduce in Romania peste 7 000 de potentiali investitori, numai din Regiunea Venetto. La intalnire au participat si primarul Aradului, Dorel Popa, si presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, precum si presedintele Camerei de Comert si Industrie a judetului Arad, Nicolae Bacanu. Prefectul si-a aratat disponibilitatea de a ajuta investitorul italian pentru a-si pune in practica proiectul sau. Mai mult, purtatorul de cuvant al Prefecturii, Serban Popescu, ne-a declarat ca investitorul italian va avea toata sustinerea din partea autoritatilor locale aradene. Prefectul Aradului i-a propus italianului sa investeasca in agricultura aradeana si in productia de marmura, doua dintre sectoarele care au fost lasate de izbeliste in economia judetului, in ultimii ani. Desigur, la acest nivel al discutiilor pare inca prematur sa vorbim despre o afacere in sensul adevarat al cuvantului, cu atat mai mult cu cat birocratia nu este doar apanajul Camerei de Comert si Industrie a Judetului Arad. Cu toate acestea este imbucurator sa auzi despre proiecte care ar putea aduce in economia Aradului 7000 de investitori, chiar daca acestia sunt toti din Regiunea Venetto.
Claudia Miutescu si Stefan Pascu la intalnirea cu presaAu sosit banii pentru cei disponibilizati
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a organizat vineri, la ora 10,00 o conferinta de presa. La intalnirea cu ziaristii a fost prezent directorul AJOFM, Stefan Pascu, si purtatoarea de cuvant a acestei institutii, Claudia Miutescu. Tot vineri, au fost virate platile compensatorii cu o valoare de 2,1 miliarde de lei pentru cei disponibilizati dintr-un numar de 21 de societati. Persoanele disponibilizate se vor prezenta la CEC pentru a-si ridica platile compensatorii. Claudia Miutescu a declarat ca "a fost depusa la posta suma de patru miliarde de lei, pentru ajutorul de somaj". AJOFM asigura la cerearea agentilor economici cursuri de calificare si perfectionare profesionala pentru meseriile de turnator, lacatus si bucatari. O grupa de cursanti nu poate depasi totalul de 20. Azoma si Restaurantul International sunt doi agenti economici care au nevoie de mana de lucru. International poate angaja un numar de 12 tineri sau tinere pentru municipiu si opt pentru statiunea Moneasa, calificati ca bucatari. In luna februarie au fost demarate mai multe cursuri de calificare pentru meseriile de tinichigiu auto, mecanic auto si tamplar universal. La aceste cursuri au fost prezenti 48 de absolrenti din care 16 someri. In ceea ce priveste cursul de operator pe calculator, s-au perfectionat in jur de 23 de persoane dintre care 17 someri. Stefan Pascu a mai declarat ca "acei care au fost disponibilizati si care nu si-au gasit un loc de munca in domeniul in care sunt specializati se pot prezenta la AJOFM pentru a primi ajutorul de somaj, conform Legii nr. 1/1991".
Copiii strazii vor beneficia si de mese caldeBoschetarilor li s-au adaugat si doua femei gravide
Adapostul de noapte, recent deschis de Primaria municipiului, se bucura de o cautare tot mai mare. Boschetarii, copiii strazii si cei care nu au un acoperis deasupra capului au inceput sa abandoneze rand pe rand canalele, holurile garii si vagoanele de tren si vin in numar tot mai mare aici, chiar daca stiu ca pot ramane numai peste noapte. Ei s-au anuntat unul pe altul despre deschiderea adapostului si incep sa vina aici in numar tot mai mare. Daca in primele zile de la deschidere numarul locatarilor era cuprins intre 20-25 de persoane, in prima zi a lunii martie au innoptat la adapost 58 de persoane. Deocamdata, pentru ca dotarile nu sunt finalizate, dar s-a impus deschiderea adapostului din cauza frigului, sunt amenajate doar trei camere, doua bai si o sala de mese. "Dupa ora 19,00 incep sa vina. Avem trei camere amenajate unde pot dormi si doua bai. In primul rand ii punem sa se spele, dupa care le asiguram si imbracaminte, daca este cazul. Multi dintre ei trebuie imbracati din cap pana-n picioare, pentru ca hainele lor arata jalnic cand vin aici. Apoi, primesc o masa calda, asigurata de Cantina-sociala a Primariei in zilele de luni pana joi. Vinerea si duminica primesc hrana rece. Cine doreste poate sa serveasca si micul dejun. Peste noapte sunt supravegheati de doi referenti sociali si un gardian public", ne-a declarat Teodor Campan, administratorul Adapostului. In prezent, frecventeaza acest adapost, pe langa mai multi copii ai strazii, si doua femei gravide, care-si petrec zilele tot pe strazi. In adapost, copiii gasesc caldura si mancare, asa ca nu mai risca sa inghete prin canale.
Braconierii au fost prinsiCinci persoane se afla in cercetari
Paznicii pescariilor, padurarii sau oamenii legii sunt obisnuiti cu pescarii care arunca momeala in apa atunci cand sezonul de pescuit este interzis. Nici pescarii ilegali, adica acei care nu au nici un act care sa ateste faptul ca si-au platit taxele necesare practicarii acestei pasiuni, nu sunt de neglijat. Numai ca unii dintre acestia, in momentul in care au ajuns sa fie prinsi in flagrant, devin extrem de violenti, fiind gata sa sara la gatul paznicilor care le sperie pestii. Un astfel de caz s-a petrecut in noaptea de 15 spre 16 februarie, la pescaria de pe raza localitatii Socodor. Radu Ioanovici, in varsta de 25 de ani, Ioan Ioanovici, in varsta de 46 de ani, Gabriel Pop, in varsta de 25 de ani, Grigore Pop, in varsta de 36 de ani, si Ioan Hant, in varsta de 37 de ani, toti din localitatea Simand, au avut ceva de impartit cu paznicii pescariei. Cei cinci pescari au braconat cu o setca peste 52 de kilograme de peste de la pescaria Socodor. In timp ce acestia se aflau in exercitiul functiunii, cativa paznici s-au apropiat de ei si le-au cerut la control aprobarile necesare pentru a pescui acolo. La vederea paznicilor, pescarii au devenit violenti, astfel incat intre cele doua parti a izbucnit un adevarat scandal. De la scandal pana la bataie nu a fost decat un pas, astfel incat dintr-o singura miscare, cei cinci pescari au incalcat legea de doua ori. In momentul de fata, acestia sunt cercetati in stare de libertate de catre lucratorii Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, fiind acuzati de savarsirea infractiunii de braconaj. Valoarea pagubelor a fost estimata la peste patru milioane de lei.
Sculptorul Dumitru Serban da viata pietrei - Virtual Arad News (c)2001Lucrarile sale celebreaza un antropocentrism maret
Sculptorul Dumitru Serban este presedintele filialei Arad a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, iar numele sau a razbatut de foarte multi ani dincolo de granitele tarii. Numele sau este legat de arta monumentala, lucrarile executate de el in piatra si lemn fiind unele de referinta ale artei monumentale romanesti. Dumitru Serban dispune de acea insusire aparte prin care daruieste pietrei o puternica propulsie, demonstrand ca prin creatie omul poate aspira la un loc in inaltimi. Sculptorul a ridicat in spatiu mari volume geometrice in care a reusit sa puna in valoare energia pietrei, multe dintre lucrarile sale parand o lupta cu spatiul infinit. Definind sculpturile lui Dumitru Serban, istoricul si criticul de arta Horia Medeleanu spune ca "sunt semne ale omului ca fiinta situata intre pamant si cer. Ele celebreaza un antropocentrism maret in care exista un elan neinfranat. Sculptorul lanseaza prin ele acea superba provocare din cunoscutele versuri juvenile ale lui Blaga: Dar muntii - unde-s? Muntii pe care sa-i mut din cale..." In cea de a doua etapa a creatiei lui Dumitru Serban, ideea antropocentrica este reluata si imbogatita cu ideea sacrului. In lucrarile care apartin acestei etape, sculptorul pare, doar in aparenta, mai domolit, recurgand la "masura umana" a lucrurilor, dar din toate se desprinde ideea ca "sacrul se afla in om". Piatra a ramas pentru Dumitru Serban un mijloc de exprimare complex, prin intermediul caruia aduce in fata lumii o viziune cu totul aparte asupra menirii si puterii omului pe acest pamant. Una dintre lucrarile definitorii ale sale este Cea intitulata "Praznic": forma evoca o paine uriasa asezata pe o piatra, sculptura monumentala preluand subtil toate unduirile dealului pe care se afla amplasata. Absolut toate formele si liniile, "praznicului" releva pozitia omului in univers. Una dintre lucrarile de maxima sinteza ale lui Dumitru Serban se afla in Ungaria, la Villanyi, intitulata "Cumpana apelor". In mediul oferit de vastitatea pustei ungare, Serban a plasat un simbol acvatic ce provoaca numeroase sugestii si conotatii date de forma. "Cumpana apelor" apare in monotonia pustei ungare ca un punct fix ce degaja o energie iradianta extrem de puternica. Dumitru Serban ramane in istoria arte monumentale romanesti un punct de reper. Fie ca sunt plasate in Romania, Ungaria, Egipt sau in alte colturi indepartate al lumii, sculpturile ce poarta semnatura lui Dumitru Serban aduce aminte tuturor ca un roman indrazneste sa lupte cu infinitatea spatiului pentru a reda omului increderea in propriile-i puteri creatoare.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}