title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 6 aprilie 2001

De "Florii" aradenii cumpara multe flori - Virtual Arad News (c)2001Incarcata de semnificatii religioase, duminica dinaintea Pastelui este dedicata sarbatoririi celor ce poarta nume de flori. Se spune ca atunci cand a intrat in Ierusalim, cu o saptamana inainte de a fi rastignit, Iisus a fost intampinat cu flori de catre oamenii adunati pe strazi. Astfel, aceasta zi a ramas in calendarul religios sub denumirea de "Duminica Floriilor", fiind pastrata pana in zilele noastre. Si anul acesta orasul nostru s-a pregatit pentru intampinarea sarbatorilor in ceea ce priveste aprovizionarea pietelor cu flori. Acestea au proveniente mai mult sau mai putin exotice: Olanda, Italia, Ungaria, China. In aceasta perioada sunt preferate freziile, narcisele, lalelele, zambilele si trandafirii. Producatorii asteapta o crestere a vanzarilor, mai ales la florile de sezon. Preturile florilor nu difera mult in piete fata de florarii; pentru lalele, iris si gherbera aradenii vor plati 15.000 de lei, freziile costa 15.000 de lei, calele - 25.000 lei, iar pretu unui fir de garoafa este de 10.000 lei. Preturile la trandafiri difera intre 20.000 si 50.000 dc lei, in functie de culoare, crini se gasesc la 50.000 lei firul, iar un fir de orhidee thailandeza costa 45.000 de lei. Oferta din pietele si florariile aradene este foarte variata insa se pare ca tot cadourile se bucura de o mai mare trecere chiar daca aceasta perioada apartine florilor.
La statiile Petrom preturile au ramas neschimbate - Virtual Arad News (c)2001Dupa data de 30 aprilie, se preconizeaza o criza a motorinei
La sfarsitul saptamanii trecute, mai multe rafinarii au anuntat ca pretul carburantilor la poarta rafinariei a scazut cu aproximativ 200-300 de lei. Motivul il constituie imbunatatirea raportului dintre leu si euro. Cu toate ca se astepta o reducere a pretului carburantilor si la statiile de distributie, acest lucru nu se va intampla. Ieri, Marin Duta, director general la Depozitul PECO Arad din cadrul SNP Petrom, ne-a declarat: "Preturile la carburanti nu vor fi modificate in perioada imediat urmatoare. Vom continua vanzarea carburantilor la aceleasi preturi. Vreau sa va spun ca preturile practicate la statiile din Arad ale Societatii Nationale a Petrolului Petrom sunt cele mai mici din toata tara". Chiar daca Petrom a anuntat o reducere a pretului cu 200-300 de lei, benzinarii sustin ca in realitate este vorba de o scadere a pretului cu doar 40 de lei. Oricum, acesta este deja un amanunt lipsit de importanta, avand in vedere ca preturile la carburanti la statiile de distributie nu vor fi reduse. Nici benzinariile particulare nu vor opera modificari in pretul carburantilor. Daca la ora actuala nu sunt probleme cu stocurile de carburanti, pentru viitoarele luni se anunta o criza a motorinei. Asta din cauza ca mai multe rafinarii isi vor intrerupe activitatea, intrand in remont. De fapt, acest lucru se intampla anual. Oricum, criza motorinei va incepe dupa 30 aprilie, data la care expira termenul pana la care mai poate achizitionata motorina contra cupoanelor. Din necesarul de 3 200 de tone destinate producatorilor agricoli aradeni, pana la aceasta data au fost livrate 3 000 de tone, ceea ce inseamna ca la acest capitol nu se stam deloc rau. In acest an, in judetul Arad vor mai fi inaugurate inca doua statii de distributie apartinatoare ale SNP Petrom.
SIF Banat-Crisana va trimite dividendele prin postaActionarii care si-au schimbat domiciliul trebuie sa anunte societatea, printr-o scrisoare
Marti, conducerea Societatii de Investitii Financiare 1 Banat-Crisana a prezentat rezultatele economice si financiare obtinute in anul 2000: profitul brut aferent anului 2000 este de 250,2 miliarde de lei; profitul net obtinut este de 195,6 miliarde de lei, dividendul brut pe actiune se ridica la 240 de lei, inregistrand o crestere de 84,6% fata de valoarea dividendului acordat anul trecut. Evolutia societati: la Bursa de Valori Bucuresti in cursul anului 2000 a confirmat interesul investitorilor pentru titlurile SIF Banat-Crisana, atat prin prisma lichiditatii, cat si prin evolutia cotatiei. Aceasta a inregistrat un trend crescator, ajungand de la 402 lei la inceputul anului, la 630 lei la sfarsitul anului, adica o crestere de 56,7%, superioara ratei anuale a inflatiei in 2000. Sambata a avut loc Adunarea Generala a Actionarilor, in care s-a aprobat si componenta noului Consiliu de Administratie, cu un mandat de patru ani. Totodata, a fost reales in functia de presedinte al Societatii de Investitii Financiare1 Banat-Crisana Ioan Cuzman. In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de sambata s-a stabilit ca distribuirea dividendelor se va face prin mandat postal, incepand cu luna mai. Actionarii care si-au schimbat domiciliul trebuie sa anunte de urgenta acest lucru societatii, printr-o scrisoare la care sa fie anexate si copii dupa buletinul de identitate, pagina cu poza si pagina cu mutatia. La cerere, actionarii care detin peste 10 000 de actiuni pot primi dividendele in cont personal. Principalele directii de actiune ale SIF 1 Banat-Crisana pentru anul 2001 se vor orienta catre restructurarea portofoliului de actiuni, dezvoltarea organizationala, perfectionarea resurselor umane si contribuirrea la imbunatatirea cadrului legislativ. Un fapt imbucurator pentru cei peste 9 milioane de actionari ai SIF 1 Banat-Crisana este ca dividendul de 240 lei/actiune, brut, este cel mai mare dintre toate dividendele acordate de societatile de investitii financiare. Acest lucru l-a facut pe Ioan Cuzman sa spuna: "SIF 1 Banat-Crisana este o societate competitiva si va fi capabila si fac fata competitiei si concurentei".
Vaca Florica a fost campioana Romaniei in 2000Vaca Florica a fost declarata anul trecut "Campioana Romaniei"
Sectorul zootehnic a intrat intr-un regres continuu in ultimii ani. Motivele sunt multe, de cele mai multe ori obiective, dar cand ne gandim la traditia cresterii animalelor in tara noastra, toate motivele par subiective. Una din fermele din judetul Arad care continua sa faca cinste sectorului zootehnic este Vladilact, ferma ce apartine de SCA Utvinis. Ferma functioneaza pe o suprafata de 450 de hectare, din care 314 sunt concesionate de la Administratia Domeniului Statului si 136 de hectare sunt luate in arenda. In ultimii zece ani, din aceasta ferma s-au vandut la gospodariile populatiei 200 de juninci gestante, 60 de vaci de lapte, 100 de vitele de reproductie 50 de tauri pentru monte naturale si 21 de taurasi. Material biologic a fost livrat pentru ferme din 12 judete ale tarii. De fapt, intre obiectivele celor de la Vladilact sunt si livrarea de tauri pentru reproductie cu valoare genetica ridicata, precum si livrarea de material genetic superior. Ferma Vladilact ocupa locul 1 in Romania intre fermele de elita care cresc Baltate Romanesti. Dovada sta vaca Florica declarata anul trecut "Campioana Romaniei" la rasa Baltata Romaneasca. In urma cu doi ani, Vladilact ocupat locul 1 pe tara la productia de lapte la rasa Baltata Romaneasca. Pe viitor se intentioneaza consolidarea caracterelor la rasa Baltata cu Negru Romaneasca obtinuta in urma incrucisarii de absorbtie a rasei Baltata Romaneasca cu Holstein Friza, prin folosirea unui material seminal de inalta valoare genetica. In luna februarie ferma Vladilact a fost vizitata de ministrul agriculturii si alimentatiei, Ilie Sarbu.
Bustenii vor avea restrictii la exportO hotarare de Guvern a creat mari nemultumiri
Printr-o Hotarare de Guvern a fost interzis exportul cotei de masa lemnoasa, pe picior, pe anul 2001, de catre Regia Nationala a Padurilor. Insa societatile profilate pe exportul de lemn, care poseda licente de export nu intra, deocamdata, sub incidenta respectivei legi. Si asta pentru ca mai detin, inca licentele de export si contracte cu firmele straine, incheiate inainte de aparitia Hotararii de Guvern. Sindicatele din industria lemnului au condamnat si condamna exportul de masa lemnoasa pe picior care s-a facut in ultimi ani. "Vrem sa tragem un semnal de alarma vizavi de Hotararea Guvernului care interzice eliberarea licentelor de export pentru busteni. Daca a aparut actul normativ, cei care detin licente si contracte eliberate anterior hotararii continua sa exporte masa lemnoasa. Insa sunt convins ca in spatele exportului de busteni se afla cativa politicieni, pe care nu vreau acum sa-i nominalizez", ne-a declara Virgil Culda, presedintele Sindicatului Liber din cadrul S.C. IMAR S.A. Reprezentantul Directiei Silvice Arad, inginerul sef Adam Craciunescu, este de parere ca toate aceste semnale de alarma trase de Sindicatul Liber de la IMAR sunt menite sa creeze o diversiune. Hotararea Guvernului se refera doar la cota de masa lemnoasa pe picior, pe anul 2001, fara a se mentiona soarta bustenilor taiati anterior. Ir plus, bustenii sunt exportati doar intr-o anumit, perioada a anului, adica din octombrie pana in 31 martie, temperaturile mai ridicate din perioada martie - octombrie facand imposibila transportarea bustenilor in conditii optime. Oricum, alte licente de export nu vor mai fi eliberate, cele pe care le detin exportatorii de masa lemnoasa expirand in curand.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}