title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)

Stirile Zilei

Luni, 7 mai 2001

Teatrul de Marionete implineste astazi 50 de ani
Ultima zi a Festivalului. International de Arta a Animatiei "Euromamarionete 2001", ce s-a desfasurat la Arad , este si cea mai importanta pentru organizatorul acestei manifestari, Teatrul de Marionete. Motivul? Teatrul implineste astazi cincizeci de ani de existenta. In 7 mai 1951. la acest teatru se ridica pentru prima data cortina, seria jumatatii de veac de spectacole fiind deschisa de "Galosul fermecat". Din acel an, 1951, si pana acum, Teatrul de Marionete a devenit un loc unde copiii sunt primiti cu bratele deschise.
Este prezentat juriului un nou exemplar... - Virtual Arad News (c)2001Ciobanestii si rottweilerii au fost cei mai admirati
Ieri dimineata, Asociatia Chinologica Romana, filiala Arad, a organizat o Expozitie Chinologica Nationala C.A.C. Concursul a inceput la ora 10,00 si-a durat pana dupa ora 15,30. La expozitie s-au inscris peste 400 de caini din 72 de rase. Ca o premiera, la Arad au fost prezenti si 40 de caini din rasele ciobanesc carpatin (de tip Bucovina, Ardelenesc si Bistrita) si ciobanesc mioritic. Pe langa aceste rase au mai fost inscrisi 71 de rottweileri si 52 de ciobanesti germani, la concurenta foarte mare pentru castigarea titlului de C.A.C. si cel Cel Mai Frumos Caine al Rasei. Castigatorii titlului de Cel Mai Frumos Caine al Rasei au concurat la titlul de Cel Mai Bun al Grupei pe Rase, in total zece exemplare. Campionii au concurat in ring pentru Cel Mai Frumos Caine al Expozitiei, adica Best In Show. Pe de alta parte, echipa de dresaj mixt a Aradului a prezentat un program pentru public. Asociatia Chinologica Romana nu a acceptat in concurs decat caini vaccinati antirabic, cu minimum o luna inaintea expozitiei. La Campingul de la Subcetate nu au avut acces alti caini in afara de cei inscrisi in catalog, exceptie facand rasele ciobanesc mioritic si ciobanesc carpatin. Acesta este motivul pentru care in apropierea spatiului de desfasurare al concursului se aflau destul de multi comercianti de caini. Cu toate ca aradenii au luat cu asalt campingul, autoturismele fiind parcate pana dupa podul Micalaca, foarte putini si-au permis sa dea cateva sute de marci germane pe un exemplar. Pretul unui bilet de intrare a fost de 20 000 de lei pentru adulti si 10 000 de lei pentru copii. Nu au lipsit nici incidentele, fiind destule cazuri in care exemplarele participante la expozitie nu s-au suportat reciproc. Printre ringurile de concurs s-au aflat si cativa stilisti ambulanti, specialisti in coafuri canine. Ar mai fi de remarcat ca participantii nu au fost doar aradeni, in concurs fiind prezente si exemplare din alte judete. Si cum din cei 400 de caini inscrisi numai cativa puteau sa castige, au aparut si inerentele acuze la adresa arbitrajului. Din fericire nemultumirile au ramas doar la nivel de discutii intre stapani, fara ca lucrurile sa degenereze. Cei mai multi vizitatori au fost, cum era de asteptat, copiii. Acestia nu isi puteau lua ochii de pe cate un husky sau un coker spaniel. Dupa cum s-a putut vedea si la aceasta expozitie, cea mai numeroasa rasa din Romania a devenit rottweilerul. Comerciantii de hrana pentru caini nu au picrdut nici ei ocazia de a fi prezenti cu standuri la CampinguI de la Subcetate.
La Siatra Prod, presa este privita cu ostilitate...O sesizare oficiala venita din partea Politiei TF Arad - cu privire la o posibila ilegalitate facuta de conducerea Siatra Prod - a pus pe jar institutiile abilitate. Zvonul (care, in treaca fie spus, putea avea toate premisele unui adevar) se referea la faptul ca, in incinta institutiei, ar exista pesticide. Gradul de toxicitate al acestora este atat de mare incat, pentru detinerea fabricarea, utilizarea si comercializarea lor, Guvernul a emis Ordonanta nr.4 din 1995, in care se impune obtinerea a patru autorizatii, pentru fiecare din situatii. "Am fost la fata locului si am constatat ca a fost vorba de altceva. Siatra Prod a vandut fier vechi firmei Sofert Bacau SA, iar aceasta le-a dat, in contrapartida, ingrasaminte. Siatra Prod a vandut ingrasamintele la SC Archim Agroindustrial SRL. De fapt, Siatra nu a manipulat ingrasamintele, ci le-a transferat doar prin acte" - ne-a declarat Mihai Covic, inspector sef la Inspectoratul de Protectia Mediului. Inspectorii de la mediu au amendat, totusi, pe directorul Siatra Prod, Tanase Potarca (fratele patronului Cinstantin Ninel Potarca) cu cinci milioane de lei pentru ca firma nu are autorizatie de mediu. Contactat telefonic de noi, patronul acestei societati (acuzat de managerul RTI, Elena Radu, ca ocupa in mod abuziv spatiul cumparat de la Archim) ne-a declarat: "In problema autorizatiei de comercializare a pesticidelor, mentionam ca nu detinem un asemenea act, conform statutului firmei, pe care l-am preluat in momentul achizitionarii combinatului. De restul autorizatiilor nu avem nevoie, pentru ca noi nu producem ingrasaminte, etc. Restul acuzelor le vom clarifica luni (astazi) dimineata, cand, prezenti la sediul IJP Arad, vom prezenta toate actele care se dovedeasca solutionarea cauzelor in favoarea noastra, precum si un extras din cartea funciara, care certifica faptul ca noi suntem proprietarii de drept ai fostului Combinat chimic". La locul faptei, prezenti fiind si noi, cei numiti de domnul Ninel Potarca sa administreze Combinatul si sa monitorizeze tranzactiile care se fac acolo, ne-au intampinat cu o vadita ostilitate, demna de cauze mai bune. Din moment ce suntem mereu asigurati de onor-firma ca toate actele pe care le poseda SC Siatra Prod SRL sunt in regula, nu intelegem de fel reticenta pe care cei de acolo o afiseaza ori de cate ori un organ de presa doreste sa-si intormeze cititorii vizavi de multiplele aspecte discutabile ale societatii. Vom reveni.
Garda Financiara a efectuat controale in Piata PompierilorPiata Pompierilor a fost, vineri, locul de suferinta al comerciantilor, caci, la ora 10, angajatii Garzii Financiare Arad au descins in zona. Controlul, la care au participat 25 de comisari in frunte cu Dan Cancel, a beneficiat si de sprijinul Politiei, care nu a avut viata grea, desi cei mai multi dintre comercianti au facut cu greu fata confiscarilor la care au fost supusi. Desi actiunea GFA a durat doar o ora, zona supusa verificarilor a fost aproape curatata, comisarii acordandu-le celor controlati zece minute pentru a-si strange marfa neconfiscata si a elibera piata. Ultimatumul nu a fost inteles chiar de toti, unii dintre cei "pagubiti", complet bulversati, isi mai etalau inca marfa, fara garantia ca aceasta le mai apartinea. De altfel, indignarea s-a transformat in scurt timp in revolta, caci, desi comisarii nu le-au confiscat toata marfa, cea ramasa nu-i multumea pe comercianti. Dan Cancel, comisar sef sectie ne-a declarat ca "nu putem sa confiscam totul; exista aici tot felul de produse a caror inventariere ne-ar fi luat mult prea mult timp, valoarea acestora fiind una infima. Oricum, valoarea marfii confiscata este de doua ori mai mare decat cea ramasa  la comerciant". Fara a se simti in vreun fel vinovati, desi, marfa expusa nu avea nici un document de provenienta, si fara a fi bucurosi sa discute cu presa, pe care o considerau o aliata a Garzii, comerciantii si-au sustinut punctul de vedere, caci "si noi platim ca tot omul taxele si impozitele la stat, platim si locul in piata, in fiecare zi 45 de mii si pe luna 150, si, chiar si asa, astia nu ne lasa sa traim. De ce nu fac controale la firmele mari? ". Altii, mai obisnuiti parca cu verificarile, sustineau ca de data aceasta comisarii "s-au intrecut pe ei, altadata ne mai lasau ceva din produse si nu ne dadeau afara din piata doar asa, ca vor ei. Cei mai vinovati ca a iesit spectacol sunteti voi, presa". Si chiar a fost spectacol, caci toata marfa de valoare era ambalata si dusa in masinile Garzii, sub ochii politistilor, printre apostrofarile comerciantilor si camerele de filmat ale televiziunilor locale. Totul, aproape ca la carte. Cat despre marfa confiscata, valoarea acesteia, potrivit spuselor comisarului sef, a fost de 100 de milioane lei, la aceasta adaugandu-se si amenzile, destul de mici in astfel de cazuri ( 150- 200 de mii lei de comerciant). Marfa confiscata va fi vanduta, banii intrand in buzunarele statului. Printre urlete si plansete, am mai putut afla de la comercianti doar ca de maine vor fi din nou prezenti in piata, caci activitatea desfasurata de ei aici ramane singura sursa de venit a familiei.
Helmuth Duckadam si noua sa pasiune...I s-a spus "EROUL DE LA SEVILLA". In 7 mai 1986 a aparat patru lovituri de la 11 metri in finala cu Barcelona, in urma careia Steaua a ajuns campioana Europei. I-a facut sa-si planga-n pumni pe Alexanco, Schuster, Urruti, Archibald, Victor si Marcos. La mii de kilometri, alte milioane de oameni plangeau. De bucurie, de asta data. Aradeanul care a facut fericita o tara intreaga este acum un tanar si linistit pensionar.
Pensie le 3,2 milioane
Helmuth Duckadam are cum 42 de ani. Ultimii sase i-a lucrat la Politia de Frontiera, de unde s-a pensionat pe caz de boala. Pensia pe care o primeste? "Trei doua sute. E mult?" Vechiul anevrism, care a aparut la putin timp dupa finala de la Sevilla si care l-a rupt de fotbal, l-a obligat sa treaca la un trai asezat. A mai avut insa si un alt motiv sa iasa la pensie, dupa restructurarile de la frontiera: "Dupa parerea mea, restructurare nu inseamna a promova nepotismul si am considerat ca locul meu nu mai este acolo". A plecat cu regret, dar s-a consolat la gandul ca si-a facut intotdeauna treaba cat s-a priceput de bine. N-a facut abuzuri, dupa cum spune cu mana pe inima, insa de la o sotie tot nu s-a abtinut: "Am dat o singura data interdictie sa se intre in tara. Eram nervos ca vamesii unguri ii tot intorceau pe romani inapoi din diferite motive si a cazut ghinionul pe unul de-al lor. L-am controlat de trusa medicala, cric, tot, ca la carte! Si, pan' la urma, l-am intrebat daca are lanturi pentru zapada. Evident ca n-avea si l-am intors. De un' sa aiba, saracu lanturi de zapada, ca era miez de vara!"
Marea dragoste
Cea mai draga perioada din viata lui Helmuth este legata de Steaua. "Au fost anii cei mai frumosi. Toti am fost prieteni", isi aminteste, nostalgic, cel care a ingenuncheat Barcelona. A avut insa si el preferatii lui printre coechipieri: "Eram atunci mai multe gasti. A noastra era mai numeroasa, cu Iovan, Barbulescu, Bumbescu, Majearu, Radu II, Tataran, Balan, Laurentiu, Pistol si Weissenbacher. Cu trupa asta mergeam dupa jocuri la bere. Stoica era familist si mai retras. Piturca avea cercul lui de prieteni. Lacatus incerca sa vina, dar nu-l lasa nevasta. Boloni era mai in varsta si prefera sa mearga la teatru cu sotia. Belodedici si Balint erau mai tineri si mergeau la gagici. In teren insa am fost toti o echipa", povesteste Duckadam.
Vanator si fermier Tanarul pensionar isi petrece acum majoritatea timpului liber la cabana din Semlac, satul lui natal, "Am si eu dreptul la un bob de odihna, ca pensionarii. In rest, mai trag o vanatoare, mai pocnesc un iepure, un fazan, ce se mai iveste in catare", spune, zambind pe sub mustata, fosta stea de la Sevilla. Pe Helmuth il trage ata sa fie si fermier. "Avem o ferma cumparata anul trecut. Cu toate ajutoarele promise pentru firmele nou infiintate, fondurile Phare si SAPARD sunt pentru altii. Incercam sa crestem peste, taurasi sau chiar struti, daca va fi rentabil. Aveam de gand sa-mi fac o pescarie, dar costa prea mult teava prin care sa transport apa si-am fost nevoit sa renunt; La idee insa nu am renuntat si tot o fac pana la urma", se destainuie fosta glorie a Stelei. In rest, chiar daca evita sa vorbeasca despre posibila numire in conducerea clubului UTA, zvonurile il dau, din vara, ca presedinte. Dar, deocamdata, n-are timp. E ocupat cu o trebusoara importanta: sa invete cum sa nu faca mare lucru. Dar, parca nici de-al naibii, nu-i iese deloc.

A consemnat Ovidiu Gancea


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}