title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Vineri, 8 iunie 2001

Demonstrantii FNI se indreapta spre palatul de justitie...Prefectul Gheorghe Pele a raportat situatia de la Arad premierului Adrian Nastase
Anuntat de aproximativ o luna de zile, mitiagul organizat ieri de pagubitii de la Fondul National de Investitii a fost, se poate spune, un esec. Din cei aproximativ 2 500 de depunatori la FNI, care anul trecut au inaintat plangeri impotriva conducatorilor Fondului, la Politie, ieri la miting au participat doar 50. Punctul de plecare a fost sediul ANI-FNI, din incinta Casei de Cultura a Sindicatelar, de unde minicoloana demonstrantilor s-a deplasat spre Prefectura, cu intentia de a purta discutii cu prefectul judetului Arad, Gheorghe Pele. Initial, prefectul a dorit sa poarte un dialog cu reprezentantii demonstrantilor in biroul sau, dar a fost refuzat categoric de cei 50 de pagubiti. Izbindu-se de acest refuz, Gheorghe Pele a veait in fata demonstrantilor pe care i-a asigurat de tot sprijinul sau. "Din functia mea nu ma pot implica direct in procesul de recuperare a banilor investiti de dumneavoastra la FNI. Eu pot doar atat: sa anunt astazi (n.r. ieri) Executivul. Il voi suna pe premierul Adrian Nastase pentru a-i comunica despre situatia creata la Arad. Va inteleg si doresc sa va recuperati cat mai repede banii", le-a spus prefectul Gheorghe Pele manifestantilor. Mini-coloana demonstrantilor s-a indreptat apoi spre Palatul Justitiei, unde au fost scandate lozinci impotriva celor care tergiverseaza procesele aflate pe rol. Oricum, demonstratia din fata Palatului Justitiei s-a incheiat cu: "Traiasca Justitia". Ultimul loc unde manifestantii au protestat, cu toate ca initial nu era inclus in program, a fost sediul CEC, institutie de la care pagubitii asteapta sa-si primeasca banii. Mitingul de ieri a demonstrat un lucru: cei mai multi dintre investitorii la FNI refuza sa creada ca isi vor mai recupera banii.
Liceul German a implinit 275 de aniIn acest sfarsit de saptamana, Liceul "Adam Muller Guttembrunn" va deveni un pol al spiritualitatii
Acum 275 de ani s-a atestat documentar prima institutie de invatamant in limba germana in Aradul Nou, care, ulterior a devenit cartier al Aradului. De atunci, cu putine intreruperi nesemnificative, scoala de limba germana a functionat sub diferite forme pe teritoriul din Aradul Nou, deservind nu doar populatia de nationalitate germana ci, dintotdeauna, intreaga populatie banateana dornica de a fi purtatoare si utilizatoare a limbii si culturii germane. Pentru a marca aceasta aniversare deosebita, consiliul de administratie al Liceului Teoretic Adam Muller Guttenbrunn a fixat ziua de 9 iunie 2001 drept ziua in care se va desfasura o festivitate de marca, coroborata cu un program cultural deosebit de complex sub egida "275 de ani de invatamant in limba germana la Arad". Manifestarea este gandita ca un seminar istoric de o zi, marcat de lansarea unei brosuri comemorative si impodobit cu un program cultural-artistic, cu un program cu public, urmat de un sejur de 1-2 zile restrans pentru oaspeti de seama, demnitari care vor participa la manifestare. Vineri vor sosi la Liceul German oaspetii din tara si din strainatate, urmand ca sambata sa se desfasoare activitati conform programului; Astfel, la ora 9,30 va avea loc deschiderea festiva a manifestarii, urmata de luari de cuvant si o lansare de carte. La ora 13,00 va debuta programul artistic, care va continua cu o masa festiva pentru oaspeti, dupa care se va face turul orasului. Incepand de la ora 18,00 actori Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu vor prezenta spectacolul de teatru in limba germana "Clavigo". Duminica organizatorii au pregatit un program special de vizitare a spatiului aradean pentru oaspeti din strainatate, program care include o vizita la Manastirile Hodos-Bodrog, Simeon Stalpnicul din Gai, Sfanta Maria din Radna si cetatea Soimos. Sunt asteptati sa participe 25 de demnitari romani din administratia centrala si locala, 10 demnitari din Germania, 15 conducatori de unitati scolare de limba germana din tara, 25 de cadre universitare, cercetatori si istorici din tara, precum de 25 de fosti profesori si elevi de seama ai invatamantului de limba germana din Arad.
Elevii de la sate vor fi dotati cu calculatoare24 de scoli generale din judetul Arad vor fi dotate cu PC
La initiativa ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, Ilie Sarbu, s-a organizat actiunea demarata cu ocazia "Ziua copilului" - 1 iunie 2001 ce se va desfasura pana la Craciun, "Un computer pentru tanarul fermier". Scopul actiunii este dotarea scolilor generale din mediul rural cu cate un calculator destinat exclusiv initierii in informatica a elevilor de la sate, unde se considera ca nivelul cunostintelor in informatica ale elevilor este cu mult sub cele ale scolarilor din mediul urban. In acest scop, directiile generale judetene pentru agricultura, precum si directiile silvice vor colecta fonduri banesti, donate de catre agentii economici cu profil agricol, industrie alimentara, silvic si de exploatare si prelucrare a lemnului. La randul lor, directiile generale judetene pentru agricultura, precum si directiile silvice, vor fi evidentiate, in cadru festiv, de catre conducerea M.A.A.P., dupa numarul de scoli, care vor fi dotate cu cate un calculator achizitionat din fondurile donate sau primit direct de la agentii economici. Primii 50 de agenti economici vor fi evidentiati la nivel central, dupa aportul lor cantitativ. Deja, mai multi agenti economici care au facut sau intentioneaza sa faca donatii refuza sa le fie facut public numele. Un numar de 24 de scoli generale din judetul Arad vor fi dotate cu calculatoare. Este vorba de scoli din localitatile: Iratos, Utvinis, Semlac, Scanteia, Nadlac, Conop, Savarsin, Barsa, Pecica, Joia Mare, Paiuseni, Radna, Gurahont, Iacobini, Ususau, Dezna, Ignesti, Beliu, Capalnas, Silindia si Nadas.
Aradul isi va schimba infatisarea...Obiectivele urmarite sunt dintre cele mai generoase
De cativa ani buni, tot mai multe voci s-au ridicat din randurile artistilor plastici si ale arhitectilor aradeni care reclama faptul ca atunci cand se iau decizii privitoare la aspectul orasului nostru trebuie sa fie si ei consultati. Pentru a se constitui intr-un adevarat partener de discutii si intr-un for consultant competent, ei au constituit Asociatia de Istorie si Cultura pentru Ridicarea de Obiecte Monumental - Artistice in Spatiul de For Public, pe scurt - AIC-OMA. Conform statutului, obiectivele, actiunile si formele de activitate organizate de aceasta asociatie au un caracter moral, patriotic, istoric, religios, traditional si cultural, intreaga activitate bazandu-se pe respectarea legislatiei in vigoare. AIC-OMA isi propune ca pentru indeplinirea sarcinilor pe care membrii sai si le-au asumat cu buna stiinta sa indeplineasca o serie de obiective care, deja, au fost stabilite. Printre acestea se numara publicarea de carti (monografii, memorii), pliante si reviste cu caracter istorico-literar; strangerea legaturilor cu populatia romaneasca din Euroregiunea Dunare-Mures-Crisuri- Tisa pentru o mai buna cunoastere reciproca; coordonarea activitatii pentru ridicarea unor monumente pentru cinstirea unor evenimente si personalitati ale istoriei Aradului sau ale istoriei nationale; fixarea unor placi comemorative, restaurarea de obiecte monumental-artistice; emiterea de medalii comemorative sau aniversare. In vederea indeplinirii tuturor acestor obiective au fost trasate si mijloacele de actiune, care presupun organizarea de simpozioane si comunicari stiintifice, schimluri de informatii si seminarii in tara si in strainatate ale membrilor asociatiei si ale unoi invitati, inclusiv din Euroregiune; conferinte aniversare etc. Membrii AIC-OMA vor aduce la cunostinta factorilor responsabili locali starea tehnica a caselor memoriale si vor prezenta si propuneri de restaurare si amenajare. Pentru ca in Arad sa nu mai apara monumente ce pot lasa loc de discutii, asociatia va organiza si concursuri de creatie in domeniul artei monumentale si arhitecturale pentru amplasarea in mediul urban si rural. In viitorul apropiat, AIC-OMA isi va deschide o retea de desfacere a produselor proprii, de colectare si de desfacere a obiectelor de arta (icoane pe lemn sau sticla, sculptura mica, anticariat, numismatica, artizanat si altele). Daca aceasta asociatie va reusi si isi impuna punctele de vedere in fata autoritatilor publice locale si a tuturor factorilor de decizie, in viitor poate ca Aradul va avea o cu totul alta fata.
Pe soseaua Nadlac - Arad s-a rasturnat un tir cu porciCa s-a rasturnat un TIR nu e nimic iesit din comun. Dar ca in incarcatura lui erau peste trei sute de porci, deja, parca incepe sa devina interesant. Iar si mai interesant ar fi de aflat cum s-a rasturnat acest TIR. Probabil ca soferul Sarga Ferencz, cetatean maghiar, aflat la volanul camionului cu numarul de inmatriculare XPL 534, se grabea sa ajunga ladestinatie. Intr-un moment de neglijenta, omul a scapat controlul volanului si, undeva pe soseaua Arad-Nadlac s-a trezit ca o ia la vale. Sau mai bine zis, spre sant. Si, imediat dupa ce masina s-a vazut aproape cu rotile in sus, mare bucurie mare pe animalele inchise in remorca masinii, care au speculat bine momentul si au luat-o la fuga pe camp. Insa si mai mare a fost bucuria oamenilor aflati cu muncile agricole prin zona, care nu s-au sfiit sa-i apuce pe ramatori de urechi si sa-i inghesuie in portbagajul masinilor dupa cum precizeaza gurile rele. Cert este faptul ca Serviciul de descarcerare al Detasamentului de Pompieri a fost solicitat sa intervina pentru salvarea animalelor ramase in remorca. In urma interventieii s-a reusit scoaterea la lumina a unui numar de aproximativ 185 de porci, din fericire, ramasi in viata.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare

painter.gif (13376 bytes)Artist plastic cauta...


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}