title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Sambata, 8 septembrie 2001

Conferinta de presa la SIF Banat-CrisanaSIF 1 - Banat Crisana nu este antrenat in nici un act de incalcare a legalitatii
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci, a facut joi o declaratie socanta: Premierul Adrian Nastase a solicitat ministerelor de Finante, de Interne si PAPS (!? n.r.) o situatie completa a activitatii Societatilor de Investitii Financiare, pentru a lamuri ce s-a intamplat in ultimii patru ani in aceste societati. Analiza va contine toate aspectele de ordin juridic, contabil, gradul de risc si responsabilitatea celor care iau decizii in numele celor noua milioane de actionari. Un motiv in plus pentru clarificarea activitatii si a mecanismului de lucru la aceste societati este numarul urias de procese, peste 17.000, care au la baza operatiuni cu cecuri fara acoperire, in care sunt implicate si firme fantoma. Este pentru prima data - in mai mult de patru ani SIF-urile sunt luate in vizor la cel mai inalt nivel al institutiilor statului. Guvernul a cerut un punct de vedere asupra activitatii SIF-urilor si Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare. Printre primii presedinti ai societatilor de investitii financiare care au reactionat la declaratia lui Claudiu Lucaci a fost Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana. "In ultima vreme, fata de societatile de investitii financiare exista o atentie foarte mare din diferite medii, inclusiv din cele politice. Din pacate, sunt foarte multe persoane care vorbesc despre SIF- uri, dar nu cunosc nimic despre activitatea lor. Societatile de investitii financiare nu trebuie confundate cu fondurile mutuale, iar rezultatele obtinute de noi sunt foarte bune. Sunt de acord ca activitatea noastra sa fie controlata de institutiile abilitate ale statului, dar nu vad de ce SIF- urile trebuie verificate de APAPS, institutie care nu are nici o atributie de control in Romania. Oricum, eu, personal consider declaratia lui Adrian Nastase drept surprinzatoare, si cred ca a facut o declaratie pripita, fara a se consulta in prealabil. Fara a face un atac la partidul de guvernamant, cred ca Adrian Nastase s-a grabit cand a dispus verificarea activitatii societatilor de investitii financiare. A gresi este omenesc si se poate intampla oricui", a declarat Ioan Cuzman, ieri, intr-o conferinta de presa, organizata ca reactie la declaratia purtatorului de cuvant al Guvernului. Presedintele SIF Banat-Crisana a tinut sa mai precizeze ca in momentul de fata SIF 1 nu are nici un parlamentar in Consiliul de Administratie al societatii, si, totodata, SIF 1 nu a participat la nici o campanie politica si nici nu are de gand sa o faca pe viitor. Ioan Cuzman a declarat ieri ca nu isi face nici o problema in privinta controalelor la care va fi supusa Societatea de Investitii Financiare Banat-Crisana. "SIF 1 nu este angrenat in nici un act de incalcare a legalitatii. Noi suntem controlati sistematic de Ministerul Finantelor, iar un control in plus nu mai conteaza, dar, repet,  nu inteleg de ce si APAPS trebuie sa faca aceste controale", a mai spus Ioan Cuzman.
Piata Mihai Viteazul este dorita de investitori - Virtual Arad News (c)2001Directorul adjunct al S.C. TOP S.A., Corneliu Matica, crede ca pietele nu se dau la un oarecare
Conform unor informatii aparute in presa locala, o firma privata doreste concesionarea celei mai importante piete din municipiu, Piata Mihai Viteazul. Respectivul investitor promite ca, in cazul in care va obtine concesionarea, va demara un amplu program de modernizare a pietei, concretizat prin introducerea gazului metan, iluminatului public si a altor facilitati. Initiativa are insa sanse aproape nule de reusita, din foarte multe motive. In prezent, pietele sunt concesionate SC TOP SA, societate la care actionar majoritar este Primaria, care detine 96% din actiuni. Incepand din acest an, societatea plateste o redeventa de aproximativ 700 de milioane de lei anual. In aceste conditii, nici teoretic, din punct de vedere juridic si nici practic, prin votul consilierilor, o firma privata nu are sanse de a obtine concesionarea unui obiectiv gen Piata Mihai Viteazul. "Pietele din municipiu s-au concesionat unei societati a Primariei, nu s-au dat la un oarecare. CLM detine un pachet covarsitor de actiuni, 96%, avand toate parghiile pentru a stabili regulile de functionare ale societatii. In aceste conditii, putem fi comparati cu un serviciu al Primariei sau cu o regie. Apoi, trebuie spus ca nu redeventa este totul, mai exista dividente, investitii... Si anul trecut am reinvestit 2- 3 miliarde de lei in hala din Piata Catedralei si in alte lucrari. Ne imbunatatim patrimoniul si asta este tot in folosul orasului, Daca investitorii cred ca iau piata, aduna trei miliarde, unul il dau la Primarie sau il investesc, iar restul le pastreaza, se inseala. Am auzit si eu despre initiativa. Este vorba despre cei care nu au putut sa-si cumpere spatiile de pe domeniul public, au pierdut procesul, iar acum incearca inca o varianta." - ne-a declarat directorul adjunct al SC TOP SA, consilierul Corneliu Matica.
Medicamentele pentru spitale sunt pe terminate...O problema spinoasa, cu care se confrunta Spitalul Municipal si cel de Obstetrica si Ginecologie Arad este (si) cea legata de datoriile extrem de mari pe care acestea le au fata de furnizorii de medicamente si alimente. Daca, in cel mai scurt timp, nu se vor aloca bani, cele doua spitale vor avea, in stoc, atat de putine medicamente, incat nici macar minimul necesar nu va putea fi asigurat. Desi situatia a ajuns si la urechile presei, dupa opinia reprezentantului Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate aceasta   problema nu exista. Am reusit sa aflam opiniile a doi directori de unitati spitalicesti si sa aflam ca lipsa medicamentelor este una dintre prioritatile managerilor acestor spitale.
Vom fi la "zero"
De la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Salvator Vuia", directorul adjunct, Grigoriu Kocsis, ne-a confirmat situatia dezastruoasa in care se afla aceasta unitate spitaliceasca. "Incepand din luna octombrie, nu vor mai fi acoperite salariile, precum si cheltuielile pentru medicamente si hrana. Daca nu va veni rectificarea bugetura, in luna octombrie vom fi cu medicamentele la zero. Avem datorii la furnizori de 5 miliarde de lei, dintre care peste 3 miliarde trebuiesc date doar la furnizorii de medicamente. Este o situatie speciala, care trebuie, neaparat, sa fie depasita. Am avea nevoie, pentru a iesi din impas, de 20 de miliarde de lei. Acesti bani ne vor ajunge pana la sfarsitul anului si ii vom folosi pentru plata datoriilor, salarii si aprovizionare ".
Datorii de miliarde - la Municipal
Situatia nu este diferita nici la Spitalul Municipal Arad. Si asta, desi primeste o suma mai mare de la buget, pentru ca este o institutie careia ii apartin majoritatea programelor de sanatate. "Din banii primiti achizitionam medicamente" - ne declara Ioan Grat, directorul economic al Spitalului Municipal Arad. "Cu toate acestea, banii nu asigura necesarul spitalului. Speram si noi ca va uvea loc rectificarea bugetara. Daca nu, singura noastra sansa este ca, asa cum s-a intamplat in primavara, Casa Nationala de Asigurari Sociale si de Sanatate sa acopere integral datoriile la medicamente si, partial, la materialtul sanitar. Pana la rectificarea bugetara nu stim cum ne vom, descurca. Vor lipsi foarte multe medicamente si pentru ca avem 22 de sectii, fiecare cu cazuistica proprie. Ne vom descurca tot mai greu! Avem 24 de miliarde de lei datorie, dintre care 70 de procente sunt pentru medicamente si alimente. Pentru a iesi din impas, am avea nevoie de cele 24 de miliarde si, pana la sfarsitul anului, de alte 12-14 miliarde de lei, lunar".
Casa Judeteana habar n-are
Cu toate acestea, la Casa Judeteana de Asigurari Sociale si de Sanatate Arad (CJASSA), in acceptiunea directorului medical Liliana Ardeoan, situatia este una mai mult decat linistitoare. Atat de roz este aceasta situatie incat dumneaei nici nu a sesizat ca procurarea medicamentelor in spitale este una critica. "Nu avem nici o sesizare cum ca, in judetul Arad, spitalele ar duce lipsa de medicamente, sau ca aprovizionarea de la farmacii ar avea disfunctionalitati. Finantarea de la CJASS exista"- ne-a declarat directorul medical Liliana Ardeoan.
Ce ne-a declarat, insa, directorul adjunct al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie "Salvator Vuia" Arad, Grigoriu Kocsis? "In fiecare luna ni se cere, de cel putin doua, trei ori, pe la CJASS Arad, sa depunem un decont cu suma exacta a necesarului si al datoriilor. Este imposibil, in aceasta situatie, sa nu se cunoasca situatia critica in care ne aflam ".
Inspectorul sef Liviu Crisan a avut mult de lucruVictimele au fost internate in spital
Dupa cum informeaza Inspectoratul Teritorial de Munca Arad in ultimele trei zile pe teritoriul judetului Arad s-au produs doua accidente de munca soldate cu urmari grave. Cel mai grav dintre acestea s-a produs in data de 5 septembrie, in jurul orei 19,00 la SNP Petrom, Schela Timisoara-Depozitul de titei din localitatea Bodrog. Ion Mandru, in varsta de 30 de ani era angajatul societatii fiind specializat ca operator de extractie. De altfel, angajatul SNP Petrom avea o vechime in campul muncii de opt ani. In timp ce se pompa apa calda, la o temperatura de 90 de grade din depozit spre una din sonde, conducta de transport a lichidului a cedat si s-a spart. Spartura s-a produs intr-un lan de porumb in jurul ei formandu-se o groapa. Ion Mandru a plecat imediat sa verifice avaria, dar din cauza aburilor nu a vazut groapa si a cazut in ea. Din aceasta cauza Ion Mandru a fost oparit, iar in prezent se afla internat intr-unul dintre saloanele Spitalului Clinc Judetean, cu arsuri in proportie de 70% din suprafata corpului. O zi mai tarziu, s-a mai produs un accident de munca. La SC Tisza Mures SA, Fabrica de Caramizi din localitatea Fantanele. Paznicul de noapte al societatii Gheorghe Hord, in varsta de 50 de ani a iesit ca de obicei din tura. Si-a luat bicicleta si a pornit spre casa fara sa stie ca acest drum ii va aduce ghinion. La intersectia drumului judetean cu drumul de acces spre caramidarie a fost lovit de o masina, fapt care in legislatia muncii se numeste "accident de munca de traseu". Victima a fost transportata de urgenta la Spitalul Clinic Judetean si in prezent se afla internat in sectia de Chirurgie.
Ovidiu Marian doreste ca GCA sa concesioneze StrandulAceasta ar fi o masura benefica atat pentru societate, cat si pentru bugetul orasului
La sfarsitul unui sezon de vara plin, directorul SC Gospodarirea Comunala Arad SA, Ovidiu Marian, s-a declarat relativ multumit de activitatea desfasurata. Amanunte despre strand ati citit si in stirile trecute. Dar directorul Ovidiu Marian are si unele nemultumiri. Una dintre ele, cea mai mare, probabil, se refera la concesionarea Strandului Neptun catre GCA. Societatea a depus o cerere in acest sens la Primarie in urma cu mai multe luni de zile, dar nu s-a primit vreun raspuns favorabil sau nefavorabil. In acest moment, forma juridica prin care strandul este gospodarit de GCA este aceea de administrare. Prin concesionarea directa pe o perioada mai lunga de timp, ambele parti ar fi mai avantajate: GCA prin garantarea investitiilor facute, iar CLM prin castigarea unei sume importante de bani, in urma redeventei care trebuie platita de societate. Referitor la acest subiect, Ovidiu Marian ne-a declarat: "Eu inca mai astept raspuns la cererea pe care am depus-o anul trecut. Orasul ar avea doar de castigat, pentru ca noi am plati o redeventa anuala si am avea o certitudine a investitiei. Cum la societatea noastra, actionar majoritar este CLM, tot ceea ce se face la strand este al orasului, indiferent de forma juridica. In plus, nu cred ca este cazul ca un privat sa ia ceva al orasului, mai ales ca strandul merge foarte bine. As intelege daca ar fi nerentabil sau prost administrat, dar toata lumea se lauda cu el." Concesionarea directa si plata unei redevente catre CLM nu ar reprezenta o noutate. De exemplu, pietele din municipiu sunt concesionate societatii TOP SA, care plateste o redeventa anuala. Si in cazul CTP este vorba tot despre o concesionare, dar situatia este mai complexa.
Dacia 7 septembrie - 13 septembrie Mumia revine - (SUA)
Muresul 7 septembrie - 13 septembrie Hannibal - (SUA)
Arta  7 septembrie - 13 septembrie - Sala A Scary movie - (SUA)
Arta 7 septembrie - 13 septembrie - Sala B Fie copilul binecuvantat - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}