title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Joi, 8 noiembrie 2001

Fabrica UTA se afla in prag de lichidare...Declara George Musliu, directorul general al Departamentului Privatizare - Restructurare din cadrul APAPS
- Domnule Musliu, care este scopul vizitei de astazi, la UTA?
- Am venit pentru a gasi o solutie la problemele cu care se confrunta muncitorii de aici. Din pacate, in actualele conditii de aici, daca nu se vor lua masuri urgente de relansare a activitatii, muncitorii nu-si vor mai putea pastra locul de munca.
- Se vorbeste de privatizarea intreprinderii: In acest caz, muncitorii nu vor mai fi amenintati cu pierderea locului de munca...
- Intr-adevar, numai ca UTA a fost inclusa in programul PSAL II si va fi scoasa la privatizare abia in trimestrul patru al anului 2002. Or, in actualele conditii, nu cred ca muncitorii vor mai rezista pana atunci. De aceea, trebuie gasite solutii urgente de relansare a activitatii.
- Care ar fi aceste solutii?
- N-as putea sa le nominalizez, dar sunt solutiile clasice ale unei economii de piata libere. Despre infuzii de capital din partea statului nici nu poate fi vorba, deoarece au rezultate infime in acesti ultimi 12 ani.
- Care este totusi sansa de relansare a fabricii, dar si de privatizare a acesteia?
- Daca ar fi sa mergem pe lege, UTA ar fi trebuit declarata falimentara. La noi insa se pune problema ca oamenii nu au ce sa manance. Ar fi usor, de exemplu, sa lichidam totul si sa dam oamenii afara. Problema care se pune este, insa, una de moralitate. De aceea, prioritatea "zero" este ca acesti 140 de oameni sa fie salvati. Daca te uiti de la Bucuresti, pare simplu, totul e statistica, dar aici, de fata cu oamenii, te apuca plansul. Si daca inmultim cifra de 140 cu trei, ca fiecare are familie...  De aceea, daca exista vreo sansa de privatizare, trebuie incercat. Apoi, daca declaram UTA falimentara, ce facem? Cum isi mai recupereaza regiile debitele? Iar lichidatorul, o taie si o vinde. Mai concret, UTA, prin programul PSAL II, are doar doua sanse: privatizarea sau, in cel mai rau caz, lichidarea. De aeeea, trebuie gasita o solutie de relansare a activitatii, ca atunci cand se implineste termenul, UTA sa se gaseasca intr-o alta postura, incat sa putem spune: o scoatem la privatizare, nu la lichidare!
- In ultimele doua saptamani v-ati aflat de doua ori la Arad: o data la Aris si, acum, la UTA. In ce masura se datoreaza acest lucru demersurilor pe care prefectul Gheorghe Pele le-a facut pe langa ministrul Musetescu?
- Nu incercati sa ma bagati in politica. Va pot spune ca daca UTA se afla la Satu Mare, acum eram acolo. E adevarat ca atunci cand am fost la Aris, domnul prefect mi-a vorbit de UTA si am vrut, chiar atunci, sa vin la fabrica. Din pacate programul nu mi-a permis acest lucru, dar am plecat cu pareri de rau din Arad si cu gandul de a ma intoarce cat mai curand. Apoi, la intrevederea pe care am avut-o joia trecuta cu doamna Catalina Codrin, directorul fabricii, la Bucuresti, am fixat vizita pentru astazi (nr. ieri).

A consemnat Orlando Toader

Florin Remetan - un posibil director...Un lucru este cert: Primaria vrea sa controleze gospodarirea orasului
Primaria vrea sa aiba control total
Cel mai important motiv pentru a se trece la fapte in acest caz este dorinta Primariei de a avea control total asupra a doua din cele mai importante societati pentru oras. In actualul sistem, executivul este pentru populatie cea mai la indemana tinta pentru a fi acuzat de faptul ca nu avem un oras curat. Insa pentru cei care cunosc situatia, este limpede ca primarul Dorel Popa si cei din jurul sau nu au un control strict asupra activitatii SC Salubritate SA. Si nici nu au cum, deoarece este o societate comerciala, cu AGA si Consiliu de Administratie (formate din consilierii locali - nota bene), care "presteaza" pe baza comenzilor venite de la Primarie si in baza unui contract. Nu dorim sa-i absolvim pe cei care conduc orasul de orice vina in privinta gunoiului, pentru ca si ei au partea lor de vina, daca tinem cont doar de datoriile pe care le au catre Salubritate SA. La fel de bine, Iosif Clodnitchi incearca sa-si faca treaba cu mijloacele modeste si problemele financiare care exista. In cazul GCA, situatia este mai complexa, un punct demn de luat in seama fiind Strandul Neptun, aflat in administrarea Societatii, o importanta sursa de venit. Oricum, este cert ca Primaria vrea sa aiba in ograda tot ceea ce inseamna buna gospodarire a orasului. Un lucru noanal, de altfel, pentru ca cei care au votat, au si pretentii.
Florin Remetan, un posibil director
O alta chestiune mult discutata a fost aceea a persoanei viitorului director al "hibridului" GCA-Salubritate. In urma cu o saptamana spuneam despre viitorul director ca este "o persoana care lucreaza deja in administratie, care va ocupa si o functie importanta in PSD, pentru ca in Arad partidul de guvernamant, desi are primar, nu are oameni la conducerea societatilor Primariei. Numirea omului depinde de miscari la nivelul PSD Arad si de mutarile la nivel de Prefectura.." Si in acel moment ne refeream la actualul subprefect, Florin Remetan. El va deveni, cel putin teoretic, vicepresedinte al PSD Arad. In aceste conditii, daca nu va mai fi subprefect, vicepresedintele partidului de guvernamant nu poate ramane pe dinafara. Dar pana sa devina Remetan director, ar mai fi nevoie sa se produca mult vehiculatele schimbari la Prefectura si ca Dorel Popa sa devina presedintele PSD Arad. Desigur, aceste lucruri, desi posibile si probabile, nu sunt batute in cuie. Interesanta va fi reactia consilierilor locali, dar mai raman cateva necunoscute. In primul rand, cand se va intampla acest lucru. Apoi raman de vazut reactiile sindicatelor, ale actualilor directori si ale altor persoane direct interesate.
Sindicatele si Casa de Pensii analizeaza Legea pensiilorLa sediul SC IMAR a avut loc, luni, o intalnire intre Alianta Sindicala Arad si reprezentantii Casei judetene de Pensii, avand drept scop disecarea Legii pensiilor. Dupa indelungi discutii, s-a ajuns la concluzia ca aceasta contine numeroase "anomalii" care vor trebui sesizate Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. Reprezentantii Casei judetene de Pensii au declarat, insa, ca sesizarile ar fi trebuit facute inaintea modificarilor aduse Legii pensiilor, pe care Parlamentul le-a aprobat nu de mult. Totusi, din cate au declarat cei de la Casa de Pensii, sunt sanse si se poarta discutii pentru inca o modificare a respectivei legi. Mai concret, exista deja un proiect de modificare a legii, care face referire (printre altele) la indemnizatiile pe termen scurt, luarea in calcul a sporurilor de vechime sau reducerea varstei de pensionare. S-a luat apoi in discutie si dreptul femeilor care, daca au nascut mai mult de trei copii, se pot pensiona mai repede cu un an. Problema este ca la acel an nu se mai pot adauga si alte reduceri (legale) in ceea ce priveste varsta de pensionare, lucru care provoaca nemultumire in randul sindicalistilor. De altfel, data fiind varsta inaintata de iesire la pensie si speranta de viata, in Romania, mai in gluma, mai in serios, se pare ca in cativa ani nu va mai iesi nimeni la pensie.  In finalul intalnirii, s-a decis ca toate aspectele semnalate sa se constituie intr-un memoriu care sa ajunga pe masa ministrului Muncii, Marian Sarbu.
Doar Statia de epurare a Aradului functioneaza corespunzator - Virtual Arad News (c)2001Inspectoratul de Protectia Mediului (IPM) Arad supravegheaza si monitorizeaza, la nivelul judetului, prin controale si prelevari de probe de aer, apa si sol un numar de 353 de agenti economici. Pe langa aceste activitati curente, IPM Arad a verificat, numai anul trecut, peste 850 de agenti economici, in urma unor controale neprogramate, reclamatii etc. O statistica pusa la dipozitia noastra de catre inspectorul sef IPM, ing. Mihai Covic, releva faptul ca, in Arad, sunt extrem de multe unitati care polueaza sau care, oricand, ar putea sa sa polueze. Fara nici un alt comentariu, sa le luam pe rand: cu exceptia statiei de epurare a orasului Arad, care functioneaza corespunzator, la toate statiile gradul de epurare este necorespunzator. Depasirile cele mai mari ale concentratiilor maxime admise sunt la statiile de epurare din Lipova, Sebis, Ineu si Pancota. Probleme deosebite de poluare prezinta si statia de epurare apartinind SC Indagrara, care preia apele uzate de pe toata platforma industriala N-V. In privinta probelor recoltate in intersectiile aglomerate ale orasului s-au inregistrat valori ale concentratiilor poluantilor de 3-4 ori mai mari decat cele medii inregistrate. "Printre agentii economici cu probleme deosebite din punct de vedere al protectiei mediului amintim Platforma Archim; mica industrie de prelucrare a pieilor, concentrata in zonele Sebis-Buteni-Pancota. Rampa de gunoi a municipiului, CET-ul pe lignit sau minele Ranusa si Valea Leucii. In prezent, la nivelul judetului exista stocate circa 63 de tone de deseuri pesticide constituite din substante interzise la utilizare in Romania si produse neidentificate" ne-a informat ing. Mihai Covic.
O parte din padurile Aradului vor fi retrocedate - Virtual Arad News (c)2001Suprafata de padure, validata de catre Comisia Judeteana a Prefecturii, in virtutea Legii 1/2000 retrocedarea suprafetelor impadurite este de 77.100 de hectare, dintre care 32.320 de hectare au fost puse la dispozitia consiliilor locale. Inginer Emil Toader, sef fond forestier in cadrul Directiei Silvice Arad, ne-a declarat ca, din intreaga suprafata validata, doar 52 de mii de hectare reprezinta fond forestier, diferenta reprezentand-o padurile comunale. "Cele 52 de mii de hectare reprezinta un sfert din intreaga suprafata impadurita a Aradului. Suprafata pusa in posesie catre proprietar este de 8054 de hectare, dar s-au incheiat contracte de administrare cu Directia Silvica Arad pe o suprafata de 8024 de hectare, diferenta de 30 de hectare fiind retrocedata Manastirii Bezdin, care o administreaza pe cont propriu. Detaliind, este vorba despre 752 de hectare apartinand Ocolului Silvic (OS) Beliu, 974 de hectare aprtinand O.S. Barzava; 782 ha OS Lipova; 1428 ha OS Sebis si 437 de ha, apartinand OS Valea Mare etc." ne-a declarat ing. Emil Toader.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}