title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 9 ianuarie 2001

Arborii decorativi de pe bulevard vor fi inlocuiti cu magnolii - Virtual Arad News (c)2001Consilierul municipal Ovidiu Marian, directorul SC Gospodarie Comunala SA, a avut o idee originala, pe care vrea sa o propuna chiar in aceasta saptamana Primariei Aradului. El ar vrea sa inlocuiasca toti arborii decorativi de pe trotuarele Bulevardului Revolutiei, de la Piata Garii, pana in Piata Avram Iancu, inclusiv, cu arbori de magnolii. Ovidiu Marian spune ca aceasta inlocuire de vegetatie este, in primul rand, foarte necesara, pentru ca arborii existenti sunt imbatraniti, iar pe multe portiuni acestia au fost smulsi sau, pur si simplu, s-au uscat. Circa 70 dintre acesti arbori nu mai exista deja. Marian propune, astfel, plantarea a peste 200 de arbori de magnolii in centrul orasului. "Cred ca magnoliile ar contribui decisiv la schimbarea imaginii orasului", sustine Ovidiu Marian. Lucratorii de la Gospodaria Comunala au refacut, deja, tot gazonul din centrul orasului, dupa seceta prelungita de anul trecut. Ovidiu Marian vrea sa iastaleze aspersoare pe toate spatiile verzi pentru irigarea lor, cu atat mai mult, cu cat in acest an se prevede a fi unul secetos. O alta problema care apare tot mai des in municipiu este aeeea creata de vegetatia imbatranita, mai ales de arborii mari. In cartiere sau in centrul orasutui, acestia pericliteaza tot mai mult structurile cladirilor si reteaua edilitara. De mai multi ani, Gospodaria Comunala intentioneaza sa defriseze 200 de astfel de arbori, insa operatiunea este dificila pentru ca nu intotdeauna se poate lucra cu utilaje. In aceasta luna se vor taia doar arborii unde pot avea acces macaralele. Pentru locurile unde acestea nu pot fi fi folosite se va apela la alpinisti. De altfel, solicitarea alpinistilor la diverse lucrari edilitare in Arad a devenit chiar o obisnuinta. Cheltuielile sunt mult mai mici, iar acuratetea lucrarilor este mult mai mare.
Comanda pentru vagoane-metrou este incertaDe ieri, s-a reluat activitatea de productie la S.C. Astra Vagoane Calatori S.A. Intrerupta inaintea sarbatorilor de iarna, perioada in care angajatii fabricii au beneficiat de zile libere, productia de vagoane calatori si rame de metrou va fi demerata din plin abia in data de 15 ianuarie. Dupa cum ne-a spus directorul S.C. Astra Vagoane Calatori S.A., Liviu Bobar, primele zile vor fi mai mult de pregatire a viitoarelor comenzi pe care fabrica le are de executat. Este vorba de onorarea unui contract de modernizare a vagoanelor Alstom si fabricarea ramelor de metrou pentru Metrorex. Dar Liviu Bobar spunea ca este important ca acum sa se gaseasca resursele financiare pentru relansarea activitatii. Ca Astra Vagoane Calatori nu o duce prea bine la capitolul financiar a fost demonstrat in ultima zi de lucru a anului 2000, atunci cand muncitorii au protestat in curtea fabricii pentru ca nu si-au primit salariile. Conducerea a motivat ca de vina este si Ministerul Transporturilor, care inca nu si-a platit datoriile restante fata de Astra Vagoane Calatori. La inceputul acestui an, un ziar central publica in paginile sale un interviu cu directorul general de la Metrorex Bucuresti, firma care administreaza reteaua de metrou din capitala. Conform spuselor acestuia, Metrorex urmeaza sa aduca in tara un lot de 18 trenuri din Suedia, care urmeaza sa fie asamblate in tara. Ma mult, modernizarea vagoanelor aflate in dotarea Metrorex, vagoane produse in urma cu mai multi ani la Astra Vagoane Calatori, se va face la Craiova. Unul dintre motivele, daca nu cel mai important, al alegerii unei alte societati comerciale din alt oras in dauna fabricii aradene, il constituie faptul ca Metrorex are datorii mari fata de Astra Vagoane calatori. Este vorba despre neachitarea contravalorii unor lucrari de reparatii la ramele de metrou lucrari efectuate de catre constructorul aradean in anul 2000. In alta ordine de idei, o solutie de redresare a SC Astra Vagoane Calatori SA ar fi, in opinia conducerii fabricii, contractarea de comenzi din partea Ministerului Transporturilor, care are in vedere schimbarea parcului de vagoane existent. Se stie ca la aceasta ora pe caile ferate din Romania circula vagoane invechite, vagoane care in alte tari europene se mai afla doar in muzee.
Traian Branduse a semnat acte incriminatoriiCu doar 600 de dolari au fost cumparate mii de produse
O data cu desemnarea noului director al Directiei Generale a Vamilor din Romania incep sa se tulbure apele la Directia Regionala Vamala Arad. Actualul director coordonator al DRVA, Traian Branduse, a intrat in colimatorul mass-media centrale, fiind scoase la iveala fapte petrecute in urma cu trei ani. Astfel, in luna aprilie 1998, prin punctul vamal de trecere a frontierei Curtici au intrat in Romania doua, vagoane care contineau, conform actelor insotitoare, echipament militar de protectie. Importatorul acestor produse, care valorau doar 600 de dolari, a fost firma United Trade & Production SRL, cu sediul in Arad, strada M. Kogalniceanu nr. 29, al carei unic asociat este, conform inregistrarii de la Registrul Comertului, cetateanca germana de origine romana Mariana Lenuta Bartok. Considerand ca valoarea declarata a marfii, care era importata din Ungaria, este cu mult sub valoarea reala, lucratorii de la Biroul Vamal Curtici au solicitat superiorilor o "nota de control inopinat", pe care au si primit-o de altfel. Acel act, pe baza caruia au putut intra legal in tara produsele, suspectate printre altele ca ar fi contaminate radioactiv, a fost semnat de catre Camelia Popescu, pe atunci directorul Directiei Regionale Vamale Arad, si de catre Traian Branduse, pe atunci seful Brigazii de Supraveghere si Control Vamal. Ieri, ne-a parvenit un comunicat din partea conducerii DRVA, in care, printre altele, se mentioneaza: "transportul a fost efectuat conform cu legislatia in vigoare. A fost intocmit un proces-verbal de verificare a marfurilor privind nivelul de radiatie, act semnat, printre altele, si de catre reprezentanti ai Inspectoratului de Protectie Civila Arad. In ceea ce priveste valoarea transportului, aceasta rezulta atat din facturile prezentate, cat si din declaratiile vamale de export validate de catre vama maghiara." Legat de acest import, acum, dupa aproape trei ani, se ridica mai multe semne de intrebare. Conform Legii 340, completata ulterior, sunt interzise la intrarea in tara deseuri sau bunuri uzate. Or, ce bunuri pot fi acelea pe care le cumperi din strainatate la preturi derizorii? Zecii de mii de produse, cate incap intr-un vagon, cu doar 300 de dolari. Cine a solicitat aceste bunuri? Cu ce scop au fost importate aceste produse si cum s-au folosit ele?
Imaginea aparuta pe geamul casei din Paulis...Doar cateva minute le-au trebuit localnicilor din Paulis sa se dezmorteasca dupa intrarea timida in cel de-al treilea mileniu. Cateva minute, in care un zvon, confirmat pana la urma, a pus pe jar toata suflarea comunei. Se spunea ca locuinta saracacioasa in care isi duc traiul membrii familiei Stretea este bantuita de lucruri necurate. Asta, datorita faptului ca, in urma cu trei zile, cand Claudia Stretea a spalat geamul camerei, pe sticla a aparut, bine conturat, portretul unui barbat, care putea avea in jur de 55-60 de ani, imbracat la costum, cu cravata. Personajul are usoare urme de mustati si un par destul de bogat. Ingrijorata, Claudia Stretea a alergat la vecini, pentru a-i chema sa vada "minunea". Batranele satului nu se mai dezlipesc de trei zile de geamul cu pricina, spunand ca, sigur, este semn divin, "Am 70 de ani si nu am mai vazut asa ceva in viata mea", spune o vecina. Claudia Stretea locuieste in casa respectiva de trei ani de zile, impreuna cu sotul si familia surorii ei. Ea spune ca a mai spalat geamurile, mai ales ca cei doi copii, zilnic, sunt cu nasul si cu mainile pe geam si abia acum trei zile i s-a aratat chipul misterios. "Am spalat geamurile inainte de sarbatori, cand am facut curatenie generala. Acum trei zile l-am spalat din nou, pentru ca s-au vazut pe el urme lasate de degetele copiilor. Abia spre dupa- masa, sora mea mi-a spus ca se vede ceva pe geam. M-am speriat atat de tare, incat am luat din nou detergentul si m-am apucat si frec. Portretul a aparut mai vizibil si mai colorat. Apoi am incercat cu sampon si, la fel, nu se sterge nicicum. Mi- e frica de ceva rau pentru casa asta, mai ales ca stapanul ei a zacut mort aici, mai bine de o saptamana", ne-a declarat, vizibil speriata, Claudia Stretea. In urma cu cateva zile, preotul satului a venit cu Iordanul in aceasta casa si cand a vazut portretul s-a speriat si-a scuipat de trei ori in san si a plecat mai departe. "Nu stiu cum sa numesc treaba asta. Nu poate fi ceva legat de divinitate. Este o figura laica, a unui om de la inceputul secolului XX. Nu am facut o slujba speciala pentru ca familia nu mi-a solicitat asa ceva. In orice caz, nu este ceva divin", ne-a declarat Gheorghe Rusu, preot in comuna Paulis. Insa, de trei zile, in casa familiei Stretea s-a instalat o psihoza infricosatoare, de care nu vor scapa prea usor. Claudia viseaza noaptea tot felul de ciudatenii, cum ar fi o cruce infocata de care numai ea poate sa se atinga fara sa se arda sau tot felul de figuri pe care nu le cunoaste. De atunci femeii i se face rau in fiecare dimineata, acuzand hemoragii nazale si dureri groaznice de cap. Pentru vecinii si prietenii familiei, casa a devenit loc de pelerinaj, lumea vine aici mai ceva ca la muzeu si studiaza geamul din toate unghiurile si de la distante diferite. Familiei i s-a recomandat sa sparga geamul, dar ei se tem si spun ca sticla va ramane acolo, indiferent de ce se va intampla.
Pentru finalizarea lucrarilor la palatul administrativ din Sebis mai trebuiesc bani - Virtual Arad News (c)2001Acesti bani vor fi folositi pentru finalizarea Palatului Administrativ
De cativa ani, in orasul Sebis a demarat construirea unui Palat Administrativ ultramodern. Acesta urmeaza sa adaposteasca, pe langa birourile Primariei, atat Casa de Cultura a orasului, cat si Biblioteca. Dupa ce edificiul a fost inaltat, lucrarea a trenat din lipsa de fonduri. Finalizarea ambitiosului proiect, demarat pe vremea cand primar era Gheorghe Feies, este principalul obiectiv al noii administratii. Actualul primar, Marius Lambing, spune ca atunci cand a preluat conducerea orasului, la acest obiectiv de investitii exista o "gaura" de aproximativ doua miliarde de lei. Aceasta a trebuit acoperita de actuala administratie. Acum, se incearca obtinerea fondurilor pentru finalizarea corpului de cladire ca re va gazdui administratia locala. Aceasta este in stadiul efectuarii lucrarilor de finisare. Pentru aceasta si pentru dotarea cu mobilier, realizarea unui sistem de incalzire si alte asemenea lucrari, este nevoie de bani. Pentru ca Primaria din Sebis sa reuseasca sa se mute in casa noua, este nevoie de 5-6 miliarde de lei. Primarul Marius Lambing stie ca de la bugetul Consiliului Judetean este greu de obtinut o astfel de suma, astfel incat pregateste documentatia pentru obtinerea finantarii de la bugetul de stat. Din primavara acestui an se spera ca lucrarile pentru finalizarea Palatului Administrativ din Sebis sa poata demara. O data cu finalizarea acestei lucrari, Primaria orasului Sebis va avea cel mai modern sediu din judet.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}