title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 9 iulie 2001

Resturile avionului cazut in zona Toplita...Comandantul Aeroclubului "Traian Vuia", fiica sa si un elev s-au prabusit cu avionul
Sambata dimineata, la ora 9,01, de pe Aeroportul International Arad a decolat un avion sportiv, Wilga, care remorca un planor, cu destinatia Iasi. In carlinga avionului se aflau pilotul Alexandru Bojan, de 43 de ani, comandantul Aeroclubului "Traian Vuia", fiica sa, Alexandra Bojan, de 14 ani si inca un elev, Dan Ovidiu Balint. Acestia din urma, ambii posesori ai brevetelor de planorism, urmau sa participe la un concurs de planorism care urma sa se desfasoare la Iasi. La Targu Mures, aparatul Wilga a facut o escala, a fost realimentat cu combustibil si i-a mai fost agatat in coada inca un planor. In zona Toplita, pe raza localitatii Remeti, avionul pilotat de unul dintre cei mai buni piloti civili din Romania, cum era cunoscut Alexandru Bojan, a pierdut brusc din altitudine. Sesizand acest lucru, conducatorii celor doua planoare remorcate de catre Wilga au reusit sa se decupleze si au aterizat cu bine in perimetrul zonei respective. Din nefericire, avionul nu a mai putut fi redresat si s-a prabusit. In tragedia aviatica si-au pierdut viata cei trei pasageri aflati la bordul aeronavei. Pana in prezent nu se cunosc cauzele care au dus la prabusirea aparatului. O comisie specializata cerceteaza circumstantele in care s-a produs tragedia. In ceea ce priveste trupurile neinsufletite ale celor trei aradeni, colegii de la Aeroportul Arad au facut deja pregatirile necesare pentru ca acestea sa poata fi depuse, dupa terminarea autopsiei, in hangarul aeroportului.
A inceput campania de recoltare a paioaselorNu a fost rezolvata problema valorificarii productiei
Campania de recoltare din aceasta vara este in plina desfasurare. In judetul Arad au fost cultivate 78000 de hectare cu grau, 13061 de hectare cu orz si orzoaica de toanma 5239 hectare. Campania de recoltare a orzului si orzoaicei se apropie de final, intreaga campanie fiind preconizat a se desfasura pe perioada a 10 zile, insa, ploaia a ingreunat buna desfasurare a ei. Ploaia a facut ca cel putin in procent de 10% - 15% recolta sa fie calamitata sau afectata grav. Imediat ce va fi finalizata recoltarea orzului, va fi demarata actiunea de recoltare a graului, pentru care, ploaia a fost, pana la aceasta ora binevenita. De acum incolo, daca precipitatiile vor continua sa cada, vor afecta serios calitatea boabelor de grau. Insa, chiar daca la ora actuala nu este ridicata de nimeni, cat de curand problema valorificarii sau depozitarii recoltei va deveni o problema stringenta. In conditiile in care statul nu achizitioneaza graul de la producatorii agricoli, iar pretul pietei este unul derizoriu, prea putini sunt cei care se incumeta sa cultive o suprafata suplimentara propriilor nevoi. Daca producatorul este interesat de pastrarea recoltei in silozuri administrate corespunzator, este pusa problema unei taxe pentru pastrare. Insa, tot nu a fost rezolvata problema valorificarii productiei. In cazul in care, producatorul decide sa pastreze recolta in propriile spatii de depozitare, risca sa piarda o parte din ea, in urma atacurilor unor daunatori, care ar duce la devalorizarea calitativa a productiei. In concluzie, cultivarea cerealelor nu este rentabila deloc.
Masina accidentata in noaptea de vineri - Virtual Arad News (c)2001Un grav accident de circulatie s-a petrecut in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 2.00, intre localitatile Pecica si Nadlac. Prezent la fata locului, plt. major Teodor Tatar, de la Politia Nadlac, ne-a relatat cele intamplate: "Nicolae Coman Sacui, de 28 de ani, din Hunedoara, se indrepta cu autoturismul VW Golf (HEY - 743), dinspre Nadlac spre Arad. Pierzand controlul volanului, a intrat pe contrasens, tamponandu-se cu camionul AB -1714, condus de Artenie Adrian Patrut, de 31 de ani, din Sibiu". La scurt timp de la producerea accidentului a fost chemata si salvarea. Avand multiple leziuni, in special, la cap, soferul VW - ului Golf, Nicolae Coman Sacui, nu a mai putut fi salvat, decedand in drum spre spital. Cel de-al doilea ocupant al masinii, Cristinel Bahrin, de 28 de ani, din Hunedoara, este internat, in prezent, la Spitalul Clinic Judetean Arad, pe sectia Chirurgie, cu lovituri la cap. Celalalt sofer, Artenie Adrian Patrut, a scapat fara nici un fel de leziuni.
La CCIA a fost infiintat Biroul UnicTaxele au scazut cu 20-25 de procente
De vineri, judetul Arad are Birou Unic, destinat celor care doresc sa infiinteze o societate comerciala. Biroul functioneaza conform Ordonantei de Urgenta nr. 76/31 mai 2000, ordonanta privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor. Ordonanta a intrat in vigoare din 2 iulie 2001, in baza ei constituindu-se Biroul Unic din cadrul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura. El ofera viitorilor agenti economici servicii de redactare a tuturor inscrisurilor necesare constituirii unor societati comerciale sau a unor acte modificatoare. In cadrul Biroului Unic va functiona o Comisie de avizare care va elibera avize, autorizatii sau acorduri necesare functionarii comerciantilor. Din comisie vor face parte reprezentanti a cinci ministere. Ministerul Mediului, prin Inspectoratul Teritorial de Protectie a Mediului va elibera autorizatiile de mediu, Grupul de Pompieri "Vasile Goldis" va acorda autorizatia de PSI, Directia Sanitar Veterinara va elibera avizele si autorizarile sanitar veterinare, Directia de Sanatate Publica va elibera avizul sanitar de functionare, iar Inspectoratul Teritorial pentru Protectia Muncii va da avizul de functionare din punct de vedere al protectiei muncii. Toate cele cinci institutii isi vor delega reprezentantii prin numiri nominale. Unul dintre avantajele Biroului Unic este acela ca pentru constituirea unei societati, cei interesati vor putea obtine toate avizele, certificatele si autorizarile necesare dintr- un singur loc. Daca agentul economic depune toate actele la dosar, in termen de 20 de zile, este constituita legal societatea comerciala. Un alt avantaj este acela ca se elimina certificatul de inmatriculare si certificatul de inregistrare fiscala, cele doua fiind inlocuite de un asa numit certificat unic de inregistrare. Certificatul unic de inregistrare va fi emis de catre Ministerul Finantelor, prin intermediul Camerei de Comert. Infiintarea Biroului Unic va duce si la diminuarea taxelor de constituire a societatilor comerciale. Orice comerciant se va adresa Biroului Unic, pentru infiintarea unei firme, va plati cu 20 % - 50% mai putin, decat pana acum.
"Sageata Verde" va deveni piesa de muzeuLa Ghioroc va lua fiinta un muzeu dedicat acestor linii
Compania de Transport Public a obtinut toate aprobarile necesare pentru a scoate din functiune linia de tramvai de pe traseele Ghioroc-Radna si Ghioroc- Pancota. Aceasta linie face parte din mijloacele fixe, apartinand domeniului privat al CTP. Linia de cale ferata pe acest traseu a fost construita in anul 1905 si electrificata in anii 1911-1913. Pe aceasta linie, cativa zeci de ani a circulat celebrul tramvai cunoscut aradenilor ca "Sageata verde", care facea legatura intre oras si localitatile din podgorie, permitand taranilor sa aprovizioneze orasul cu produse agricole. De la inceputul anului 1983, linia a fost trecuta din patrimoniul CFR in patrimoniul intreprinderii judetene de transport local, intrucat traficul nu justifica refacerea liniei, care deja nu mai prezenta siguranta in circulatie. Incepand cu anul 1991, circulatia a fost intrerupta pe aceste tronsoane, cu acordul Prefecturii, datorita riscului de producere a unor accidente grave. In anul 1997, Institutul de Studii si Proiectari Cai Ferate Bucuresti a elaborat un proiect pentru refacerea liniei, pe tronsoanele Ghioroc-Radna si Ghioroc-Pancota. Dar, costurile totale ale acestei lucrari au fost evaluate la 5.000.000 USD, o suma impdsibila pentru bugetul unei societati de talia CTP si chiar pentru bugetul CJA. In aceste conditii si, mai ales ca traficul este asigurat prin mijloace auto, s-a luat aceasta hotarare de dezafectare a liniilor. Acestea, dupa dezmembrare, vor fi valorificate. Totusi, avand in vedere importanta istorica a acestei linii, prima cale ferata electrificata din sud-estul Europei, in depoul Ghioroc va fi infiintat un muzeu tehnic. Asta, pentru ca generatiile urmatoare sa-si poata aminti ca, odata, prin comuna lor trecea un tramvai. Muzeul va functiona in fostul depou, iar materialele care vor fi expuse au fost adunate de-a lungul timpului.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}