title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Sambata, 10 martie 2001

Comunitatea evreilor din Arad a sarbatorit PurimulPeste 200 de membri ai acestei comunitati au sarbatorit ieri
Dupa Hanuca, Sarbatoarea Lumanarilor, comunitatea evreilor a serbat, ieri, Purimul. Ionel Schlesinger, presedintele comunitatii evreilor, a declarat ca "Purimul face parte din putinele sarbatori vesele ale evreilor". La ora 16,00, toti membrii comunitatii s-au adunat la cantina de pe strada Episcopiei nr. 2 pentru a se veseli. Peste 200 de persoane a fost prezente ieri, in haine de sarbatoare, la intalnire. Conform traditiei, au ascultat cateva cantece traditionale, interpretate de corul Liceului de Arta "Sabin Dragoi" alaturi de copiii comunitatii, dupa care a inceput petrecerea. Purimul este sarbatorit in fiecare an, la o data stabilita de autoritatile religioase si reprezinta victoria evreilor care urmau a fi exterainati de regele persan Haman. Conform legendei, Haman avea o sotie evreica, Estera, care aflat ca regele dorea exterminarea evreilor. Estera a reusit sa-si convinga sotul sa nu porneasca aceasta actiune criminala. Presedintele comunitatii evreiesti, Ionel Schlesinger, a declarat: "Suntem obligati sa luam pozitie impotriva hamanilor care doresc exterminarea evreilor. Din aceasta pilda, toti ar trebui sa procedam exact ca Estera si sa ne manifestam atasamentul fata de credinta in Dumnezeu".
Viceprimarul Levente Bognar a fost la Bekescsaba in problema cainilor comunitariPrimaria Aradului ar putea colabora foarte bine cu cea din Bekescsaba
Saptamana trecuta, o delegatie a municipalitatii aradene a fost primita de autoritatile ungare din orasul Bekescsaba pentru a purta discutii privitoare la rezolvarea problemei cainilor comunitari. Subiectul cainilor comunitari, denumiti pana deunazi caini vagabonzi, a revenit in actualitate dupa ce primarul general al Capitalei, Traian Basescu, a produs pana si enervarea celebrei Brigitte Bardot. In Ungaria exista de multi ani o legislatie in domeniu, dar si o hotarare a Consiliului Local Bekescsaba, foarte drastica, privind vaccinarea cainilor. Adica proprietarii care nu isi vaccineaza cainii primesc amenzi foarte mari. Viceprimarului Aradului, Levente Bognar, si consilierului municipal Ovidiu Marian li s-a spus ca la azilul din Bekescsaba sunt doar 250 de caini comunitari internati. "Situatia este mult diferita fata de a noastra. Ei au avut probleme mari in anii '80, cand s-au demolat foarte multe imobile si foarte multi caini au ramas fara adapost", ne-a declarat viceprimarul Aradului, Levente Bognar. El a precizat ca acest schimb de experienta in domeniul cainilor comunitari ar putea avea o urmare in Arad macar in plierea actelor normative locale, privind detinerea si ingrijirea cainilor. Azilul de caini din Bekescsaba este privat, iar proprietarul are o obligatie contractuala cu Primaria de a opera in 30 de minute in cazul unei sesizari privind aparitia unui caine fara stapan pe strazi. Acest sistem functioneaza din anul 1992. Pentru hranirea cainilor exista sponsori, iar azilul ofera servicii chiar in cazul in care un stapan pleaca in concediu si doreste sa lase cainele acolo.
Razie pentru prinderea prostituatelorPolitistii au asteptat fetitele mai bine de o ora
In seara zilei de miercuri, lucratorii Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, alaturi de angajatii Comandamentului de Jandarmi Arad, au organizat o actiune pentru combaterea prostitutiei si proxenetismului pe Calea Aurel Vlaicu. Au fost vizate in primul rand "fetitele" care practica cea mai veche meserie din lume, in fata fostului Combinat de Prelucrare al Lemnului. Pentru a treia oara anul acesta, prostituatele de pe Calea Aurel Vlaicu au fost urcate in duba politiei si transportate la sediul IPJ Arad pentru a fi identificate si amprentate. Timp de aproximativ o ora, dupa ce au fost prinse, jandarmii si politistii aradeni au ramas la locul raziei, in speranta ca in plasa intinsa de ei vor mai cadea si alte prostituate. Numai ca timpul a trecut, iar "practicantele" nu au mai aparut, fiind probabil alarmate si de prezenta oamenilor legii, care stateau la vedere, parca intentionat pentru a fi observati. Cu aceasta ocazie, a mai fost depistat si un conducator auto care conducea o masina neinmatriculata. Si acesta a fost condus la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad pentru cercetari.
Directorul tehnic al Aeroportului - Lucian Atanasiu doreste punct vamal permanentO buna parte din documentatia intocmita de catre Aeroportul Arad - in vederea construirii terminalului Cargo si a unei vami permanente care sa funcfioneze pe langa institutia sus mentionata - a primit aviz favorabil din partea ministerelor Transporturilor, Finantelor si Administratiei Publice. Reprezentantul Aeroportului aradean, Lucian Atanasiu, cel care s-a ocupat, efectiv, de intocmirea documentatiei, a declarat ca "s-au purtat mai multe discutii cu o serie de comisionari vamali pentru ca aeroportul sa realizeze si transporturi de marfa mai ales pe relatiile Italia si Germania. Insa, pentru a putea realiza astfel de transporturi, trebuie sa avem o structura vamala permanenta, asezata in Aeroportul Arad. Pana acuma, in cazul unor vamuiri, apelam la serviciile angajatilor Directiei Regionale Vamale, care veneau doar in urma unor solicitari clare". Demararea construirii terminalului Cargo va avea loc pe data de 7 mai a.c., atunci cand, in urma unei licitatii, se va alege constructorul lucrarii.
La Combinatul Agro-Industrial Curtici si cresterea animalelor este rentabilaPerioada care a urmat Revolutiei din decembrie '89 a adus zootehnia la "sapa de lemn ", lucru care este valabil in toate sectoarele fostei economii de tip socialist, convertita peste noapte in economie de piata. De pe unna acestor transformari, agricultura - care reprezenta un punct forte in Romania - se practica la ora actuala dupa ureche, devenind una de subzistenta. Revenind la zootehnie, trebuie sa spunem ca a devenit aproape inexistenta, cu unele mici exceptii - incat se spune ca "din acest moment nu mai poate fi vorba decat de crestere in domeniu, deoarece mai rau nu se poate" Motivele care au generat aceasta stare de fapt specialistii (in falimente), interesele obscure etc - sunt cunoscute si nu vom insista asupra lor. Desigur, cum spuneam, sunt si exceptii. Una dintre ele chiar in judetul nostru, la Curtici. Aici un om a reusit sa demonstreze ca se poate. Si, se poate bine, cu rezultate mai mult decat remarcabile. Este vorba de dr. ing. Dimitrie Musca, directorul, Combinatului Agro-Industrial Curtici.
Pretul cerealelor a favorizat distrugerea zootehniei
Cand a aflat ca ne interesam de sectorul zootehnic, Dimitrie Musca a zambit, spunand: "Mai suntem cativa nebuni care mai facem zootehnie. Eu am fost norocos ca am avut furaje, nefiind obligat sa le cumpar". Acesta ne-a spus ca, datorita pretului de cost al cerealelor, au dat faliment majoritatea complexelor animaliere. Iar pentru a reinfiinta altele, este nevoie de o investitie serioasa in adaposturi, animale, furaje, iar la costul cerealelor, investitia nu poate fi amortizata decat intr-o perioada indelungata de timp. Si, cum toti vor profit imediat este si normal sa nu se inhame nimeni la o asa afacere. Pana la urma, s-a desprins concluzia ca nu are rost sa te apuci de zootehnie daca nu ai asigurate furajele. La Combinat, acest lucru este posibil datorita faptului ca s-a reusit realizarea unui "lant trofic", Dimitrie Musca cultivand cereale, plante furajere etc. crescand porci, vaci si oi, producand asadar de toate: de la grau si porumb la carne sau lactate.
La Curtici, se produc lunar 100 de tone de carne
Combinatul Agro-Industrial Curtici detine, la ora actuala, singurul complex de porcine din judet. Aici se gasesc nu mai putin de 9500 de porci, lucru care permite livrarea a 100 de tone de carne lunar in judetul Arad. Intentia este insa, ca pana in toamna sa se ajunga la 150 de tone. Trebuie spus ca din totalul de 9500 de porci, numarul scroafelor de monta se ridica la 1500. "Cum v-am spus, ma avantujeaza faptul ca nu duc lipsa de furaje. Pe cand o sa fete scroafele o sa am deja furaje noi" - ne-a declarat Dimitrie Musca. Acesta a lasat cresterea porcilor pe mana sotilor Oprita, absolventi ai unei facultati de profil. Stelian si Carina sunt doi tineri ingineri, si de un an si jumatate, de cand au fost angajati la Combinat, se ocupa doar de cresterea porcilor. In aceasta perioada au demonstrat ca merita increderea cu care au fost investiti.
De la maternitate la livrare
La Combinat, porcii sunt atent supravegheati de catre Carina si Stelian Oprita, din maternitate si pana cand sunt buni de sacrificare. In maternitate, purcelusii stau doar pana la intarcat. Dupa aceea, sunt mutati in alte hale (baterii), unde sunt tinuti maxim o luna, in conditii speciale (cu flux de aer cald prin podea). Dupa ce au petrecut o luna in baterii, purceii sunt mutati in alte incaperi sau, cum ne spuneau cei doi ingineri, are loc "cresterea la sol". Faza urmatoare este cea care precede sacrificarea, porcii fiind crescuti acum in alte incaperi, ce poarta numele de ingrasatorii. Dupa o perioada de doua - trei luni, ei vor fi pregatiti pentru livrare. Cresterea porcilor presupune insa si tratamente impotriva bolilor. (unele asa-zise "de complex", necunoscute in gospodarii), care la nivelul Combinatului se ridica la suma de 14 mii de dolari anual. "Tratamentele costa desigur, dar si dau rezultate. In plus, dupa fiecare depopulare se face o dezinfectie severa care precede repopularea" - ne-a declarat Carina Oprita. La Combinatul Agro - Industrial Curtici s-a demonstrat ca se poate. Si se poate si mai mult, drept pentru care Dimitrie Musca a mai construit o hala destinata porcinelor. Numarul capetelor va fi, de asemenea, mai mare. La fel si cantitatea de carne sau preparatele din carne. Se intentioneaza, de fapt, marirea abatorului si achizitionarea de noi utilaje pentru acesta. Iar rezultalele se vor vedea pe piata...
Dacia  9 martie -  15 martie Grinci a furat Craciunul - (SUA)
Muresul 9 martie -  15 martie Plunkett si Mac Leane - (SUA)
Arta 9 martie -  15 martie - Sala A Legea tacerii - (SUA)
Arta 9 martie -  15 martie - Sala B Legenda calaretului fara cap - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}