title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 10 aprilie 2001

La Gyula de "Ziua orasului" au participat si aradenii...Timp de patru zile, la Gyula are loc Festivalul "Zilele orasului", o manifestare traditionala organizata de acest oras cu bogate traditii culturale. Tinand cont ca Aradul este infratit cu orasul ungar, vineri, 6 aprilie, la Gyula au fost prezenti primarul Dorel Popa si viceprimarul Levente Bognar. Cei doi au avut o intalnire cu primarul orasului Gyula, intalnire in care au fost abordate subiecte de interes general. Dupa care, executivul Primariei aradene a participat la o conferinta pe tema turismului, organizata datorita faptului ca orasul maghiar se bazeaza intr-o mare masura pe acest gen de activitati, baile termale de aici fiind renumite chiar si in afara granitelor Ungariei. Prezenti in acest oras, primarul Dorel Popa si viceprimarul Levente Bognar nu puteau rata o intalnire cu reprezentantii Autoguvernarii Romanesti din Ungaria, cu care au discutat despre problemele cu care ei se confrunta si un eventual sprijin pe care l-ar putea primi din partea aradenilor. De asemenea, ei au mai vizitat si Liceul Nicolae Balcescu din Gyula. In cursul dupa-amiezii de vineri, conducerea municipiului a stabilit, impreuna cu omologii din Ungaria, programul viitor de colaborare intre cele doua orase. Seara, primarul Dorel Popa s-a intors in Arad, ramanand in Ungaria doar viceprimarul Levente Bognar. Sambata, la Gyula s-a deplasat si celalalt viceprimar, Emanoil Voicu, unde a participat la banchetul oficial.
Odata cu pretul curentului a crescut si cel al produselor alimentare - Virtual Arad News (c)2001Preturile vor creste in medie cu procente cuprinse intre 4 si 10 %
Majorarea pretului la energie electrica - cu 6,2 %, incepand cu data de 17 aprilie - va aduce romanilor o noua scumpire a alimentelor de baza. Scumpirea survine ca urmare a faptului ca se maresc si cheltuielile de productie, lucru care influenteaza preturile de vanzare a produselor alimentare. Imediat dupa anuntul majorarii pretului la energia electrica, producatorii au inceput sa calculeze noile preturi. Fara a fi deocamdata, certe, preturile vor creste in medie cu procente cuprinse intre 4 si 10 %. Printre primii care au anuntat ca vor majora preturile sunt procesatorii de carne, care imediat dupa Pasti vor vinde carnea si produsele din carne cu aproximativ 10 % mai scump. "In acest moment lucram la stabilirea noilor preturi. Oricum, pana la Pasti nu vom opera nici o modificare, preturile la carne si preparate din carne urmand a fi majorate in ultima decada a lunii aprilie", ne-a declarat Carmen Barbulescu, director la SC Frigorifer. Panificatorii la randul lor, mari consumatori de energie electrica, vor majora preturile la paine si produse de panificatie cu aproximativ 5 %. In Arad a fost efectuata anul acesta o scumpire a painii si produselor adiacente cu un procent cuprins intre 8 si 12%. Valul scumpirilor va cuprinde si produsele lactate (aproximativ 5%), zahar (8-10%), ulei (6-8%). Cu toate ca pana la data de la care energia electrica va fi calculata cu 6,2 % mai mult mai sunt zece zile, o parte dintre producatori sau grabit sa majoreze preturile, profitand si de avalansa de cumparatori, ocazionata de aprovizionarea pentru Pasti. Dar, producatorii ne-au declarat ca o majorare a preturilor va fi aplicata abia la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai. Oricum, spun producatorii, in perioada de dupa Pasti, nivelul vanzarilor va scadea mult.
O noua amanare a privatizarii la ARIS - Virtual Arad News (c)2001Se va relua vanzarea actiunilor prin licitatie
Ultimul termen pe care il avea Ministerul Finantelor pentru privatizarea SC Aris SA era prevazut a fi 9 aprilie, cu alte cuvinte, ziua de ieri. Dar, incepand de joi, actiunile societatii aradene au fost transferate in portofoliul Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Participatiunilor Statului, care se va ocupa in continuare de privatizarea SC Aris. Astfel s-a renuntat la vanzarea actiunilor Aris prin intermediul pietei secundare de valori, Rasdaq, cu toate ca exista un anunt oficial prin care se spunea ca luni vor fi scoase din nou actiunile SC Aris la vanzare pe aceeasi piata Rasdaq. Prin urmare, se vor relua toate procedurile de scoatere la licitatie a SC Aris, de care sunt interesate trei firme internationale. Acest lucru inseamna ca se vor intocmi din nou caiete de sarcini, care vor fi vandute inainte de licitatia pentru adjudecarea actiunilor. Actiunile societatii urmau sa fie scoase joi la tranzactionare pe piata Rasdaq, la pretul de 8.000 de lei/actiune. Odata cu renuntarea la vanzarea actiunilor prin piata secundara, procesul de privatizare se va prelungi foarte mult. O prima estimare la data cand va fi prima licitatie cu actiuni Aris este prevazuta pentru luna iunie, dar nu este exclus ca privatizarea fabricii sa fie amanata pana la toamna. Surse din cadrul APAPS ne-au declarat ca probabil se va recurge la vanzarea actiunilor pe piata secundara daca dupa prima licitatie nu vor fi oferte concrete. Mai trebuie spus ca pe langa cele trei firme internationale care s-au aratat interesate de preluarea actiunilor de la Aris au fost si firme romanesti. Dar acestea au refuzat cumpararea lor din cauza datoriilor pe care fabrica de masini unelte le are fata de stat, precum si fata de furnizorii de materiale si servicii. Este curios, insa, de aflat cum va suporta noul investitor datoriile societatii, avand in vedere faptul ca, de cativa ani, Societatea Comerciala Aris conduce detasat in topul tuturor datornicilor.
La Pancota germanii au o noua investitie - Virtual Arad News (c)2001Vor fi create 475 de noi locuri de munca
In Pancota va aparea, peste aproximativ un an si jumatate, o noua fabrica. Semn ca investitorii straini vin si ca economia localitatii incepe sa se redreseze. Noua fabrica se va ocupa cu producerea cablajelor electrice pentru automobile, fiind partenera unor firme de renume din acest domeniu, cum ar fi Opel sau Volkswagen. Fabrica va fi construita de catre firma EKR ELEKTRO-KONTAKT Romania SRL, care a concesionat de la Primaria din localitate o suprafata de 15.384 metri patrati. Pe aceasta suprafata, care este situata in localitate, in imediata apropiere a Pietei Agroalimentare, va aparea o hala de productie, care, conform contractului, va fi finalizata in 18 luni. Odata ce fabrica va fi finalizata, aici isi vor gasi de lucru 475 de oameni, atat din localitatea Pancota, cat si din localitatile invecinate. In conditiile in care fabrica de mobila din localitate, care absoarbe cea mai mare parte a fortei de munca din zona, nu trece printr-o perioada prea fasta, pancotanii nu pot decat sa se bucure de aceasta investitie. "Imediat cum s-a auzit despre construirea acestei fabrici, foarte multi oameni au venit la Primarie pentru a se interesa de angajari. Aceasta investitie este un lucru bun pentru intrega comunitate", ne-a declarat Iosif Retter, primarul din Pancota. De altfel, se spera deja ca noua investitie sa absoarba o buna parte a fortei de munca si, dece nu, reducerea somajului din zona. EKR ELEKTROKONTAKT Romania SRL mai detine o astfel de hala de productie in localitatea Santana.
Scriitorul Vasile Dan face prezentarea cartii si a scriitoarei Lucia CuciureanuVineri, 6 aprilie, dupa-amiaza a fost consemnat un debut literar mult asteptat de lumea literara aradeana: cel al publicistei si eseistei Lucia Cuciureanu. De multa vreme, la o lansare de carte nu a venit atat de multa lume ca la cea a "Palimpsest"-ului (titlul cartii Luciei Cuciureanu). Cartea de fata vine dupa multi ani in care scriitoarea si-a facut un nume respectat in presa scrisa, unde scrierile domniei sale presupun obiectivitate, spirit critic, rationament si, mai presus de orice, un bun simt de-a dreptul fascinant. Scriitorul Vasile Dan a aratat ca multi intelectuali de marca se risipesc publicand eseuri si alte genuri in diferite publicatii - culturale sau cotidiene - uitand, insa, un lucru esential: unitatea de masura a calitatii unui scriitor este cartea, nu un articol de presa, nu dezbateri la cafenele literare si nu participarea la vreun cenaclu. Iar acest lucru a fost inteles pe deplin de Lucia Cuciureanu care vine acum in fata publicului cu o carte ce reuneste articolele publicate de-a lungul anilor in presa culturala si in cea cotidiana. In prima parte a volumului sunt cuprinse articolele publicate in "Libertatea Aradului" pana in anul 1997, articole ce fac referire la scriitori precum Ion Creanga, Grigore Alexandrescu, Vasile Alecsandri. In partea a doua, "Palimpsest" cuprinde "materialele de rezistenta" (dupa cum considera Vasile Dan), care ies din "tiparul" strict al literaturii, intrand pe taramul mult mai sinuos al politici moralei s.a.m.d. Teme precum xenofobia si antisemitismul la Eminescu, Cioran si spiritul sau nihilist, Eliade si pacatele tineretii sale, fermecatorul si subtilul Livis Ciocarlie cu siguranta vor starni interesul oricui.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}