title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Vineri, 12 ianuarie 2001

In Micalaca - Zona 300 vor fi construite noi locuinte - Virtual Arad News (c)2001In ultimii trei ani s-au construit 213 apartamente, iar in viitorul apropiat se vor finaliza inca 108
In ultimii ani, problema locuintelor a devenit tot mai grava, Primaria a facut fata tot mai greu listelor, pe care se "aglomerau" cetatenii tot mai disperati, pentru ca nu au un acoperis dea-supra capului. Majoritatea celor care asteptau sa-si vada visul de a avea o casa nu s-a implinit si au renuntat aceste ganduri. Dar administratia este hotarata sa faca ceva in acest sens. Rezolvarea crizei de locuinte, insa, necesita timp si mai ales bani. Inca in perioada 1997 - 2000, in Arad s-au construit 213 apartamente, care au costat 6,3 miliarde de lei. Si in viitorul apropiat se vor mai construi locuinte. Exista o hotarare a CLM care prevede realizarea obiectivului "Blocuri de locuinte - Micalaca II-III, Centru de cartier si utilitatile aferente acestora". Probabil ca acest obiectiv va decongestiona putin listele Primariei, liste care au provocat multa discordie intre administratia publica locala si cetateni. Si in strategia de dezvoltare a municipiului pentru urmatorii patru ani figureaza realizarea unor locuinte sociale convenabile pentru tinerii casatoriti. Anul trecut s-au elaborat Studiul de prefezabilitate si Studiul de fezabilitate pentru construirea a trei blocuri de locuinte in centrul de cartier Micalaca II - III si pentru realizarea utilitatilor acestora. Aceste studii propun realizarea a trei blocuri de locuinte colective cu regim de inaltime S+P+8 E (subsol, parter si opt etaje), asigurarea utilitatilor acestora, precum si a amenajarilor anterioare necesare (alei carosabile, alei pietonale si spatii verzi amenajate). Primul bloc si cel de-al doilea vor avea doua apartamente cu o camera si 34 de apartamente cu doua camere. Cel de-al treilea bloc va fi constituit din 18 apartamente cu o camera, doua apartamente cu doua camere si 16 apartamente cu trei camere. Valoarea totala a investitiilor depaseste 100 de miliarde de lei. Finantarea se va face din fonduri ale bugetului de stat si ale bugetului local, conform listelor de investitii, aprobate in conformitate cu legislatia in vigoare. Aceste locuinte nu vor rezolva toate cererile, dar cei care nu au inca o casa, au speranta de a o obtine.
Taximetristii aradeni si-au condus colegul pe ultimul drumColoana care a format cortegiul funerar a strabatut orasul
Ieri, la orele pranzului, aproximativ o suta de taximetristi au tinut sa-l conduca pe ultimul drum pe cel care le-a fost un coleg si un prieten bun. Desi practica taximetria ca independent, fiind considerat "pirat" si concurent serios in ceea ce priveste tarifele, Costel Igas nu a plecat singur pe ultimul drum. Procesiunea funerara s-a desfasurat conform traditiei, fiind organizata de Sindicatul Taximetristilor aradeni. Cortegiul a pornit de la casa defunctului si s-a derulat pe un parcurs destul de lung, cuprinzand traseul:  Micalaca, bloc 306, Podgoria, Strada Lacului, Intim, Calea Andrei Muresanu, Cimitirul Pomenirea. Pe tot parcursul traseului, taximetristii au urmat, in coloana, masina pompelor funebre in care a fost depus corpul neinsufletit al lui Costel Igas, actionand claxoanele masinilor neincetat, in semn de ultim omagiu. Pe fata tuturor colegilor taximetristului se putea citi uimirea si consternarea fata de faptele intamplate. Liderul Sindicatului taximetristilor din Arad, Daniel Tomuta, ne-a declarat: "Am cerut, in repetate randuri, protectie pe timp de noapte politiei. Pana acum nu s-a rezolvat acest lucru, dar sper ca in curand sa beneficiem de protectie. Este al patrulea taximetrist care moare la datorie, pe timp de noapte. De asemenea, s-au mai inregistrat doua cazuri de agresiune fizica pe timpul zilei asupra taximetristilor". Costel Igas a lasat in urma sa o familie indurerata si consternata in fata realitatii crude cu care tocmai a dat piept. In fiecare seara, taximetristii pornesc pe traseu. Cel putin cateva zile de acum incolo, numarul celor care vor lucra in tura de noapte va fi mai mic. Pentru ca, este clar, recenta crima si-a pus bine amprenta pe nervii lor. Tot ieri , aproape 200 de taximetristi bucuresteni au participat, in semn de solidaritate cu cel ucis, la un mars din apropierea Salii Polivalente, pe traseul Piata Unirii-Universitate-Piata Romana-Piata Victoriei si inapoi. Federatia Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania va sprijini material familia lui Costica Igas, taximetristul de la Arad, ucis cu doua zile in urma.
La Combinatul Agroindustrial Curtici, si cresterea porcilor este rentabila - Virtual Arad News (c)2001In momentul de fata, 80% din carnea existenta in comertul romanesc este din import
Inchiderea Complexelor pentru cresterea animalelor, precum si reducerea efectivelor in gospodariile populatiei au condus la o criza a carnii. Daca in urma cu cinci ani cresterea animalelor era o activitate rentabila, acum crescatorii au renuntat, din cauza costurilor foarte mari. In perioada respectiva, populatia, in special cea din mediul rural, crestea porci pentru a-i vinde abatoarelor. Calculat, aceasta "afacere" le aducea un profit aproape dublu, fata de investitiile facute. Din pacate,  puterea de cumparare a populatiei a scazut treptat, lucru care a determinat o reducere a vanzarilor de carne si preparate din carne. A fost momentul in care abatoarele au inceput sa-si diminueze activitatea de productie, iar pe piata sa existe un excedent de animale pentru sacrificiu. Vazandu-se cu animalul in batatura, gospodarii de la sate au fost nevoiti sa-i sacrifice pentru consumul propriu sau sa-i vanda la preturi care abia le acopereau cheltuielile de crestere. In anii ce au urmat, efectivele de porci si vite au scazut considerabil. Acum, 80% din carnea aflata in comert este din import. Intre timp, o serie de mici crescatori si-au lichidat efectivele de animale, orientandu-se spre alte domenii. Cu toate acestea, exista crescatori care spun ca investitiile in animale nu sunt neprofitabile. Cei care detin acum un numar mare de capete de animale pot stabili, intr-o oarecare masura, pretul la carne. Dovada este Combinatul Agroindustrial Curtici, condus de Dimitrie Musca. In timp ce unitatile de prelucrare a carnii cumpara carcasa de porc din import la preturi de 3,5 - 4 DM kilogramul, la Combinatul Agroindustrial, carcasa este vanduta cu 39 000 kilogramul, plus TVA. Combinatul din Curtici nu este singurul care vinde sub preturile de import. Dar conditia esentiala impusa de crescatori este plata pe loc a carcasei. Dimitrie Musca ne-a declarat: "Nu intentionez si lichidez efectivele de animale, chiar daca acum ar fi mai rentabil sa vand furajele. Pentru a reajunge la pozitia de acum un crescator de animale are nevoie de doi, trei ani. La ora actuala furnizam carcasa de carne in mai multe judete ale tarii."  La fel ca Dimitrie Musca fac si altii. "Daca nu se va repeta seceta de anul trecut, nu vor mai fi probleme cu furajele. Cei care nu au renuntat la activitate vor avea o pozitie de superioritate, caci nu vor trebui sa reia ciclul de crestere. Personal am redus doar o parte a numarului de animale, gandindu-ma ca va fi o criza de animale vii pentru sacrificare, pe care o pot exploata" ne-a declarat Ioan Sandor, care detine o miocroferma de crestere a porcilor.
La Teatrul de Marionete pot fi vazute spectacole de exceptie"Marionetele" aradene vor aduce in acest an in fata copiilor un spectacol de exceptie, realizat dupa o poveste care a leganat copilaria atator si atator generatii: "Fat Frumos din lacrima", Scenariul si regia artistica vor fi realizate de un nume de referinta al artei regizorale romanesti -Victor Ioan Frunza, iar scenografia, de Adriana Grand. O alta certitudine a acestei stagiuni este montarea spectacolului cu piesa "Pasarea albastra", regia artistica urmand a fi semnata de Ildiko Kovacs, iar scenografia, de Zofia Kryszanowski. Directorul institutiei, Dan Antoci, marturiseste ca mai are inca trei propuneri de colaborare inaintate la teatre de mare prestigiu. Prima dintre acestea a fost trimisa regizorului Boris Azarov, din Ucraina, care si-a manifestat dorinta de a monta pe scena Teatrului de Marionete din Arad un spectacol ce va cuprinde marionete, papusi, umbre, actori "vii" etc. Cea de a doua varianta presupune un spectacol de umbre chinezesc, realizat de un alt mare regizor, Bogdan Trifanov, din Bulgaria. In fine, un alt spectacol care, se pare, are cele mai mari sanse de a fi realizat in acest an este "Capra cu trei iezi", in regia artistica a Magdei Bordeianu.
Onisim Colta - pictorul luminii - Virtual Arad News (c)2001De curand, lumea artistica aradeana l-a omagiat pe pictorul Onisim Colta (in cadrul vernisajului Salonului de Arta - Punte intre Milenii), care implinit 25 de ani de activitate, pusa in slujba artei si a frumosului. Vicepresedinte al filialei aradene a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Onisim Colta este, alaturi de presedintele Dumitru Serban sufletul acestei organizatii profesionale, lucrand neobosit si fara nici un beneficiu material in folosul UAP Arad. Numele lui Onisim Colta este rostit cu respect, atat in tara, cat si in strainatate, arta sa intemeindu-se pe modul particular in care percepe lumea: toate lucrurile au conturul lor clar, iar lumina (fascinanta in absolut toate lucrarile sale) nu face altceva decat sa le ocroteasca, conferindu-le certitudine si putere. Lumina acestui pictor-grafician de exceptie vine parca de pretutindeni si de niciunde anume, avand o intensitate egala pe toata suprafata tabloului. Fascinanta si extrem de captivanta, lumina lui Onisim Colta confera lucrurilor o noua individualitate, ceea ce le face sa dobandeasca o noua infatisare, mai frumoasa si mai curata. Totul devine astfel mult mai apropiat, mai familiar, Colta avand acea insusire aparte de a schimba lumea printr-un singur tablou: ea (lumea) devine a tuturor, lipsita de urat, rau si forme grosiere. Aceasta lumina, pare deseori neverosimila, ea neizvorand dintr-un loc anume, iar distributia ei supunandu-se altor legi decat acelora ale fizicii. Onisim Colta pare atras profund de individualitatea lucrurilor, fapt ce l-a condus spre o transcriere hiperrealista a amanuntelor, din care transpare vointa de perfectiune ce-i anima pe clasici. Iar aceasta dorinta de a accede in sferele inalte ale perfectiunii pare a-l insoti tot timpul pe Onisim Colta, artistul care si-a legat definitiv numele si viata de o concluzie extraordinara in simplitatea ei: "Lumea este frumoasa. Ea este colorata si armonios alcatuita. Trebuie sa stii sa o privesti si s-o descoperi, pentru a trai in liniste si impacare".

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}