title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 13 martie 2001

Primaria a semnat un nou contract cu firma LeoniFirma a achizitionat inca 4,4 hectare de teren
Primarul Dorel Popa a convocat, ieri, o conferinta de presa, prilejuita de semnarea contractului cu firma Leoni Wiring System. Aceasta firma a achizitionat inca 44 400 de metri patrati de teren in Zona Industriala. Firma intentioneaza sa se extinda si sa creeze noi locuri de munca pentru aradeni. In urma cu doi ani, firma Leoni a dat in folosinta prima fabrica din Zona Industriala, unde lucreaza in prezent 1 000 de angajati. O data cu terminarea celei de-a doua hale, a carei constructie va incepe in luna mai, numarul de angajati se va dubla, ajungand la 2 000. Michael Cope, reprezentantul firmei LEONI Wiring System, a spus: "In cei doi ani care au trecut de la semnarea primului contract, consider ca am facut progrese. Acum dorim sa ne extindem, sa ne dublam numarul de angajati, pentru ca suntem impresionati de calitatea oamenilor din acest oras. In total, vom avea 2 000 de angajati pe o suprafata construita de 8,5 hectare". Viceprimarul Emanoil Voicu a adaugat: "Suma pentru care s-a facut aceasta tranzactie este confidentiala. Leoni va realiza o infrastructura pe care municipalitatea nu ar fi putut sa si-o permita. Oricum, scopul nostru este dezvoltarea Zonei Industriale."  Leoni va continua sa produca cablaje si componente electrice pentru automobile, avand contracte cu firme precum Rover, Porsche, Rolls Royce sau Audi/ VW. O data cu terminarea acestei noi hale de productie si cu dublarea numarului de angajati, productia si vanzarile vor creste semnificativ. Primarul Dorel Popa este foarte multumit de semnarea acestui contract. Firma va construi si infrastructura necesara, care consta in drum de acces, curent electric, canalizare etc. Odata finalizate aceste utilitati ele vor trece in proprietatea municipalitatii. Pe langa banii pe care municipalitatea ii castiga din aceasta tranzactie, in viitor se vor mai obtine castiguri si din impozite, taxe si alte venituri.
Cetatea Aradului - singura din lume in stil Vauban ramasa intreaga...Guvernul si-a asumat noua directie de integrare europeana
La sfarsitul saptamanii trecute, la Timisoara a avut loc o intalnire intre reprezentantii administratiilor publice locale din cele patru judete care fac parte din Regiunea V Vest si ministrul integrarii europene, Hildegard Puwak, si ministrul dezvoltarii si prognozei, Leonard Cazan. Aradul a fost reprezentat la aceasta intalnire de: prefectul Gheorghe Pele, presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, primarul municipiului, Dorel Popa, precum si de sefii Directiilor pentru Integrare din cadrul acestor institutii publice. Intalnirea a deschis un program al Guvernului, care prevede o serie de intalniri zonale privitoare la dezvoltarea regiunilor si sprijinirea acestei dezvoltari de catre Uniunea Europeana. Regiunea V Vest, din care face parte si Aradul, pe langa Timis, Caras-Severin si Hunedoara, este cea mai dezvoltata din Romania. Hildegard Puwak a precizat cu ocazia intalnirii ca Guvernul Romaniei a inceput si-si asume abordarea noii directii privind integrarea in UE, care face referire la dezvoltarea regionala. Romania are toate sansele sa dea curs acestei noi orientari, cu atat mai mult cu cat, dupa Polonia, primeste cei mai multi bani de la Comunitatea  Europeana. Cei doi ministri au prezentat autoritatilor locale din cele patru judete programele SAPARD si ISPA ale Uniunii Europene. Banii alocati de UE numai pentru proiectul ISPA in Romania pot ajunge la suma de 240 de milioane de euro in fiecare an, programul desfasurandu-se pe perioada 2000 -2006. Delegatia aradeana, prin interventia primarului Dorel Popa, a pledat in fata celor doi ministri pentru sustinerea Guvernului in privinta redarii Cetatii Aradului circuitului civil. De altfel, Puwak a fost si invitata la Arad pentru a constata la fata locului posibilitatea dezvoltarii orasului nostru si prin prisma acestui proiect. El nu este nou si a fost promovat chiar de catre arhitectii Aradului cu multi ani in urma, insa administratia locala nu s-a implicat aproape deloc. Cetatea Aradului este inclusa in programul de conservare a monumentelor istorice al UNESCO, fiind singura cetate din lume, construita in stil Vauban, ramasa intreaga.
Prin pasajul de la Micalaca va fi reorientat traficul greu spre Timisoara - Virtual Arad News (c)2001Drumul National Deva - Timisoara va fi deviat
O parte a locuitorilor din Micalaca vor scapa peste cativa ani de disconfortul provocat de traficul greu ce se desfasoara in prezent acolo, in "favoarea" celor de pe strazile Renasterii si Voinicilor. Astfel, CLM a aprobat - inca de anul trecut - studiul de fezabilitate pentru acest proiect, studiu care se afla in faza de finalizare. Traseul pe care vor circula masinile de mare capacitate din directia Deva va fi deviat pe strazile Renasterii si Voinicilor, iar apoi, pe sub viaductul de vizavi de Billa, va ajunge in drumul de Timisoara. Dupa trecerea Podului Nou, traseul va fi, de asemenea, deviat prin spatele gradinilor din zona Subcetate, pana la intersectarea cu drumul de Sanicolau Mic, ajungand astfel in Gara Aradul Nou. La acest proiect se lucreaza impreuna cu Institutul de studii si proiectari cai ferate si SC Proiect SA, iar imediat dupa terminarea lui, CLM va cere o finantare de la Ministerul Transporturilor. "Vom cere finantare de la ei, deoarece este vorba de o deviere a Drumului National Deva - Timisoara ", - a precizat viceprimarul Emanoil Voicu. "Lucrarea se va extinde pe o durata de cativa ani din cauza lipsei de fonduri, dar si complexitatii ei, datorita faptului ca vor trebui modificate cablajele si conductele subterane," a mai spus Emanoil Voicu. Cu aceasta ocazie, tramvaiele care intorc in zona Pietei Solare vor trece direct in zona III. De asemenea, se vor reface la "standarde europene", Strazile Renasterii si Voinicilor. Lucrarile sunt prevazute sa inceapa in toamna.
Presedintele CCIA Arad - Nicolae Bacanu sustine necesitatea unui pavilion expozitional - Virtual Arad News (c)2001Interviu cu Nicolae Bacanu, presedintele CCIA Arad
- Dupa doua-trei luni de la instalarea noului Guvern, lucrurile incep sa se aseze. Agentii economici, intreprinzatorii si-au facut o imagine despre intentiile executivului. Cum vede conducerea CCIA Arad posibilitatile oferite de aceasta noua orientare?
- Este inca prea devreme pentru concluzii definitive. Cu toate acestea, observam la noul executiv o anumita orientare pe care noi o consideram binevenita. Apreciem cum se cuvine si faptul ca premierul Adrian Nastase si-a inceput turneele in tara cu Timisul si cu Aradul. Prezenta ministrului integrarii europene si a prognozei la Timisoara, la sfarsitul saptamanii trecute, este un alt semnal pentru noi, o confirmare a faptului ca noii guvernanti se sprijina pe teritoriu si doresc sa promoveze experienta judetelor din vest, mai legate de mecanismele pietei occidentale.
- In acest context, care sunt prioritatile si problemele cele mai acute ale CCIA Arad?
- Nu sunt neaparat de acum, dar semnalele despre care am vorbit ne-au intarit in convingerea ca trebuie sa rezolvam cat se poate de repede chestiunea halei de expozitie din parcul industrial. CCIA Arad organizeaza tot mai multe expozitii si targuri, iar Sala Polivalenta nu mai poate face fata solicitarilor noastre. Dincolo de faptul ca nu a fost construita pentru o asemenea destinatie, vrand-nevrand venim in conflict cu miscarea sportiva din oras.
- Proiectul acestei hale sau complex expozitional a fost prezentat, prin presa, opiniei publice. Chiar daca este o intrebare retorica, va intreb: de ce intarzie punerea in aplicare a proiectului?
- Intr-adevar, raspunsul este previzibil: din lipsa banilor. Trebuie sa gasim si sa concentram sursele de finantare. CCIA nu este capabila sa realizeze singura o astfel de investitie. Suntem in discutii cu Primaria, cu CJA si cu ROMEXPO pentru gasirea celor mai bune combinatii de finantare. Administratia locala, prin liderii ei, ne sustine, dar avem nevoie de o aprobare a organelor colective de conducere ale CLM si CJA, iar la nivelul acesta, prin jocul intereselor politice, nu este sigur nimic.
- Din cate se pare, timpul va preseaza, iar legislatia nu va ajuta Se vorbeste foarte mult - mai ales in mediile de afaceri straine - despre birocratia excesiva din Romania. Cum sta CCIA din Arad cu aceasta chestiune?
- Reducerea birocratiei este cea de a doua prioritate a noastra in perioada imediat urmatoare. Desigur, acolo unde depinde de noi. Problema este a intregii legislatii romanesti si necesita o regandire fundamentala a chestiunii la nivel superior. Pe de alta parte, incercam sa reducem birocratia acolo unde se poate in lipsa acestei interventii legislative de sus, Actiunea ambasadei americane pentru castigarea titlului de "Oras de cinci stele" ne-a motivat in plus. Este adevarat ca agentii economici sunt incurcati de numarul mare de avize de care au nevoie, mai ales de faptul ca trebuie sa le obtina de la un numar foarte mare de institutii. CCIA ar putea - la intelegere cu aceste institutii - sa centralizeze evidenta si eliberarea acestora, reducand astfel timpul necesar intrarii in legalitate. Prin faptul ca CCIA detine aproape toate datele despre un agent economic, ar fi normal sa se poata ocupa de aceste probleme. Este vorba de paralelisme si o anumita redundanta birocratica care poate fi eliminata printr-o simplificare a procedurilor. In fapt, ar fi vorba despre preluarea de CCIA a unei parti a acestei "munci" birocratice sacaitoare la care este supus agentul economic.
- V-am intrebat de birocratie si pentru ca acum cateva zile un intreprinzator italian, acuzand birocratia romaneasca, si-a exprimat intentia de a infiinta la Arad o Casa de Comert si Industrie privata. Am inteles ca dumneavoastra ati avut o intrevedere cu acest investitor si ati ajuns sa-l convingeti de lipsa de sens a unei astfel de initiative...
- Dupa discutia de la Prefectura, noi am avut o intrevedere cu investitorul Dante Ferrari. Domnia sa are cateva firme in judetul Arad, cu alte cuvinte cunoaste bine sistemul. Problema cu o Camera de Comert privata este o neintelegere. Intr-adevar, omul de afaceri italian s-a plans de birocratia excesiva din sistemul romanesc, dar a avut cuvinte de apreciere pentru CCIA Arad...
- Va intrerup ca sa va intreb: credeti ca la nivelul CCIA birocratia este mai redusa decat la nivel economic general?
- Fara dubii! Asa cum v-am spus, preocuparea noastra pentru reducerea birocratiei nu este de data recenta. Incercam sa acceleram acest proces, ceea ce la nivelul intregului sistem este mult mai greu... Revenind la intentia lui Dante Ferrari de a infiinta o Camera de Comert privata la Arad, ea exprima de fapt dorinta investitorilor italieni - importanti si ca numar si ca forta economica in zona noastra - de a beneficia de anumite avantaje. Dorinta lor este fireasca, dar noi le-am anticipat intentia prin infiintarea unui desk italian in cadrul CCIA Arad. Pe de alta parte, trebuie sa spunem clar: la ora actuala nu exista nici o cale legala de a se infiinta o Camera de Comert paralel cu CCIA. Noi am luat fiinta prin decret guvernamental si avem o serie de indatoriri fata de stat, pe care o camera particulara n-are cum sa le satisfaca. Este adevarat, in schimb, ca la nivel national exista aproape douazeci de Camere Mixte de Comert. Nu excludem, asadar, posibilitatea colaborarii cu italienii in acest sens, dar pentru aceasta este nevoie de negocieri indelungate.

A consemnat L Notaros

Uzina de apa din Arad va trimite apa si Timisoarei - Virtual Arad News (c)2001Dupa cum bine se stie, apa potabila din Arad este superioara, din toate punctele de vedere, celei din alte judete, printre care se numara si Timis. Acesta este unul din motivele pentru care, autoritatile din judetul invecinat, cu ajutorul unor investitori germani, incearca sa construiasca o conduca, care sa aduca apa potabila din Arad. Investitorii germani, prezenti, vineri, la Arad, doresc sa realizeze acest proiect punand la dispozitie, totodata, si finantarea lucrarii. "Realizarea acestui proiect se incearca a se face cu ajutorul nemtilor, care sa aduca si finantarea. Ei vor construi conducta, iar noi le vom vinde apa" ne-a declarat Gheorghe Falca, vicepresedintele CJA.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}