title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 13 august  2001

A inceput o noua sesiune de bacalaureatO parte dintre absolventii de liceu, mai exact cei care au cazut la prima sesiune de bacalaureat, cat si cei care nu s-au prezentat, au a doua sansa sa-si definitiveze studiile liceale. Astfel, incepand de astazi, aproximativ 400 de elevi vor fi cuprinsi, timp de doua saptamani, de febra examenelor. Bacalaureatul, ce va avea loc intre 13-24 august, se va desfasura, in Arad, la doua centre, mai precis la Grupul Scolar de Industrie Alimentara si la Grupul Scolar de Industrie Usoara. Probele examenului vor fi sustinute dupa cum urmeaza: astazi si maine absolventii vor sustine proba orala la limba si literatura romana ( care s-a dovedit, la prima sesiune, a fi destul de usoara); in 15-16 august va avea loc proba orala la limba si literatura materna, pentru minoritatile nationale. Vor urma: proba orala la limbile moderne (pe 17 si 18 august), proba scrisa la limba si literatura romana (20 august), proba scrisa la limba si literatura materna (21 august) si proba scrisa la obiectul de specialitate, pe 22 august. Cea de a doua sesiune a bacalaureatalui se va incheia cu proba scrisa la alegere din aria curriculara corespunzatoare specialitatii (23 august) si cu proba la alegere din disciplinele din celelalte arii curriculare ( unde la sesiunea trecuta cei mai multi aradeni au ales sportul), pe data de 24 august. Emotiile participantilor la cea de a doua sesiune, oferita de minister, se vor incheia pe data de 26 august, in timp ce pentru cei nemultumiti, care vor putea depune contestatiile in data de 27 august, agitatia va lua sfarsit in 29, cand liceele vor afisa rezultatele finale.
Tomograful este pus gratuit in slujba aradenilorDe mai bine de doua luni, la Spitalul Clinic Judetean Arad a fost pus in functiune tomograful, un aparat extrem de folositor pentru bolnavii din Arad. Desi adus de mai mult timp la Arad, prin eforturile vechii conduceri a Prefecturii si a Spitalului Judetean, el a mai stat o perioada fara a fi folosit. Pana la instalarea acestuia, aradenii care aveau nevoie de o astfel de investigatie trebuiau sa apeleze la aparatele existente la Timisoara. O data cu punerea in functiune a tomografului de la Judetean, bolnavii aradeni au sperat ca lucrurile au reintrat in normal. Dar nu a fost chiar asa. In ultima vreme, mai multi bolnavi au sesizat Prefectura in legatura cu tarifele incasate pentru o astfel de investigatie (intre 1,5 si 3 milioane de lei) si cu faptul ca el nu este disponibil gratuit decat pentru pacientii internati la Spitatul Judetean, cei de la Municipal fiind trimisi la Timisoara, prin "grija" Casei de Asigurari de Sanatate. Subprefectul Florin Remetan i-a chemat la ordin pe toti cei care raspund de situatie. Rezultatul sedintei este ca de vineri toti bolnavii din Arad, indiferent unde sunt internati, beneficiaza de investigatii gratuite la tomograful de la Spitalul Judetean.
Stefan Pascu este multumit de rata mica a somajuluiUn rol important l-au avut si cursurile de calificare-recalificare
Conducerea Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Arad a organizat, vineri dimineata, o conferinta de presa, la sediul institutiei unde au fost prezentate noutatile de pe piata de munca locala. Datele statistice prezentate de directorul AJOFM, Stefan Pascu, arata o scadere a ratei somajului in timpul lunii iulie. De fapt, in luna iulie a fost inregistrat cel mai mic numar de someri din tot anul. Rata somajului a fost de 6,85%, fata de 8,8 % cat a fost inregistrata la nivel national. In cifre, aceasta inseamna ca in judetul Arad a existat luna trecuta un numar de 9.972 de someri. Dintre acestia aproape 3.000 de persoane beneficiaza de ajutor de somaj. Alte 1.044 de persoane primesc din partea statului roman un ajutor de integrare profesionala.. Cei mai multi insa adica 6 112 someri sunt ajutati financiar prin acordarea unei alocatii de sprijin. Tot datele statistice ne arata ca 3.000 de someri se afla in cautarea unui loc de munca, iar 3.598 sunt someri neindemnizati. La obtinerea acestei rate de somaj mai mica au avut o importanta contributie si cursurile de calificare si recalificare organizate de AJOFM. Pe parcursul lunii trecute AJOFM i-a ajutat pe someri sa se inscrie la unul dintre cele sapte cursuri de calificare. Din aceste cursuri, patru au avut ca obiectiv angajarea imediata a cursantilor. Astfel, AJOFM a orientat forta de munca inspre urmatoarele cursuri: macelar, confectii imbracaminte, operator materiale refractare, contabilitate, legumicultor si zidar (ultimele doua fiind organizate in colaborare cu Penitenciarul Arad). "Suntem multumiti de faptul ca in cursul lunii iulie am inregistrat cea mai mica rata a somajului si ca in acest domeniu Aradul bate multe judete din tara" a declarat Stefan Pascu, directorul AJOFM. De altfel, Aradul este recunoscut ca un judet in care se munceste iar, din acest punct de vedere, se poate spune ca exista o mai buna reconversie a fortei de munca.
Cornel Seceanschi a ramas director general al SCDFEE AradNoua formula nu prevede disponibilizari in randul personalului
Conform hotararilor luate la Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Electrica s-a stabilit ca, incepand cu data de 1 august, va debuta procesul de reorganizare si rentabilizare a societatii. Scopul declarat este cel de descentralizare a deciziei manageriale, separarea activitatilor specifice si imbunatatirea serviciilor oferite. Noua structura de conducere a SC Electrica este conforma unui studiu pentru eficientizarea activitatii, comandat de Ministerul Industriei si Resurselor si platit din fonduri Phare. Trebuie mentionat ca cele opt sucursale, rezultate in urma divizarii, nu vor avea, cel putin deocamdata, personalitate juridica, pentru acestea urmand sa se infiinteze un nou organism. Judetul Arad este repartizat Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Banat, cu sediul la Timisoara. Aceasta sucursala are in cuprindere 839.513 clienti. O data cu reorganizarea SC Electrica, la sucursala din Arad au fost desfiintate patru posturi de conducere. Este vorba de doua posturi de directori si doua posturi de ingineri sef. Cornel Secianschi ramane in continuare directorul general al SCDFEE Arad. Acesta ne-a declarat ca noua formula organizatorica nu prevede disponibilizari in randul personalului angajat, ci poate doar reorganizari de ordin interior. "Oricum, spune Cornel Secianschi, numarul actual al angajatilor este subdimensionat, lucru care nu permite efectuarea unor disponibilizari". Pe viitor se va urmari impartirea eficace a bugetului de venituri si cheltuieli spre cele trei sectoare de activitate: exploatare, furnizare, si servicii catre populatie.
Scriitorul aradean Gheorghe Schwartz are o activitate bogataCartile sale provoaca nopti albe, cerandu-se a fi citite
In literatura romana contemporana, numele lui Gheorghe Schwartz ocupa un loc extrem de important, el fiind considerat drept unul dintre cei mai importanti scriitori romani ai zilelor nonstre. Ca o noua recunoastere a valorii scrierilor sale vine si nominalizarea la Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul editorial 2000, pentru proza. Gheorghe Schwartz "risca" sa obtina din nou acest premiu, pentru romanul sau "Mana alba", dupa ce un alt roman scris de Domnia-sa a fost recompensat cu acelasi premiu: "Cei o suta - Oul de aur", aparut in anul 1998 la editura bucuresteana "Alffa". Gheorghe Schwartz s-a nascut in 16 septembrie 1945 la Lugoj. Este licentiat in filosofie al Universitatii clujene "Babes - Bolyai" si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din anul 1976. Debutul in presa si la consemnat in anul 1969, in revista "Familia" din Oradea, unde i-au fost publicate doua povestiri. Debutul editorial are loc, insa, in anul 1972, cand este lansat romanul "Martorul". Din acel an, pentru Gheorghe Schwartz nu a mai existat cale de intoarcere: cariera sa didactica s-a impletit cu cea scriitoriceasca, el impunandu-se rapid in literatura romana prin cartile publicate. Scriitor prolific, Gheorghe Schwartz "recidiveaza" dupa romanul "Martorul" cu "Ucenicul vrajitor" (proza scurta, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1976), "Pietrele" (roman, Editura Eminescu, Bucuresti, 1978), "A treia zi" (roman, Editura Eminescu, 1980), "Spitalul" (roman, Editura Eminescu, 1981), "Efectul P" (roman, Editura Eminescu, 1983), "Maximele-Minimele" (proza scurta, Editura Dacia, Cluj, 1984), "Castelul albastru" (proza scurta, Editura Dacia, 1986), "Om si lege" (roman, Editura Eminescu, 1987), "Cei o suta - Anabasis" (roman, Editura Facla, 1988), "Cochilia" (roman, Editura Forum, Bucuresti, 1992), "Cei o suta - Ecce homo" (roman, Editura Cartea Romanesca, 1993), "Procesul- o drama evreiasca" (roman, Editura Helicon, Timisoara, 1996), "Cei o suta - Oul de aur" (roman, Editura, Alffa, Bucuresti). Acestor volume li se adauga inca aproape 1000 de materiale aparute in publicatii din Romania, Ungaria, Germania, Israel (proza, teatru, critica literara, analize politice etc), participand, in paralel, si la numeroase simpozioane si conferinte internationale in Romania si in strainatate. Despre Gheorghe Schwartz sunt foarte multe de spus. Personalitate complexa, scriitorul aradean nu mai surprinde, deja, pe nimeni, dintr-un anumit punct de vedere:  orice carte ce-i poarta semnatura este "devorata" rapid de cititorul avizat.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}