title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 14 martie 2001

Consilierii au fost de acord cu diminuarea indemnizatieiConditia este doar ca banii sa fie folositi in scopuri utile
Propunerea cu care a venit ministrul administratiei publice locale, Octav Cozmanca, si pe care o va prezenta in sedinta de Guvern cu privire la diminuarea cu 40% a indemnizatiilor consilierilor locali si judeteni este in asentimentul marii majoritati a celor vizati, in ceea ce priveste Aradul. Totodata, se vehiculeaza si varianta conform careia indemnizatiile consilierilor locali sa nu depaseasca 5% din salariul primarului. Inaintea alegerilor locale se vorbea despre o reducere a numarului consilierilor locali, intrucat aceasta modificare nu a fost operata, numarul consilierilor a ramas acelasi: 26 de consilieri locali si 39 de consilieri judeteni. Consilierul judetean, Achim Alexa, considera ca actuala guvernare recurge la acest gest, ca o consecinta a nemodificarii in timp util a Legii administratiei publice locale si a promisiunii ca va acorda o serie de facilitati. "Nu pentru indemnizatie am candidat, deci nu am nimic impotriva. Totusi, prin diminuarea numarului de consilieri locali cu 30% s-ar fi redus cheltuielile cu salariile." Si consilierul judetean Cziszter Kalman este dispus chiar sa renunte la 40% din indemnizatie, cu conditia ca banii sa ia destinatia caminelor de batrani sau a caselor de copii. Consilierul judetean, Ioan Mos, considera acest lucru un gest firesc "intr-o societate care continua se se deprecieze. Masurile drastice trebuie sa se faca insa pe verticala." Consilierul local, Adrian Muresan, este de acord cu reducerea chiar si cu 40% a indemnizatiei, dar nu cu acel 5% stipulat din salariul primarului: "Nu mi se pare anormala intentia de a reduce indemnizatiile consilierilor locali si judeteni. Dar ideea ca indemnizatiile sa fie echivalente cu 5% din salariul primarului ar putea conduce la alte tensiuni, si anume fortarea unei cresteri a salariului primarului." Consilierul local, Rodica Borza, nu are nimic impotriva acestei propuneri, atata timp cat banii vor fi economisiti pentru lucruri utile: "E foarte greu sa faci o egalitate intre munca pe care o presteaza un consilier si suma cu care este rasplatit, dar nici unul dintre noi nu cred ca a intrat in CLM pentru acei bani."
Femeile pot opta pentru cariera militaraBiroul de Informare si Recrutare Arad a demarat programul "Cariera militara - alegerea ta cea mai buna" pentru anul de invatamant 2001/2002. Pot opta pentru o cariera militara tinerii care au absolvit invatamantul gimnazial, liceal, precum si cei care au o diploma de licenta in invatamantul universitar. Biroul de Informatii si Recrutare ofera cariera in institutiile de invatamant militare care cuprind colegii, invatamant de formare a subofiterilor si a ofiterilor. De remarcat ar fi faptul ca, daca pana acum doar barbatii puteau sa faca o cariera in acest domeniu, din acest an si femeile vor beneficia de aceleasi drepturi ca si sexul opus. Inscrierile au inceput din anul trecut si se vor sfarsi in data de 15 mai. Candidatii vor fi selectati prin trei probe eliminatorii si anume: test psihologic, test de pregatire fizica, iar in final va fi sustinut testul de evaluare si orientare. Sediul Biroului de Informare si Recrutare din Arad se afla pe Bulevardul Decebal, nr. 19., Programul de lucru cu publicul este de luni pana vineri, de la ora 8,00 la 16,00, exceptie facand ziua de joi, cand programul cu publicul se desfasoara pana la ora 20,00. De aici tinerii pot sa obtina toate informatiile legate de institutiile militare de invatamant, conditiile generale si specifice de inscriere.
Pretul produselor de panificatie a crescut...Incepand de luni, o parte dintre panificatorii din Arad au majorat pretul la paine si la produsele de panificatie. Intre acestia se numara si cel mai mare producator de paine din judet, SC Armopan. Astfel, painea alba de 900 de grame care pana lunii avea un pret de 8 000 de lei costa acum 10 000 de lei. Painea alba felii, la acelasi gramaj, are de lunii pretul de 10 500 de lei. Painea alba de 600 de grame costa acum 6 700 de lei. Cresterea preturilor la paine s-a facut cu un procent de aproximativ 12%. Preturile la produsele de panificatie au fost majorate cu un procent cuprins intre 9 si 12%. Deja si o parte dintre producatorii particulari au majorat preturile la paine si produsele de panificatie, iar altii au anuntat ca in perioada urmatoare vor majora si ei preturile. Aceasta este prima scumpire efectuata anul acesta de panificatorii aradeni, scumpire care a fost anuntata de la inceputul acestui an.
Fara subventii Azoma va avea de suferit - Virtual Arad News (c)2001Aceasta masura va afecta si societatile comerciale care produc utilaje agricole
Incepand cu data de 1 iulie, statul nu va mai subventiona dobanda la creditele acordate producatorilor agricoli pentru achizitionarea de tractoare, combine, masini si utilaje agricole, precum si de instalatii pentru irigat din productia interna. Dar subventiile de dobanda la creditele acordate producatorilor agricoli de catre bancile comerciale pe baza Ordonantei de Urgenta 36/1999 vor fi platite in continuare pana la expirarea contractelor incheiate. Cu toate ca nu era o solutie ferma de redresare a agriculturii romanesti, ordonanta abrogata afecteaza in primul rand societatile comerciale care produc masini si utilaje destinate sectorului agricol si zootehnic. Una din fabricile aradene care va avea de suferit este SC Azoma, fosta IMAIA, unitate care vinde de cativa ani masini agricole pe baza de credite cu dobanda subventionata. In dese randuri, directorul de la Azoma, Constantin Lamos, a declarat ca nivelul vanzarilor de masini si utilaje agricole este ridicat, existand comenzi din toata tara. Cele mai cautate sunt utilajele destinate sectorului zootehnic. Pentru taranul obisnuit, sistarea subventiilor pentru dobanda la credite nu este nimic neobisnuit. Asta deoarece cei care detin suprafete mici de teren nu au riscat obtinerea acestor credite. "Pentru cei ca mine, care detin suprafete de teren arabil mici, nu era rentabil sa apelam la aceste credite. Riscul de a pierde garantiile cerute, in conditiile in care recoltele sunt tot mai slabe, sunt foarte mari. Desigur, am dori si noi sa putem avea un tractor, dar investitia nu merita pentru ca riscul este prea mare", ne-a declarat Rada Serb, care detine cinci hectare de teren arabil. De regula, cei care au apelat la aceste credite cu dobanda subventionata sunt asociatiile cu specific agricol. Premierul Adrian Nastase a fost foarte ferm in ceea ce priveste acordarea unui milion de lei pentru producatorii agricoli. In acest sens, a cerut membrilor Guvernului implicati in acordarea ajutorului de un milion de lei pentru fiecare hectar de teren arabil sa urgenteze finalizarea actiunii. O data cu abrogarea Ordonantei 361/1999, producatorii agricoli mai pot obtine credite in urma acordului semnat de tara noastra cu Banca Mondiala. Romania va beneficia de un imprumut de 150 de milioane, in doua transe, in cadrul unui proiect pe termen lung, pentru acordarea de credite in spatiul rural. Totodata, producatorii agricoli vor mai beneficia de credite prin programul SAPARD, prin care vor fi alocati, anual, de la UE cate 150 de milioane de euro.
Nicu Alifantis i-a incantat pe aradeni...El ramane un interpret ce mai crede in frumusetea si puterea poeziei
La "Balul Primaverii" organizat de Primaria municipiului Arad, la initiativa primarului Dorel Popa, Nicu Alifantis a reusit sa aduca pe scena curatenia muzicii de calitate, imbinata cu bunul simt ce ar trebui sa caracterizeze orice vedeta ce are pretentii. Desi foarte multi interpreti si formatii prefera sa cante pe negativ in spectacole, pentru ca totul sa sune perfect, Nicu Alifantis ramane un muzician care nu-si minte niciodata publicul. El a urcat pe scena Teatrului de Stat din Arad alaturi de formatia "Zan" condusa de compozitorul si chitaristul Virgil Popescu si a cantat "live", spre multumirea fanilor sai din sala. Sonorizarea spectacolului a fost asigurata de formatia "Pacific", aradeanul nostru Teo Boar asigurand organizatorii balului ca nu-i vor putea reprosa nimic. Si, intr-adevar, sunetul a fost perfect, iar Nicu Alifantis si "Zan" au cantat impecabil, melodiile rasunand in sala exact la fel ca si pe CD-uri. Profesionalismul lui Nicu Alifantis a incantat pe toata lumea, muzicianul nerecurgand la nici un fel de artificiu, ci interpretandu-si melodiile cu acelasi parfum dintotdeauna. In sala, zeci de persoane, ajunse la varsta a doua, dar si tineri, ii fredonau cantecele care le-au incantat tineretea. Nicu Alifantis face parte din acea categorie de compozitori si interpreti romani (care, din nefericire, sunt tot mai putini) ce mai cred in puterea poeziei adevarate, iar muzica pe care a compus-o pe versuri semnate de Nichita Stanescu, George Tarnea sau Daniela Crasnaru face din melodiile sale un intreg ce va fi ascultat cu aceeasi placere si peste foarte multi ani. Dupa ce si-a incheiat recitalul, Nicu Alifantis a mai ramas in teatrul aradean pentru a vedea desfasurarea ulterioara a spectacolului si pentru a onora invitatia de a participa si la cockteil.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}